Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Puri
Witam,

Ja mam inny problem. Otóż przed zasypaniem fundamentów wyprowadziłem rurę do kanalizy (przez fundament, prowadzi pod "gabinetem" na dole i wychodzi praktycznie na środku łazienki). Rura to PCV fi 160. Nie mam jeszcze wylanego chudziaka i pomyślałem, że może rozprowadzić teraz kanalizę w inne miejsca tak jak potrzeba? Myślę o pionie do górnej łazienki i przejściu do kuchni..

Jak to wyglądało u Was?

Rozprowadzaliście przed wylaniem chudziaka? Robiliście to sami czy zajęli sie tym fachowcy i jaki był koszt?

Pozdrawiam,

Marek.

Przed wylaniem chudziaka glowne rury, reszta przed wylewka. Pamietaj ze jeszcze powinien byc kazdy glowny pion odpowietrzony zeby puzniej z umywalek wc itd nie smierdzialo albo zasysalo...

Zobacz zdjecia: 71-75 ; 547-549 oraz odpowietrzenie kanalizacji + wc na parterze bo nie mam w niej okna na zdjeciu 218...

Linkdo galeri: https://www.dropbox.com/sh/xoftvhdt55o1ycr/9PhDC0eAVK#/

Pozdr,

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pochwalcie się na jaki tynki się zdecydowaliście ?

I jaka jest kolejność? Elektryka i podłogówka? potem tynki i na koniec wylewka?

Czy elektryka i po tynkach podłogówka?

Cześć

Ja zrobiłam tynki gipsowe.

kolejność

elektryka, cześć hydrauliki, tynki, hudraulika z podłogówką i wylewki ---> przynajmniej u mnie tak było robione, chociaż elektryk z hydraulikiem się dogadali i robili na zmianę w zależności co który do czego potrzebował

Będe robił cementowo wapienne, długo się wahałem i po przanalizowaniu za i przeciw wybrałem właśnie te.

Co do kolejności prac to wybrałem taką kolejność: instalacja elektryczna, alarmowa, internetowa, kanalizacja (ta co w ścianach), tynki, papa na chudziak, styropian/ instalacja wody użytkowej/ styropian, ogrzewanie podłogowe, wylewki. Czy dobrze to zaplanowałem to się okaże.

Również proszę o sugestie osób co mają już to za sobą :)

Pozdrawiam

..jak wcześniej napisałam dokładnie tak samo miałam robione :)

Tak właśnie planuje żeby wodę użytkową dać w styropianie ale jeszcze do końca nie wiem czy tak można. Co do styropianu to u mnie idzie 15 cm i planuje dać grafitowy z Termoorganiki (dwie lub trzy warstwy). Odnośnie foli na papę to również jeszcze do końca nie wiem, jedni straszą, że papa po czasie zniszczy styropian i dlatego musi iść folia, a drudzy że papa nie oddziałuje na styropian. Co do samej papy to na początku jak rozpoczynałem budowę i z grubsza planowałem jakie materiały będe chciał wykorzystać to myślałem, że dam Icopal'a do fundamentów 3,2mm grubości ale niestety już jej nie robią, a 4 mm jest za droga. Myślę, że zastosuję jakąś tańszą pape dedykowaną do fundamentów. Szczerze to na razie jestem na etapie elektryki i na tym się skupiam. Na wiosne mam zarezerwowany termin na tynki, a później będę się "doktoryzował" nad podłogą :)

Poczekajmy jeszcze na komentarze tych co już ten etap mają za sobą. Wrócą wypoczęci z długiego weekendu sylwestrowego to na pewno coś nam tu poradzą :)

Pozdrawiam,

hej..

u mnie jest folia położona, co do grubości stryropianu to musisz sobie policzyć wysokość do stanu zero (u mnie na dole jest 2X5 cm styro i reszta rurki i wylewka) na górze 4cm styro..

Edytowane przez Romka_

Wszystkiego Najlepszego na ten Nowy Rok co zaraz ma być :)

u mnie prace zwolniły narazie lecimy ze ściankami ale trzeba zwolnic bo są duże przymrozki

wrzucam kilka fotek po ściankach działowych kładziemy elektryke

[ATTACH=CONFIG]296280[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296281[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296283[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296284[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296285[/ATTACH]

heeej

zmniejszyłeś łazienkę na górze??

pamiętam jak cieszył mnie ten etap :)

Witam,

Ja mam inny problem. Otóż przed zasypaniem fundamentów wyprowadziłem rurę do kanalizy (przez fundament, prowadzi pod "gabinetem" na dole i wychodzi praktycznie na środku łazienki). Rura to PCV fi 160. Nie mam jeszcze wylanego chudziaka i pomyślałem, że może rozprowadzić teraz kanalizę w inne miejsca tak jak potrzeba? Myślę o pionie do górnej łazienki i przejściu do kuchni..

Jak to wyglądało u Was?

Rozprowadzaliście przed wylaniem chudziaka? Robiliście to sami czy zajęli sie tym fachowcy i jaki był koszt?

Pozdrawiam,

Marek.

u mnie rozprowadzili wszystkie rury wmurowali je później w sciany, co do kosztów zrobili to w cenie (nie policzyli tego dodatkowo)

No to teraz ja się pochwalę :D

[ATTACH=CONFIG]297745[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297746[/ATTACH]

w marcu rozpoczynając budowę powiedziałam, że w tym roku choinka będzie stała w nowym salonie i stała :)

Najleszego w Nowym Roku życzę, zdrowia i siły na spełnianie swoich marzeń :)

No i stoi :-)

Gratulacje.

Cześć,

Czy robiliście wylewkę na stan zero przed pójściem ze ścianami do góry? Jeśli tak to czy była równo z fundamentem? Jakiej wysokości ściany od połączenia ścian nadziemnych z fundamentem? Zastanawiam się jakiej wysokości stemple kupić (strop monolit).

Do osób, które mają monolit - ile stempli poszło pod strop :) ??

Pozdrawiam,

Marek.

Edytowane przez Maroko1991

Cześć,

Czy robiliście wylewkę na stan zero przed pójściem ze ścianami do góry? Jeśli tak to czy była równo z fundamentem? Zastanawiam się jakiej wysokości stemple kupić (strop monolit).

Pozdrawiam,

Marek.

jeśli masz na myśli chudziak to tak

IMG_20130831_165057.jpg

Jakiej wysokości ściany od połączenia ścian nadziemnych z fundamentem?

Tu zależy od tego ile masz zamiar dać styro pod wylewkę+ wylewka+ płytki czy panele. z resztą wszystko masz w projekcie

Pilnuj, aby okna nie wyszły ci poniżej mebli kuchennych, bo i takie przypadki widziałem.

Do osób, które mają monolit - ile stempli poszło pod strop :) ??

jakieś 130 ze schodami lanymi

IMG_20130912_182602.jpg

jeśli masz na myśli chudziak to tak

[ATTACH=CONFIG]298152[/ATTACH]

Tu zależy od tego ile masz zamiar dać styro pod wylewkę+ wylewka+ płytki czy panele. z resztą wszystko masz w projekcie

Pilnuj, aby okna nie wyszły ci poniżej mebli kuchennych, bo i takie przypadki widziałem.

jakieś 130 ze schodami lanymi

[ATTACH=CONFIG]298153[/ATTACH]

Dziękuję serdecznie za odpowiedź :) Jaka grubość chudziaka i czy dawałeś w nim siatkę zbrojeniową? Jaka wysokość od fundamentu do okna w kuchni (nie licząc gotowej wylewki z płytkami itd.).

U mnie po chudziaku 12-14 cm styro (chyba wystarczy?), 8 cm gotowej wylewki (ogrzewanie podłogowe).

Widzę w katalogu fotek, że masz zewnętrzne rolety. Jaki koszt takiej zabawy i czy podwyższałeś otwór okienny na etapie murowania ścian, żeby zmieścić wszystko?

Pytam dlatego, że projekt po adaptacji został trochę "zjechany" i mam sporo błędów ;/

Edytowane przez Maroko1991
Zmiana grubości styropianu

20 tysi bez kotła ale wszędzie podłogówka? brutto?

A ty w tej cenie 30 tysi co masz?

MI wycenili 25 tyś góra dół podłogówka i piec + kanaliza i woda

Za elektrykę ile płaciliście?

w tych 30 tys. mamy podłogówka w kuchni i łazience na dole i górze, podłączenie pieca , bojlera i kaloryfery.

Za elektryke zapłaciłem 1000 zł robocizna (rozprowadzenie kabli) plus tysiaka za podłączenie skrzynki

Dziękuję serdecznie za odpowiedź :) Jaka grubość chudziaka i czy dawałeś w nim siatkę zbrojeniową?

Chudziak od 7 do 10 cm (chyba coś takiego- dawno to było) i żadnej siatki nie dawałem. po zasypaniu piaskiem- folia i beton i to wszystko.

Jaka wysokość od fundamentu do okna w kuchni (nie licząc gotowej wylewki z płytkami itd.).

U mnie po chudziaku 12-14 cm styro (chyba wystarczy?), 8 cm gotowej wylewki (ogrzewanie podłogowe).

Meble kuchenna mają wysokość ok 85 cm. pododawaj sobie wszystko i ci wyjdzie.

Dla mnie najważniejsze było to. aby nadproże wyszło tak jak należy. Dół okna zawsze można podmurować.

Widzę w katalogu fotek, że masz zewnętrzne rolety. Jaki koszt takiej zabawy i czy podwyższałeś otwór okienny na etapie murowania ścian, żeby zmieścić wszystko?

Mam tylko dwie i montowane są do ściany (nadproża). Za późno zapadła decyzja o roletach.

Jedynie okna musiały być odpowiednio zamontowane.

Daliśmy tylko od południa na tarasowym i na górze nad garażem (w lato chyba się sprawdzą) a i zimą nieźle izoluje.

Koszt to chyba jakieś niecałe 3 tyś z napędem elektrycznym