Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A tak z innej beczki - czy ktoś z budujących (lub tych co już zbudowali) przygotowywał kosztorys dla banku pod kątem uzyskania kredytu na budowę?

Z tego co zdążyłem się zorientować to nie są to jakieś specjalnie szczegółowe dokumenty i banki udostępniają nawet gotowe formularze do wypełnienia. Podejrzewam także, że jak już zacznę całą procedurę dotyczącą kredytu (czyli za około 2 m-ce - po zmianie stanu cywilnego ;) ) to mój doradca pomoże mi wszystko ogarnąć aczkolwiek chciałbym już teraz wiedzieć jak to wyglądało u kogoś kto już przez to przebrnął i jakie kwoty przy tym podawał.

Za wszelką pomoc w zaspokojeniu mojej ciekawości z góry dziękuje ;)

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak z innej beczki - czy ktoś z budujących (lub tych co już zbudowali) przygotowywał kosztorys dla banku pod kątem uzyskania kredytu na budowę?

Z tego co zdążyłem się zorientować to nie są to jakieś specjalnie szczegółowe dokumenty i banki udostępniają nawet gotowe formularze do wypełnienia. Podejrzewam także, że jak już zacznę całą procedurę dotyczącą kredytu (czyli za około 2 m-ce - po zmianie stanu cywilnego ;) ) to mój doradca pomoże mi wszystko ogarnąć aczkolwiek chciałbym już teraz wiedzieć jak to wyglądało u kogoś kto już przez to przebrnął i jakie kwoty przy tym podawał.

Już przez to przeszliśmy. Tak naprawdę zależy od banku, ale faktycznie każdy bank daje taki formularz, gdzie wpisujesz tylko kwoty, bo są gotowce. Oczywiście kwota ogólna nie może przekroczyć kwoty kredytowanej, chyba że udokumentujesz własne środki. Ponadto jak zrobiliśmy ten kosztorys to i tak analityk kazał poprawić (chodziło min o tynki, my mamy dom szkieletowy więc tynków nie robiliśmy, tylko ściany w suchej zabudowie, ale analityk się uparł i żadne tłumaczenia nie pomogły). Nie bardzo mogę podać kwoty bo mamy szkieletowy, wiec koszty będą zupełnie inne. Piszesz ponadto że masz doradcę, moja rada jeżeli jest pośrednik, to nie jest to najlepszy pomysł, chyba ze to osoba zaufana. My również korzystaliśmy z pośrednika, a później w banku przy podpisaniu umowy zasugerowali nam że jeżeli wniosek składalibyśmy bezpośrednio w banku to można wynegocjować fajne warunki, pośrednik też nam to obiecał ale na obietnicach się skończyło.

podłogówkę kładłem z fachowcem / kolegą z pracy - jak planujesz wszędzie to i tak kładziesz folię na styropian ona ma kratki co 5 cm i według nich układasz rurki np co 15 cm - ja kładłem co 30 cm i wracałem powrotem po między czyli 15 cm w łazienkach gęściej 20 wracałem na 10 cm

czy to będzie robił FACHOWIEC czy sam będziesz robił to wyjdzie tyle samo inaczej SIĘ NIE DA :D pętle max 100 metrów

prościej położyć podłogówkę niż zaplanować wielkość grzejników w poszczególnych pokojach :)

unikaj takiego układania podłogówki

http://images21.fotosik.pl/399/9e400693dfc6ccba.jpg

zastosuj taki układ

http://thermo-vitae.eu/wp-content/uploads/2012/04/ostroleka-pod%C5%82og%C3%B3wka.jpg

Święta prawda, kolejnym plusem drugiego układu jest rozkład temperatury na podłodze (zasilanie naprzemiennie z powrotem). Temperatura jest równomierna na calej powierzchni a w pierwszym wariancie na końcu pętli (na powrocie) jest trochę niższa. Do wykonania instalacji samemu potrzebne są nożyce i specjalna sprężyna do giecia. Na necie jest pełno wskazówek wykonać instalację, a projekt jest zbędny. Końcówki zaciskal nam fachowiec od grzejników i inst. gazowej

Witam.A jak ogrzewacie wodę do kąpieli w lato?i ja kto wygląda z kosztami i obsługą instalcji czy trzeba przy tym latać ciągle?nas będzie 3 w tym domu

Ciągle tzn wg Ciebie co ile?

Ja raz na 30 dni teoretycznie muszę zasypać zasobnik i przeczyścić piec.(w praktyce wychodziło mi w zeszłym roku dużo dłużej nawet co 42-45 dni w zalezności od wielkości zużycia,w tym roku wydłużę ten okres :))

Jak byś miał gaz to wcale nie musisz chodzić :)

Przy zasypowym raczej codzienne rozpalanie,no chyba,że mało wody użytkujesz ciepłej to raz na 2 dni.

Moja rada jak masz refundację w mieście na solary i troszkę kasy to sobie zamontuj i kłopot z głowy

Edytowane przez Delphion1

Cześć

Ja zrobiłam kosztorys na 200 tyś., ale niestety bank na to nie poszedł. Stwierdził, że mi zabraknie.

Mam doprojektowany garaż prawie 30m2.

Ostatecznie musiałam poprawić na 246 tyś.

Najmniejsze wymagania przynajmniej w grudniu 2013 roku miał bank PKO BP.

...oczywiście dla moich możliwości ;)

Gość kris_1985
Ciągle tzn wg Ciebie co ile?

Ja raz na 30 dni teoretycznie muszę zasypać zasobnik i przeczyścić piec.(w praktyce wychodziło mi w zeszłym roku dużo dłużej nawet co 42-45 dni w zalezności od wielkości zużycia,w tym roku wydłużę ten okres :))

Jak byś miał gaz to wcale nie musisz chodzić :)

Przy zasypowym raczej codzienne rozpalanie,no chyba,że mało wody użytkujesz ciepłej to raz na 2 dni.

Moja rada jak masz refundację w mieście na solary i troszkę kasy to sobie zamontuj i kłopot z głowy

Mam teraz centralne ogrzewanie woda gorąca w kranie może lać się dniami i nocami:PWięc dla mnie ciągle to będzie powiedzmy dziecko wróci ze szkoły żona z pracy i dla mnie już ciepłej wody nie będzie i muszę grzać,później rano znowu ,zęby się wykompać?nie mam wogule wyobrażenia tego jak ta woda stygnie w zbiorniku i jaka częstotliwość ropazalania pieca,rozumiem ,ze wtedy podłogowe ogrzewanie się rozłącza jakoś i ciepło idzie wyłacznie do bojlera?A ktoś zagłebiał się w temacie buforów ciepła..koszt nie tak duży ,ale też czytam czytam i ciągle to dla mnie czarna magia:(

No właśnie tu się skłaniam na piec z podajnikiem chociaż by dlatego ,ze jak mnie nie będzie to reszta rodziny nie będzie musiała w pańcznym strachu dorzucać do pieca:P sam już nie wiem..słyszałem też ,żę zwykła grzałka wkręcana w zbiornik spokojnie inie drogim kosztem ogrzeje wode w nocy na tańszej taryfie,ale jak to się przekłada na złotówki to nie mam pojęcia;/

Co do solarów to jest dotacja u mnie ale to i tak droga inwestycja na mój skromny budżet

Zbiornik (bojler) 140l i w zasypowym nawet nagrzejesz na całe 2 dni wody,ponadto można w nim zamontować grzałkę i kłopot z głowy.Warunek ocieplony zbiornik.Wtedy do momentu "wypultania" ciepełka ,woda powoli stygnie .

Z podajnikiem sprawa prostsza :ustawiasz tryb letni i podgrzewa sam wodę . Każdy piec ma sterownik który steruje wtedy tylko pompą CWU reszta jest nieaktywna.Proponuję zasięgnąć troszkę lektury w sieci i wszystko się wyjaśni.

Gość kris_1985
Czyli bojler dobrze ocieplony to tzw ,,bufor ciepła'? a jaki masz u siebie chodzi mi o pojemność model itp?czy tam nadwyżka ciepła podczas ogrzewania w domu zimą też idzie do zniornika i ogrzewa wtedy wodę(coś wyczytałem o możliwościach przegrzania instalacji podłogowej)

marek&magda1 oraz Romka_ dziękuję bardzo za informacje :)

[ATTACH=CONFIG]255180[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]255181[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]255182[/ATTACH]

U mnie stan zero prawie skończony:)

Przez Święta chudziak będzie wysychał.

Pozdrawiam

Gratuluję :) My niestety musimy jeszcze sporo poczekać...

Ja niedawno zgłębiałem ten temat i osobiście jak już będę urządził swój dom to wyceluję w produkty firmy Profi ;)

Jest nawet gdzieś na forum muratora cały wątek poświęcony tej marce...

W sumie instalacje mam gotową.

Nad jednostką jeszcze tak głęboko nie myślałem, ale też przemawia do mnie Profi.