Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zgadzam się ze Świrkiem właściwie ze wszystkim z wyjątkiem grzejnika w wiatrołapie.Zbędny gadżet u mnie podłogówka świetnie sobie tam radzi i mokre buty suszy ;) ,grzejnik by tylko miejsce zabierał.

Fakt w salonie pod schodami mogłem zrobić jeden grzejnik,tak na wszelki wypadek.

Na dole rurki co 15 cm na górze co 20 cm dawałem.Pod meblami kuchennymi i lodówka nie dawałem podłogówki.

Podłogówka to zajebisty wynalazek i naprawdę pozwala obnizyć rachunki za ogrzewanie.Kaloryfery u góry mam jako dodatek i kilka razy się sprawdziły w największe mrozy i wiatry :)

W domu ciągle 23oC minimum a podłoga w stopy neutralna nawet na kaflach,jedynie w łazience gdzie gęściej czuć w stopy ciepełko a w pokojach gdzie petle dłuzsze nawet nie czuć ,że grzeje a swoje robi.

Ja bym tez na Twoim miejscu zrobił wszędzie podłogówkę.

Wyjątkiem jest kotłownia tam nic nie potrzebne ,no chyba że chcesz.

Edytowane przez Delphion1

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co do wykusza: oczywiście zdajesz sobie sprawę ,że to dodatkowy mostek termiczny i trzeba wyjątkowo starannie go zaizolować?

Jakbym miał miejsce to też bym o czymś takim pomyślał.

Do Państwa które było u mnie ostatnio z Bierunia domek obejrzeć:

Mam namiary na firmę solidną która budowała u sąsiada i jest zadowolony :)

Edytowane przez Delphion1

No wlasnie planowalem tylko drabinke w lazience na gorze,a tak sama podloglowka.Wszedzie beda plytki o wygladzie paneli gdzie nie gdzie moze dywanik na srodku ,a piec na99%taki jak Twój Irku:) jak sie sprawuje?i jaki to model bo juz niechce mi sie kopac w stecz calego forum pamietam ze Enka;p

Slyszalem ze mieszane ogrzewania podloga+grzejniki wychodza drozej no i podoba mi sie brak ich na scianach:)Mieszkam w zachodniopomorskim zim tu strasznych nie ma;p

Z zmian to usune kominek w salonie ,likwduje dolna lazienke na rzecz pralni-suszarni ,zmiana stropu albo monoli albo zeran (ile placiliscie za taka zmiane?)Mysle tez o przerzucenieu symetrycznie okien z garderobami bo jednak wejscie domu bedzie od poludniowego-zachodu i wiecej tu swiatla w ciagu dnia,no i najwazniejsze mysle dodac wykusz na tej scianie co masz wiate taki nie duzy jak w z101 duzo swiatla bedzie wpadac a i salon sie powiekszy wziualnie co myslisz na ten temat?

witam

ja mam wszędzie płytki ale w pokocha na poddaszu wykładzina

mojego modelu pieca już nie ma - są nowsze eNki - sprawuje się bez najmniejszego problemu :)

podłoga + grzejniki drożej ? co masz na myśli ? instalację ? czy eksploatację ? - materiał na podłogówkę wyjdzie około 2500 to nie wiele :)

strop też mam żerański

z wykuszem jestem za :)

ja mieszkam w lubuskim to zimy mamy podobne :)

Gość kris_1985
Dzięki Panowie.Wiem wiem ,ze to mostek termiczny ale kilku znajomych ma i nie mają problemów oprócz tego ,ze stojąc w samym wykuszu jest troszke chłodniej ale to naprawdę troszke.Wykusz by był od południowej strony i 70%dnia słoneczko by mi grzało pokój i doświetlało.Tzn tak mi powiedział ten co miał mi robić podłogłowkę ,ze to wtedy rurki miedziane i lepszy piec trzeba itp itd ,że najlepiej jedno albo drugie.Fakt ,ze grzejniki na + bo jak dom wychłodzony to grzejnik odrazu da ciepło a podłogłowka jednak chyba trochę się grzeje zanim te ciepło oddawaćbędzie?Nie no kotłownia odpada :PMyśle ciagle jeszcze nad kominkiem w salonie generalnie jako takie źródło ogrzewania jak np teraz niby ciepło na dworze ,ale troszke zagrzać dom trzeba z 3-4 klocki wrzucić a tak to piec muszę odpalaći cały dom grzać czy się myle?Ile Wam się wychładza podłogówka ?Delphion1 a Ty jaki masz strop?

Zgadzam się ze Świrkiem właściwie ze wszystkim z wyjątkiem grzejnika w wiatrołapie.Zbędny gadżet u mnie podłogówka świetnie sobie tam radzi i mokre buty suszy ;) ,grzejnik by tylko miejsce zabierał.

.

podłogówkę w ganku mam na powrocie z salonu i może dlatego czasem przydał by się grzejnik po za tym mam upierdliwego yorka którego trzeba co 10 minut wypuszczać :) :D

Gość kris_1985

no to myślę ,że nie ma sensu bawić się w kominek w salonie;p

idealnie wręcz zrobiła to

Witam wszystkich.

Mama pytanie odnośnie słupa w salonie.

Nasz architekt twierdzi że nie jest on potrzebny w miejscu w którym jest w projekcie i przesunąć go można na ściane która łączy holl z salonem i oczywiscie rezygnujemy z kominka.Jak Wy uważacie?z tego co widziałam to jest on praktycznie u każdego z forumowiczów...i mamy małe obawy.

Dodaje plany naszego fajowego z34:)

[ATTACH=CONFIG]211021[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]211022[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]211023[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]211024[/ATTACH]

dół rozmieszczenie wyciągnięte mi z głowy nic dodać nic ująć;p

no to myślę ,że nie ma sensu bawić się w kominek w salonie;p

idealnie wręcz zrobiła to

dół rozmieszczenie wyciągnięte mi z głowy nic dodać nic ująć;p

Kominka też nie zrobiłem ale komin stoi jak zostaną fundusze to będzie może?

Też myślę ,że w razie awarii dobrze mieć alternatywne grzanie i kominek by sobie w naszym małym domku poradził.

Strop lany,zbrojny standard:-)

Gość kris_1985
A jak cenowo za ten strop pamiętasz może?myśle nad tymi płytami kanłowymi ale jak zrobie wykusz to tam i tak trzeba dolewać,dozbrajać niby kawałeczek ale jakoś wolał bym chyba monolit,a o żeraniu różne słysząłem rzeczy a to ,że klawiszuje no i tam gdzie będe się budował to dźwig będzie miał problemy dużo drzew itp

A jak cenowo za ten strop pamiętasz może?myśle nad tymi płytami kanłowymi ale jak zrobie wykusz to tam i tak trzeba dolewać,dozbrajać niby kawałeczek ale jakoś wolał bym chyba monolit,a o żeraniu różne słysząłem rzeczy a to ,że klawiszuje no i tam gdzie będe się budował to dźwig będzie miał problemy dużo drzew itp

3800 sam beton w tym schody wewnętrzne zalane a zbrojenie miałem kupione na cały dom więc nie wiem jaki koszt

Gość Puri
[ATTACH=CONFIG]254492[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]254493[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]254494[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]254495[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]254496[/ATTACH]

Obiecane fotki ,przerobionego blaszaka własnymi siłami z "odpadów "po budowie,zabrakło kolanek do rynny:-(

Jadalnia i dom tak jako dodatek:-)

Super Fotki ! Juz dodaje do naszej forum-galerii !

A co zreszta ekipy na forum :) ??

Cześć wszystkim.

Czy moglibyście mi pomóc w wyborze stropu?

Poszerzam budynek o 1m od strony salonu i kuchni. Zastanawiam się jaki strop wybrać (faza projektowania i wolę to zrobić teraz).

W oryginale jest teriva, ale jeśli w przyszłości będę chciał jeden z pokoi na górze podzielić na dwa mniejsze - to będzie problem z postawieniem ścianki na terivie... Dodatkowo mam utrudniony dostęp do terivy - najbliższy producent jest 150 km ode mnie.

Tak więc proszę Was o wasze wyceny stropów :)

Pozdrawiam,

Marek

Marku napisałem wyżej 3800 za beton a za stal musisz sobie sam policzyć najlepiej policz ile wyjdzie drutów zadzwoń na skład i zapytaj ile za nie chcą i masz wycenę gotową.Oczywiście bez kosztów robocizny ;)

Dzięki - nie zauważyłem postu wyżej :)

Wysłalem zapytanie do składów budowlanych o koszt stropu żerańskiego do poszerzonego z34 - mam nadzieję, że dostanę fajną wycenę.

Pozdrawiam,

Marek.

Do Państwa które było u mnie ostatnio z Bierunia domek obejrzeć:

Mam namiary na firmę solidną która budowała u sąsiada i jest zadowolony :)

Witam!

Bardzo bardzo dziękuje i proszę o wiadomość:)

Nie ma sprawy my zetowcy zawsze sobie pomagaliśmy :)

Poszło info na priv

Gość kris_1985
Pytam bo Irek chyba też podnosił a u niego trochę bardziej się gubi ta różnica..teraz masz 100cm ścianki kolankowej? jest wystarczająca ? myśle czy podnosić bo w sumie 80cm też nie jest mało