Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U nas zmieściło się wszystko bez problemu i żaden stopień nie wystaje - wystarczy tylko odrobina chęci projektanta ;)

A wczoraj dowiedziałem się, że jak się dobrze zakombinuje to przy stropie monolitycznym nawet słup można zlikwidować, a podciąg da się ukryć w grubości stropu (stosuje się wtedy dodatkowy podciąg pod kątem prostym do tego co już jest na rysunku - czy jakoś tak ;) )

parter.jpgpoddasze.jpg

P.S.: Pewnie ktoś oglądając te rzuty będzie miał małe "deja vu" :)

Edytowane przez Pigmey

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas zmieściło się wszystko bez problemu i żaden stopień nie wystaje - wystarczy tylko odrobina chęci projektanta ;)

A wczoraj dowiedziałem się, że jak się dobrze zakombinuje to przy stropie monolitycznym nawet słup można zlikwidować, a podciąg da się ukryć w grubości stropu (stosuje się wtedy dodatkowy podciąg pod kątem prostym do tego co już jest na rysunku - czy jakoś tak ;) )

[ATTACH=CONFIG]273713[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]273712[/ATTACH]

P.S.: Pewnie ktoś oglądając te rzuty będzie miał małe "deja vu" :)

Chyba my mamy małe ;-) :D 8):lol2:

Pozdrawiamy

P.S.

Były próby aroniówki?

Witam, ile Wam wyszło tynków (ilość metrów)? Może ktoś ma wyliczone każde pomieszczenie osobno? Czy tynkarze odliczali Wam okna czy liczyli całą powierzchnie do6mu? Nie mam garażu więc interesuje mnie tylko powierzchnia domku. Jakie tynki polecacie i ile kasowali Was za metr?

Kolego - kartka, ołówek i jazda ;) Wszystkie wymiary masz przecież na projekcie - myślę, ze w godzinkę spokojnie wszystko policzysz :)

U nas było podobnie i wyszło tak, że jeden stopień wystaje poza słup, a przy tym stopnie troszkę wyższe wyszły.

Moi budowlańcy proponowali mi podzielenie spoczynku na dwa stopnie, ale to nie przeszło.

Wspierając się kalkulatorem, którym ci podesłałem rysowałem schody na ścianie i tak pomieszałem:stirthepot: fachowcowi, że facet zgłupiał :jawdrop:

Ale w końcu się udało.

Kombinuj.

Pozdr

titka, miałam dokładnie tak samo,,

to rysowanie po ścianch i ten spoczynek na pól, ale jakoś i tak wyszło na moje :)

Kolego - kartka, ołówek i jazda ;) Wszystkie wymiary masz przecież na projekcie - myślę, ze w godzinkę spokojnie wszystko policzysz :)

Nie to ze się nie chce liczyć tylko akurat jestem na 3-tygodniowym wyjeździe i nie mam jak tego zrobić. Prośba (o podanie mniej więcej ilości metrów) do tych którzy nie maja z tym problemu:p. Chodzi o to ze tynkarz wyliczył mi 450 metrów, liczył nie w mojej obecności. Wydaje mi się ze to "trochę" za dużo.

Nie to ze się nie chce liczyć tylko akurat jestem na 3-tygodniowym wyjeździe i nie mam jak tego zrobić. Prośba (o podanie mniej więcej ilości metrów) do tych którzy nie maja z tym problemu:p. Chodzi o to ze tynkarz wyliczył mi 450 metrów, liczył nie w mojej obecności. Wydaje mi się ze to "trochę" za dużo.

Hmmm... 450 to faktycznie sporo. Gdzieś tam wcześniej ktoś podawał taką ilość dla domu z garażem - chyba to był Puri.

Gość Puri
Hmmm... 450 to faktycznie sporo. Gdzieś tam wcześniej ktoś podawał taką ilość dla domu z garażem - chyba to był Puri.

Z tego co pamietam to te 450 skladaja sie z:

EG: wszystkie sciany na dole + schody (boki spod itd) - bez trzech sufitow (przedpokoj, lazienka i pom. gospodarcze) poniewaz te beda podwieszane

Pietro: wszystkie sciany (sciany kolankowe na 1,2m) bez sofiwtow poniewaz te beda podwieszane

Garaz: sciany i sufit

PS: okna/otwory do 3 m2 nie odlicza się jeśli sie je obrabia. Pomiar byl robiony laserowo i wyszlo dokladnie 422m2

Tu jest ten post: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147074-projekt-Z34-pracownia-STUDIO-Z500&p=6381882#post6381882

PS: Znam te zagrywki, obojetnie czy tynki czy puzniej elewacja to próbują wyrwac na szybnko pare stówek !!! Wiec najlepiej poswiecic godzinke, wziasc laser, blok i ołówek i wszystko narysowac i obliczyc a puzniej im dac do reki ! Bo inaczej bedzie nonstop dyskusja ! A tak nie dosc ze tylko tyle zaplacisz co sie nalezy to jeszcze nie bedzie glupiej gadki... moja porada z doswiadczenia...

Ja dalem wszedzie Baumit Ratio Glatt L

http://www.baumit.pl/front_content.php?idart=12228

Z34_Puri.jpg

Z34_Puri.jpg

Edytowane przez Puri

Oryginalnie w Z34 jak macie puszczoną rurę kanalizacyjną? z kotłowni do łazienki ? w scianie po ścianie ? i u góry już wychodzicie prosto w miejsce toalety?

U mnie niestety wyjdzie po środku łazienki u góry jak temu zaradzić?

Na dole jest sporo miejsca można pokombinować w styropianie bo jest tam grubiej ale na poddaszu jak? jak zrobić przesunięcie ze spadkiem rurą fi11?

Bardziej chyba wyszło w granicy 350 wiec o 100m2 chcą naciągnąc jak Puri pisze.

A ja się zastanawiam jak składować opał na zimę :( Jakoś dałem sobie radę poprzedniej zimy ale wolałbym partyzantki już nie robić. W przyszłości ma powstać wiata jednak obecnie chyba zakupie domek narzędziowy który posłuzy na ten cel a ponadto będzie miejsce na szpargały.

Jak rozwiązaliście problem ze składowaniem opału poza wiatą oczywiście?

Zabetonowałem kotwy pod pergolę którą wymyśliłem z małżonką(gdzieś te resztki po budowie trzeba wykorzystać) i ciekawe co z tego nam wyjdzie :p ?

Pomysłów jest sporo a działka mała :D

Pomykając na rowerkach ostatnio oglądaliśmy ogrodzenia frontowe i w końcu przedwczoraj znaleźliśmy idealne dla nas. Otrzymaliśmy od miłej właścicielki namiary na firmę :DIMAG0949.jpg

Edytowane przez Delphion1

U nas roboty zwiazane z instalacja elektryczna ruszyly, jesli ma ktos z Was jakies sugestie o czym warto pamietac, co warto zrobic i bez czego byscie sie nie obeszli to czekam na info. Pozdrawiam

wymyśliłem sobie coś takiego, że jak uzbroję alarm (nikogo nie na w domu) to wyłącza mi się napięcie w domu - z wyjątkiem strategicznych punktów tj:lodówka, kocioł, alarm.

masz siłę? wybija czasami jakąś fazę ? - zamontuj automatyczny przełącznik faz na strategiczne urządzenia.

ładuj gdzie się da wyłączniki schodowe - po co biegać.

pozdro.

edit: nie zapomnij o dobrym uziemieniu, ale to już pisałem