Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My już trzy tygodnie po wylewkach

[ATTACH=CONFIG]263451[/ATTACH]

w nawale innych prac, różne rzeczy niespodziewanie dostają nóg :p

[ATTACH=CONFIG]263453[/ATTACH]

Trzeba sobie jakoś radzić.

poddasze się robi.

W oczekiwaniu na lepszą pogodę pozdrawiam budujących i przyszłych budujących

Kluczo-łyżka mnie rozbawiła :D

Widzę,że ostro działacie ;)

Puri,efekty niezłe,czekamy na wiecej.

Co do dachu to roben piemont i nie narzekam.

Gość Puri
Kolega chyba też ją ma mówicie że sprawdzony temat? a jak sie ma do Robena sredzka falista plus antracyt?

Hmmm... a powiedz mi jaka ma byc wyższa filozofia przy dachowkach...

1 pytanie: blacha czy dachowka?

2 pytanie: jak dachowka to ceramiczna czy cementowa?

3 pytanie: jezeli ceramiczna to droższa bo lzejsza i mniej obrasta mchem i nie płowieje...

no a puzniej to juz naprawde wedlug gustu: wyglad / kolor i cena....

Bo czy wezniesz Braasa czy Robena czy inna znana firme to wedlug mnie nie ma roznicy...

Ja wybralem Rubin 13V czarny brylant ze wzgledu na wyglad, kolor i powierzchnie (jest gladka jak lakier na samochodzie) do tego byl w tedy najnowszy model z swoboda przesuwu do 30 mm...

Co mi sie w tej dachowce podoba to ze ma bardzo sliska powierzchnie i jak tylko troche slonce przygrzeje to cale platy sniegu zjezdzaja z dachu :) no i mam nadzieje ze prze wiele nastepnych lat mchem nie obrosnie...

Z tym się zgodzę ale moje pytanie dotyczy jakości dachówek ceramicznych.

Są dachówki ceramiczne co się łuszczą, są mega krzywe itp. i dlatego pytam który model jest sprawdzony bo jest już kilka lat produkowany i leży na dachu i nie ma oznak niszczenia.

Z tego co się orientowałem jest czarny błyszczący i czarny brylant ? oba są tak samo gładkie?

Robena sredzka falista plus (antracyt ) ktoś ma bo jeden forumowicz ma i myślę nad tą dachówką lub Rubin 13V jakieś inne propozycje ?

Puri ile płaciłeś ? za kompletny dach za dachówkę za szt oraz cały kompletny zestaw?

No i cały plan legł w gruzach :(

Okazuje się, że dom w takiej formie jak sobie wymarzyliśmy nie może stanąć na działce, która nas interesuje. Powód? Garaż musi być w bryle budynku lub osobno - dostawiony absolutnie nie wchodzi w rachubę. Koniec i kropka...

Ehhh... Całe życie pod górkę nawet gdy się na nizinie mieszka...

Gość Puri
Z tym się zgodzę ale moje pytanie dotyczy jakości dachówek ceramicznych.

Są dachówki ceramiczne co się łuszczą, są mega krzywe itp. i dlatego pytam który model jest sprawdzony bo jest już kilka lat produkowany i leży na dachu i nie ma oznak niszczenia.

Z tego co się orientowałem jest czarny błyszczący i czarny brylant ? oba są tak samo gładkie?

Robena sredzka falista plus (antracyt ) ktoś ma bo jeden forumowicz ma i myślę nad tą dachówką lub Rubin 13V jakieś inne propozycje ?

Puri ile płaciłeś ? za kompletny dach za dachówkę za szt oraz cały kompletny zestaw?

Luszczy dachowka ??? To chyba jakas chinska :) przeciez Braas daje 30 lat gwarancji na dachowke, wiec mysle ze nie moga sobie pozwolic na nawal reklamacji i sprawy w sadzie... To juz nie te czasy ze "kupiles to teraz sie martw..." :)

Nie pamietam dokladnie musial bym poszukac rachunkow... wydaje mi sie ze za wszystkie dachowki i inne gadzety typu blachy drabinki itd z dostawa ok 14.000zl brutto...

Co do wzorow (czarny błyszczący i czarny brylant) itd... nie kupywal bym na podstawie zdjec i katalogow !!! N.p. Braas wysyla do domu 2-3 dachowki jako wzory gratis...

Edytowane przez Puri

Ok, jest szansa.

Okazuje się, że można wystąpić do gminy zmianę warunków zabudowy - całość nie powinna trwać dłużej niż 3 tygodnie ;)

Czekam jeszcze tylko aż projektant skonsultuje to z odpowiednią osobą w starostwie żeby mieć pewność, że to załatwi sprawę.

Tak więc trzymajcie kciuki :p

A jak się rozliczaliście ? z kierownikiem budowy dodatkowa umowa czy tylko zgłaszaliście do architektury? kasę z góry czy za etapy?

Ile was wyszła więźba dachowa ? Mi wychodzą takie ilości

1) Tarcica kantowa impregnowana

5,52m3

2) Tarcica kantowa heblowana

0,29m3

3) Podbitka gr 16mm

55m2

4) Tarcica kantowa-łaty impregnowane

1,35m3

Edytowane przez epterode

Mam pytanie odnośnie instalacji elektrycznych w naszych Z34. czy ktoś z Was robił projekt takiej instalacji? jeśli tak to ile to tak mniej więcej kosztuje?

i najważniejsze - ile Was wyniosła pełna instalacja elektryczna w waszych domkach. Szukam jakiejś firmy z okolic Częstochowy- może kogoś polecicie :)

Instalacja w peszlu czy sam kabel?

Pozdrawiam

Edytowane przez kloczkowski84

Mam pytanie odnośnie instalacji elektrycznych w naszych Z34. czy ktoś z Was robił projekt takiej instalacji? jeśli tak to ile to tak mniej więcej kosztuje?

i najważniejsze - ile Was wyniosła pełna instalacja elektryczna w waszych domkach. Szukam jakiejś firmy z okolic Częstochowy- może kogoś polecicie :)

Instalacja w peszlu czy sam kabel?

Pozdrawiam

Do pełnej instalacji to jeszcze u nas daleko. Na razie kupa kabli i puszek pod wyłączniki.

Czy projekt jest potrzebny? U siebie robiłem sam bez projektu.

Instalacja zrobiona bezpuszkowo - czyli bez puszek łączeniowych. Wszystkie łączenia pod wyłącznikami. Ładniej wygląda tylko trochę więcej kabla wychodzi. W peszlu puściłem tylko kable lanowskie i koncentryczne do TV.

Najlepiej jak byś miał jakiegoś kumpla elektryka albo naprawdę kogoś dobrego z polecenia bo z tymi fachowcami to różnie bywa.

Mam kumpla w Częstochowie zapytam czy by się podjął. Dobry fachowiec- nie obiecuję.

Pozdrawiam