Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szczęśliwego Nowego Roku

A ja jednak pojde w piec kondesacyjny gazowy z zasobnikiem na wode lub 2 funkcyjny bez zasobnika czyli instalacja niskotemperaturowa wszedzie podłogowka .

Koszty na rok od stycznia do stycznia ok 3500 w tym ogrzewanie gotowanie i woda uzytkowa na nasz domek z34

Z kominka rezygnuje wiec 1 komin odpada, bedzie jeden przy piecu lub wcale bo przy gazie przy zamknietej komorze potrzebna 2 warstwowa rura ktora mozna wyprowadzic z boku budynku wiec wystarczy ok 2m rury.

Ale kto wie co bedzie kiedys wiec moze postawie normalny komin ceramiczny w nim rurke pod piec gazowy pod sam dach niesety dluższa wtedy ale zawsze moge go użyc do tradycyjnego pieca jak zajdzie taka potrzeba po wyciagnieciu rury.

Ktos ma moze tez gaz w naszej ztce? To niech sie pochwali wynikami i jaki piec zastosował.

Edytowane przez epterode

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość kris_1985

WItam Wszystkich ja też marze o małym domku do tych magicznych 200 tys przeczytałem wątek i ciągle myślę czy z poddaszem czy parter..różnie ludzie mówią i fakt marzy mi się dom z poddaszem ,ale jeśli znacznie taniej było by zbudować parter to myślę ,że mogę się na taki zdecydować.

Za poddaszem przemawia

- mniejszy dach

-mniejsze fundamenty

-mniej materiału na ocieplenie/izolowanie dachu fundamentów itp.

-strop tu i tu musi być mimo ,że drewniany ale jednak też parę zł kosztuje

minusy

-koszt schodów

Skosy w poddaszu sa dla mnie plusem oddają taki klimat\

I tu pytanie czy ktoś może mi na własnym doświadczeniu powiedzieć różnicę w kosztach budowy domu 90-100 m2 parter vs. poddasze?czy może te różnice to kwestia kilku tys zł?

pozdrawiam i serdecznie wszystkiego dobrego w nowym roku życzę!

Witam,

Właśnie a propos schodów, widziałam że macie rozwiązania za równo lane betonowe, jak i wiszące drewniane, a czy ma ktoś rozwiązanie typu drewniane schody obudowane karton-gipsem (czy coś w tym stylu) nie rezygnując tym samym ze schowka pod nimi?? Nie wiem czy takie rozwiązanie jest realne ? Ale myśląc o obniżeniu kosztów lanych schodów, a pozostawiając pomysł schowka w tym miejscu?

Proszę o komentarze :)

I tu pytanie czy ktoś może mi na własnym doświadczeniu powiedzieć różnicę w kosztach budowy domu 90-100 m2 parter vs. poddasze?czy może te różnice to kwestia kilku tys zł?!

witam

z34 kwestia 200.000 patrerówka "moim zdaniem" z tego co obserwuje po kolegach wyjdzie w okolicach 300.000 - sąsiad postawił parter o powierzchni z34 z tym że nic nie robił sam - koszt 460.000

pozdrawiam

Gość kris_1985

skąd tak duża różnica w cenie?czytam forum "dom do 200tys czy jest sens marzyć" i tam 3/4 osób zachęcają do parterówek że tańsze w budowie i już zgupiałem:(

a powiedz mi swirku100 jak myślisz na temat tego projektu?podobają mi się te al'a balkoniki na poddaszu i daszek z tyłu..

http://z500.pl/projekt/73/Z75,prosty-w-budowie-dom-z-dwuspadowym-dachem-takze-na-mniejsza-dzialke.html

bardzo fajna Twoja zetka:)jak się mieszka domek w sam raz czy coś byś zmienił?

skąd tak duża różnica w cenie?czytam forum "dom do 200tys czy jest sens marzyć" i tam 3/4 osób zachęcają do parterówek że tańsze w budowie i już zgupiałem:(

a powiedz mi swirku100 jak myślisz na temat tego projektu?podobają mi się te al'a balkoniki na poddaszu i daszek z tyłu..

http://z500.pl/projekt/73/Z75,prosty-w-budowie-dom-z-dwuspadowym-dachem-takze-na-mniejsza-dzialke.html

bardzo fajna Twoja zetka:)jak się mieszka domek w sam raz czy coś byś zmienił?

witam

przy parterówce masz 2 x więcej , fundamentów, ścian, stropu, dachu, rynien, a to są koszty. Co do ala balkoników to w z34 możesz zrobić takie same :)

po za tym nie widziałem w parterówce pokoi po 22 - 23 metry kwadratowe :)

co do tego projektu to zlikwidował bym podcień w salonie.

co do mojego z34 to następnym razem postawił bym go pod lasem :D co do zmian to wszystko kwestia zasobów finansowych po wygraniu kumulacji w Lotto to miał bym salon wielkości całego z34 :D ale to mi nie grozi ...

pozdrawiam

Edytowane przez swirek100

Gość kris_1985

strop drewniany chyba dużo tańszy od lanego?jakie najtaniej wychodzą?słysząłem ,że z płyt ale ponoć lubią"klawiszować" może miałeś jakieś wyceny co do rodzajów stropów w zetce?

takie zmiany jak balkoniki to na etapie adaptacji?czy już w trakcie budowy od czego to zależy?

ja jak się zdecyduję na z34 to rezygnuję z kominka, piec w kotłowni przestawię jak Pan,rezygnuję z łazienki na dole na rzecz mini graciarni/suszarni.

Działkę właśnie kupuję pod lasem ogrodzoną:p

mam jeszcze pytanie odnośnie schodów drewniane/betonowe/metalowe co wyjdzie najtaniej i estetycznie?

ps.

to forum to kopalnia wiedzy:D

strop drewniany chyba dużo tańszy od lanego?jakie najtaniej wychodzą?słysząłem ,że z płyt ale ponoć lubią"klawiszować" może miałeś jakieś wyceny co do rodzajów stropów w zetce?

takie zmiany jak balkoniki to na etapie adaptacji?czy już w trakcie budowy od czego to zależy?

ja jak się zdecyduję na z34 to rezygnuję z kominka, piec w kotłowni przestawię jak Pan,rezygnuję z łazienki na dole na rzecz mini graciarni/suszarni.

Działkę właśnie kupuję pod lasem ogrodzoną:p

mam jeszcze pytanie odnośnie schodów drewniane/betonowe/metalowe co wyjdzie najtaniej i estetycznie?

ps.

to forum to kopalnia wiedzy:D

co do stropu się nie wypowiem ... mam żerański za 4500 zł - można porównać zł z drewnianym

balkonik to na etapie adaptacji :D

też nie mam kominka ...

co do schodów ... ja mam samonośne z spoczynkiem w buku za 12.000

- sąsiad ma lane i obkładał drewnem i samo drewno wyniosło go 12.000 + zbrojenie i beton ale za to zrobił sobie pod schodami schowek ..

mnie się ten schowek podoba ...

pozdrawiam Irek

Edytowane przez swirek100

Witam wszystkich.

Jestem nowym użytkownikiem forum , lecz preczytałem go wcześniej 2 razy ( i tak nie da się wszystkiego spamiętać )

Jesteśmy na etapie zakupu działki i mamy zamiar budowąć dom szkieletowy. Mamy nawet wstępnie dogadanego wykonawcę.

Czy ogrzewa ktoś dom tylko kominkiem z dodatkową elektryką. Gazy nie planujemy. Chcemy także zobaczyć dom na żywo jeśli nam ktoś udostępni.

Pytań będzie masa i jescze będziecie mili nas dość. ;) .

swirek100 dzięki za cenowe porównanie schodów. Znajomy nam właśnie mówił, że obłożenie schodów betonowych drewnem jest w tej samej cenie co drewniane, tylko że betonowe mają dodatkowe koszty (stal, beton itd.). Nie chcemy też rezygnować ze schowka pod nimi, stąd urodził się pomysł schodów na metalowym stelażu, na czas budowy stopnie mogą być obite płytą OSB, a później zrobimy drewno stopnie i podstopnie. Schowek powstanie z obicia schodów lekką konstrukcją GK.

Takie wykonanie planujemy, ale nie spotkaliśmy się póki co na żadnym forum z fotkami bądź komentarzami użytkowania takiego dzieła.:)

Witam wszystkich.

Jestem nowym użytkownikiem forum , lecz preczytałem go wcześniej 2 razy ( i tak nie da się wszystkiego spamiętać )

Jesteśmy na etapie zakupu działki i mamy zamiar budowąć dom szkieletowy. Mamy nawet wstępnie dogadanego wykonawcę.

Czy ogrzewa ktoś dom tylko kominkiem z dodatkową elektryką. Gazy nie planujemy. Chcemy także zobaczyć dom na żywo jeśli nam ktoś udostępni.

Pytań będzie masa i jescze będziecie mili nas dość. ;) .

Zapraszamy do nas :)

Cieszę się że technologia szkieletowa staje się na z34 coraz bardziej popularna.

My na razie ogrzewamy naszą budowę kominkiem z DGP i w ciągu kilkudziesięciu minut (przy niby zimie) temp w środku podnosi się nawet o 10 st (nie mamy jeszcze stropu tylko kratownica z deskami u góry)

Podstawowym ogrzewaniem będzie kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania + zasobnik 120l na wodę

W ramach przypomnienia: 220 tys moim zdaniem to obecnie koszt realny ze schodami,ociepleniem,1 łazienka i kuchnią pod zabudowę.jednym słowem na gotowo:-)

Można taniej przy własnym wkładzie , ale i drożej , jak się szukać nie chce.

O ogrzewaniu pisałem ze Świrkiem .Mamy podobne zdanie ,ale gazowych kosztów nie znamy i chyba nigdy nie poznamy , bo koszt przyłącza to koszt ogrzewania mojego domku przez kilkanaście lat:-)

A co do mieszkania, to przecież nie napiszę ,że mieszka się źle:-)

W porównaniu z blokiem to niebo a ziemia.

Edytowane przez Delphion1
pisownia

swirek100 dzięki za cenowe porównanie schodów. Znajomy nam właśnie mówił, że obłożenie schodów betonowych drewnem jest w tej samej cenie co drewniane, tylko że betonowe mają dodatkowe koszty (stal, beton itd.). Nie chcemy też rezygnować ze schowka pod nimi, stąd urodził się pomysł schodów na metalowym stelażu, na czas budowy stopnie mogą być obite płytą OSB, a później zrobimy drewno stopnie i podstopnie. Schowek powstanie z obicia schodów lekką konstrukcją GK.

Takie wykonanie planujemy, ale nie spotkaliśmy się póki co na żadnym forum z fotkami bądź komentarzami użytkowania takiego dzieła.:)

NIe jestem przekonany czy płyty gipsowe to dobry pomysł. Schody samonośne pracuja i obawiam się, że płyty na połączeniach mogą pękać. Sprzedawałem schody w kilku firmach znanych na rynku, nie podaję nazw bo nie będe robił reklamy. maja schody samonośne, obicia itd. Najdroższe schody jakie sprzedałem kosztowały 130 tyś zł :lol2: to była prowizja:o . Gdybym budował do murowany to na 100 % obkładałbym schody betonowe.

Na rynku jest sporo dobrych stolarzy ale także sporo partaczy. Trzeba naprawdą poszukac , zobaczyć na żywo jak kto wykonuje obicia betonek.

Będziemy budować szkieleciaka wię w grę wchodzą schody samonośne z podstopniami. Jak ma ktoś pytanka co do schodów to mozna pisać. Schody sprzedawałem ponad 5 lat więc coś o nich wiem

A co myślicie o takim rozwiązaniu ?? http://www.tooba.pl/projekt-domu-Z30/a,s_pd,idp,5986.html .

Wiem ,że nie ma tam na parterze pomieszczenia dospodarczego ale to nie problem aby go dostawiś i powiększyć np. kuchnię. My chcemy ogrzewać kominkiem i elektryką więc pomieszczenie gospodarcze nie jest nam ąż tak potrzebne. Ale małe jest wskazane Może wie ktoś o ile i czy wogóle powiększa sie koszt budowy gdzie sa lukarny. My będziemy mieli wjazd na budowę od strony połódniowej. Zastanawiamy się także nad przyklejeniem garażu do budynku.