Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

My z mężem nie powiększaliśmy Z34 czego osobiście bardzo żałuję. Bo o ile wielkość salonu jakoś da się wytrzymać to wnęka kuchenna dla mnie zdecydowanie za mała - mało szafek się tak naprawdę mieści, więc jeśli macie możliwość to przemyślcie temat. Nasze życie toczy się głównie w salonie i w kuchni :-)

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość krzychu85

Witaj,Ja buduję ten domek

http://z500.pl/projekt/94/Z101,maly-dom-z-pokojem-na-parterze-duzym-pg-i-wykuszem-w-jadalni.html

miał być z 34 ,ale zeszło na z101 własnie przez ten wykusz.Salon wtedy wydaje siędużo większy jest więcej światła.Pomniejszylem ten pokoiki na dole plus 20cm na ścianke kolankową wyżej.

Czy ktoś z Was wydłużał może Z34 z 7,38 m do 8,38m lub innych wymiarów? Jak zwiększyły się koszty budowy, ewentualnie ile wyszły łącznie?

Zastanawiam się czy w standardowej wersji salon nie będzie ciut przymały, więc kombinuje nad jego powiększeniem. Myślałem też aby ewentualnie zamiast powiększenia to w miejsce gdzie stoi na projekcie stół zrobić wykusz, może ktoś realizował też i taki projekt?

Witam,

Taka zmiana to zmiana całego budynku.. Całkowicie inna bryła, wysokość lub kąt nachylenia dachu itd itp. Co innego zmiana drugiego wymiaru.. Ja poszerzyłem budynek (dodałem 1 metr) do ściany salon-kuchnia (10,38->11,38 ). Jak się mieszka to Ci nie powiem bo jestem na etapie stropu :)

My z mężem nie powiększaliśmy Z34 czego osobiście bardzo żałuję. Bo o ile wielkość salonu jakoś da się wytrzymać to wnęka kuchenna dla mnie zdecydowanie za mała - mało szafek się tak naprawdę mieści, więc jeśli macie możliwość to przemyślcie temat. Nasze życie toczy się głównie w salonie i w kuchni :-)

Kasiu - rozumiem, że powiększyłabyś budynek tak jak to ja opisałem, a nie jak kolega Michał??

Pozdrawiam,

Marek.

Edytowane przez Maroko1991

Witam,

Taka zmiana to zmiana całego budynku.. Całkowicie inna bryła, wysokość lub kąt nachylenia dachu itd itp. Co innego zmiana drugiego wymiaru.. Ja poszerzyłem budynek (dodałem 1 metr) do ściany salon-kuchnia (10,38->11,38 ). Jak się mieszka to Ci nie powiem bo jestem na etapie stropu :)

Kasiu - rozumiem, że powiększyłabyś budynek tak jak to ja opisałem, a nie jak kolega Michał??

Pozdrawiam,

Marek.

No w zasadzie to tak. Takie powiększenie byłoby najbardziej korzystne.

Gość krzychu85
W sumie pójście w szerz też byłoby ciekawym pomysłem. Czy ktoś może zamontował w swojej zetce Pompę Ciepła zamiast kotła na eko groszek?

ja planuje zamontować ale ogrzewanie to temat w moim przypadku na koniec roku:)

Ja też stoję przed wyborem serca grzewczego. Jestem najbliżej kotla Delphiona ale cały czas w mojej głowie siedzi piec na zgazowywanie drewna (ostatnio byłem u osoby, która używa takowego pieca i jest wniebowzięta, bedzie montował w innym domu i firmie- to już kolejna osoba, którą znam i która jest zachwycona kosztami i piecem), no i chodzi mi po głowie również pompa ciepła ale tylko ze względu na program PROSUMENT i dofinansowanie. Może nie dużo ale fotowoltaika i pompa ponoć fajna sprawa tylko te koszty startowe (Koszt zakupu-kredytu) :/

Gość krzychu85

w PROSUMENT'cie musisz inwestować w ogrzewanie i zasilanie(wytwarzanie prądu) jednocześnie.

Co do kosztów mam kilka wycen oscylują w okolicach 19-28tys zł za PC z buforem i wszystkimi duperelami w kotłowni łacznie z uruchomieniem i montażem,oczywiście bez podłogówki czy kaloryferów.Taka dobra instalacja na która się raczej zdecyduje PC Panasonic 23tys na gotowo.

Wstępnie liczono mi koszt kotłowni na ekogroszek z podajnikiem koło10-11tys na gotowo też bez podłogówki czy kaloryferów.

Oczywiście komina nie liczę bo i tak będę miał kominek w salonie(chce bo zawszę chciałem)a po za tym to alternatywne źródło ogrzewania gdyby np.prądu zabrakło.

Fakt jest drożej ,ale później jest bez obsługowo i czysto.

Dzień dobry w poniedziałek :p

Do przodu, do przodu i cały czas do przodu :)

- działka: jest

- projekt: jest

- PnB: jest

- umowa na SSO: jest

- umowa na dach: jest

- umowa z geodetą: jest

- koparka: zaklepana

- okna: są

Do zrobienia:

- prąd: czekamy aż Tauron obudzi się z zimowego snu :/ (RB-tka już czeka :p )

- woda i kanalizacja: czekamy aż zrealizuje się "nitka", do której się podłączymy

- studnia: czekamy na wiosnę

- materiały budowlane: ceny w trakcie negocjacji

Ufff... A jeszcze tyle do zrobienia. Masakra.

Cyborg mode: ON

Edytowane przez Pigmey