Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość z101_ZST

Witam Serdecznie wszystkich budujących i mieszkających:)

Ja co prawda będe budował z101 ale ten domek od z34 oprócz wykuszu zbytnio sięnie różni więc pozwoliłem sobie na dołącznie do tego zacnego forum:)

A przeczytałem temat z 4 razy:)

Czekma na PnB i szuakm ekipy może ktoś z Was ma kogoś godnego do polecenia z rejonów Stargardu (zachodniopomorskie)??Moje wyceny jak narazie to 40-55 tys za SSO lub z matriałem 110-170tys ,a nie ukrywam ,że chciał bym taniej:P

Pozdrawiam.

Okna dachowe drewniane czy plastikowe macie ? Zawsze myślałem że plastik taniej ale w tym wypadku odwrotnie jeżeli chodzi o dachowe.

Ktoś ma OBROTOWO-KLAPOWE jak tak to jak się spisują?

Fakro czy inne ?

witam

w łazience PCV skylight , w pokojach drewniane OptiLight -i pcv i drewniane sprawują się już prawie 5 lat bez zastrzeżeń :D

Witam Serdecznie wszystkich budujących i mieszkających:)

Ja co prawda będe budował z101 ale ten domek od z34 oprócz wykuszu zbytnio sięnie różni więc pozwoliłem sobie na dołącznie do tego zacnego forum:)

A przeczytałem temat z 4 razy:)

Czekma na PnB i szuakm ekipy może ktoś z Was ma kogoś godnego do polecenia z rejonów Stargardu (zachodniopomorskie)??Moje wyceny jak narazie to 40-55 tys za SSO lub z matriałem 110-170tys ,a nie ukrywam ,że chciał bym taniej:P

Pozdrawiam.

Kwoty, które dostałeś to standardzik w naszej okolicy.

Buduję kubaturowo podobną chałupkę (projekt własny, konstrukcyjnie prosta do bólu) i wyceny za robociznę miałem zbliżone do Twoich.

Podeślij na PW jakiegoś maila do siebie, to podzielę się paroma kontaktami.

Kolejne pytanie czym obkładaliście kominy?

Klinkier pełny lub połówka

Marmolit ? pod spodem styropian?

Płytka klinkier

Lub płytka kręcona chyba na stelażu ? jak one się nazywają? fotka poniżej.

Mam komin rondo plus plus 2 wentylacje czapa oryginalna za wąska murarze robili własną ? na budowie ?

dom_07.06.2007_1.jpg

30_03_2007_2.jpg20131027_152910.jpg

Kolejne pytanie czym obkładaliście kominy?

Lub płytka kręcona chyba na stelażu ? jak one się nazywają? fotka poniżej.

[ATTACH=CONFIG]280386[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]280387[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]280388[/ATTACH]

Płytka podobna do naszej.

Znam ją pod nazwą " struktonit".

Montują na komin płytę osb i na to idzie struktonit. Czapy nie potrzebowałem, poszła obróbka blacharska.

Wygląda to praktyczni identycznie jak na zdjęciu nr 2

• 2 weeks później...
A ktoś montował Fakro plus tzw ciepły montaż?

Kołnierz z wełny owczej ma to sens i brać to ? ktoś to dawał?

http://zawod-architekt.pl/artykuly/za1301_montaz.html

Zakładałem ten kołnierz, czy ma sens to teoretycznie tak i liczę, że się sprawdzi. Cenowo też nie jakiś kosmos więc chyba warto tylko musisz przypilnować ekipę żeby to dobrze założyła. U mnie niby sprawdzona ekipa ale spieprzyli ten ciepły montaż, musiałem po nich poprawiać...

Pozdrawiam

Gość Puri
A ktoś montował Fakro plus tzw ciepły montaż?

Kołnierz z wełny owczej ma to sens i brać to ? ktoś to dawał?

http://zawod-architekt.pl/artykuly/za1301_montaz.html

Ja rowniez zakładałem ten kołnierz. U mnie tez spieprzyli ten ciepły montaż, ze kazalem im zdemontowac wszystkie okna i na nowo zalozy!

Z tego co pamietam to na youtube sa rozne filmy montazowe od fakro, moze przyda ci sie....

Pozdrawiam

PS: Z tego co pamietam to njapierw kladzie sie caly dach a puzniej wstawia okna odrazu z kolnierzami np tu:

Edytowane przez Puri

Gość Puri
Fajnie ale nie ma szans żeby oni to tak wstawili za dużo zachodu znając życie musiałbym przy tym być.

Tak! A jak czlowiek sie zapyta: "Panie! Co tak drogo?!" to odpowiadaja: "Panie! Bo my w Uni jestesmy!" - OK, ale to niech tez standard uni robia :)

Witam Wszystkich ,pytanie do tych co lali strop..ile poszło Wam stali i betonou łacznie na lanie stropu fundamentów wieńców itp?pozdrawiam

2,2 T żebro fi 12

0,5 T walcówki fi 6

betonu nie pamiętam, ale wszystko powinien ci policzyć budowlaniec.

z tym, że my mamy jeszcze garaż

Swoją drogą to co tu taka cisza. Wszyscy już wybudowali ?

nie przesadzajmy ,aż takich kłopotów nasze urzędy nie sprawiają..przynajmniej u mnie w mieście:P

Urzędy nie ale zwykle jest po drodze pod górkę :)

Okres budowy się kończy w tym roku to może ktoś dorzuci parę fotek ze swoich postepów?

Jakoś tak sucho się na forum zrobiło :)

Ja ciągle czekam na przęsła ,będą za miesiąc :x (wtedy dopiero obiecane foty wrzucę jak będzie gotowe)

Acha no i poradziłem sobie całkiem sprytnie ze składzikiem opału na zimę,kupiłem i zmontowałem domek narzędziowy w promocji leroy merlin i poza narzedziami taczką itp.znalazło się miejsce na opał zworkowany. Pomysł żony :)

Edytowane przez Delphion1