Maroko1991 07.04.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Ok, dzięki za pomoc. Pytania i problemy narastają ... W tej chwili zastanawiam się nad wykończeniem dachu.. Wiem, że to nie jest wątek na ten temat, ale zależy mi na opinii osób budujących lub tych co wybudowali z34. Na swoich zetkach macie dachówkę czy blachodachówkę? I jak wyglądały kosztorysy na te dachy?? Pozdrawiam, Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 07.04.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Ok, dzięki za pomoc. Pytania i problemy narastają ... W tej chwili zastanawiam się nad wykończeniem dachu.. Wiem, że to nie jest wątek na ten temat, ale zależy mi na opinii osób budujących lub tych co wybudowali z34. Na swoich zetkach macie dachówkę czy blachodachówkę? I jak wyglądały kosztorysy na te dachy?? Pozdrawiam, Marek. Dachówka ceramiczna: Braas/RuppCeramika Rubin 13V kolor: czarny brylant http://www.ambit.gda.pl/Dachowka-Ceramiczna/RuppCeramika/Rubin-13V.htm Koszt materialu w 2012 na Z34 ok. 14.000zl PS: Dachówki Rubin 13V charakteryzuje duża swoboda przesuwu do 30 mm. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmagda1 07.04.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 U nas jest Roben Monza kolor antracythttp://www.ambit.gda.pl/Dachowka-Ceramiczna/Roben/Monza-Plus.htmKoszt w 2013 to ok 9000 (dachówkę zamawialiśmy zimą, firma oferowała magazynowanie do czasu aż będzie potrzebna, latem jak kładliśmy dach dokupowaliśmy kilka sztuk to różnica w cenie za 1 sztukę wynosiła ok 1,5zł, przy 1200 szt potrzebnych można sporo zaoszczędzić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 07.04.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Tynki schną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 07.04.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Tynki schną :wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 08.04.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Energy Command center Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez Puri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris_1985 09.04.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Witam.Chcę na dole ogrzewanie podłogowe i w sumie myślę żeby na górze też dać wszędzie + żeberka w łazience.Zastanawiam się czy projekt jest potrzebny?chodzi o to ,że po zaizolowaniu podłogi ona sięchyba podniesie i może później być problem z otwieraniem drzwi itp czy jestem w błedzie?jak to u Was było?a i czy przy projekcie stropu terriva będę chciał zamienić go na "żerania" trzeba to przeprojektowywać?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 10.04.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Witam.Chcę na dole ogrzewanie podłogowe i w sumie myślę żeby na górze też dać wszędzie + żeberka w łazience.Zastanawiam się czy projekt jest potrzebny?chodzi o to ,że po zaizolowaniu podłogi ona sięchyba podniesie i może później być problem z otwieraniem drzwi itp czy jestem w błedzie?jak to u Was było? a i czy przy projekcie stropu terriva będę chciał zamienić go na "żerania" trzeba to przeprojektowywać? pozdrawiam Nie dramatyzuj Drzwi montujesz już po wysuszeniu podłóg(wtedy sie podłoga unosi o 1-2 mm) i po zamontowaniu płytek czy paneli .Ekipa przyjedzie pomierzy i zamontuje o zamykanie się późniejsze nie martw wszystko bedzie ok i dają gwarancję. Pamiętaj tam gdzie panele, podłogówka spisuje sie słabiej i jesli to np.pokój dziecięcy to wypuściłbym przynajmniej wyjścia na kaloryfery.Jesli nie będą potrzebne to zaślepisz,w przeciwnym wypadku może być mało ciekawie w ostra zimę. O strop zapytaj kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 10.04.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Energy Command center [ATTACH=CONFIG]253530[/ATTACH] Pięknie to wygląda oby funkcjonowało równie dobrze. Ja sobie odpuściłem takie fajerwerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris_1985 10.04.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 A projekt podłogłowki warto robić?koszt około 300zł ponoć pozwala zaoszczędzić pieniądze na nie potrzebnie rozłożonym materiale?no i ile daliście styropianu na podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris_1985 10.04.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 a i mi chodziło o poniesienie się podłogi bo dojedzie podłogłowka w sensie fizycznym a nie po na grzaniu,tak mnie nastraszył znajomy ,żebym póxniej się nie zdziwił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 10.04.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 A projekt podłogłowki warto robić?koszt około 300zł ponoć pozwala zaoszczędzić pieniądze na nie potrzebnie rozłożonym materiale?no i ile daliście styropianu na podłogi? witam kto będzie robił Ci podłogówkę ? jeśli fachowiec to daruj sobie projekt, ja dałem 5 + 5 + 5 = 15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 10.04.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) a i mi chodziło o poniesienie się podłogi bo dojedzie podłogłowka w sensie fizycznym a nie po na grzaniu,tak mnie nastraszył znajomy ,żebym póxniej się nie zdziwił co masz na myśli podłogówka dojedzie ? kładziesz styropian + folia + rurki od podłogówki i na to np 6 - 7 cm posadzki i gotowe - jak nie dajesz podłogówki to styropian + folia i na to 6 - 7 cm posadzki wersja z podłogówką http://obrazki.elektroda.pl/3593787100_1326062138.jpg wersja bez podłogówki http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=254070&d=1397156310.jpg Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris_1985 10.04.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 No to jednak nie skorzystam z tego fachowca.Dzięki Irku lepiej nikt by mi chyba tego nie zobrazował:)chodziło mi o to ,że dojdą te rurki itp i tak zrozumiałem ,że to podniesie podłogę ale widzę ,że mnie wprowadzono w błąd.Sam może u siebie układałeś podłogówkę?Powiedziano mi też ,że jak bedę robił na oko to więcej materiału pójdzie i tak będe w plecy a tak to projekt i samemu można rozprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 10.04.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) .Sam może u siebie układałeś podłogówkę?Powiedziano mi też ,że jak bedę robił na oko to więcej materiału pójdzie i tak będe w plecy a tak to projekt i samemu można rozprowadzić. podłogówkę kładłem z fachowcem / kolegą z pracy - jak planujesz wszędzie to i tak kładziesz folię na styropian ona ma kratki co 5 cm i według nich układasz rurki np co 15 cm - ja kładłem co 30 cm i wracałem powrotem po między czyli 15 cm w łazienkach gęściej 20 wracałem na 10 cm czy to będzie robił FACHOWIEC czy sam będziesz robił to wyjdzie tyle samo inaczej SIĘ NIE DA pętle max 100 metrów prościej położyć podłogówkę niż zaplanować wielkość grzejników w poszczególnych pokojach unikaj takiego układania podłogówki http://images21.fotosik.pl/399/9e400693dfc6ccba.jpg zastosuj taki układ http://thermo-vitae.eu/wp-content/uploads/2012/04/ostroleka-pod%C5%82og%C3%B3wka.jpg Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris_1985 11.04.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Co złego jest w takim systemie układania?czyli te co 15/10cm to taki standard a nie dobieranie roztawu po cięzkich obliczeniach:pa pytanie do styropianu 3x5 cm to jak dam 15 od razu to coś zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 11.04.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Co złego jest w takim systemie układania?czyli te co 15/10cm to taki standard a nie dobieranie roztawu po cięzkich obliczeniach:pa pytanie do styropianu 3x5 cm to jak dam 15 od razu to coś zmieni? jeśli chodzi o pierwszy układ rurek to zwróć uwagę na zakręty im większe zagięcia tym trudniejszy przepływ 15 cm standard w pokojach 10 cm standard w łazience i przy np oknie balkonowym dałem 3 x 5 cm na przekładkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris_1985 11.04.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Dobra dzięki za radę,a jak myślisz dobry pomysł dać wszędzie podłogówke czy lepiej tylko dół a góra grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 11.04.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Dobra dzięki za radę,a jak myślisz dobry pomysł dać wszędzie podłogówke czy lepiej tylko dół a góra grzejniki? dać podłogówkę wszędzie ! - na dole masz kuchnię która "wytwarza ciepło" * jeśli dasz tylko na dole a zimą przepalisz to podłogówka będzie trzymała ciepło przez 10 - 20 h a na poddaszu grzejniki zrobią się zimne po 2h . moja rada - daj podłogówkę wszędzie + grzejniki w pokojach na poddaszu + łazienka drabinka , parter - pokój grzejnik, łazienka drabinka , salon grzejnik pod schodami na wszelki wypadek, ganek grzejnik i najważniejsze jaki planujesz rodzaj opału ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kris_1985 12.04.2014 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 No wlasnie planowalem tylko drabinke w lazience na gorze,a tak sama podloglowka.Wszedzie beda plytki o wygladzie paneli gdzie nie gdzie moze dywanik na srodku ,a piec na99%taki jak Twój Irku:) jak sie sprawuje?i jaki to model bo juz niechce mi sie kopac w stecz calego forum pamietam ze Enka;pSlyszalem ze mieszane ogrzewania podloga+grzejniki wychodza drozej no i podoba mi sie brak ich na scianach:)Mieszkam w zachodniopomorskim zim tu strasznych nie ma;pZ zmian to usune kominek w salonie ,likwduje dolna lazienke na rzecz pralni-suszarni ,zmiana stropu albo monoli albo zeran (ile placiliscie za taka zmiane?)Mysle tez o przerzucenieu symetrycznie okien z garderobami bo jednak wejscie domu bedzie od poludniowego-zachodu i wiecej tu swiatla w ciagu dnia,no i najwazniejsze mysle dodac wykusz na tej scianie co masz wiate taki nie duzy jak w z101 duzo swiatla bedzie wpadac a i salon sie powiekszy wziualnie co myslisz na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts