Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Puri
kolejne pytanie jak rozwiazaliście problem szerokiego okna na tarasie gdy macie nad nim rolete ? żeby było stabilne RKS INTERGO wycowane nadproże i pozostałe okna .

Dzieki

Musieli zamatowac dodatkowe blaszane wzmocnienia od srodka i z zewnatrz rolety poniewaz okno jest u gory mocowane do rolety a roleta do sciany.

Okno srodkowe jest przesuwane i podczas ruchu wszystko sie ruszalo bez wzmocnienia.... ale teraz jest OK

PS: Okna sa 3-szybowe wiec waga takiego elementu jest naprawde ogromna

2013_11_09_83.jpg

Gość Puri
titka, na kiedy planujecie tynki wewnętrzne i czy macie może policzony ich metraż?

Czy jest jakiś konkretny powód, dla którego użyliście tych plastikowych prostych rurek zamiast powszechnie używanych PEX'ów?

@ Pigmey: Tu na forum jest wyszukiwarka "Przeszukaj temat" i jak tam wpiszesz slowo TYNKI to dostaniesz wszystkie odpowiedzi ktore JUZ BYLY omawiane na ten temat.... polecam.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147074-projekt-Z34-pracownia-STUDIO-Z500&p=6135342&highlight=tynki#post6135342

@up:

Ok, dzięki wielkie...

Tyle, że mnie interesuje powierzchnia jaka jest szacowana w tej konkretnej modyfikacji projektu, której dokonała titka.

Ale z drugiej strony, jeśli przyjmę 450m2, które u Ciebie Puri wyszły to będzie to raczej bezpieczna liczba gdyż Ty masz większy garaż - czyż nie? ;)

titka, na kiedy planujecie tynki wewnętrzne i czy macie może policzony ich metraż?

Czy jest jakiś konkretny powód, dla którego użyliście tych plastikowych prostych rurek zamiast powszechnie używanych PEX'ów?

Tynki - połowa marca, może się załapiecie

Co do metrażu to mamy 340 m2 - bez kotłowni, łazienki górnej i garderób oraz ściany w holu od komina (będzie g/k)

Parę dni przerwy, ogrzewanie i wylewki.

Wodę mamy w zwykłych plastikach a centralne w alupexach tak to sobie wymyśliliśmy.

Gość kris_1985

witam mam pytanie odnośnie przyłacza wody jak to u Was wyglądało cenowo i odległościowo?gdzie macie licznik?

ja mam rurociąg z wodą przy samej działce, do domu w linii prostej będzie 6m czy muszę budowąć studzienkę wodomierzową?moim zdaniem to zbędny koszt i chciał bym go umieścić w kotłowni

ps.

jakie macie tarasy za waszymi zetkami?myślałem o lanym klasycznym ale ponoć to straszne mostki termiczne i lepiej i taniej wykonać ziemny?

pytam bo mój kandydat na wykonawce namieszał mi w głowie z tymi dwiema sprawami:)

Hejka, na co macie ogrzewanie, jaki rodzaj pieca?co polecacie? ile Was wyniósł np. miesiąc grzewczy? czekam na informacje bo stoimy przed tym dylematem i nie bardzo wiemy co wybrać. Pozdrawiam i czekam na info.

PS. Okna już zamówione takie jak wcześniej pisałem :) czyli podobne jak ma Puri :) chyba podobne

Gość kris_1985
Hejka, na co macie ogrzewanie, jaki rodzaj pieca?co polecacie? ile Was wyniósł np. miesiąc grzewczy? czekam na informacje bo stoimy przed tym dylematem i nie bardzo wiemy co wybrać. Pozdrawiam i czekam na info.

PS. Okna już zamówione takie jak wcześniej pisałem :) czyli podobne jak ma Puri :) chyba podobne

pochwalili byście się postępami na zdjęciach:P

Tutaj warto przemyśleć decyzję i nie działać pochopnie.Internet to potęga która trzeba wykorzystywać .Polecam tematy na forum muratora w dziale ogrzewanie.

http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?68-Ogrzewanie

Edytowane przez Delphion1

witam

mam piec na miał i resztę, piec eNki 1.8kw , wszędzie podłogówka + 6 grzejników palę drewnem i jak są mrozy to węglem - koszt roczny 700 zł

pozdrawiam

W dobrze ocieplonym domku max potrzebne 5kw w największe mrozy i tutaj jest pytanie: potrzebny piec na węgiel czy lepiej iść w inne źródła energii?

A przy zastosowaniu Podlogowki mamy szeroki wybór możliwości i wygody późniejszej eksploatacji.Nie bójcie się montować podlogowki bo to inwestycja w przyszlosc która pozwoli później wybierać.

Polecam pogrzebać w tematach na forum nim się decyzję podejmie .

U mnie max tej zimy potrzeba było 4kw a nikt takich pieców nie robi!

Link do pieca -https://esterownik.pl/sterownik/2498

Murator prowadzi bezpłatną akcję skorzystajcie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221974-AKCJA-MURATORA-Sprawd%C5%BA-bezp%C5%82atnie-stan-techniczny-instalacji-grzewczej-w-domu

Edytowane przez Delphion1
link

Witam ponownie wszystkich forumowiczów,

Chciałem na wstępie podziękować swirkowi100 za założenie tego tematu, Delphion1 za możliwość obejrzenia domku na żywo oraz wszystkim udzielającym się na tym wątku. Wszystkie te cenne informacje przekonały nas do tego projektu :) Dokonaliśmy jak chyba każdy kilku zmian i aktualnie jesteśmy na etapie skończonych fundamentów tzn nareszcie wyszliśmy z ziemi (gliny :x). Teraz czekamy na wiosnę :) a w międzyczasie analizujemy w głowie kolejne etapy budowy i związku z tym chciałem Was zapytać czy ktoś robił wentylacje mechaniczną? Planuje takową zrobić tylko nie wiem do końca gdzie ją wcisnąć.

Pozdrawiam

Gość Puri
@up:

Ok, dzięki wielkie...

Tyle, że mnie interesuje powierzchnia jaka jest szacowana w tej konkretnej modyfikacji projektu, której dokonała titka.

Ale z drugiej strony, jeśli przyjmę 450m2, które u Ciebie Puri wyszły to będzie to raczej bezpieczna liczba gdyż Ty masz większy garaż - czyż nie? ;)

Z tego co pamietam to te 450 skladaja sie z:

EG: wszystkie sciany na dole + schody (boki spod itd) - bez trzech sufitow (przedpokoj, lazienka i pom. gospodarcze) poniewaz te beda podwieszane

Pietro: wszystkie sciany (sciany kolankowe na 1,2m) bez sofiwtow poniewaz te beda podwieszane

Garaz: sciany i sufit

PS: okna/otwory do 3 m2 nie odlicza się jeśli sie je obrabia. Pomiar byl robiony laserowo i wyszlo dokladnie 422m2