Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziekuje wszystkim.

Myślałam nad przeróbka jak M^2.

Jednak ostatecznie stwierdziłam że nie chce wejścia do sypialni i łazienki prosto z salonu a i byłby problem w wieloma drzwiami jak dodamy jeszcze drzwi do schowka pod schodami.

Pozostało nam nic innego jak znalesc wąski i chudy piec co oczywiscie wiaze sie z wiekszym kosztem niż planowałam. No ale cóż zrobić :p

Dla mnie lekka przesada jest że do pozolenia na budowe potrzebuję DTR konkretnego pieca. JAkbym to juz wiedziała co za dwa lata bedzie w promocji ^^ hihi

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość and***j*
Może mi ktoś z kolegów koleżanek opisać jak najlepiej ogrzewać zetkę i czym? mam już taki mętlik w głowie ,że wkońcu trafie w kaftan:)Na początku miało być tani i prosto zwykły kocioł zasypowy i tu pojawiło sięspalanie górne i dolne później zeszło an kocioł z podajnikiem bo niby lepszy do podłogówki ,później pellet bo niby drożej ale i tak się opłaca ,teraz nie wiem jak podgrzewaćwodę w lato do kąpieli czy tymi podgrzewaczami przepływowymi czy grzałką czy możę podajnik zasypać na miesiąć i spokój ehhh czasami goglowanie pomaga a czasmi ogłupia jeszcze bardziej..

Jesli chodzi o ogrzewanie to nam projektant (zaprzyjaźniony) doradził kocioł na eko groch i pellet - to druge ze wzgeldu na jakies przepisy proEko czy cos w tym stylu. My wybraliśmy z podajnikiem, żeby nie latac zbyt czesto tylko raz a konretnie. I bedzie u nas podłogówka. Wodę w ziemie bedzie grzać piec a w lecie będzie to elektryczny bojler.

Gość and***j*
Macie już jakiś wybrany?a grzanie latem ni wyjdzie za drogo samą grzałką?bufor montujecie?Ja myśle tak - kocioł +bufor+podłogówka i nadmiary ciepła edą szły do bufora żebyu nie przegrzać podłogi,czytam jeszcze o pompach ciepła powietrznych około 10-13tys i do podłogówki ponoć eleanckie:)

Macie już jakiś wybrany?a grzanie latem ni wyjdzie za drogo samą grzałką?bufor montujecie?Ja myśle tak - kocioł +bufor+podłogówka i nadmiary ciepła edą szły do bufora żebyu nie przegrzać podłogi,czytam jeszcze o pompach ciepła powietrznych około 10-13tys i do podłogówki ponoć eleanckie:)

Po co wygaszać piec na lato?

Ustawiasz mu same grzanie wody CWU wsypujesz do zasobnika w miarę tani opał bo kaloryczności dużej na lato Ci nie trzeba i masz spokój na prawie 2 miechy.

Pchać się w koszty nie ma sensu ale jak to mówią"kto bogatemu zabroni..."

Jesli chodzi o ogrzewanie to nam projektant (zaprzyjaźniony) doradził kocioł na eko groch i pellet - to druge ze wzgeldu na jakies przepisy proEko czy cos w tym stylu. My wybraliśmy z podajnikiem, żeby nie latac zbyt czesto tylko raz a konretnie. I bedzie u nas podłogówka. Wodę w ziemie bedzie grzać piec a w lecie będzie to elektryczny bojler.

Bojler z grzałką to chyba na wszelki wypadek ? Dla pieca lepiej jak pracuje cały rok,jest w nim sucho mniej rdzewieje itp.

Nim podejmiecie decyzję o zakupie poczytajcie po forach opinii użytkowników i wybierzcie co wam będzie odpowiadać a idealnie by było pojechać i z kimś się umówić aby piec obejrzeć na żywo,nie kupujcie kota w worku! Przestrzegam przed instalatorami którzy polecają swoje sprawdzone piece najczęściej mają z tego dolę a wy dostajecie byle co :(. Użytkownicy forum muratora chętnie pomagają z tego co wiem.

Delphion masz z-34 z porotherm P-W wymiar 250-373-238 ile poszło na ściany nośne sztuk.NA działowe wymiar 465-115-238 ile sztuk.pozdrawiam.

Zastrzel mnie nie pamiętam, co prawda mam gdzieś faktury ale szukać mi się nie chce.

Kupowałem na kilka razy.

W sklepie wyliczą z projektu bez problemu a co zostanie odbiorą,przynajmniej u mnie tak było.

Edytowane przez Delphion1

Gość Puri
A ILE JEST METRÓW KW ŚCIAN ZEWNĘTRZNYCH DO OCIEPLANIA I JAKI KOSZT TEJ PRZYJEMNOŚCI MATERIAŁ I ROBOCIZNA.:rolleyes::rolleyes:

U mnie jest dokladnie 173m2 (Z34 + garaz! odliczylem tylko brame garazowa i okno tarasowe w salonie).

Koszt w zaleznosci od materialu i grubosci styropianu w granicach od 85 do 120zl/m2. Do tego dochodzi koszt podbitki i rynny...

Pozdr. Irek / Puri

IMG_3358.jpgz34.jpg

Gość Puri
A za jakimi schodami jesteście bo w projekcie są zabiegowe zastanawiam się nad spocznikiem kto robił ? poproszę fotki schody lane bedą.

Jak kto woli, jak kto lubi... mysle ze nie sa az tak dlugie schody zeby bylo trzeba spoczywac :p

2014_06_28_05.jpg2014_06_28_04.jpg2013_12_31_4.jpg2013_11_09_56.jpg

2012_10_13_ZC.jpg

Edytowane przez Puri