Delphion1 05.01.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) NIe jestem przekonany czy płyty gipsowe to dobry pomysł. Schody samonośne pracuja i obawiam się, że płyty na połączeniach mogą pękać. Sprzedawałem schody w kilku firmach znanych na rynku, nie podaję nazw bo nie będe robił reklamy. maja schody samonośne, obicia itd. Najdroższe schody jakie sprzedałem kosztowały 130 tyś zł to była prowizja:o . Gdybym budował do murowany to na 100 % obkładałbym schody betonowe. Na rynku jest sporo dobrych stolarzy ale także sporo partaczy. Trzeba naprawdą poszukac , zobaczyć na żywo jak kto wykonuje obicia betonek. Będziemy budować szkieleciaka wię w grę wchodzą schody samonośne z podstopniami. Jak ma ktoś pytanka co do schodów to mozna pisać. Schody sprzedawałem ponad 5 lat więc coś o nich wiem Fajnie,że trafiają się fachowcy od schodów na forum. Mam nadzieję,że forumowicze skorzystają z Twojej obecności na wątku. Ją uważam,że nawet w oryginale zetka ma za małe PG a jego braku nie biorę pod uwage.Ale to jestem ja:-) Edytowane 5 Stycznia 2014 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 05.01.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Jeszcze nie mieliśmy okazji zobaczyć domu na wlasne oczy , ale dzieki uprzejmości marek&magda1 bedziemy mieli taka okazję. Na temat schodów pomogę na ile będą potrafił. Macie jakieś doświadczenie co do usadowienia domku z wjazdem odstrony połódniowej. Nasza będzie miała wymiar 20x35 zwjazdem pomiędzy godziną 4 a 5 dgzie na 12 mamy północ . Nasza opscja to budynek doklejony do wjazdu 4 metry od granicy i cały plac za domem. Inny warian to wejście od wschodu. z doklejonym garażem od wjazdu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 05.01.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Widzę ,że tu nikt prądem nie ma zamiaru grzać czy dogrzewać pomieszczeń i sam juz zdurniałem czy to doby pomysł. Myślałem nad panelami na podczerwień. Podstawowe ogrzewanie to kominek z rozprowadzeniem. Dom szkieletowy najlepiej ogrzewać nadmuchem i tego nie chcę zmieniac , ale niestety to w naszym kraju nie wystarcza. Jak mam juz kominek to go na maxa trzeba wykorzystac. Jak dam jescze kocioł na groszek czy inne miały to po kij mi ten kominek. POMOCY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MargotkaM-ce 05.01.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Koziol77 dzięki za cenną uwagę, ale myślałam że jak schody będą na konkretnym stelażu, z jednej strony będą miały ścianę murowaną a z drugiej GK to nie powinno być pęknięć :/ ... może masz jakiś pomysł żeby to dobrze wyglądało i żeby powstał schowek pod nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 05.01.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Koziol77 dzięki za cenną uwagę, ale myślałam że jak schody będą na konkretnym stelażu, z jednej strony będą miały ścianę murowaną a z drugiej GK to nie powinno być pęknięć :/ ... może masz jakiś pomysł żeby to dobrze wyglądało i żeby powstał schowek pod nimi [ATTACH=CONFIG]233321[/ATTACH] Nie wiem jaki układ schodów będzie u Ciebie ale zawsze warto zagospodarować małą dodatkową powierzchnię. Ja bym zabudował drewnem takim jak stopnie a najlepiej sklejka ponieważ wygląda dużo ładniej niż drewno. Sklejka w przekroju stopnia jest moim zdanie bardzo ciekawa , bardziej alastyczna niż drewno , lepiej się poddaję, nie rozsycha, wzór drewna jest o wiele ładniejszy. Pamiętaj , że stopnie drewniane składają się z lameli i jeśli ktoś powie, że ma stopnie z litego drewna nie klejonego to najczęściej są one fornirowane i wyglądają bardzo ładnie i dobrze wykonane sa ok ale często w środu jest sklejka albo sosna a ty płacisz za pełne drewno np dąb . lite drewno . Popatrz na neciku jak takie schody wyglądaja , jak wyglądają stopnie fornirowane. Jeśli na stopniach nie widać lameli to na 99 % jest fornir i jak się zacznie rozsychać na klejeniu to potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris_1985 05.01.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Delphion1 bardzo łądnie Twoje schody wyglądają schowek też fajny pomysłowo zrobione:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 05.01.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 A może ktoś baterie fotowoltaniczne w swoich domkach i ma jakies doświadczenie w tej dziedzinie. Wypowiedzcie się na temat ogrzewania w zetkach. Wiem , że to już jest opisane wcześniej ale dalej się zastanawiam nad rodzajem c.o . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 05.01.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Widzę ,że tu nikt prądem nie ma zamiaru grzać czy dogrzewać pomieszczeń i sam juz zdurniałem czy to doby pomysł. Myślałem nad panelami na podczerwień. Podstawowe ogrzewanie to kominek z rozprowadzeniem. Dom szkieletowy najlepiej ogrzewać nadmuchem i tego nie chcę zmieniac , ale niestety to w naszym kraju nie wystarcza. Jak mam juz kominek to go na maxa trzeba wykorzystac. Jak dam jescze kocioł na groszek czy inne miały to po kij mi ten kominek. POMOCY. Z naszej wiedzy dom szkieletowy bardzo szybko się nagrzewa ale jednocześnie nic nie akumuluje ciepła, więc kominek musiałby chodzić cały czas, musi byc dodatkowe ogrzewanie pracujące bezobsługowo. Jak przyjedziecie zobaczycie na żywo jak to wygląda (mamy rozprowadzone powietrze po domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 05.01.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Wszystko wyjdzie w praniu i jak się spotkamy. Oglądałe dzisiaj kominki na pelet z zasobnikiem zasypowym, super sprawa. Ogarniam temat jutro napisze co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 05.01.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Jak widzę, kolejni forumowicze sobie pomagają Tak jak kiedyś my im i to cieszy kris_1985 dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 06.01.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Szukałem, szukałem i znalazłem cos takiego http://www.iwona.com.pl/kominki-na-pellet-iwona . I na drewno i na pellet . Ciekawe to a i wygodne. Muszę tylko poczytać czy wystarczy taki kominek czy piecyk jako główne źródło c.o. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 06.01.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Szukałem, szukałem i znalazłem cos takiego http://www.iwona.com.pl/kominki-na-pellet-iwona . I na drewno i na pellet . Ciekawe to a i wygodne. Muszę tylko poczytać czy wystarczy taki kominek czy piecyk jako główne źródło c.o. Co o tym sądzicie? Fajne ale kosztowne;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 06.01.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Czy ja wiem czy takie kosztowne. Piec na c.o i instalacja to min. 6-7 tyś. kominek najtanszy 2 tys. Na jedno wychodzi. Delphion1, może wiesz albo potrafisz wyliczyć ile tego wyjdzie na okres grzewczy przy wydajności ok 70-75 % tego co ekogroszek ? Jak można wiedzieć to ile ty płaciłeś za piecyk i jak ogrzewasz domek? Teraz wiadomo , że mrozu brak ale jak dowali to trzeba wiedziec ile wyjdzie opału np. na miesiąc i jakie to koszta. Ekologia i wygoda to jedno a kasa to 2 gie. Szukam i kombinuje na wszystkie sposoby bo na pompa ciepła i rekuperator to spory koszt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 06.01.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Miałem na myśli te konkretnie kominki Iwona.Co właściwych wyliczeń to trudno powiedzieć przy takiej zimie jak obecnie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajac257 06.01.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Prosze o namiary na firme ta co panu robiła,bo mam ten sam domek , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 06.01.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Prosze o namiary na firme ta co panu robiła,bo mam ten sam domek , Ale co robiła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris_1985 07.01.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 planuje budowę z34 i myślę o doprojektowaniu balkonu takiego małego nad pokojem gościnnym jak myślicie jaki to może być koszt?nigdzię nie mogęz naleść na ten temat info..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 07.01.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Hej, Dropbox zrobil update i zmienil link do mojej galerii budowy Z34... wiec jak ktos potrzebuje pare fotek to podaje nowy link: https://www.dropbox.com/sh/xoftvhdt55o1ycr/9PhDC0eAVK Pozdr. Irek (Puri) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 07.01.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Szukałem, szukałem i znalazłem cos takiego http://www.iwona.com.pl/kominki-na-pellet-iwona . I na drewno i na pellet . Ciekawe to a i wygodne. Muszę tylko poczytać czy wystarczy taki kominek czy piecyk jako główne źródło c.o. Co o tym sądzicie? witam pomysł mi się podoba strasznie ... miał bym wolną kotłownię ... postawił bym owy kominek w miejscu planowanym z tymże zasyp byłby od strony ganku na ścianie dał bojler a pod spodem podłogówkę i zabudował szafą ... ale teraz to już tylko marzenie ... pozdrawiam Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koziol77 07.01.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 witam pomysł mi się podoba strasznie ... miał bym wolną kotłownię ... postawił bym owy kominek w miejscu planowanym z tymże zasyp byłby od strony ganku na ścianie dał bojler a pod spodem podłogówkę i zabudował szafą ... ale teraz to już tylko marzenie ... Dzięki Irku za dobre słowa. Nie wiem jak to wszystko rozwiązać. Przy działce mam wszystkie media w drodze. Domek będzie raczej w grani czyli ok 6 m o środka drogi. Nie wiem jakie zrobić ogrzewanie a dom szkieletowy. Chcemy kominek ( ogień ) no to trzeba go wykorzystać na maxa bo miejsca nie ma za dużo. jak już będzie robił jako c.o. to po co mi gaz. Podłogówka super sprawa i ja bym dał ale moja kobitka nie chce na podłodze płytek a panela to po podłogówkę trochę lipa. Jeszcze myślę o ogrzewaniu wywiewnym z kratek podłogowych ale to spory chyba koszt ( nie zagłębiałem się ). Druga sprawa to już ciepła woda i raczej wyjścia nie ma PRĄD plus ewentualne FOTOWOLTANICZNE panele. Trzeba niestety dać jeszcze ogrzewanie elektryczne jako alternatywę a raczej obowiązek i tu znowu PANELE na podczerwień czy konwektory:bash: Macie jakieś pomysły?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts