kloczkowski84 25.02.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 (edytowane) cd... Czy ktoś z Was ma plan instalacji energetycznej domu? (nie wiem czy tak to się nazywa). Jeśli tak to proszę o prv. Edytowane 25 Lutego 2014 przez kloczkowski84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 25.02.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Witam ponownie wszystkich forumowiczów, Chciałem na wstępie podziękować swirkowi100 za założenie tego tematu, Delphion1 za możliwość obejrzenia domku na żywo oraz wszystkim udzielającym się na tym wątku. Wszystkie te cenne informacje przekonały nas do tego projektu Dokonaliśmy jak chyba każdy kilku zmian i aktualnie jesteśmy na etapie skończonych fundamentów tzn nareszcie wyszliśmy z ziemi (gliny ). Teraz czekamy na wiosnę a w międzyczasie analizujemy w głowie kolejne etapy budowy i związku z tym chciałem Was zapytać czy ktoś robił wentylacje mechaniczną? Planuje takową zrobić tylko nie wiem do końca gdzie ją wcisnąć. Pozdrawiam My mamy przeprowadzoną instalację do rekuperacji oraz DGP. U nas nie było większego problemu, gdyż mamy strop drewniany (kratownica) ale i tak część przewodów się nie zamieściła więc mamy zabudowany kanał pod sufitem na większe ilości rur i przewodów. Do tego zamontuje się parę halogenów i będzie ok. Warto się zastanowić nad poszczególnymi elementami rekuperacji. Oryginalne przewody, złączki oraz skrzynki rozpręźne są bardzo drogie, ale po części można je zastąpić elementami PCV do kanalizacji . Wystarczy pokombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 25.02.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 (edytowane) Jaki jest orientacyjny koszt instalacji WM dla Z34 (pomijając aspekt droga/tania centralka)?Czy w przypadku tak niewielkiego domku jest to uzasadnione ekonomicznie i jakoś się to wszystko bilansuje? I od razu pytanie do tych szczęśliwców co już mieszkają - jak sprawuje się wentylacja grawitacyjna - nie dmucha czasami zimnem z kratek? Edytowane 25 Lutego 2014 przez Pigmey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M21719512187 25.02.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 kloczkowski84: Przegląd zdjęć od samego początku do teraz, domek został lekko poszerzony i wydłużony. Jak tylko będę miał zdjęcia środka to wrzucę na forum. Gratuluje efektów, przyjemnie się patrzy na postępy zetowców My na wiosnę ruszamy ze ścianami. marek&magda1: My mamy przeprowadzoną instalację do rekuperacji oraz DGP. U nas nie było większego problemu, gdyż mamy strop drewniany (kratownica) ale i tak część przewodów się nie zamieściła więc mamy zabudowany kanał pod sufitem na większe ilości rur i przewodów. "Orurowanie jakoś się poupycha w podwieszanych sufitach, ociepleniu dachu itp ale gorzej z tym rekuperatorem... gdzie go wcisnąć żeby nie zajmował miejsce ale żeby był dostęp do niego. jak Wy to rozwiązaliście, gdzie go macie/planujecie? kotłownia trochę mała żeby wszystko tam zmieścić, stryszek też mi się wydaje za ciasny. Pigmey: Jaki jest orientacyjny koszt instalacji WM dla Z34 (pomijając aspekt droga/tania centralka)? Czy w przypadku tak niewielkiego domku jest to uzasadnione ekonomicznie i jakoś się to wszystko bilansuje? I od razu pytanie do tych szczęśliwców co już mieszkają - jak sprawuje się wentylacja grawitacyjna - nie dmucha czasami zimnem z kratek? Co do kosztu to nie jest najniższy:/ mam wycenę na ok. 10 tys. orurowanie z montażem + ok. 7 tys reku markowej firmy. Oczywiście wiele się zaoszczędzi montując kanały we własnym zakresie. Co do zasadności ekonomicznej montażu reku to jej chyba nie ma, zbyt duży koszt inwestycji do oszczędności wynikającej z odzysku ciepła. Jak dla mnie jedyną "za" dla reku to jest KOMFORT - świeże powietrze przez cały czas bez "zimnych" przeciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris_1985 25.02.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 cd...[ATTACH=CONFIG]244860[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]244861[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]244862[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]244863[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]244864[/ATTACH] Czy ktoś z Was ma plan instalacji energetycznej domu? (nie wiem czy tak to się nazywa). Jeśli tak to proszę o prv. Ooo jak fajnie zobaczyć kolejna zetke;D gratulacjw!a jak z kosztami?dużo powiększylisćie od orginału?ładna dachoweczka:)bez okien w dachu za ciemno nie będzie?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 25.02.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 okno mamy jedno w łazience z drugiej strony, w pokojach są dosyć duże okna więc jest dobrze doświetlone (przynajmniej tak nam się wydaje), najwyżej później się dołoży okna, z dachówką nie ma problemów, po prostu się zdejmie część i tyle. Jeszcze raz ponawiam prośbę o jakieś rysunki instalacji elektrycznej w zetkach ważne i bardzo mi na tym zależy-czekam na pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 26.02.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Jaki jest orientacyjny koszt instalacji WM dla Z34 (pomijając aspekt droga/tania centralka)? Czy w przypadku tak niewielkiego domku jest to uzasadnione ekonomicznie i jakoś się to wszystko bilansuje? I od razu pytanie do tych szczęśliwców co już mieszkają - jak sprawuje się wentylacja grawitacyjna - nie dmucha czasami zimnem z kratek? Na dzień dzisiejszy mamy rozprowadzone przewody, zamontowane "skrzynki rozprężne" własnego pomysłu oraz zamontowane kołnierze z anemostatów. Koszt: 410 zł przewód 50 m (plus jakieś 20m które zostało znajomemu), "skrzynki rozprężne" (kształtki, klej) ok 100 zł, anemostaty 10zł/szt. Nie mamy jeszcze centrali której koszt to 1500 - ile kto ma kasy oraz kolektorów ( myślę że koszt ok 150 zł). Jeżeli chodzi o zasadność ekonomiczną to trudno na dzień dzisiejszy coś powiedzieć (tylko tyle co na forach napisane) natomiast mamy w obecnym mieszkaniu problem z wilgocią i to jest główne kryterium montażu WM w naszym nowym domu . Instalacje DGP oraz rekuperator rzeczywiście nie zmieszczą się w naszym małym pom gosp więc wydzielilismy miejsce na piętrze w jednej garderobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 26.02.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 (edytowane) marek&magda1 brzmi to co najmniej ciekawie Czy decydując się na instalację WM zrezygnowaliście z kominów wentylacji grawitacyjnej czy na wszelki wypadek je wykonaliście? Interesuje mnie też centralka za 1500zł... W sumie biorąc od uwagę gabaryty domku to faktycznie koszt całości nie będzie duży. Inna sprawa to opłacalność - ale od razu mówię, że nie mam zamiaru krytykować ponieważ sam bardzo mocno rozważam możliwość takiej inwestycji w swoim przyszłym domu. A tak z innej beczki - rozważał ktoś montaż centralnego odkurzacza bądź też takie coś u siebie już zainstalował? Edytowane 26 Lutego 2014 przez Pigmey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 26.02.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Kominy zostały, przy kotle gazowym oraz przy kominku wentylacja grawitacyjna jest niezbędna A rekuperator za 1500 ..... jest taki dostępny na rynku i tylko jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 26.02.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Kominy zostały, przy kotle gazowym oraz przy kominku wentylacja grawitacyjna jest niezbędna No tak... Tylko ,że w każdym temacie poświęconym temu zagadnieniu spece wszelakiej maści rozpisują się jakoby WG i WM w duecie nie maja prawa działać poprawnie. I bądź tu mądry... Chyba, że po odbiorze budynku przez Kominiarza zwyczajnie pozatyka się kratki od wentylacji grawitacyjnej I w sumie to może być niezła alternatywa bo co zrobić jak na ten przykład klęknie nam centralka i nie mamy zwykłych kominów, a na dworze -20st C? Okna otwierać? A tak to tylko wystarczy odetkać kratki w kominach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M21719512187 26.02.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Na dzień dzisiejszy mamy rozprowadzone przewody, zamontowane "skrzynki rozprężne" własnego pomysłu oraz zamontowane kołnierze z anemostatów. Koszt: 410 zł przewód 50 m (plus jakieś 20m które zostało znajomemu), "skrzynki rozprężne" (kształtki, klej) ok 100 zł, anemostaty 10zł/szt. Nie mamy jeszcze centrali której koszt to 1500 - ile kto ma kasy oraz kolektorów ( myślę że koszt ok 150 zł). Jeżeli chodzi o zasadność ekonomiczną to trudno na dzień dzisiejszy coś powiedzieć (tylko tyle co na forach napisane) natomiast mamy w obecnym mieszkaniu problem z wilgocią i to jest główne kryterium montażu WM w naszym nowym domu . Instalacje DGP oraz rekuperator rzeczywiście nie zmieszczą się w naszym małym pom gosp więc wydzielilismy miejsce na piętrze w jednej garderobie Jestem pełen podziwu co do tak niskiej ceny Teraz mamy porównanie ile można zaoszczędzić wykonując pewne rzeczy we własnym zakresie... Również myślę o samodzielnym rozprowadzeniu kanałów tylko mi wychodzi za orurowanie 3 – 4 tys. ale zobaczymy jak będzie. Co do rekuperatora to lepiej dopłacić i kupić z dobrymi, markowymi wentylatorami żeby były ciche i energooszczędne. Trzymam kciuki za Waszą WM i czekam na opinie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 26.02.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 marek&magda1 A tak z innej beczki - rozważał ktoś montaż centralnego odkurzacza bądź też takie coś u siebie już zainstalował? Jasne zakupione rury (zestaw) na allegro - dwa punkty ssące i dwie szufelki.Koszt - cos około 250 zeta. Czy od razu trzeba pokować się w jednostkę centralną? niekoniecznie- ale instalacja będzie czekać Wyrobie się z kablami, to biorę się za rury. Pozdrawiam Krzych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 27.02.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) Witam wszystkich Z-kowichow w ostanich latach uroslo nasze Z34 Forum a znim ilosc fotek. Zeby nie musielismy szukac po wszystkich stronach gdzie kto kiedys dodal fotke, pozbieralem je wszystkie i zrobilem jedna wielka galerie Z34 (jak na dzis to ponad 600 zdjec !) Zapraszam wszystkich do ogladania i szukania inspiracji: Galeria Z34 (zdjecia z forum i netu): https://www.dropbox.com/sh/t7wyyifojdowcnd/cK18eGVeEK Galeria Z34 "Puri": https://www.dropbox.com/sh/xoftvhdt55o1ycr/9PhDC0eAVK Galeria Z34 "Titka": https://www.dropbox.com/sh/ye9obal8z276jqq/iQHP5XHvvM#/ Pozdrawiam Irek (Puri) Edytowane 27 Lutego 2014 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 27.02.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) Puri jesteś WIELKI Sam zacząłem kiedyś kopiować sobie fotki z forum ale wymiękłem po 30 stronie Edytowane 27 Lutego 2014 przez Pigmey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 27.02.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) 2 dni po 6 godzin ale jak zlicze ile czasu juz dotychczas poswiecilem zeby jakas fotke na forum znalesc... Edytowane 27 Lutego 2014 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 27.02.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Tego właśnie tu brakowało. Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 28.02.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 APEL do Was wszystkich: niech kazdy wstawi aktualne fotki swojej Z-ki na forum lub wysle do mnie na e-Mail: [email protected] a ja wgram je do naszej galerii PS: Najlepiej pare zdjec: z zewnatrz + parter i pietro. Pozdrawiam - Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 28.02.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 2 dni po 6 godzin ale jak zlicze ile czasu juz dotychczas poswiecilem zeby jakas fotke na forum znalesc... Kawał dobrej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 28.02.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Ireneuszu jest moc w tych zdjęciach może zrobimy zlot z naszymi z34 ? pozdrawiam Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 03.03.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Zlot ok ale rejonowy:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts