kloczkowski84 20.01.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, mam inne pytanie, zastanawiam się nad wyborem źródła ogrzewania. Moje typy to: 1. Ekogroszek 2. Pellet 3. Pompa ciepła 4. Zgazowywanie drewna -holzgas Co byście doradzili? co macie? jakie piece i na co?ile Was kosztuje palenie Waszymi piecami? Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam Edytowane 23 Stycznia 2015 przez kloczkowski84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 24.01.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2015 Wszystko dobre i zależy od portfela:-)Mnie kosztuje sezon grzewczy 1 tys ale np. Świrka 700 zł .Doradzać tutaj nie ma co trzeba samemu wybrać.Pisalismy już o tym w tym wątku ,przeszukaj stron nie ma dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbdemsej 25.01.2015 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Witajcie chciałem zapytać 1)Ile kosztowała was instalacja elektryczna bez podłaczenia do sieci ile sobie elektrycy wołaja za punkt prosze o cene mniej wiecej z materiałem i bez materiału 2)Ile kosztowała was instalacja c.o + instalacja wodna tzn. montaż grzejników + podłogówka rurami alupex + uruchomienie pieca sama robocizna dziekuje czekam na odpowiedz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 26.01.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 (edytowane) elektryka za całość ok 8000zł bez przyłącza od elektrowni Dostaliśmy pierwszą wycenę na instalację ogrzewania, wod-kan. Instalacja wod-kan (z dodatkowym obiegiem aby woda była od razu ciepła-"cyrkulacja" i kanalizacją niskoszumową Magnaplast) - 4500zł Instalacja podłogowa od rozdz. do rozdz. -pex HERZ-rozdzielacze 2x8 HERZ-grzejniki/drabinki łazienkowełącznie ok. 11500zł + opcjonalnie dodatkowe grzejniki wszędzie w kwocie ok.5000zł Kotłownia:-Kocioł Malinowski plus 25kw-pompy Grunfos-zasobnik 300l Biwalętny (gdybyśmy dodatkowo wybrali solary za ok.7000zł)-i cała reształącznie ok. 14000zł łączny koszt to : 30000 bez solarów.Czy to dużo ? jak jest u Was? Edytowane 28 Stycznia 2015 przez kloczkowski84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 28.01.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Co do kosztów to się nie wypowiem bo miałem robione kompleksowo i po znajomości co do samego pieca : -Kocioł Malinowski plus 25kw to wydaje mi się, że do naszych domków 25kW to stanowczo za dużo. Mam taki sam kociołek jak kolega Delphion 11 kW i spokojnie daje rade. Nie daj się naciągnąć instalatorowi. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 28.01.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 kompleksowo tzn.? co jeszcze robili Ci? może kogoś polecisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 28.01.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Kotłownia: -Kocioł Malinowski plus 25kw Tym kotłem to byś spokojnie 300m2 mógł ogrzać i jeszcze by na spory budynek gospodarczy energii zostało Tak jak napisał Krzysiek - nie daj się naciągnąć instalatorowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbdemsej 29.01.2015 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Tym kotłem to byś spokojnie 300m2 mógł ogrzać i jeszcze by na spory budynek gospodarczy energii zostało Tak jak napisał Krzysiek - nie daj się naciągnąć instalatorowi Witajcie ja coś takiego kupiłem 16kw Zastosowanie Kocioł MULTIMAX jest najnowszym produktem naszej firmy. Ta nowatorska konstrukcja posiada dwa paleniska i umożliwia stosowanie różnego rodzaju paliw. Połączenie dwóch kotłów: komorowych i z podajnikiem umożliwia zarówno automatyczne jak i ręczne zasilanie kotła. W przypadku kotłów dwupaleniskowych, jako jedyni stosujemy ruszta żeliwne, co przekłada się na wyższą efektywność spalania w palniku retortowym. W przeciwieństwie do rusztów wodnych, nie powodują one niekorzystnego wychłodzenia w strefie dopalania spalin. Przynosi to obustronne korzyści zarówno dla klientów, jak i środowiska: rzadsze czyszczenie, wyższą sprawność, ekologiczne spalanie. Kotły MULTIMAX zapewniają niską emisję zanieczyszczeń wprowadzonych do atmosfery i wysoką sprawność cieplną oraz posiadają świadectwo badań na znak bezpieczeństwa ekologicznego. Paliwo Paliwem podstawowym dla kotłów MULTIMAX jest ekogroszek o granulacji od 5 do 25 mm; zamienny miał o maksymalnym rozmiarze ziaren 30 mm oraz pellet o maksymalnej wielkości 30 mm. Komora spalania znajduje się między komorą popielnikową, a wymiennikiem ciepła. Nad palnikiem retortowym umieszczone są ruszta żeliwne, które umożliwiają komfortowe spalania drewna, o długości do 53 cm. Zalety kotłów dwupaleniskowych MULTIMAX: Możliwość spalania szerokiej gamy paliw. Automatyczny podajnik ślimakowy i retorta obrotowa. Bezpieczeństwo użytkowania kotła, który zapewnia automatyczny system gaszący. Uniwersalny zasobnik z prawej lub lewej strony. Uniwersalne drzwiczki z możliwością zmiany strony otwierania oraz regulacją docisku. Nowoczesny sterownik ST-48 steruje 4 pompami: C.W.U., C.O., cyrkulacyjną, ogrzewania podłogowego. Parametry techniczne Moc kotła: 16 kW Blacha 6 mm Orientacyjna powierzchnia ogrzewanego obiektu: 100 - 160 m2 Masa kotła (bez wody): 395 kg Paliwo: ekogroszek, miał węglowy, pellet, drewno Sprawność cieplna: 88% Minimalna temperatura zasilania: 60°C Maksymalna temperatura wody wylotowej C.O.: 95°C Maksymalne ciśnienie robocze wody: 2 bary Wymagany ciąg kominowy: 0,25 - 0,35 mbar Pojemność wodna kotła: 64 dm3 Pojemność komory załadowczej: 75 dm3 Pojemność zasobnika: 253 dm3 Średnica czopucha: Ø 160 mm Wymiary: 1549mm x 1090 x 951mm (wys. x szer. x głęb.) http://kwasek.pl/pl/p/Kociol-CO-Rakoczy-MULTIMAX-16kW/5396 powinien dobrze się spisywać ale wszytsko wyjdzie w praniu Edytowane 29 Stycznia 2015 przez cbdemsej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 29.01.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 tzn. jeśli chodzi o kocioł, to jest w dobrej cenie. ostatnia sztuka im została i dlatego taka cena, tylko kwestia czy on nie bedzie potrzebowal więcej wkładu, zeby działać tak jak powinien, czy bedzie ekonomiczny? ja nie wiem, nie znam sie na tym.Gwarancja jest taka jaka powinna byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 29.01.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) tzn. jeśli chodzi o kocioł, to jest w dobrej cenie. ostatnia sztuka im została i dlatego taka cena, tylko kwestia czy on nie bedzie potrzebowal więcej wkładu, zeby działać tak jak powinien, czy bedzie ekonomiczny? ja nie wiem, nie znam sie na tym. Gwarancja jest taka jaka powinna byc. Masakra 25kw ! Cena cena a kto będzie z sadza walczył ,Ty czy instalator? Docenisz jak całą okolica będzie pokryta warstwą pyłu,sadzy.Kocioł ma jak najwięcej chodzić a jak najmniej stać. Wiem co pisze bo sąsiad do małego domku wstawił 20kw i zrobię Ci fotki dachu. Nie wiem jak kolega Titka ale ja z mojego kociolka jestem zadowolony a dymu nie widać Chlopie naciągają Cię, oblicz sam jaki potrzebujesz. link w mojej stopce.Max to 10 kw! Żeby nie być gołosłowny specjalnie dla Ciebie zrobiłem fotki i na śniegu doskonale widać co i jak:) Zgadnij który dom mój? Zwróć uwagę na kolor dachówek koło komina i się zastanów bo to wszystko przy otwartym oknie masz w środku na podłodze,meblach itp. Zastanawiam się jak delikatnie sąsiadowi powiedzieć,że wkurwia mnie sadza z jego komina w moim domu.Najgorzej w lato i przy wietrze w moja stronę :/ I właśnie posłuchał instalatora a nie użył głowy,lepiej dopłać 1 tysiak i miej luksus. Titka możesz wkleić fotkę osniezonego dachu ? Jestem ciekaw jak to u Ciebie wygląda? Absolutnie nie namawiam na kupno jakiegoś kotła mojego czy innej firmy,inwestor niech sam poszuka,mogę doradzić tylko,że 20-25kw masakra! Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Delphion1 fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 29.01.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Najmniejszy na rynku wart uwagi do naszego domu:http://kotly.es24.pl/opis/2684623/kociol-skam-p-plus-7kw.html Jednak ja uważam ,że mały zapas nie zaszkodzi ale mały a nie dom potrzebuje 5kw a kupuje się do niego 25kw! Obliczcie sami jaki kocioł potrzebny:http://cieplowlasciwie.pl cbdemsej miejmy nadzieję,że będziesz zadowolony,czy kocioł ma badania niezależne potwiedzające swoja sprawność 88% czy tylko tak sobie producent napisał na ulotce?(niestety w naszym kraju wszystko można napisać:/) Teraz kotły 16kw przy takiej sprawności ogrzewaja domy ponad 300m2 stąd moje podejrzenia. Titka mam prośbę: Możesz napisać kilka spostrzeżeń pozytywnych i negatywnych związanych z naszym kociołkiem? Może to chłopakom rozjaśni nieco wybór Teść ma ogniwo 10KW i piec fajny i niby wszystko w nim ok jednak jak przychodzi do jego czyszczenia to dziadek upaprany po łokcie (sam chciał) Mi instalator powiedział,że to" badziewie" co kupiłem nie da rady Polecał mi 17kw. Jakoś 3 zime daje radę i spala coraz mniej chyba "cud" Zeszła zima 2 tony w tej 1,5 t przewiduję Fakt,że musiałem parę modyfikacji wprowadzić i tutaj dzięki chłopakom z forum muratora.Niestety kotły to nie urządzenia doskonałe. Ale się rozpisałem Materiał dla niedowiarkow:http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/ Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Delphion1 dopis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 29.01.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) za elektrykę wydałem niewiele bo coś około 3,5-4 z materiałem jak mnie pamięć nie myli.Niestety troszkę czasu upłynęło koszt 30 tys jest dla mnie a raczej kiedyś był nie do przyjęcia. Obecnych cen nie znam Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 29.01.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Dzięki za pomoc, kocioł ten który proponował mi odpada, juz to dzisiaj z nim uzgodniłem, ma mi przygotować cenę na ten, który podałeś linka.Jeszcze raz dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 29.01.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Fakt,że musiałem parę modyfikacji wprowadzić i tutaj dzięki chłopakom z forum muratora.Niestety kotły to nie urządzenia doskonałe. Cześć, Możesz trochę bardziej rozwinąć temat? Akurat do tego samego kociołka się przymierzam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 29.01.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Wszystko dobre i zależy od portfela:-) Mnie kosztuje sezon grzewczy 1 tys ale np. Świrka 700 zł . Doradzać tutaj nie ma co trzeba samemu wybrać. Pisalismy już o tym w tym wątku ,przeszukaj stron nie ma dużo. witam jak ktoś Cię pyta ile kosztuje Cię rok palenia odpowiadasz 1000 - ktoś Ci uwierzył ? bo mi nikt nie wierzy w tym sezonie do dziś spaliłem dokładnie 270 kg węgla + troszkę sosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 29.01.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Dzięki za pomoc, kocioł ten który proponował mi odpada, juz to dzisiaj z nim uzgodniłem, ma mi przygotować cenę na ten, który podałeś linka. Jeszcze raz dziękuję za pomoc Napisałem,że wart uwagi nie proponowałem żadnego. Trzeba szukać w przedzialeod 7 do 12kw max. Wazne sa tez inne parametry jak wielkość,sprawnosć itp Jesli Ci sie nie pali obejrzyj kociołki w domkach i pogadaj z włascicielami to najlepsze źródło pomocy. Lepiej wydać raz a dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 29.01.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Cześć, Możesz trochę bardziej rozwinąć temat? Akurat do tego samego kociołka się przymierzam... Reklamował nie bedę bo mi za to nie płaca szczegóły na PW Napisz co chcesz wiedzieć Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Delphion1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 29.01.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 witam jak ktoś Cię pyta ile kosztuje Cię rok palenia odpowiadasz 1000 - ktoś Ci uwierzył ? bo mi nikt nie wierzy w tym sezonie do dziś spaliłem dokładnie 270 kg węgla + troszkę sosny JA wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 30.01.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Titka mam prośbę: Możesz napisać kilka spostrzeżeń pozytywnych i negatywnych związanych z naszym kociołkiem? Może to chłopakom rozjaśni nieco wybór W sumie to dużo nie napisze bo to dopiero pierwszy sezon palenia i jestem typowym blokowcem - doświadczenia w temacie zero. Cały czas kombinuję jak zejść ze spalaniem i jednocześnie zachować przyzwoite temperatury w domku. Nie dopatruje się tu przyczyny w samym piecu lecz w instalacji (zaworów i regulacji kupa ) Co do samego pieca to na plus: łatwość w użytkowaniu, łatwo się go czyści, pali 0,5 T/mieś, ale ogrzewam garaż. Nawet przy moich kombinacjach moc max 5,5 kW i najważniejsze dla mnie to że mogę nim zarządzać przez internet. Najważniejsze to, że się sprawdza. Pisałem już w tym wątku, że mój instalator też mnie naciągał na 17kW. Jedynym minusem jaki zauważyłem to to, że motoreduktor podajnika głośno pracuje i słychać mruczenie w chacie. Ale przez to wiem, że działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 30.01.2015 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Titka możesz wkleić fotkę osniezonego dachu ? Jestem ciekaw jak to u Ciebie wygląda? Nie dam rady teraz bo śnieg zjechał z dachu, ale mogę zagwarantować, że u mnie taki efekt nie występuje. Absolutnie nie namawiam na kupno jakiegoś kotła mojego czy innej firmy,inwestor niech sam poszuka,mogę doradzić tylko,że 20-25kw masakra! Dołączam się do przedmówcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts