Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Puri
Dzięki wielkie za informacje.

Jeszcze tylko zapytam - to jest Ytong czy Silka bo przyznam szczerze nie potrafię tego rozróżnić... :rolleyes:

To proste :)

Ytong - cieply, lekki i kruchy, latwy w obrobce (mozna nozem wycinac)

Silka - bardzo ciężka i twarda ale za to bardzo dobre parametry akustyczne! (ciac sie da tylko flexem :(

Ja wybralem na sciany zewnetrzne YTONG a na wewnetrzne SILKE.

Info pdf: http://www.ytong-silka.pl/pl/docs/Ulotka_sciany_akustyczne_10-2013.pdf

http://www.ytong-silka.pl/pl/content/katalogi_i_broszury.php

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej, czy moze sie ktos wypowiedziec na temat kosztow zrobienia elewacji w Z34? (styropian 10cm + tynk)

Cena za calosc? za m2? brutto czy netto? na jakich materiualach (producent)? w ktorym roku?

Z gory dziekuje !! :yes:

No ja to robiłem w 2012 w listopadzie i ceny o ile dobrze pamiętam to za styropian z materiałami,siatkami,tynkiem itp zapłaciłem ok.6500 za robociznę wyszło tez jakieś 5k z hakiem ogólnie około 12 tys.

Styro 15 cm standard firma hmm...aktivbud czy coś takiego,ogólnie nie miałem cisnienia na firmę :)

10 cm wydaje mi sie za mało,rozważ większa grubość styropianu.Różnica niewielka a docenisz i latem i zimą;)

Edytowane przez Delphion1

Gość Puri
No ja to robiłem w 2012 w listopadzie i ceny o ile dobrze pamiętam to za styropian z materiałami,siatkami,tynkiem itp zapłaciłem ok.6500 za robociznę wyszło tez jakieś 5k z hakiem ogólnie około 12 tys.

Styro 15 cm standard firma hmm...aktivbud czy coś takiego,ogólnie nie miałem cisnienia na firmę :)

10 cm wydaje mi sie za mało,rozważ większa grubość styropianu.Różnica niewielka a docenisz i latem i zimą;)

Dziekuje za odp!

Normalnie 10cm to za malo ale ja mam energooszczędne ściany zewnętrzna z energo ytong 36,5 wiec nie musial bym juz dawac styropianu! Ale przez to ze to jednak Sudety i zimy jak u Ruskich to wole dla swietego spokoju 10 styropian jeszcze na wszelki wypadek dac - to i tak juz w tedy bedzie TERMOS a nie DOM... wiec bede musial uwazac jak wietrzenie domu...

Energo Ytong 36,5cm: Współczynnik przenikania ciepła U [W/(m2·K)] 0,25 - zeby uzyskac takie parametry to musial bym wymurowac sciane z Porothermu Si o grubosci 44cm :( albo Porotherm 24+12cm styropianu... wiec jak naloze na moje sciany jeszcze 10cm styropianu grafitowego to beda nawed duzo lepsze parametry niz wymaga dom pasywny...

Pozdr.

To proste :)

Ytong - cieply, lekki i kruchy, latwy w obrobce (mozna nozem wycinac)

Silka - bardzo ciężka i twarda ale za to bardzo dobre parametry akustyczne! (ciac sie da tylko flexem :(

Teorię to ja znam na pamięć już ;)

Mi chodziło o to, że nie potrafię tego odróżnić "na żywo" - nie znam różnic w wyglądzie :p

Solbet Optima500

O właśnie :)

Witam,

W jaki sposób najprościej obliczyć ilość materiałów na ściany? Z pola powierzchni ścian i następnie ze wskaźników określających ilość sztuk/m2 dostępnych na stronach producentów? Powierzchnię okien odliczyć czy zostawić w ramach zapasu (z wyjątkiem tarasowego bo to kawał dziury w ścianie :p)?

[ATTACH=CONFIG]262386[/ATTACH]

:)

Gratuluję :)

Witam,

W jaki sposób najprościej obliczyć ilość materiałów na ściany? Z pola powierzchni ścian i następnie ze wskaźników określających ilość sztuk/m2 dostępnych na stronach producentów? Powierzchnię okien odliczyć czy zostawić w ramach zapasu (z wyjątkiem tarasowego bo to kawał dziury w ścianie :p)?

...wstyd się przyznać

mi policzyli murarze, nawet nie wiem ile metrów ściany mam

Przepraszam, że nie pamiętam komu, ale komuś obiecałam pokazać dach garażu (albo spadek dachu :) )

[ATTACH=CONFIG]262607[/ATTACH]

Mi! :yes::yes:

Ja dalej nie wiem czy taki dach u nas przejdzie :(

W razie czego będę musiał zrobić nad garażem taras - a czy (i jak) go wykończę to już życie pokaże. Oczywiście po odbiorze budynku - może "przypadkiem" ktoś mi go zadaszy "niechcący" :D

Mi! :yes::yes:

Ja dalej nie wiem czy taki dach u nas przejdzie :(

W razie czego będę musiał zrobić nad garażem taras - a czy (i jak) go wykończę to już życie pokaże. Oczywiście po odbiorze budynku - może "przypadkiem" ktoś mi go zadaszy "niechcący" :D

no może być, wiaty wolnostojące przyrastają do budynków, to co Ci się taras nie zadaszy hehehe

Gość Puri

garaz1.jpgkominek1.jpgwoda2.jpg

Nowe postepy ;)

Wiecej jak zawsze na dropbox... w piatek dojda jeszcze z "wylewki"

Pozdr. Irek / Puri.

PS: Jezeli chodzi o firme to polecam na dolnym slasku Pana Mariusza Sienkiewicza z Dzierzoniowa (firma: Mariol.net) - Panowie naprawde znaja sie na tym co robia !

Edytowane przez Puri