Gość Puri 07.01.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Witam, Ja mam inny problem. Otóż przed zasypaniem fundamentów wyprowadziłem rurę do kanalizy (przez fundament, prowadzi pod "gabinetem" na dole i wychodzi praktycznie na środku łazienki). Rura to PCV fi 160. Nie mam jeszcze wylanego chudziaka i pomyślałem, że może rozprowadzić teraz kanalizę w inne miejsca tak jak potrzeba? Myślę o pionie do górnej łazienki i przejściu do kuchni.. Jak to wyglądało u Was? Rozprowadzaliście przed wylaniem chudziaka? Robiliście to sami czy zajęli sie tym fachowcy i jaki był koszt? Pozdrawiam, Marek. Przed wylaniem chudziaka glowne rury, reszta przed wylewka. Pamietaj ze jeszcze powinien byc kazdy glowny pion odpowietrzony zeby puzniej z umywalek wc itd nie smierdzialo albo zasysalo... Zobacz zdjecia: 71-75 ; 547-549 oraz odpowietrzenie kanalizacji + wc na parterze bo nie mam w niej okna na zdjeciu 218... Linkdo galeri: https://www.dropbox.com/sh/xoftvhdt55o1ycr/9PhDC0eAVK#/ Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romka_ 07.01.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Dobra decyzja. Cieszy ,że kolejni budujący pomagają niezdecydowanym Ślicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romka_ 07.01.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Pochwalcie się na jaki tynki się zdecydowaliście ? I jaka jest kolejność? Elektryka i podłogówka? potem tynki i na koniec wylewka? Czy elektryka i po tynkach podłogówka? Cześć Ja zrobiłam tynki gipsowe. kolejność elektryka, cześć hydrauliki, tynki, hudraulika z podłogówką i wylewki ---> przynajmniej u mnie tak było robione, chociaż elektryk z hydraulikiem się dogadali i robili na zmianę w zależności co który do czego potrzebował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romka_ 07.01.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Będe robił cementowo wapienne, długo się wahałem i po przanalizowaniu za i przeciw wybrałem właśnie te. Co do kolejności prac to wybrałem taką kolejność: instalacja elektryczna, alarmowa, internetowa, kanalizacja (ta co w ścianach), tynki, papa na chudziak, styropian/ instalacja wody użytkowej/ styropian, ogrzewanie podłogowe, wylewki. Czy dobrze to zaplanowałem to się okaże. Również proszę o sugestie osób co mają już to za sobą Pozdrawiam ..jak wcześniej napisałam dokładnie tak samo miałam robione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romka_ 07.01.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Tak właśnie planuje żeby wodę użytkową dać w styropianie ale jeszcze do końca nie wiem czy tak można. Co do styropianu to u mnie idzie 15 cm i planuje dać grafitowy z Termoorganiki (dwie lub trzy warstwy). Odnośnie foli na papę to również jeszcze do końca nie wiem, jedni straszą, że papa po czasie zniszczy styropian i dlatego musi iść folia, a drudzy że papa nie oddziałuje na styropian. Co do samej papy to na początku jak rozpoczynałem budowę i z grubsza planowałem jakie materiały będe chciał wykorzystać to myślałem, że dam Icopal'a do fundamentów 3,2mm grubości ale niestety już jej nie robią, a 4 mm jest za droga. Myślę, że zastosuję jakąś tańszą pape dedykowaną do fundamentów. Szczerze to na razie jestem na etapie elektryki i na tym się skupiam. Na wiosne mam zarezerwowany termin na tynki, a później będę się "doktoryzował" nad podłogą Poczekajmy jeszcze na komentarze tych co już ten etap mają za sobą. Wrócą wypoczęci z długiego weekendu sylwestrowego to na pewno coś nam tu poradzą Pozdrawiam, hej.. u mnie jest folia położona, co do grubości stryropianu to musisz sobie policzyć wysokość do stanu zero (u mnie na dole jest 2X5 cm styro i reszta rurki i wylewka) na górze 4cm styro.. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez Romka_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romka_ 07.01.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Wszystkiego Najlepszego na ten Nowy Rok co zaraz ma być u mnie prace zwolniły narazie lecimy ze ściankami ale trzeba zwolnic bo są duże przymrozki wrzucam kilka fotek po ściankach działowych kładziemy elektryke [ATTACH=CONFIG]296280[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296281[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296283[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296284[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296285[/ATTACH] heeej zmniejszyłeś łazienkę na górze?? pamiętam jak cieszył mnie ten etap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romka_ 07.01.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Witam, Ja mam inny problem. Otóż przed zasypaniem fundamentów wyprowadziłem rurę do kanalizy (przez fundament, prowadzi pod "gabinetem" na dole i wychodzi praktycznie na środku łazienki). Rura to PCV fi 160. Nie mam jeszcze wylanego chudziaka i pomyślałem, że może rozprowadzić teraz kanalizę w inne miejsca tak jak potrzeba? Myślę o pionie do górnej łazienki i przejściu do kuchni.. Jak to wyglądało u Was? Rozprowadzaliście przed wylaniem chudziaka? Robiliście to sami czy zajęli sie tym fachowcy i jaki był koszt? Pozdrawiam, Marek. u mnie rozprowadzili wszystkie rury wmurowali je później w sciany, co do kosztów zrobili to w cenie (nie policzyli tego dodatkowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romka_ 07.01.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 I jest czadersko [ATTACH=CONFIG]297427[/ATTACH] śliczna kuchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romka_ 07.01.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 (edytowane) No to teraz ja się pochwalę w marcu rozpoczynając budowę powiedziałam, że w tym roku choinka będzie stała w nowym salonie i stała Najleszego w Nowym Roku życzę, zdrowia i siły na spełnianie swoich marzeń Edytowane 7 Stycznia 2015 przez Romka_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 08.01.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 No to teraz ja się pochwalę [ATTACH=CONFIG]297745[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297746[/ATTACH] w marcu rozpoczynając budowę powiedziałam, że w tym roku choinka będzie stała w nowym salonie i stała Najleszego w Nowym Roku życzę, zdrowia i siły na spełnianie swoich marzeń No i stoi Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3aniol 10.01.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Witam szanownych forumowiczów.Mam pytanie , ile kosztowała Was instalacja CO ? Nam wyliczyli na około 30 000 zł (materiały i robocizna) , i nie wiem czy to dużo czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 10.01.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Cześć, Czy robiliście wylewkę na stan zero przed pójściem ze ścianami do góry? Jeśli tak to czy była równo z fundamentem? Jakiej wysokości ściany od połączenia ścian nadziemnych z fundamentem? Zastanawiam się jakiej wysokości stemple kupić (strop monolit). Do osób, które mają monolit - ile stempli poszło pod strop ?? Pozdrawiam, Marek. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Maroko1991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 10.01.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Cześć, Czy robiliście wylewkę na stan zero przed pójściem ze ścianami do góry? Jeśli tak to czy była równo z fundamentem? Zastanawiam się jakiej wysokości stemple kupić (strop monolit). Pozdrawiam, Marek. jeśli masz na myśli chudziak to tak Jakiej wysokości ściany od połączenia ścian nadziemnych z fundamentem? Tu zależy od tego ile masz zamiar dać styro pod wylewkę+ wylewka+ płytki czy panele. z resztą wszystko masz w projekcie Pilnuj, aby okna nie wyszły ci poniżej mebli kuchennych, bo i takie przypadki widziałem. Do osób, które mają monolit - ile stempli poszło pod strop ?? jakieś 130 ze schodami lanymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 10.01.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Witam szanownych forumowiczów. Mam pytanie , ile kosztowała Was instalacja CO ? Nam wyliczyli na około 30 000 zł (materiały i robocizna) , i nie wiem czy to dużo czy nie. 20 tysi bez kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 10.01.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) jeśli masz na myśli chudziak to tak [ATTACH=CONFIG]298152[/ATTACH] Tu zależy od tego ile masz zamiar dać styro pod wylewkę+ wylewka+ płytki czy panele. z resztą wszystko masz w projekcie Pilnuj, aby okna nie wyszły ci poniżej mebli kuchennych, bo i takie przypadki widziałem. jakieś 130 ze schodami lanymi [ATTACH=CONFIG]298153[/ATTACH] Dziękuję serdecznie za odpowiedź Jaka grubość chudziaka i czy dawałeś w nim siatkę zbrojeniową? Jaka wysokość od fundamentu do okna w kuchni (nie licząc gotowej wylewki z płytkami itd.). U mnie po chudziaku 12-14 cm styro (chyba wystarczy?), 8 cm gotowej wylewki (ogrzewanie podłogowe). Widzę w katalogu fotek, że masz zewnętrzne rolety. Jaki koszt takiej zabawy i czy podwyższałeś otwór okienny na etapie murowania ścian, żeby zmieścić wszystko? Pytam dlatego, że projekt po adaptacji został trochę "zjechany" i mam sporo błędów ;/ Edytowane 10 Stycznia 2015 przez Maroko1991 Zmiana grubości styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 10.01.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 20 tysi bez kotła ale wszędzie podłogówka? brutto? A ty w tej cenie 30 tysi co masz? MI wycenili 25 tyś góra dół podłogówka i piec + kanaliza i woda Za elektrykę ile płaciliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3aniol 10.01.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 20 tysi bez kotła ale wszędzie podłogówka? brutto? A ty w tej cenie 30 tysi co masz? MI wycenili 25 tyś góra dół podłogówka i piec + kanaliza i woda Za elektrykę ile płaciliście? w tych 30 tys. mamy podłogówka w kuchni i łazience na dole i górze, podłączenie pieca , bojlera i kaloryfery. Za elektryke zapłaciłem 1000 zł robocizna (rozprowadzenie kabli) plus tysiaka za podłączenie skrzynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 10.01.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 w tych 30 tys. mamy podłogówka w kuchni i łazience na dole i górze, podłączenie pieca , bojlera i kaloryfery. Za elektryke zapłaciłem 1000 zł robocizna (rozprowadzenie kabli) plus tysiaka za podłączenie skrzynki A za materiał ? ile ci wyszło? Czyli 30 tys bez pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3aniol 11.01.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 A za materiał ? ile ci wyszło? Czyli 30 tys bez pieca? 30 tys z piecem i materiałami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 11.01.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Dziękuję serdecznie za odpowiedź Jaka grubość chudziaka i czy dawałeś w nim siatkę zbrojeniową? Chudziak od 7 do 10 cm (chyba coś takiego- dawno to było) i żadnej siatki nie dawałem. po zasypaniu piaskiem- folia i beton i to wszystko. Jaka wysokość od fundamentu do okna w kuchni (nie licząc gotowej wylewki z płytkami itd.). U mnie po chudziaku 12-14 cm styro (chyba wystarczy?), 8 cm gotowej wylewki (ogrzewanie podłogowe). Meble kuchenna mają wysokość ok 85 cm. pododawaj sobie wszystko i ci wyjdzie. Dla mnie najważniejsze było to. aby nadproże wyszło tak jak należy. Dół okna zawsze można podmurować. Widzę w katalogu fotek, że masz zewnętrzne rolety. Jaki koszt takiej zabawy i czy podwyższałeś otwór okienny na etapie murowania ścian, żeby zmieścić wszystko? Mam tylko dwie i montowane są do ściany (nadproża). Za późno zapadła decyzja o roletach. Jedynie okna musiały być odpowiednio zamontowane. Daliśmy tylko od południa na tarasowym i na górze nad garażem (w lato chyba się sprawdzą) a i zimą nieźle izoluje. Koszt to chyba jakieś niecałe 3 tyś z napędem elektrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts