Delphion1 30.11.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Cześć wszystkim. Borykam się z pewnym problemem.. Otóż nadeszła zima.. Fundamenty mam wymurowane do połowy. Temperatura w nocy była -9, w tej chwili -6. Nie wiem czy murować dalej nadal używając plastyfikatorów czy podjąć inne kroki.. Podobno w następnym tygodniu ma się ocieplić, ale ciężko wierzyć tak dalekim prognozom (powyżej 3 dni rzadko się sprawdza). Co byście zrobili na moim miejscu? Ja bym zaczekał na temp w okolicy zera chociaż podobno -5oC też może być to należe do ostrożnych Śpieszy Ci się?Pośpiech to wiesz jaki doradca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 30.11.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Ja bym zaczekał na temp w okolicy zera chociaż podobno -5oC też może być to należe do ostrożnych Śpieszy Ci się?Pośpiech to wiesz jaki doradca Wiem, że pośpiech to zły doradca. Jednak mam niedokończone fundamenty, a nie wiem czy będzie odwilż.. Jeśli okaże się, że sroga zima się utrzyma to może być problem z tym co już wybudowane.. Wygląda to następująco: http://images68.fotosik.pl/414/1b3c978d8b4455aemed.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 01.12.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Masz kierownika to niech radzi bo bierze za to odpowiedzialność i kasę,faktycznie tak dupiato zostawić w połowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 01.12.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Wezwałem dziś kierownika budowy. Stwierdziła (kobieta), że można murować do -6. Dziś mamy -4 więc murują. Po dzisiejszym dniu ma być 6 warstw. W sumie ma być ich 8. Po tym wieniec i powinno być ok. Pytanko do osób, które budowały bez piwnicy. Czym zasypywaliście fundamenty? Ziemią z własnej działki czy czym? U mnie jest glina i nie wiem czy ją wykorzystać do tego celu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 01.12.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Witam.U mnie jest piasek i troszeczkę gliny geolog mówił ,że śmiało można zasypywać,ale kolega ma jak Ty i wymieniał glinę na piach. Jakie macie okna u siebie myślę nad wstawieniem trzech szyb ,ale już sam nie wiem czy to się opłaca..Te duże taraswoe lepiej przesuawane czy uchylane czy to kwestia gustu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 01.12.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Wezwałem dziś kierownika budowy. Stwierdziła (kobieta), że można murować do -6. Dziś mamy -4 więc murują. Po dzisiejszym dniu ma być 6 warstw. W sumie ma być ich 8. Po tym wieniec i powinno być ok. Pytanko do osób, które budowały bez piwnicy. Czym zasypywaliście fundamenty? Ziemią z własnej działki czy czym? U mnie jest glina i nie wiem czy ją wykorzystać do tego celu.. Lepiej piaskiem zasyp, ja akurat mam piaszczysta ziemię to mi łatwo powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 01.12.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Witam.U mnie jest piasek i troszeczkę gliny geolog mówił ,że śmiało można zasypywać,ale kolega ma jak Ty i wymieniał glinę na piach. Jakie macie okna u siebie myślę nad wstawieniem trzech szyb ,ale już sam nie wiem czy to się opłaca..Te duże taraswoe lepiej przesuawane czy uchylane czy to kwestia gustu? Moim zdaniem niewarto ale jak ktoś chce to nikt mu nie zabroni. Duże tarasowe kwestią gustu jednak kto widział przesowne to wie,że warto dopłacić .Postaw fotel przy uchylnym i spróbuj otworzyć a potem to samo z przesownym i zrozumiesz co robi różnice:-) Edytowane 1 Grudnia 2014 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 02.12.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Moim zdaniem niewarto ale jak ktoś chce to nikt mu nie zabroni. Duże tarasowe kwestią gustu jednak kto widział przesowne to wie,że warto dopłacić .Postaw fotel przy uchylnym i spróbuj otworzyć a potem to samo z przesownym i zrozumiesz co robi różnice:-) Dzięki Delphion dużą dopłacałeś do uchylnego?ja do trzeciej szyby mam dopłatę 1800zł za cały dom więc niby nie wiele..ale tu 1800 tam 1800 i sami wiecie jak to jest:) A powiedzcie mi jeszcze kto z Was ma kominek i jaki był jego koszt?nie mam wycen ale słyszę 5-8tys z robocizną;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 02.12.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 @ krzychu85 : My mamy z Lechma model Green 13,5KW z plaszczem wodnym i jak narazie bajer . Ogrzewamy tym caly dom i ok 35m2 podlogowki + bojler na 140l http://www.lechma.com.pl/kominki-z-plaszczem-wodnym/wklad-kominkowy-wodny-szyba-prosta-green-13-5kw-uo-uz-detale.html Co do kosztow to ciezko powiedziec bo mialem cene na calos tzw robocizna + material CO + CWU PS. Mysle ze rowniez dobra alternatywa sa: kratki.pl lub makroterm.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 02.12.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Kurcze ja jak się zdecyduję na kominek to tylko tak żeby salon grzał..fajny bajer ,ale bardzo ograniczony budżet mamy $$$;/ Myślę też nad PC powietrze woda ,ale im więcej sięzgłebiam w temacie to coraz drożej się robi i chyba pójdę w podajnik:)Jak u Ciebie ze spalaniem ekogroszku?polecasz ten system?myślałem też zwykły śmieciuch + 1000l bufor ciepła.ps.wszędzie podłogówkę robimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 02.12.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 My nie planujemy kominka bo za dużo miejsca by zajął. W związku z tym na 90% zainwestujemy w kozę (kominek wolnostojący) - coś w tym stylu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 02.12.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 A powiedzcie mi jeszcze kto z Was ma kominek i jaki był jego koszt?nie mam wycen ale słyszę 5-8tys z robocizną;/ tak patrzę na sąsiada, ma kominek do 5 lat i raz w nim palił - uświadomiło mnie to w przekonaniu z dobrze zrobiłem nie robiąc kominka ale jak kto chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 02.12.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 My nie planujemy kominka bo za dużo miejsca by zajął. W związku z tym na 90% zainwestujemy w kozę (kominek wolnostojący) - coś w tym stylu: [ATTACH=CONFIG]292319[/ATTACH] Dokładnie tak samo podeszliśmy do sprawy. nie ma to jak żywy ogień w salonie pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 02.12.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Dzięki Delphion dużą dopłacałeś do uchylnego?ja do trzeciej szyby mam dopłatę 1800zł za cały dom więc niby nie wiele..ale tu 1800 tam 1800 i sami wiecie jak to jest:) A powiedzcie mi jeszcze kto z Was ma kominek i jaki był jego koszt?nie mam wycen ale słyszę 5-8tys z robocizną;/ Chyba coś ok 1k drożej a co do kominka to sobie daruj,ja postawiłem komin i dopiero chyba na emeryturze go wykonam:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 03.12.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Ja bym sobie darował ,ale żona nie odpuści a jak wychodzi opał do tego domku?Ty Delphion masz podajnik ile spalasz zimą latem itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbdemsej 03.12.2014 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Witam cześć zasyp normalnie piachem bynajmniej ja tak zrobiłem poszło około 140ton piachu producentalsecco wersja połokragła co do okien mam okna salamander II profil 5 komorowy szerokość profila 76 współczynnik u dla profila |+1.3współczynnik u dla szyby 1.0 okucia MacoMultiTrend uszczelki szare,kolor okien śnieżnobiałerolety zewnętrzne kolor antracyt razem 7szt w tym jedna na okno balkonowe elektrycznie opuszczana łaczny koszt z montażem wyszło 7tys wiec cena bardzo dobra ja jestem zadowolony a ceny były rózne w moim mieście od 5tys do 19tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 03.12.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedzi. Pogoda trochę wkurza bo jest w kratkę, ale powoli idziemy do przodu.. Dzisiejsza fotka : http://images70.fotosik.pl/422/0e508d017b4abc06med.jpg Pozdrawiam,Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 04.12.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedzi. Pogoda trochę wkurza bo jest w kratkę, ale powoli idziemy do przodu.. Dzisiejsza fotka : http://images70.fotosik.pl/422/0e508d017b4abc06med.jpg Pozdrawiam, Marek Trzymam kciuki za dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Kowalczyk 08.12.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Romka_ dziękujemy raz jeszcze za oprowadzenie. Dzięki tej wizycie wiemy już, że Z34 to właśnie ten projekt, który chcemy wybrać. Życzymy spokojnych Świąt spędzonych w nowym domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 09.12.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Cześć wszystkim Jutro wylewamy wieniec (pompa się zepsuła i czekamy ;/). Mój wykonawca proponuje ciągnąć prace dalej. Chciałby murować na piankę: http://muratordom.pl/budowa/farby-kleje-zaprawy/zaprawa-murarska-w-piance-nowoczesny-pomysl-na-murowanie-scian,21_9662.html Mówi, że pracowałby do temperatury -15 stopni. W tej chwili nie wygląda mi to na ciężką zimę. Temperatura 2 stopnie na plusie. PS. Materiał ,z którego budujemy to gazobeton. Ryzykowalibyście ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts