MISIEK 1 21.09.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Domek z-34 czy okienko od kotłowni musi być takie malutkie ja zrobię identyczne jak kuchenne , czy drzwi wejściowe są idealnie na środku elewacji pamięta ktoś wymiary wspomnianych okien.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 21.09.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Domek z-34 czy okienko od kotłowni musi być takie malutkie ja zrobię identyczne jak kuchenne , czy drzwi wejściowe są idealnie na środku elewacji pamięta ktoś wymiary wspomnianych okien.:) Ja mam kuchnia 120 i kotłownia 90. Zapewne chodzi ci o symetryczność bo w kotłowni większe nie jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krssli 21.09.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Kochani jestem na etapie wyboru ekipy za stan SSO z dachem ile was teraz kroja ? Bo mam ròżne wyceny U mnie wzieli 21tys czas wykonania 2 miesiace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krssli 21.09.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Witam mam pytanie jestem na etapie elektryka czy 3100zł z materiałem i robocizna za cała istalacje to dobra cena ile was kosztowała ta przyjemnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 22.09.2013 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Witam mam pytanie jestem na etapie elektryka czy 3100zł z materiałem i robocizna za cała istalacje to dobra cena ile was kosztowała ta przyjemnosc Dobra i uczciwa oferta.Ja dałem ok.3,5k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krssli 22.09.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Dziekuje za szybka odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie ile wychodzi m2 tynków w z34 bo dostałem oferte na tynki maszynowe 20zł za m2 z materiałem. Jest mozliwosc zrobienia tynków za miesiac ale czy to nie bedzie juz za zimno co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 22.09.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Dziekuje za szybka odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie ile wychodzi m2 tynków w z34 bo dostałem oferte na tynki maszynowe 20zł za m2 z materiałem. Jest mozliwosc zrobienia tynków za miesiac ale czy to nie bedzie juz za zimno co o tym sadzicie? Coś około 400m2 ale głowy nie daję. Spoko chyba zimy jeszcze nie bedzie ? Masz dobre ceny.Ja za cem-wap zapłaciłem 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 22.09.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 U mnie wzieli 21tys czas wykonania 2 miesiace Kurcze mało u mnie poniżej 35 bieda jak u innych? ile wyniosło Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 23.09.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 (edytowane) Dziekuje za szybka odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie ile wychodzi m2 tynków w z34 bo dostałem oferte na tynki maszynowe 20zł za m2 z materiałem. Jest mozliwosc zrobienia tynków za miesiac ale czy to nie bedzie juz za zimno co o tym sadzicie? Z podniesiona sciana kolankowa i garazem wyszlo u mnie ponad 450m2. 20zl/m2 to bardzo tanio, normalnie kosztuje ok 25zl/m2, ja tyle placilem inkl. material, szyny styropiany do obrobki okien itd. Tynk maszynowy polecam Baumit Ratio Glatt L jest lepszy od KNAUFa. U nas wyszly sciany gladkie jak szyba zreszta widac w galerii na fotkach... Co do schniecia to moze byc problem, bo u mnie po 6 tyg. jeszcze calkowicie nie wyschly sciany a jak deszcz pada to gips ciagnie wilgoc z powietrza... Edytowane 23 Września 2013 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISIEK 1 24.09.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Jak myślicie :)z-14:) będzie dużo droższy w budowie niż z-34:) proszę doradzić bo nie wiem czy 200 tys starczy na z-14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 24.09.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Jak myślicie :)z-14:) będzie dużo droższy w budowie niż z-34:) proszę doradzić bo nie wiem czy 200 tys starczy na z-14 Zapytaj kogoś kto wybudował z-14 i porównaj.Nasze "wyceny" znasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 26.09.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Można prosić namiary sensownych sprawdzonych ekip od tych którzy budowali na Śląsku okolice Pszczyny /Żor Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 04.10.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Witam po bardzo długim czasie. U nas jutro zalewają posadzki. Elektryka założona, woda i kanalizacja również, ogrzewanie - ten temat zostanie dzisiaj zakończony, tynki gotowe. Okna wraz z drzwiami zewnętrznymi mamy zamówione na 11 października. Mam nadzieję, że do tego czasu posadzki przeschną i będziemy mogli brać się za układanie kafelek. Tynki we wszystkich pomieszczeniach wyschły nam w bardzo krótkim czasie jak na tą porę roku.Wszystko za sprawę braku okien i przeciągów. Po weekendzie wkleję kilka fotek. Z34 jest po prostu super domkiem, układ bardzo fajny:):):). Pozdrowienia dla wszystkich budujących, mieszkających w swoich zetkach oraz tych z zamiarem budowy. PS. My mamy optymistyczny plan, aby wprowadzić się na święta, budowę zaczynaliśmy w kwietniu. Tynki mamy cementowo-wapienne, pięknie maszynowo położone. Gładzi nie będziemy kłaść, mamy zamiar dwa razy pomalować najpierw ściany na biało, słup i część ściany w pokoju z kuchnią pokryjemy klinkierem ręcznie formowanym. Chodzi nam o czas. Nie mamy jeszcze ocieplonego poddasza i podwieszonych sufitów na górze. Myślicie, że do Gwiazdki zdążymy? Dodaję, że większość chcemy zrobić sami, tak jak to robiliśmy do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sipex 04.10.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 na pewno dacie rade1:yes:: czekamy na fotki ,a jak z kosztami.. dużo sami robicie?pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 05.10.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Nasz dom jest w połowie podpiwniczony, więc koszty są nieco inne, dodatkowo mamy wybudowany budynek gospodarczo-garażowy 35 m2. Nasze wydatki te niektóre to- 14000 8% vat pokrycie dachu domu( blachodachówka modułowa Wenecja Preloq X- Matt, grafitowa(blachodachówka, 4 okna dachowe Fakro PTP-V/ U3 O6 78x118, 3 kominki wentylacyjne, membrana AQ Iron 120, rynny Flamingo),- 4400 położenie blachodachówki (wygląda suuuper!!!)-2500 23%vat pokrycie gospodarczego( 23% dlatego, że robiliśmy sami),-10000 murarz, który przychodził po godzinach (stawka 1h-20zł), pomagał nam przy wszystkim "złota rączka",- 4400 materiał na wieźbę na dach, wykonanie sami z pomocą murarza " naszego fachowca" (z firmy od pokrycia mówili, że tak równo położoną wieźbę rzadko się spotyka)- 6600 wykonanie tynków + 1800 cement, wapno, piach (11 zł mmetr, piwnica, parter, piętro + gospodarczy wewnątrz i na zewnątrz, razem 660m2) SUPER ZROBIONE-2000 wykonanie posadzki + 1000 materia ( jeszcze kończą)- elektryka materiał 3600, dom + gospodarczy, były tam potrzebne jakieś drogie kable- 30000 okno firmy OKNOPLAST, trzyszybowe, profil Platinum Evolution1, wewnątrz z ramkami cieplnymi + rolety, kuchnia i salon 3,60m elektryczne, puszki na murze + drzwi wejściowe Door,sy + drzwi stalowe do piwnicy z 10cm ociepleniem, wszystko złoty dąb, rolety brąz- komin systemowy Schidel Rondo Plus 10m + 2 kanały wentylacyjne 5000- 5000 klinkier ręcznie formowany z firmy KMK na kominy+ półcień wejście + fudament do okoła domu (zrobimy na wiosnę) Do tej pory pory wydaliśmy 150000. ( pod połową podpiwniczenie + 35m2 gospodarczy, na razie jeszcze bez bramy). Woda, kanalizacja + ogrzewanie , piec, pompa ciepła, do uregulowania - coś około 15000 ( pompa ponad 3000, piec również, jeszcze będzie jakiś rabat na 8%). Wykonanie sami Pozostało nam do zrobienia:- poddasze ocieplenie, sufity z płyt- kolory na ściany, najpierw 2x biały ponieważ nie kładziemy gładzi (chcemy wprowadzić się na święta, a gips trzyma wilgoć)- słup+ ściana w dużym pokoju klinkier- łazienki kafelki+ wyposażenie- panele,- kafelki w dużym pokoju i przedpokoju,- kuchnia ( orientacyjna cena pod wymiar bez sprzętu 5000, 2 na 4 m ściany)- drzwi wewnętrzne 7 szt. - elewacja ( na wiosnę) Po weekendzie wkleję zdjęcia, niestety bez okien i drzwi wejściowych. Okna 11.10. Niestety jeszcze nie mamy prądu, użycza nam sąsiad. Zgodnie z umową powinien być do 30 lipca 2013 r. Papiery od projektanta z energetyki już są w starostwie. Ich pozwolenie i energetyka stawia linię. TAK NAM CAŁY CZAS OBIECUJĄ. Starostwo ma czas 6 tygodni na podpisanie pozwolenia. 1 tydzień miną. Po weekendzie idę do nich może wydadzą pozwolenie wcześniej, przecież działkę budowlaną kupiliśmy właśnie od starostwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 05.10.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 ale Wy macie ceny (pozazdrościć), skąd jesteście? u nas w okolicach czewy tynki maszynowe robocizna 25zł to minimum, tą blacho-dachówkę skąd braliście?materiał na więźbę u nas ok 8-9 tyś (wieźba+płyty osb). Inne ceny tez super, dlaczego u nas tak drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 06.10.2013 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 ale Wy macie ceny (pozazdrościć), skąd jesteście? u nas w okolicach czewy tynki maszynowe robocizna 25zł to minimum, tą blacho-dachówkę skąd braliście?materiał na więźbę u nas ok 8-9 tyś (wieźba+płyty osb). Inne ceny tez super, dlaczego u nas tak drogo? Ja podobnie płaciłem i taniej znaleść było ciężko. Niestety to jak z gruntem tutaj taniej a tam drożej,ech... Zawsze można się przeprowadzić To czekamy na fotki Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 07.10.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 A oto nasza Zetka. Tak jak obiecałam wklejam zdjęcia. Jak widać mamy wysoki komin. Budując drugi raz przesunęlibyśmy komin w inne miejsce bliżej kalnicy. Niestety zorientowaliśmy się za późno, że efekt na zewnątrz będzie taki jak widać, do tego drożej wychodzi (więcej płytek klinkierowych), no i kominiarz może mieć problem. Poza tym kominy mają inne wykończenia, ponieważ jeden jest systemowy, a drugi ten mniejszy z cegły. Następnym razem, ten mniejszy wentylacyjny też zrobiłabym z gotowych systemowych elementów i wykończyłabym go tak samo, jak ten spalinowy. Inne zmiany, które ja osobiście bym wprowadziła to po dwa okna dachowe w pokojach, tak jak w górnej łazience. O tym pisał wcześniej Swirek, u niego to miały być lukarna. To drugie okno naprawdę by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga2535 07.10.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 I kolejne zdjęcia tynki i posadzki. Pytaliście , dlaczego tak tanio. Tynki robił nam znajomy, który otwiera właśnie swoją firmę. Wyuczył się fachu i chce być na swoim, jesteśmy jedymi z pierwszych jego klientów. Posadzki?, nie wiem czy to jest tanio, nie mam z kim porównać, ale za 150m2 posadzi myślę, że to nie dużo. Co do materiału, sklepy z których bierzemy dają nam rabaty i przeważnie wszystko jest na 8%. Jesteśmy z niewielkiej miejscowości, w biednym województwie kujawsko-pomorskim. Nasza blachodachówka jest z Firmy But Mat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaDarek 07.10.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Witamy! My również zdecydowaliśmy się na budowę domku z34. Nasz obecny stan widoczny na załączonych zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts