Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Irku jak Twój piec się sprawdza gdy braknie zasilania?można w nim dalej palić i ogrzewać domek?

witam

jeśli chodzi o tego Irka - bo jest dwóch :D - to jak już pisałem w mrozy palę max 4 - 5 godzin i raz się zdarzyło że nie było prądu - więc w piecu wygasło - nie montuję zasilania bo zazwyczaj jest prąd, mam podłogówkę i przy codziennym paleniu jak jeden dzień nawet nie będzie prądu to w domu spadnie o max 2* :) jak miał bym tylko grzejniki to awaryjne zasilanie było by podstawą :D

pozdrawiam

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość and***j*

Irku świrku;P aha czyli jakby prąd odcieli na tydzień to palić wtedy w piecu nie można?;P myśle o kominku jako awaryjne ogrzewanie ztąd też moje pytanie;)

18kW ale naciągacze..a projekt zetki co mówi?

Irku świrku;P aha czyli jakby prąd odcieli na tydzień to palić wtedy w piecu nie można?;P myśle o kominku jako awaryjne ogrzewanie ztąd też moje pytanie;)

18kW ale naciągacze..a projekt zetki co mówi?

palić w piecu na uchylonych drzwiczkach można :D ale potrzebna pompa by goniła wodę a do tego najlepiej zastosować jakiś ups :)

Może ja się wypowiem.

Miałem ten sam problem, ale udało się wybrnąć z sytuacji.

Jedyny problem to wystający jeden stopień przed słupem.

Był pomysł, aby podzielić spoczynek na dwa stopnie, ale jak to wygląda ?

Wspierałem się obliczeniami na tej stronie http://www.planuj.schody.pl/index.php?type=12_p_l

przyszedł fachmen i wyszło jak wyszło -spoczynek musiał być :-)

Co do naszych wymiarów to nie pamiętam teraz, ale mamy chyba coś podobnego do oryginału z34

Dzięki Titka :)

... ten kalkulator to wyższa szkoła jazdy hehehe

Ja go nie ogarnęłam, ale oczywiście dzięki za chęć pomocy.

Pozdrawiam

Napisał andrzejMaj

Ile kW w skrzynce wystarczy do zetek?myśle 10-12kw? normalne użytkowanie bez ciężkich sprzętów itp.

A jak u innych zetkowiczów?jaką moc przyłączeniową braliście?

Ja daje 14kW mam nadzieje, że będzie w sam raz.

Napisał epterode

A ja jestem na etapie fundamentów, laliście ławy a potem z bloczków czy ktoś może całość laną robił lub bloczki szałunkowe puste w środku ? Bo nie wiem na co się zdecydować ? Ktoś poradzi ?

Robiłem ściany fundamentowe lane (monolityczne) tzn najpierw ława ze zbrojeniem, a potem ściana fundamentowa również ze zbrojenie w górnej części (wieniec).

ściana.jpg

Pozdrawiam!

Trochę dziwne podejście moim zdaniem gdyż jest to opłata jednorazowa i w zasadzie znikoma przy koszcie całej inwestycji... Lepiej mieć od razu trochę więcej i mocniejsze zabezpieczenie niż później martwić się, że korki wybija - nigdy nic nie wiadomo...

Ale jak już wspomniałem na początku - to tylko moje zdanie :p

Z tego co mi wiadomo to przy 12 KW dają zabezpieczenie 16A ale tutaj na 100% nie jestem pewien i być może zależy to także od ZE...

Co do większych opłat to nigdy o tym nie słyszałem, a 3 dni temu architekt mi powiedział, że właśnie nic to później nie kosztuje :eek:

Najniższym zasilaniem trójfazowym jest 9 kW zabezpieczenie 3x16A, przy 12 kW zabezpieczenie 3x20A.

Gość and***j*
Najniższym zasilaniem trójfazowym jest 9 kW zabezpieczenie 3x16A, przy 12 kW zabezpieczenie 3x20A.

masz rację titka dowiadywałem się dziś:)A użytkowanie po budowie np.20kw będzie droższę niżnp10 kw o ile nie wiem ale tak mi Pani powiedziała w enea.