epterode 01.01.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Witam serdecznie w tym 2015 roku Właśnie staje przed wyborem podzespołów do instalacji elektrycznej i nie wiem jakiej firmy wybrać każdy elektryk zachwala inne firmy może ktoś z was doradzi w co warto się pakować. Noark Hager Moeller Legrand Przewody: NKT , Elektrim kable na 750V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 01.01.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Witam serdecznie w tym 2015 roku Właśnie staje przed wyborem podzespołów do instalacji elektrycznej i nie wiem jakiej firmy wybrać każdy elektryk zachwala inne firmy może ktoś z was doradzi w co warto się pakować. Noark Hager Moeller Legrand Przewody: NKT , Elektrim kable na 750V Wszystkiego dobrego w nowym roku Z przewodami nie pomogę, ale podzespoły polecę Moeller i Legrand z ukłonem w stronę Moeller'a. Pozdrawiam, Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 04.01.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam.Pytanko do osób mających ogrzewanie podłogowe..ile macie styropianu na podłodze?czy robiliście projekt do podłogówki?a i czy wysokość posadzki zwiększa się robiąc podłogówkę? Pozdrawiam Serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Kowalczyk 04.01.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam serdecznie w tym 2015 roku Właśnie staje przed wyborem podzespołów do instalacji elektrycznej i nie wiem jakiej firmy wybrać każdy elektryk zachwala inne firmy może ktoś z was doradzi w co warto się pakować. Noark Hager Moeller Legrand Przewody: NKT , Elektrim kable na 750V Pracowałem w hurt. elektrotechnicznej, więc mogę śmiało polecić Moeller i NKT Pochodz po hurtowniach z zapotrzebowaniem i niech Ci powyceniają, na tym można sporo zbić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 04.01.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Wszystkiego Najlepszego na ten Nowy Rok co zaraz ma być u mnie prace zwolniły narazie lecimy ze ściankami ale trzeba zwolnic bo są duże przymrozki wrzucam kilka fotek po ściankach działowych kładziemy elektryke [ATTACH=CONFIG]296280[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296281[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296283[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296284[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296285[/ATTACH] Gratki, ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 04.01.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam. Pytanko do osób mających ogrzewanie podłogowe..ile macie styropianu na podłodze? czy robiliście projekt do podłogówki? a i czy wysokość posadzki zwiększa się robiąc podłogówkę? Pozdrawiam Serdecznie. Nie robiłem,zdałem się na instalatora. Przecież i tak wylewki będą więc czemu ma się zwiększać? 6 cm nad rurkami ma być wylewka o ile pamietam. Styropianu nigdy mało ją dałem 10 i radzę dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 04.01.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Nie robiłem,zdałem się na instalatora. Przecież i tak wylewki będą więc czemu ma się zwiększać? 6 cm nad rurkami ma być wylewka o ile pamietam. Styropianu nigdy mało ją dałem 10 i radzę dołożyć. myślałem ,że pod podłogłówke może być wyższa.. No niby racja ,ale nie wiem jak to zrobić chodzi o to ,że czy obniżyć chudziaka załóżmy o dodatkowe 10cm ,czy może ściany wymurować wyżej?tylko wtedy przed domem tarasy,schody też trzeba dać 10cm wyżej? a jaki masz ten Współczynnik przewodności cieplnej pamiętasz? ja znalazłem o 0,031W/(m k) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M21719512187 04.01.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Napisał: epterode Właśnie staje przed wyborem podzespołów do instalacji elektrycznej i nie wiem jakiej firmy wybrać każdy elektryk zachwala inne firmy może ktoś z was doradzi w co warto się pakować. Również zaczynam instalację i co do przewodów to wydaje mi się, że firma nie ma za bardzo znaczenia tylko ważne żeby były robione u nas z polskiej miedzi, a nie jakieś chińskie badziewie. Co do podzespołów to elektrycy doradzali mi firmy Legrand oraz Moeller i pewnie też nia ma znaczenia, którą firmę się wybierze. Teraz instalacje mam na podzespołach ABB i nic się nie dzieje, złego słowa nie mogę powiedzieć. Wydaje mi się, że ważniejsze od przewodów (jak tylko nie chińskie) oraz podzespołów jest wykonanie instalacji oraz dokładne zrobienie połączeń. Napisał: krzychu85 Pytanko do osób mających ogrzewanie podłogowe..ile macie styropianu na podłodze? czy robiliście projekt do podłogówki? a i czy wysokość posadzki zwiększa się robiąc podłogówkę? myślałem ,że pod podłogłówke może być wyższa.. No niby racja ,ale nie wiem jak to zrobić chodzi o to ,że czy obniżyć chudziaka załóżmy o dodatkowe 10cm ,czy może ściany wymurować wyżej?tylko wtedy przed domem tarasy,schody też trzeba dać 10cm wyżej? a jaki masz ten Współczynnik przewodności cieplnej pamiętasz? ja znalazłem o 0,031W/(m k) Będę robił podłogówkę i daje 15 cm styropianu grafitowego ("cieplejszy" niż biały). Co do wylewki to chyba jak jest ogrzewanie podłogowe to musi być ona grubsza ale nie jestem pewien na 100%. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie w projekcie jest napisane na jakiej wysokości ma być poziom 0,00 (gotowa podłoga) i z tego co się dowiadywałem to nie można tego zmieniać, a dowiadywałem się ponieważ chciałem dać 20 cm styropianu co podniosłoby mi podłogę o 5 cm. Teoretycznie nikt tego nie sprawdzi ale... . Pójście w dół ze styropianem utrudni znowu połączenie izolacji poziomej na ścianie fundamentowej z izolacją, która znajdzie się na chudziaku ale może są jakieś sposoby żeby było to dobrze. Najlepiej spytaj swojego KB, a potem podziel się z nami co powiedział Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 04.01.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 z tego co wiem powinna mieć 6-10cm żeby akumulowała więcej ciepła i później je oddawała w dzień ,chodzi tu szczególnie o niską taryfe nocą przy ogrzewaniu pompa ciepła lub elektrycznie.Szukam w projekcie i nic z tego nie rozumiem:Pchyba za głupi jestem:)No właśnie też się boję ,że izolacja nie będzie spełniać swojego zadania tak jak powinna..Co do kierownika to jeszcze szukam u mnie trochę ciężko z dobrym tanim i odpowiedzialnym:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 05.01.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Ja mam Hager-a, jest bardzo dobra jakosc ! A gniazdka itd z http://www.berker.de Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 05.01.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam. Pytanko do osób mających ogrzewanie podłogowe..ile macie styropianu na podłodze? czy robiliście projekt do podłogówki? a i czy wysokość posadzki zwiększa się robiąc podłogówkę? Pozdrawiam Serdecznie. Styropian grafitowy 15cm + 3cm styropian specualny do podlogowki + 7-8cm wylewki... Cala galeria na: https://www.dropbox.com/sh/xoftvhdt55o1ycr/9PhDC0eAVK#/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 05.01.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam. Pytanko do osób mających ogrzewanie podłogowe..ile macie styropianu na podłodze? czy robiliście projekt do podłogówki? a i czy wysokość posadzki zwiększa się robiąc podłogówkę? Pozdrawiam Serdecznie. witam parter 3 x 5 cm poddasze 2 x 4 cm projektu nie robiłem czy robisz podłogówkę czy nie - wysokość posadzki nie zwiększa się http://instalacja.pl/alupex/gfx/przekroj2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 05.01.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Puri pochwał się ile rolka kosztowała icopal termik baza 2,5 i czy to jest to ? http://www.icmarket.pl/icopal-szybki-syntan-termik-p-19415.html bo twoja jest cała niebieska od góry a tu ponoć czarna. ICOPAL - SZYBKI SYNTAN SBS TERMIK TOP 5 to chyba twoja ? ICOPAL - SZYBKI PROFIL SBS FUNDAMENT, PAPA PODKŁADOWA ale tej nie ma sensu Icopal Extradach Baza 4,0 Szybki Profil SBS polecana na takie tematy ICOPAL - ZDUNBIT PF, PAPA ZGRZEWALNA MODYFIKOWANA SBS polecana na takie tematy Ja placilem ok 30zl/m2 za komplet tzn. material + polozenie izolacji... robila mi to firma http://www.zarembaposadzki.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 05.01.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Pochwalcie się na jaki tynki się zdecydowaliście ? I jaka jest kolejność? Elektryka i podłogówka? potem tynki i na koniec wylewka? Czy elektryka i po tynkach podłogówka? 1. Elektryka 2. CWU + CO 3. Tynki 4. Wylewka Tynk: Baumit Tynk gipsowy maszynowy lekki RATIO GLAT L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 05.01.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam,Ja mam inny problem. Otóż przed zasypaniem fundamentów wyprowadziłem rurę do kanalizy (przez fundament, prowadzi pod "gabinetem" na dole i wychodzi praktycznie na środku łazienki). Rura to PCV fi 160. Nie mam jeszcze wylanego chudziaka i pomyślałem, że może rozprowadzić teraz kanalizę w inne miejsca tak jak potrzeba? Myślę o pionie do górnej łazienki i przejściu do kuchni.. Jak to wyglądało u Was? Rozprowadzaliście przed wylaniem chudziaka? Robiliście to sami czy zajęli sie tym fachowcy i jaki był koszt? Pozdrawiam,Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 05.01.2015 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Witam, Ja mam inny problem. Otóż przed zasypaniem fundamentów wyprowadziłem rurę do kanalizy (przez fundament, prowadzi pod "gabinetem" na dole i wychodzi praktycznie na środku łazienki). Rura to PCV fi 160. Nie mam jeszcze wylanego chudziaka i pomyślałem, że może rozprowadzić teraz kanalizę w inne miejsca tak jak potrzeba? Myślę o pionie do górnej łazienki i przejściu do kuchni.. Jak to wyglądało u Was? Rozprowadzaliście przed wylaniem chudziaka? Robiliście to sami czy zajęli sie tym fachowcy i jaki był koszt? Pozdrawiam, Marek. Dlaczego masz tę rurę na śroku łazienki ? nie lepiej pod ścianą tam gdzie będzie wc. tak to jest u nas. z tym, że my mamy zetkę modyfikowaną Rozprowadziliśmy, ale tyko grube rury przed chudym. Reszta odpływów 50-ek poszła w wylewkach i styropianach. robili nam to fachmany, ale jak widziałem jak to robią to uważam, że poradziłbym sobie sam. Koszty liczone za całość kanalizy, ale nie pamiętam. Aha. jeszcze parę rur wypuściłem przez fundament na zasilanie jakiś lamp, gniazd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 05.01.2015 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 I jest czadersko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 06.01.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Dlaczego masz tę rurę na śroku łazienki ? nie lepiej pod ścianą tam gdzie będzie wc. tak to jest u nas. z tym, że my mamy zetkę modyfikowaną [ATTACH=CONFIG]297426[/ATTACH] Rozprowadziliśmy, ale tyko grube rury przed chudym. Reszta odpływów 50-ek poszła w wylewkach i styropianach. robili nam to fachmany, ale jak widziałem jak to robią to uważam, że poradziłbym sobie sam. Koszty liczone za całość kanalizy, ale nie pamiętam. Aha. jeszcze parę rur wypuściłem przez fundament na zasilanie jakiś lamp, gniazd itp. Ta rura na środku łazienki jest tylko dlatego, że koparkowy gdy zarzucił ziemię to się trochę obsunęła. Odkopię ją i przesunę pod ścianę. Dzięki za fotkę, z tego co widzę grube rury pociągnięte co kuchni, kotłowni, łazienki i pod pion górnej łazienki tak? Wszystko Fi 160 czy część fi 110? Pozdrawiam, Marek. PS. Titka - Super ! Edytowane 6 Stycznia 2015 przez Maroko1991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 06.01.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 I jest czadersko [ATTACH=CONFIG]297427[/ATTACH] Ładniutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 06.01.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Ta rura na środku łazienki jest tylko dlatego, że koparkowy gdy zarzucił ziemię to się trochę obsunęła. Odkopię ją i przesunę pod ścianę. Dzięki za fotkę, z tego co widzę grube rury pociągnięte co kuchni, kotłowni, łazienki i pod pion górnej łazienki tak? Wszystko Fi 160 czy część fi 110? Pozdrawiam, Marek. PS. Titka - Super ! W sumie to wszystko fi 110 bo zaraz za chałpą mam oczyszczalnie. znalazłem lepszą fotkę Trzeba pamiętać o zrobieniu otoku z bednarki do uziemienia z podejściem pod rozdzielkę elektryczną. Wiele osób o tym zapomina lub nie wie a później jest pytanie " i co teraz ?" najlepiej połączyć bednarkę ze zbrojeniem w ławach. Ale o tym pisałem już wcześniej Pozdrawiam w nowym roku Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts