Delphion1 07.09.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 [quote=Puri;Ile kosztuje aktualnie polozenie kafelek za m2 ?! przedział cenowy 50-55 zł za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 08.09.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 przedział cenowy 50-55 zł za m2 Dziekuje za odp. Za samą pracą bez materiałów gdzie podłoze jest idealne ?! Biorac pod uwage ze płytki podłogowe maja 60x60cm i w 1 dzien zrobi bez problemu 40m2 (55 x 40) = 2.200zl dniówka ! To lepiej niz adwokat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 08.09.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Hejka, czy ktoś z Was ma kocioł na pelet, właściwie to taki na pelet + normalne spalanie drewna lub węgla. ?ja zastanawiam się nad takim: http://www.cichewicz.pl/kociol-c-o-ultima-iii-14-21-kwZnajomy mnie na to namawia, ja jestem bardzie ku ekogroszkowi. Niestety nie miałem jeszcze doczynienia ani z jednym ani z drugim piecem. Podzielcie się opiniami na temat Waszych pieców.Pozdrawiam Edytowane 8 Września 2014 przez kloczkowski84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 08.09.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Hejka, czy ktoś z Was ma kocioł na pelet, właściwie to taki na pelet + normalne spalanie drewna lub węgla. ? ja zastanawiam się nad takim: http://www.cichewicz.pl/kociol-c-o-ultima-iii-14-21-kw Znajomy mnie na to namawia, ja jestem bardzie ku ekogroszkowi. Niestety nie miałem jeszcze doczynienia ani z jednym ani z drugim piecem. Podzielcie się opiniami na temat Waszych pieców. Pozdrawiam Ja nie paliłem ale mogę pelletem,owsem,fasola itp i podobno dobrze się pali samo ale można mieszać z ekogrochem.Muszę kupić na próbę Oczywiście mówię o okresie grzewczym bo na samo cwu latem nie wyobrażam sobie takich wynalazkow:-) Nasze domki mają małe potrzeby więc 10kw to już z zapasem a 21 kw to chyba do wedzenia a nie palenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 08.09.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Dziekuje za odp. Za samą pracą bez materiałów gdzie podłoze jest idealne ?! Biorac pod uwage ze płytki podłogowe maja 60x60cm i w 1 dzien zrobi bez problemu 40m2 (55 x 40) = 2.200zl dniówka ! To lepiej niz adwokat No niestety, na pocieszenie powiem mi się do 40 udało zbić z ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 09.09.2014 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Ja nie paliłem ale mogę pelletem,owsem,fasola itp i podobno dobrze się pali samo ale można mieszać z ekogrochem.Muszę kupić na próbę Oczywiście mówię o okresie grzewczym bo na samo cwu latem nie wyobrażam sobie takich wynalazkow:-) Nasze domki mają małe potrzeby więc 10kw to już z zapasem a 21 kw to chyba do wedzenia a nie palenia? Aha, a jaki Ty masz piec, jakaś firma, model i ile taki "full wypas" Cię kosztował? ja mam troche większe z34, bo mam 2 metry dłuższy i 1 m szerszy, więc trochę więcej tych metrów się robi, myślałem, żeby ok 10kW ale muszę znaleźć jakiś program wyliczeniowy. Wszędzie podłogówka? łazienki podł.+drabinki? co polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość and***j* 09.09.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Aha, a jaki Ty masz piec, jakaś firma, model i ile taki "full wypas" Cię kosztował? ja mam troche większe z34, bo mam 2 metry dłuższy i 1 m szerszy, więc trochę więcej tych metrów się robi, myślałem, żeby ok 10kW ale muszę znaleźć jakiś program wyliczeniowy. Wszędzie podłogówka? łazienki podł.+drabinki? co polecasz? tu przeliczysz http://cieplowlasciwie.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 09.09.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Wyliczyłem 8-10 kW na mój domek, teraz tylko jaki kocioł (tutaj licze na pomoc Delphiona) i system (podłogówka +...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość and***j* 09.09.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 podłogówka + drabinka w łazience ja tak będe robił.Co do pelletu to znajomego ojciec grzeje przerabiał wszystko ekogroszek wegiel gaz drewno i mówi ,że pellet najlepsze roziwązanie fakt troszkędrożej ale dużo mniej roboty niż z węglem.Wielki atutem jest to że te piece same się rozpalają i wygaszają i z tony pelletu 10-15kg popiołu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 10.09.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Wyliczyłem 8-10 kW na mój domek, teraz tylko jaki kocioł (tutaj licze na pomoc Delphiona) i system (podłogówka +...) Byłem u kolegi Delphiona i jak zobaczyłem ten kociołek to już wiedziałem, że będę miał taki sam i mam i nawet się w nim pali Co prawda nie mieszkamy jeszcze i nie wiem jak będzie w sezonie, ale jak patrzę na jego statystyki ile spala to się twarz cieszy. Dla mnie, "blokowca" właśnie o taki piec chodziło. Na plus to to, że podłączasz go do internetu i sterujesz z skąd chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 10.09.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 a co to za kociołek z buforem robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 10.09.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Hmmm... Ja też mam projekt poszerzony oraz z doklejonym garażem oraz wysokość fundamentu w sumie niecałe 150cm. Bloczek 25X14X38 po 2,95 z VAT. Jak tak policzyłem wszystko z grubsza to wychodzi coś koło 8 tysięcy za materiał. Niech będzie nawet 10 to i tak ciągle daleko do Twoich 17. Policz jeszcze raz Te powiedzmy 10 to za wszystkie materiały za stan "0"? Coś mało Ci wychodzi. U nas to było nawet około 19, w tym ocieplenie fundamentu. Licz również inne pierdoły potrzebne na tym etapie u nas to były np. plastyfikatory, folia, dreny, jakaś rura itp. A uwierz mi, uzbiera się tego trochę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 11.09.2014 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 a co to za kociołek z buforem robiłeś? RBR EKOUNIWERSAL 11kW z buforem? pojęcie mi obce - nie znam się. Jakieś podpowiedzi. u mnie podłączony jest w układzie zamkniętym - to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 11.09.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 zbiornik buforowy - zbiornik gdzie najpierw ciepła woda trafia z pieca a późnij z tego zbiornika idzie dopiero na układ. Zapobiega to przegrzaniu podłogówki i pozwala aby piec miał wysoką temperaturę palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 11.09.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Te powiedzmy 10 to za wszystkie materiały za stan "0"? Coś mało Ci wychodzi. U nas to było nawet około 19, w tym ocieplenie fundamentu. Licz również inne pierdoły potrzebne na tym etapie u nas to były np. plastyfikatory, folia, dreny, jakaś rura itp. A uwierz mi, uzbiera się tego trochę. Pozdrawiam Skoro tak twierdzisz to musi tak być Dzisiaj siądę i dokładnie to policzę - liczyłem na kolanie na podstawie wyceny materiałowej i faktycznie musiałem coś pominąć... z buforem? pojęcie mi obce - nie znam się. Jakieś podpowiedzi. A nie chodzi przypadkiem o to czy masz ogrzewanie bezpośrednio z pieca czy przez dodatkowy zbiornik pełniący właśnie rolę bufora (akumulatora) ciepła? Tutaj fajnie to wyjaśnili: http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/bufor-zasobnik-ciepla-w-instalacji-grzewczej/ Pozdrawiam R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 11.09.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Zastanawiałem się nad buforem 300l (niestety brak miejsca w kotłowni)ale jednak zostałem przy bojlerze 120 l który jak na razie wystarczy jako bufor Stoje przed dylematem jaki opał na zimę i w tym roku już zrezygnuję z miału bo mimo,że taniej to sporo sadzy i popiołu. Teść pali wesołą i ma z jednego podajnika szufladę popiołu a ja dwie Tyle,że ja wydałem na opał na zimę 1k a on 1,9k to jakby nie było 900 zł w kieszeni Co do pieca to reklamował nie będę ale ja jestem zadowolony 2 zimy już za mną i jakoś się dogadujemy Skorzystajcie z kalkulatora i mimo,że nie jest to idealny sposób da jakieś pojęcie czego szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 11.09.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 (edytowane) Wyliczyłem 8-10 kW na mój domek, teraz tylko jaki kocioł (tutaj licze na pomoc Delphiona) i system (podłogówka +...) Jeśli tylko będę mógł pomóc to oczywiście pomogę jednak sam musisz wiedzieć czego oczekujesz ja tylko mogę doradzić Napisz na PW żeby nie zaśmiecać wątku i chętnie odpowiem. titka możesz wkleić linka do swojego "malucha"? Edytowane 11 Września 2014 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 11.09.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Skoro tak twierdzisz to musi tak być Dzisiaj siądę i dokładnie to policzę - liczyłem na kolanie na podstawie wyceny materiałowej i faktycznie musiałem coś pominąć... A nie chodzi przypadkiem o to czy masz ogrzewanie bezpośrednio z pieca czy przez dodatkowy zbiornik pełniący właśnie rolę bufora (akumulatora) ciepła? Tutaj fajnie to wyjaśnili: http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/bufor-zasobnik-ciepla-w-instalacji-grzewczej/ Pozdrawiam R. Bufor jest ale tylko do CWU. Założony mam też zawór czterodrożny ale czy potrzebny? https://device.esterownik.pl/device/3838/ na razie się pali bo pali i trochę się z nim bawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 12.09.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Bufor jest ale tylko do CWU. Założony mam też zawór czterodrożny ale czy potrzebny? https://device.esterownik.pl/device/3838/ na razie się pali bo pali i trochę się z nim bawię Zawór jak najbardziej potrzebny ,w zupełności Ci do CWU wystarczy . Ja rzadko już się bawię,zwykle przy nowym opale trzeba posiedzieć na nastawach Nie zaglądam do pieca przez cały tydzień a niby po co jak mi smsa wysle jakby coś się stało Dzis przyjechały w końcu materiały na przednie ogrodzenie,oczywiście jak juz powstanie to się parę fotek wrzuci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 12.09.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Okna dachowe drewniane czy plastikowe macie ? Zawsze myślałem że plastik taniej ale w tym wypadku odwrotnie jeżeli chodzi o dachowe.Ktoś ma OBROTOWO-KLAPOWE jak tak to jak się spisują?Fakro czy inne ? Ktoś ma coś z tych modeli? 1. FTS-V U2 78/118 + EZV 2. FTP-V U3 78/118 +EZV 3.PTP-V U3 78/118 + EZV 14. PTP-V U3 KOLOR DREWNA 78/118 +EZV 15. FPP-V +EZV 78/118 OKNO OBROTOWO-KLAPOWE6. PPP-V 78/118 +EZV KOLOR DREWNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts