epterode 03.03.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Pytanie do mieszkających , w górnych pokojach lepiej dać duże okno balkonowe czy standardowe wymiary okna plus dachowe ? 1 wszy minus to to, że w sypialni będzie mi klepał deszcz nad głową? 2 minus to nagrzewanie się pomieszczeń chyba? Zastanawiam się nad balkonowymi i do tego barierka. Lepiej w balkonowe się pchać czy dachowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris_1985 04.03.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 A może zamiast balkonu nie duży wykusz ,ale z projektu z101? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 04.03.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Pytanie do mieszkających , w górnych pokojach lepiej dać duże okno balkonowe czy standardowe wymiary okna plus dachowe ? 1 wszy minus to to, że w sypialni będzie mi klepał deszcz nad głową? 2 minus to nagrzewanie się pomieszczeń chyba? Zastanawiam się nad balkonowymi i do tego barierka. Lepiej w balkonowe się pchać czy dachowe pytanie z cyklu czy na żonę blondynkę czy czarnulę ? - jak będzie ustawiony dom względem wschodu ? - ile dni w roku klepie Ci deszcz nad głową ? - im słońce wpada dłużej do pokoju tym w nim będzie cieplej ....jak nie chcecie słońca to można dać okna dachowe na drugiej połaci dachowej .... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczucha4 05.03.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Mam pytanko czy ktoś w mazowieckim stawia z34 aby można było przyjechać i go obejrzeć, gdyż jesteśmy zainteresowani tym projektem, jednak widok na żywo pomógłby nam w podjęciu tej życiowej decyzji czy to na pewno o ten projekt nam chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 05.03.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Ktoś może zastosował wentylacje mechaniczna? w zetce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 06.03.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Ktoś może zastosował wentylacje mechaniczna? w zetce? Nie dalej jak dwie strony wcześniej zadano to samo pytanie i nawet udzielono kilku odpowiedzi... Proponuję śledzić wątek na bieżąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 06.03.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 ups Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 06.03.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Podłoga na gruncie Planuje obecnie wylewke na parterze. Musze pokonac wysokosc (od chudego betonu do poziomu zero) ~25cm. Wiec zastosuje styropian EPS 15cm + jastrych 8cm + posadzke 1,5cm = 24,5cm Daje 2 warstwy folii: 1x pod styropian oraz 1x na styropian pod jastrych. Wiem ze ta nad styropianem nie jest konieczna ale nie zaszkodzi. Nie wiem ale jeszcze jak musi byc po wyginana tzn. co ma na co zachodzic przy folii przeciwwilgociowej ??? Prosze o konstruktywne porady od kogos kto ma o tym pojecie lub wie jak ostanio fachowcy u niego to robili, poniewaz w necie co rysunek to inna wersja Czy tasma/pianka brzegowa ma isc na cala wysokosc ?? (u mnie by to bylo 25cm!) a takich chyba wysokich nie ma Pozdrawiam - Puri PS: a tak to ma wygladac wizualnie: Edytowane 6 Marca 2014 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 07.03.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 kaczucha4 ja buduję w mazowieckim, można się umówić, info na priv,Puri, pianka czyli dylatacja nie musi wcale być przy EPS-ie gdyż z definicji ta dylatacja ma służyć oddzieleniu betonu od muru, bo beton pracuje, a styro nie zmienia tak swoich wymiarów jak beton, wystarczy że dasz przy wylewaniu jastrychu.Ponadto daj dylatacje w przejściach drzwi, oraz wzdłuż podciągu w salonie, a także niech wykonawca wskaże miejsca gdzie pęknie beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 08.03.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 witam a ja mam inne pytanie - jaką macie długość pokoju na poddaszu bez garderoby ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris_1985 09.03.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 witamczy ścianka kolankowa 80cm w z34 jest ok?czy lepiej podnieść do 100 cm ,dom nie straci na wyglądzie?jak to u Was wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris_1985 09.03.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 ps, pisze dużo z Was ,ze ogrzewaj zetkę podłogłowką czytam sobie ,że rozwiązanie dobre ale przy grznaniu piecem na paliwo stałe nie bezpieczne,chodzi o to ,ze można jakoś tą instalacje przegrzać..co myślicie o buforze ciepła zawsze tą nadwyżkęciepła odprowadziła by nam instalacja i ogrzała wodę do kąpieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M21719512187 09.03.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Puri: Podłoga na gruncie Planuje obecnie wylewke na parterze. Musze pokonac wysokosc (od chudego betonu do poziomu zero) ~25cm. Wiec zastosuje styropian EPS 15cm + jastrych 8cm + posadzke 1,5cm = 24,5cm Daje 2 warstwy folii: 1x pod styropian oraz 1x na styropian pod jastrych. Wiem ze ta nad styropianem nie jest konieczna ale nie zaszkodzi. Nie wiem ale jeszcze jak musi byc po wyginana tzn. co ma na co zachodzic przy folii przeciwwilgociowej ??? Prosze o konstruktywne porady od kogos kto ma o tym pojecie lub wie jak ostanio fachowcy u niego to robili, poniewaz w necie co rysunek to inna wersja Czy tasma/pianka brzegowa ma isc na cala wysokosc ?? (u mnie by to bylo 25cm!) a takich chyba wysokich nie ma Pozdrawiam - Puri Z tego co wyczytałem w różnych pismach i dowiadywałem u fachowców to pod styropian na chudy beton dajemy w zależności od warunków gruntowych albo papę albo folie. Jak jest gliniasty teren i wysoki poziom wód gruntowych to dają papę, a jak teren piaszczysty to wystarczy gruba folia. Przy niekorzystnym terenie należy tą papę połączyć z izolacją poziomą znajdującą się między ścianą fundamentową, a ścianą nośną. Co do pianki dylatacyjnej to spyra80 dobrze pisze. kris_1985 : ps, pisze dużo z Was ,ze ogrzewaj zetkę podłogłowką czytam sobie ,że rozwiązanie dobre ale przy grznaniu piecem na paliwo stałe nie bezpieczne,chodzi o to ,ze można jakoś tą instalacje przegrzać..co myślicie o buforze ciepła zawsze tą nadwyżkęciepła odprowadziła by nam instalacja i ogrzała wodę do kąpieli? Ja planuje robić, niestety ze względu na ograniczoną ilość miejsca u mnie będzie ok. 600-800 litrów ale do tego to jeszcze daleka droga Na pewno zaletą takiego bufora jest to, że do jednego zbiornika masz podpięte centralne oraz poprzez wężownice wodę użytkową i np solary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulinaSzymon 09.03.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Witamy wszystkich budujący domek Z34 . Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu tego domku i w czerwcu zaczynamy budowę . Nasze 4 kąty są nieco powiększone . Wymiany 8m na 11 metrów i całość podpiwniczona . Przesyłamy fotki rzutów i elewacji projektu . Pozdrawiamy wszystkich budujących . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 10.03.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) @swirek100: pokoj na poddaszu u mnie to 7,38m - 0,36m (grubosc muru) = 7,02m @kris_1985: ścianka kolankowa lepiej 100-120 cm! Ja mam chyba 120cm z tego co pamietam. U mnie zmienili troche kat dachu i przedluzyli dach. W tedy jak podniesiesz scianke kolankowa to nie bedzie Z34 wygladal jak grzyb z zamalym daszkiem @ spyra80: dzieki za odp. "..oraz wzdłuż podciągu w salonie" = chodzi ci o podloge na poddaszu? bo tam, nie bede robil wylewki bo mam juz fabrycznie gotowy strop. @ M^2: dzieki za odp. Pytanie: Napewno ktos wylewal podloge w 2012-2013 w naszym Z34. Czy mogl by podac orientacyjny koszt ? koszt to robocizna z lub bez materialu? wylewka samopoziomująca czy tradycyjna? jaka grubosc wylewki byla robiona? namiary na dobra firme na dolnym slasku? Edytowane 10 Marca 2014 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 10.03.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 @swirek100: pokoj na poddaszu u mnie to 7,38m - 0,36m (grubosc muru) = 7,02m [ATTACH=CONFIG]247260[/ATTACH] A czy nie powinno być przypadkiem 7,38m - 2*0,36m = 6,66m? No chyba, że z jednej strony nie masz ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 10.03.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) A czy nie powinno być przypadkiem 7,38m - 2*0,36m = 6,66m? No chyba, że z jednej strony nie masz ściany Racja, sprawdzilem jeszcze raz na planie bo myslalem ze 7,38m jest od osi do osi (wiec srodek muru) przez to odjolem tylko raz grubosc. Ale ten rozmiar jest od kanty zewnetrznej do kanty zewetrznej - wiec masz racje:yes: Edytowane 10 Marca 2014 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michałwlkp 10.03.2014 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 witam, co do podniesienia ścianki kolankowej to ok, tylko przy montażu okien dachowych obniżcie je trochę, u nas podnieśli ściankę kolankową ale okna zostawili według projektu i przy moim wzroście 184cm początek okna mam na wysokości oczu (już po zrobieniu podług na gotowo), trochę lipa jak dla mnie. Warto też wydłużyć lekko dach, chyba że macie przedłużony nad wejściem i tarasem to jakoś to wygląda tak jak u nas: ( stare zdjęcia, w następnym tygodniu wrzucę świeże) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michałwlkp 10.03.2014 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 podłóg - sory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 11.03.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 podłóg - sory Własne posty można edytować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts