Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kolejne pytanie jak ocieplaliście ściany szczytowe macie do samego dachy czy lukę i połączone ocieplenie dachu z ścianami.

Jak na fotce robił ktoś tak?

546f4e5f8dabbcc8med.jpg

Ponoć bez tego jest niemiłosierny mostek.

Ja zostawiłem lukę ale ponoć za mało ,izolacja ma być równa tej co na poddaszu.

Czyli ja muszę ściąć pustek jeszcze niżej żeby było poniżej krokwi.

Tak jak tu ca7b98b82c04 (1).jpg

A tu moja fotka, czyli żeby było ocieplenie ścian połączone z izolacja podkrokwiowej musi być większa luka poniżej jeszcze.

dom4 (1).jpg

dom1 (1).jpg

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolejne pytanie jak ocieplaliście ściany szczytowe macie do samego dachy czy lukę i połączone ocieplenie dachu z ścianami.

W poniższym temacie masz wszystko bardzo dobrze opisane ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232040-O-murarzach-dyletantach-i-ca%C5%82ej-czeladzi-projektuj%C4%85co-wykonuj%C4%85co-nadzoruj%C4%85cej

Hej, mam do Was pytanie. Zamiast styropianu pod ogrzewanie podłogowe co można innego dać? ja bede dawał 15 cm styropian. Dzisiaj znajomy mówił, ze proponowano mu (na jego budowie) styrobeton i coś z perlitem i keramzytem (ponoć lepiej jak styropian). nie chce go wyprowadzać z bledu bo sie nie znam. Może któryś z Was dawał coś innego od styropianu i jak sie sprawdza.

PS. dzisiaj miałem innego speca od ogrzewania i wyliczył mi piec 14kW razem z wodą.

Witam,

Szukam też ekipy do wylewek i tynków.

Właściwie to bardziej nawet do wylewek,

bo do tynków znalazłem ekipe z moich okolic i polecali mi knauf diament w kwocie 22zł/m2 z materiałem. Czy to dobra cena?

Ogólnie jak się zdążyłem dowiedzieć to wylewki w granicach 28-30zł/m2 :/ ile Wy płaciliście i czy mozecie kogoś polecić?

mam jeszcze jedno pytanie, kabel ziemny powinien być zakopany na jaką min. głębokość?

I czy dawaliście kabel w jakiejś rurze (arot,peszel)? czy tak bezpośrednio na ziemi?

Przepisy mówią o głębokości 70 cm u siebie zrobisz jak chcesz. W końcu za licznikiem to ty odpowiadasz za sieć.

Zrobić podsypkę z piachu, folia niebieska, żebyś później go łatwo znalazł.

Arrot w miejscach potencjalnie narażonych na uszkodzenie, pod drogą lub tam gdzie wiesz, że będziesz coś kopał w niedalekiej przyszłości.

Czuję, że i tak zrobią po swojemu. Przekonywać nie ma sensu.

A co ja mam zrobić jak przy ociepleniu 20cm styro, 25cm wełny pod dachem i wszystkimi oknami z potrójną szybą wychodzi mi maksymalne zapotrzebowanie na ciepło w granicach 5,3kW? Nawet jak do tego dodamy moc potrzebną na ogrzanie bojlera to i tak RBR 11kW będzie za duży i mam problem. Pocieszam się tym, że takie wyliczenia poprzez stronę www muszą być obarczone jakimś błędem no i u mnie część ciepła będę mógł też puścić na garaż... Jednak chyba bez obliczenia porządnego OZC się nie obejdzie...

A co ja mam zrobić jak przy ociepleniu 20cm styro, 25cm wełny pod dachem i wszystkimi oknami z potrójną szybą wychodzi mi maksymalne zapotrzebowanie na ciepło w granicach 5,3kW? Nawet jak do tego dodamy moc potrzebną na ogrzanie bojlera to i tak RBR 11kW będzie za duży i mam problem. Pocieszam się tym, że takie wyliczenia poprzez stronę www muszą być obarczone jakimś błędem no i u mnie część ciepła będę mógł też puścić na garaż... Jednak chyba bez obliczenia porządnego OZC się nie obejdzie...

Zgadza się.

Podoba mi się Twoje podejście do sprawy.

Jeżeli wychodzi Ci, że 11kW to za dużo bo i tak jest w moim przypadku to można skłonić się ku innego rodzaju paliwie.

Ja mam za daleko do gazu, a grzanie prądem mnie nie przekonuje. Całe szczęście, że byłem u Delphiona i się zaraziłem tym kociołkiem:yes:

Zgadza się.

Podoba mi się Twoje podejście do sprawy.

Jeżeli wychodzi Ci, że 11kW to za dużo bo i tak jest w moim przypadku to można skłonić się ku innego rodzaju paliwie.

Ja mam za daleko do gazu, a grzanie prądem mnie nie przekonuje. Całe szczęście, że byłem u Delphiona i się zaraziłem tym kociołkiem:yes:

No właśnie ja też zaraziłem się tym kotłem albo raczej - żeby być sprawiedliwym - sterownikiem eCoal ;)

Jeśli chodzi o inne paliwa to gazu u mnie nie będzie jeszcze dłuuugo, pelet jest dla mnie za drogi (sam piec to już spory koszt), w tanie ogrzewanie "prundem" to ja nie wierzę, a pompa ciepła (sensowna) to wydatek nie na moją kieszeń...

Więc gloowa mi już puchnie od myślenia co tu zrobić aby dobrze było i tanio w instalacji jak i użytkowaniu przy okazji...

Jest na rynku nowy niedrogi i chwalony sterownik spp bolecki chyba coś około 450 zł.Ecoal niestety bez kotła nie kupisz.

A wracając do tematu ogrzewanie naszych domów mnie mile zaskoczyło.Sąsiad przed 1 sezonem się śmiał ze mnie że 2 tony mam i powiedział 4 szykuj.:-)

Teraz myśli że ogrzewam prądem bo z komina dymu nie widać:-)

Warto dobrze dom ocieplic a dach to priorytet.Kolejny raz do dachu bym dołożył ocieplenia ile się da.

No właśnie sporo dobrego już o Boleckim słyszałem ale jeszcze nie miałem czasu zgłębić tego tematu.

Za to wczoraj w końcu przejrzałem opracowanie swojego projektu i wyczytałem, ze ogólne zapotrzebowanie na energię dla CO wynosi 5,59 kW, a na potrzeby CWU aż 5,7 kW przy zalecanym bojlerze o pojemności 150l. Oczywiście są to wartości graniczne i przez większą cześć sezonu grzewczego zapotrzebowanie będzie sporo niższe ale wlało to trochę optymizmu w moje serce bo może okazać się, że takie na przykład Ogniwo Eko+ 10kW z ewentualnie zmniejszonym palnikiem (choćby przy pomocy cegły :p) będzie dobrym rozwiązaniem (jeszcze nie wiem czy tak samo da się zrobić z RBR'em).

Co do ocieplenia domu to jest dla mnie priorytet aczkolwiek też bez przesady :) 20cm na ściany i 25 na dach powinno być ok w połączeniu z trzyszybowymi oknami.

Czy ktoś z Was wydłużał może Z34 z 7,38 m do 8,38m lub innych wymiarów? Jak zwiększyły się koszty budowy, ewentualnie ile wyszły łącznie?

Zastanawiam się czy w standardowej wersji salon nie będzie ciut przymały, więc kombinuje nad jego powiększeniem. Myślałem też aby ewentualnie zamiast powiększenia to w miejsce gdzie stoi na projekcie stół zrobić wykusz, może ktoś realizował też i taki projekt?