Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie do mieszkających , w górnych pokojach lepiej dać duże okno balkonowe czy standardowe wymiary okna plus dachowe ?

1 wszy minus to to, że w sypialni będzie mi klepał deszcz nad głową?

2 minus to nagrzewanie się pomieszczeń chyba?

Zastanawiam się nad balkonowymi i do tego barierka.

Lepiej w balkonowe się pchać czy dachowe :)

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do mieszkających , w górnych pokojach lepiej dać duże okno balkonowe czy standardowe wymiary okna plus dachowe ?

1 wszy minus to to, że w sypialni będzie mi klepał deszcz nad głową?

2 minus to nagrzewanie się pomieszczeń chyba?

Zastanawiam się nad balkonowymi i do tego barierka.

Lepiej w balkonowe się pchać czy dachowe :)

pytanie z cyklu czy na żonę blondynkę czy czarnulę ?

- jak będzie ustawiony dom względem wschodu ?

- ile dni w roku klepie Ci deszcz nad głową ?

- im słońce wpada dłużej do pokoju tym w nim będzie cieplej ....jak nie chcecie słońca to można dać okna dachowe na drugiej połaci dachowej ....

pozdrawiam

Mam pytanko czy ktoś w mazowieckim stawia z34 aby można było przyjechać i go obejrzeć, gdyż jesteśmy zainteresowani tym projektem, jednak widok na żywo pomógłby nam w podjęciu tej życiowej decyzji czy to na pewno o ten projekt nam chodzi.

Gość Puri

Podłoga na gruncie

Planuje obecnie wylewke na parterze. Musze pokonac wysokosc (od chudego betonu do poziomu zero) ~25cm.

Wiec zastosuje styropian EPS 15cm + jastrych 8cm + posadzke 1,5cm = 24,5cm :)

Daje 2 warstwy folii: 1x pod styropian oraz 1x na styropian pod jastrych. Wiem ze ta nad styropianem nie jest konieczna ale nie zaszkodzi.

Nie wiem ale jeszcze jak musi byc po wyginana tzn. co ma na co zachodzic przy folii przeciwwilgociowej ??? :confused:

Prosze o konstruktywne porady od kogos kto ma o tym pojecie lub wie jak ostanio fachowcy u niego to robili, poniewaz w necie co rysunek to inna wersja ;)

Czy tasma/pianka brzegowa ma isc na cala wysokosc ?? (u mnie by to bylo 25cm!) a takich chyba wysokich nie ma :(

Pozdrawiam - Puri

PS: a tak to ma wygladac wizualnie:

Podloga.jpg Podloga1.jpg

Edytowane przez Puri

kaczucha4 ja buduję w mazowieckim, można się umówić, info na priv,

Puri, pianka czyli dylatacja nie musi wcale być przy EPS-ie gdyż z definicji ta dylatacja ma służyć oddzieleniu betonu od muru, bo beton pracuje, a styro nie zmienia tak swoich wymiarów jak beton, wystarczy że dasz przy wylewaniu jastrychu.

Ponadto daj dylatacje w przejściach drzwi, oraz wzdłuż podciągu w salonie, a także niech wykonawca wskaże miejsca gdzie pęknie beton.

Gość kris_1985

ps,

pisze dużo z Was ,ze ogrzewaj zetkę podłogłowką czytam sobie ,że rozwiązanie dobre ale przy grznaniu piecem na paliwo stałe nie bezpieczne,chodzi o to ,ze można jakoś tą instalacje przegrzać..co myślicie o buforze ciepła zawsze tą nadwyżkęciepła odprowadziła by nam instalacja i ogrzała wodę do kąpieli?:)

Puri:

Podłoga na gruncie

Planuje obecnie wylewke na parterze. Musze pokonac wysokosc (od chudego betonu do poziomu zero) ~25cm.

Wiec zastosuje styropian EPS 15cm + jastrych 8cm + posadzke 1,5cm = 24,5cm

Daje 2 warstwy folii: 1x pod styropian oraz 1x na styropian pod jastrych. Wiem ze ta nad styropianem nie jest konieczna ale nie zaszkodzi.

Nie wiem ale jeszcze jak musi byc po wyginana tzn. co ma na co zachodzic przy folii przeciwwilgociowej ???

Prosze o konstruktywne porady od kogos kto ma o tym pojecie lub wie jak ostanio fachowcy u niego to robili, poniewaz w necie co rysunek to inna wersja

Czy tasma/pianka brzegowa ma isc na cala wysokosc ?? (u mnie by to bylo 25cm!) a takich chyba wysokich nie ma

Pozdrawiam - Puri

Z tego co wyczytałem w różnych pismach i dowiadywałem u fachowców to pod styropian na chudy beton dajemy w zależności od warunków gruntowych albo papę albo folie. Jak jest gliniasty teren i wysoki poziom wód gruntowych to dają papę, a jak teren piaszczysty to wystarczy gruba folia. Przy niekorzystnym terenie należy tą papę połączyć z izolacją poziomą znajdującą się między ścianą fundamentową, a ścianą nośną.

Co do pianki dylatacyjnej to spyra80 dobrze pisze.

kris_1985 :

ps,

pisze dużo z Was ,ze ogrzewaj zetkę podłogłowką czytam sobie ,że rozwiązanie dobre ale przy grznaniu piecem na paliwo stałe nie bezpieczne,chodzi o to ,ze można jakoś tą instalacje przegrzać..co myślicie o buforze ciepła zawsze tą nadwyżkęciepła odprowadziła by nam instalacja i ogrzała wodę do kąpieli?

Ja planuje robić, niestety ze względu na ograniczoną ilość miejsca u mnie będzie ok. 600-800 litrów ale do tego to jeszcze daleka droga :D Na pewno zaletą takiego bufora jest to, że do jednego zbiornika masz podpięte centralne oraz poprzez wężownice wodę użytkową i np solary.

Pozdrawiam

Witamy wszystkich budujący domek Z34 . Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu tego domku i w czerwcu zaczynamy budowę . Nasze 4 kąty są nieco powiększone . Wymiany 8m na 11 metrów i całość podpiwniczona . Przesyłamy fotki rzutów i elewacji projektu .

P1090942.jpgP1090943.JPGP1090948.JPG

Pozdrawiamy wszystkich budujących .

Gość Puri

@swirek100: pokoj na poddaszu u mnie to 7,38m - 0,36m (grubosc muru) = 7,02m

2013_12_31_10.jpg

@kris_1985: ścianka kolankowa lepiej 100-120 cm! Ja mam chyba 120cm z tego co pamietam. U mnie zmienili troche kat dachu i przedluzyli dach. W tedy jak podniesiesz scianke kolankowa to nie bedzie Z34 wygladal jak grzyb z zamalym daszkiem :)

@ spyra80: dzieki za odp. "..oraz wzdłuż podciągu w salonie" = chodzi ci o podloge na poddaszu? bo tam, nie bede robil wylewki bo mam juz fabrycznie gotowy strop.

@ M^2: dzieki za odp.

Pytanie:

Napewno ktos wylewal podloge w 2012-2013 w naszym Z34.

Czy mogl by podac orientacyjny koszt ?

• koszt to robocizna z lub bez materialu?

• wylewka samopoziomująca czy tradycyjna?

• jaka grubosc wylewki byla robiona?

• namiary na dobra firme na dolnym slasku?

Edytowane przez Puri

Gość Puri
A czy nie powinno być przypadkiem 7,38m - 2*0,36m = 6,66m? No chyba, że z jednej strony nie masz ściany :p

Racja, sprawdzilem jeszcze raz na planie bo myslalem ze 7,38m jest od osi do osi (wiec srodek muru) przez to odjolem tylko raz grubosc. Ale ten rozmiar jest od kanty zewnetrznej do kanty zewetrznej - wiec masz racje:yes:

Edytowane przez Puri

witam,

co do podniesienia ścianki kolankowej to ok, tylko przy montażu okien dachowych obniżcie je trochę, u nas podnieśli ściankę kolankową ale okna zostawili według projektu i przy moim wzroście 184cm początek okna mam na wysokości oczu (już po zrobieniu podług na gotowo), trochę lipa jak dla mnie. Warto też wydłużyć lekko dach, chyba że macie przedłużony nad wejściem i tarasem to jakoś to wygląda tak jak u nas:08082013097.jpg22122013118.jpg

( stare zdjęcia, w następnym tygodniu wrzucę świeże)