Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do Delphion1 czy wzmacniał pan więzbe dachową pod dachówkę czy jest taka jak projekcie bo tak wyliczyłem że na więzbie jest u pana około 5,5 tony ceramiki.:p:yes::yes::yes:

Nie brałem projektu ze studia 500 tylko miałem swojego projektanta który zrobił projekt pod dachówkę cementową lub ceramiczną(chyba wie co robi?) i fakt jest tego trochę :)

Dach dodatkowo był ośnieżony poprzedniej zimy i jak na razie stoi więc chyba jest ok.

I kolejne zdjęcia tynki i posadzki.

[ATTACH=CONFIG]217115[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]217119[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]217121[/ATTACH]

Pytaliście , dlaczego tak tanio.

Tynki robił nam znajomy, który otwiera właśnie swoją firmę. Wyuczył się fachu i chce być na swoim, jesteśmy jedymi z pierwszych jego klientów. Posadzki?, nie wiem czy to jest tanio, nie mam z kim porównać, ale za 150m2 posadzi myślę, że to nie dużo. Co do materiału, sklepy z których bierzemy dają nam rabaty i przeważnie wszystko jest na 8%. Jesteśmy z niewielkiej miejscowości, w biednym województwie kujawsko-pomorskim.

Nasza blachodachówka jest z Firmy But Mat.

Pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]217123[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]217122[/ATTACH]

Widziałem tę blachodachówkę But-Mat u rodziców na ich nowo powstałym domku i jest śliczna!

Ale zdania mimo wszystko nie zmienię ceramik to ceramika :p

Ile dacie na ściany ocieplenia?

Na moje oko trochę dachu za mało jest wypuszczone ale może to tylko złudzenie,ocieplenie zweryfikuje.

Jestem pod wrażeniem cen i zapału do pracy!

Edytowane przez Delphion1

Witam. Dach faktycznie powinien być trochę dłuższy. Wymiary nam się z każdej strony zwiększyły ok. 15 cm., a wieźba była zamówiona na wymiary domu z projektu od Z500. Nie wiem co mamy w tym wypadku robić i ile dać ocieplenia.Poradźcie co z tym fantem zrobić? Ocieplenie miało być na 15 cm., jak zmniejszymy to zrówna się z fundamentem, który jest ocieplony 10 i dodatkowo ma być na niego położony klinkier 2 cm. Myślałam, aby budynek pomalować na biało i dać siwe pasy nad i pod oknami pod sam dach, a na dole do fundamentu.

A oto nasza Zetka. Tak jak obiecałam wklejam zdjęcia.

[ATTACH=CONFIG]217090[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217091[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217092[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]217093[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]217096[/ATTACH]

Jak widać mamy wysoki komin. Budując drugi raz przesunęlibyśmy komin w inne miejsce bliżej kalnicy. Niestety zorientowaliśmy się za późno, że efekt na zewnątrz będzie taki jak widać, do tego drożej wychodzi (więcej płytek klinkierowych), no i kominiarz może mieć problem. Poza tym kominy mają inne wykończenia, ponieważ jeden jest systemowy, a drugi ten mniejszy z cegły. Następnym razem, ten mniejszy wentylacyjny też zrobiłabym z gotowych systemowych elementów i wykończyłabym go tak samo, jak ten spalinowy. Inne zmiany, które ja osobiście bym wprowadziła to po dwa okna dachowe w pokojach, tak jak w górnej łazience. O tym pisał wcześniej Swirek, u niego to miały być lukarna. To drugie okno naprawdę by się przydało.

Czesc powiedz Aga2535 jakich wymiarów masz garaż z tyłu? bo też robie wolnostojący ja chce 7x7m i trawie cały czas

Witam, zbliżam się powoli do zalania stropu i zaczynam myśleć o dachu. W projekcie mam krycie papą ale widzę, że to nie jest opłacalne za bardzo bo za kilka lat bede musiał czymś innym pokryć i miałem wybrać gont. Teraz widzę, że ceny blachodachówki i dachówki cementowej nie są takie straszne. Tylko nie wiem co wybrać i nie popaść w ogromne koszta. Proszę Was forumowicze o opinie co byście polecili i ile Wasze dachy kosztowały (materiał).

W sieci jest dużo informacji na temat pokryć dachów- nawet za dużo i ciężko znaleźć coś konkretnego. Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam

Witam, zbliżam się powoli do zalania stropu i zaczynam myśleć o dachu. W projekcie mam krycie papą ale widzę, że to nie jest opłacalne za bardzo bo za kilka lat bede musiał czymś innym pokryć i miałem wybrać gont. Teraz widzę, że ceny blachodachówki i dachówki cementowej nie są takie straszne. Tylko nie wiem co wybrać i nie popaść w ogromne koszta. Proszę Was forumowicze o opinie co byście polecili i ile Wasze dachy kosztowały (materiał).

W sieci jest dużo informacji na temat pokryć dachów- nawet za dużo i ciężko znaleźć coś konkretnego. Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam

Najtaniej blachodachówka i koszty przygotowania pod taki dach tez mniejszy a trwałość :chyba daja gwarancję na 30 lat :)

Edytowane przez Delphion1

kto z Was ma blachodachówkę? i jaką? rynny lepsze blacha czy pcv?wyjście na dach poprzez właz czy okno jakieś w dachu?

Rynny wybór własny nie będę żadnych polecał ,jedne i drugie mają wady i zalety.

Jeśli możesz to zrób wyłaz ,no chyba że kominiarza przez okno puścisz?(Nie polecam tego rozwiązania)

Budowa to ciągłe podejmowanie decyzji i my za Ciebie tego robić nie możemy to musi być Twój wybór!

Pytanie jak i czym macie docieplone fundamenty ,styropian zwykły czy jakiś specjalny czym smarowaliście bloczki ,jaką grubość zastosowaliście styropianu osłonić to z zewnątrz folią kubełkowa i zasypać.Gdzieś czytałem że jest jakiś specjalny styropian na który nie trzeba dawać siatki ani kleju tylko zwykła czarna folia i to zasypać. Delphion 1 jak piec hula :)..... zadowolony.:)

Pytanie jak i czym macie docieplone fundamenty ,styropian zwykły czy jakiś specjalny czym smarowaliście bloczki ,jaką grubość zastosowaliście styropianu osłonić to z zewnątrz folią kubełkowa i zasypać.Gdzieś czytałem że jest jakiś specjalny styropian na który nie trzeba dawać siatki ani kleju tylko zwykła czarna folia i to zasypać. Delphion 1 jak piec hula :)..... zadowolony.:)

Ja ociepliłem 12 styro. powinien być specjalny twardy do fund.ja miałem zwykły.Samrowane substancja smolistą:) i folię bombelkowa chyba wszyscy dają?

Co do mojego pieca to jak widać na załączonym obrazku :)

Ja ociepliłem 12 styro. powinien być specjalny twardy do fund.ja miałem zwykły.Samrowane substancja smolistą:) i folię bombelkowa chyba wszyscy dają?

Co do mojego pieca to jak widać na załączonym obrazku :)

witam

jak dałem 10 cm twardego + siatka + klej + czarne mazidło

pozdrawiam

Gość Puri

Masa bitumiczna: BORNIT®-Fundamentdicht 2K + Styropian 100 Termoorganika Silver fundament + Folia kubelkowa

2012_8_28_B.jpg2012_9_3_A.jpg2012_9_3_I.jpg

https://www.dropbox.com/sh/wgwy14rvydff4s8/rfYvFyxl4B/Budowa#/

Pozdrawiam Irek (Puri)

2012_8_28_B.jpg

2012_9_3_A.jpg

2012_9_3_I.jpg