Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co zrobić ze słabo zagęszczonym piaskiem w fundamentach jakie macie sposoby na sprawdzenie zagęszczenia pręt fi12 wbija się przez ok 30cm a potem o wiele lżej całość około 1,20 m zasypanego.

Z tego co wiem to zagęszczane było co 30 cm ale mała płyta 80kg a ma być min 200setka

Klepanie z góry raczej nic nie da bo ubije się max 40 w dół a poniżej już nie.

Jedyne wyjście wykopanie na 50cm w dół ubicie spodu i potem dalej warstwowo do konca czy jak myślicie.

Witam wszystkich!

Wcześniej napisałem w temacie kilka postów, ale były to posty raczej pytające itd itp. A teraz informuję :D

Projekt odebrany od projektantki i mam już pozwolenie na budowę! Czekam na uprawomocnienie i załatwiam kredyt.

Jak myślicie, warto robić przed zimą stan zero? Czy na wiosnę ruszyć dopiero?

Poniżej fotki chatki po adaptacji i pewnych zmianach:

http://images66.fotosik.pl/42/d88c00aaf26ff51dm.jpg

http://images69.fotosik.pl/42/bb97d7b18c789592m.jpg

http://images69.fotosik.pl/42/4b01f69e2acc355fm.jpg

I mam też pytanie do osób, które poszerzały salon o 1 metr. Czy macie strop terriva? Jeśli tak to czy znaleźliście belki o takiej długości? Jeśli nie strop terriva to jaki i dlaczego :)

Ile ci schodów wyszło? jakiej wysokości i szerokości wstaw lepszej jakości fotki

Świeżo z placu budowy :-)

bieg dolny 1- 8

spoczynek 9

bieg górny 10-15

poziom górny 16

wysokość stopnia 18 cm

długość stopnia 25 cm

szerokość schodów 88 cm (po tynkach)

fotki wieczorem

Pozdrawiam

Krzych

Emilka I Robert:

Czy 18000zł. za same mury-robocizna (bez dachu) woj. mazowieckie to normalna cena?

Wogóle się nie orientujemy jakie są ceny murarzy i dekarzy?

Czy Ktoś może podpowiedzieć?

Chyba normalnie, u mnie (woj. małopolskie) za mury + płyta żelbetowa + schody żelbetowe + ściana kolankowa + ściany szczytowe + 1 komin chcieli 16 tys zł ale utargowałem mniejszą kwotę. U kolegi za trochę większy dom wzięli 17,5 tys zł. Dach ok 75 zł/m kw..Powiem jedno, warto się targować.

epterode:

Co zrobić ze słabo zagęszczonym piaskiem w fundamentach jakie macie sposoby na sprawdzenie zagęszczenia pręt fi12 wbija się przez ok 30cm a potem o wiele lżej całość około 1,20 m zasypanego.

Z tego co wiem to zagęszczane było co 30 cm ale mała płyta 80kg a ma być min 200setka

Klepanie z góry raczej nic nie da bo ubije się max 40 w dół a poniżej już nie.

Jedyne wyjście wykopanie na 50cm w dół ubicie spodu i potem dalej warstwowo do konca czy jak myślicie.

Widziałeś jak ubijali co 30 cm? byłeś przy tym? bo jak nie to na pewno tego tak nie robili tylko zasypali całość i ubili od góry. Mogę oczywiście się mylić ale jak nikt ich nie pilnował to nie dokładali sobie roboty. Moim skromnym zdaniem to najlepiej wybrać, polać wodą i ubijać co 20 - 30 cm. Najlepiej spytaj swojego KB lub popytaj nie związanych z Twoją budową fachowców. Lepiej to teraz naprawić niż potem z tym się męczyć.

Maroko1991:

Moim zdaniem zrób stan zero przed zimą tylko bez podłogi na gruncie tj chudego betonu. Widzę w tym przynajmniej dwie zalety: wszystko dobrze siądzie przez zimę, na wiosnę będziesz mógł zacząć wcześniej. Po zimie skontroluj czy siadło wypełnienie fundamentów (piasek), jak tak to zobaczysz o ile. Dosypiesz piasku, ubijesz i robisz podłogę na gruncie. Potem cała reszta. Najlepiej porozmawiaj, ze swoim KB.

Nie szkoda Ci miejsca na hol przed WC? Również zrobiłbym wejście do garażu z kotłowni. Kilka postów wcześniej umieściłem mój rzut parteru, zerknij sobie na niego. Oczywiście to tylko moje sugestie.

Pozdrawiam

Edytowane przez M^2

Witam wszystkich!

Wcześniej napisałem w temacie kilka postów, ale były to posty raczej pytające itd itp. A teraz informuję :D

Projekt odebrany od projektantki i mam już pozwolenie na budowę! Czekam na uprawomocnienie i załatwiam kredyt.

Poniżej fotki chatki po adaptacji i pewnych zmianach:

http://images66.fotosik.pl/42/d88c00aaf26ff51dm.jpg

http://images69.fotosik.pl/42/bb97d7b18c789592m.jpg

http://images69.fotosik.pl/42/4b01f69e2acc355fm.jpg

I mam też pytanie do osób, które poszerzały salon o 1 metr. Czy macie strop terriva? Jeśli tak to czy znaleźliście belki o takiej długości? Jeśli nie strop terriva to jaki i dlaczego :)

Ja mam lany ,więc nie pomogę.

Mam kilka uwag do Waszego projektu ,ale nie wiem jakie macie oczekiwania?

Więc nie będę mieszał w głowach i powodzenia.

Co do zerowego stanu to niby dobrze zrobić na zimę i w wiosnę można szybciej wystartować:-)

Oczekujemy,że się pochwalicie efektami i kolejnym będziecie pomagać ;)

To z WC to pomyłka :) Pani adaptująca lekko się zagalopowała. Na etapie budowy oczywiście będzie to zmienione. Z salonu wejście będzie bezpośrednio do WC.

Teraz czekam na uprawomocnienie się pozwolenia na budowę i ruszam do doradcy finansowego... Martwi mnie to, że w niektórych bankach do powierzchni użytkowej domu wlicza się garaż :/ A to nie jest mi na rękę..

Maroko1991 jaką masz grubość ściany między kotłownią a łazienką? Wg rysunku wygląda to na 12cm - czy przypadkiem nie powinno być więcej? Coś takiego słyszałem od dwóch niezależnych projektantów...

BTW - mamy już gotowy projekt! :wiggle:

Edytowane przez Pigmey

IMG_20140726_180024.jpgIMG_20140728_191812.jpgIMG_20140729_170214.jpg

Jak narazie jestem na tym etapie :)

1)Izolacja izolbetem K poszło okoł 3 wiaderka koszt około 18kg x 3szt czyli jakies 250zł czas schniecia 2-3dni

2)styropian silver fundamentowy 1.8m3 około 500zł

3)folia kubełkowa 42mb 150zł

4)klej atlas do styr 8szt 120zł

5) robocizna robie sam z ojcem 0zł :)

Miałem dziś zakładać rury od kanalizacji i wody ale pada deszcz od rana wiec może do piątku przestanie

co do piasku to mam cene 320zł za 18ton obliczyłem ze bede potrzebował około 7-8 wywrotek

koparka na naszym terenie Świdnickim sa różne znalazłem za 70zł za godzinie i też za 120zł za godzine

Troche jeszcze zabawy i lecimy z murem do góry :)

i mały film z zalewania fundamentów z34 czyli jakis niecały miesiąc temu

https://www.youtube.com/watch?v=8oWuLCgsfDU

Edytowane przez cbdemsej

Gość Puri

Elewacja frontowa gotowa.... ale narazie stop bo nonstop pada :wtf:

D1.jpgD2.jpg

PS: Szukam na dolnym slasku dobrej firmy co produkuje / montuje tralki betonowe... Moze ktos poleci / lub zna namiary ???

tralki.jpg

Edytowane przez Puri

Gość Puri
witam

ja swoje tralki kupiłem na allegro :D

http://images66.fotosik.pl/51/ae13abd5632f0b88med.jpg

A powiedz mi Irku, jak one sa mocowane do spodu i do poreczy ? Ja nie moge wiercic dziury w tarasie ze wzgledu na izolacje...

A te betonowe porecze tez kupiles na allegro ?

Pozdr

A powiedz mi Irku, jak one sa mocowane do spodu i do poreczy ? Ja nie moge wiercic dziury w tarasie ze wzgledu na izolacje...

A te betonowe porecze tez kupiles na allegro ?

Pozdr

witam

powiem Ci Irku że od dołu wychodzi pręt zbrojeniowy :( wierciłem dziurę oraz kleiłem na klej ale myślą że jak zamówisz bez prętów lub je poobcinasz i przykleisz tralki do tarasu to będzie dobrze :) poręcz klejona na klej :) poręcze i tralki od jednego producenta na allegro :)

Moi budowlańcy powiedzieli że nie ma jak wcisnąć schodów ze spoczynkiem wys 312 dokladnie hm dom mam serszy ale na głębokość to samo co wy

U nas było podobnie i wyszło tak, że jeden stopień wystaje poza słup, a przy tym stopnie troszkę wyższe wyszły.

Moi budowlańcy proponowali mi podzielenie spoczynku na dwa stopnie, ale to nie przeszło.

Wspierając się kalkulatorem, którym ci podesłałem rysowałem schody na ścianie i tak pomieszałem:stirthepot: fachowcowi, że facet zgłupiał :jawdrop:

Ale w końcu się udało.

Kombinuj.

Pozdr

Podaj wymiary te na zdjęciu i wymiary spocznika ile ma sz od chudego do chudego u góry

IMG_20140730_171409 (1).jpg

i na jakiej wysokości spocznik od chudego z dołu

Wychodzi mi z twoich obliczeń i jak masz słup wg projektu

czyli od sciany słup 219 + 24 sam słup czyli 243 cm

9schodów od dołu razy 18 wys to 162cm na wysokości takiej masz spoczynek?

7 schodów u góry po 25 cm to 175cm do lica słupa czyli odjąć to od 243 spocznik wychodzi 68 ma spocznik na głębokość?

16 schodów ze spoczynkiem 288 ci wychodzi od dolnej wylewki do górnej?

IMG_20140730_171409 (1).jpg

Edytowane przez epterode