Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

to może ja dopowiem inaczej :)

za z34 z dachówka ceramiczną, stropem żelbetowym, wykończeniem (płytki,sedesy, karnisze, firanki, troszke mebli, oczywiście TV :D ) wiatą, ogrodzeniem, zapisując wszystko co do śrubki dałem 197.000 zł z tym że wykończenie robiłem sam.

pozdrawiam

do swirek100

co mamy rozumieć, że "wykończenie robiłem sam"

Kładłeś tynki, zalewałeś podłogę, instalację, wstawiałeś drzwi??

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

do swirek100

co mamy rozumieć, że "wykończenie robiłem sam"

Kładłeś tynki, zalewałeś podłogę, instalację, wstawiałeś drzwi??

witam

podłogę zalała firma 1200 tak samo jak tynki 7000 i instalacje elektryczną 1700 też zrobiła firma - mój zakres to ocieplenie poddasza, regipsy, szpachlowanie, malowanie,tapetowanie, płytki w obu łazienkach,płytki w salonie, ganku, wstawiałem wszystkie drzwi

pozdrawiam

Witam wszystkich!!!

Na początku gratuluje wszystkim wyboru tak dobrego projektu,a zarazem niedrogiego w wykonaniu.

mam kilka pytań;a najbardziej interesuje mnie czy kotłownia wymiarowo spełnia warunki do zastosowania kotła na paliwo stale;czy ktoś stosował wentylacje mechaniczną z rekuperacją.i pytanko najważniejsze czy na dolnym śląsku w okolicy J.Góry powstał już. Z34

DZIĘKI I POZDRAWIAM.

Witam wszystkich!!!

mam kilka pytań;a najbardziej interesuje mnie czy kotłownia wymiarowo spełnia warunki do zastosowania kotła na paliwo stale;

DZIĘKI I POZDRAWIAM.

witam

gabaryt mojej kotłowni pozostał ten sam, zmieniłem usytuowanie komina - postawiłem go w miejscu gdzie w projekcie były drzwi do kotłowni a drzwi zrobiłem z ganku, mam piec miałowy, spory składzik na drewno, miał w workach i jeszcze zostało sporo miejsca.

pozdrawiam

Witam serdecznie,

Dzisiaj otrzymałem pierwsze oferty budowy domu i jedna z nich wygląda następująco:

1. Szalowanie i zbrojenie ław fundamentowych oraz zwyżki - 7900zł

2. Docieplenie zwyżki - 1400zł

3. Zasypka fundamentów, kanalizacja wewnątrz budynku - 1600zł

4. Mury nośne budynku - 4500zł

5. Szalowanie i zbrojenie stropu - 5800zł

6. Mury pietra, szczyty, wieńce, trzpienie -3400zł

7. Więźba dachowa - 4400zł

8. Pokrycie dachu, rynny, spusty -7500zł

9. Kominy w całości - 2900zł

Oczywisćie cena to tylko robocizna. Co sądzicie o tej kalkulacji całość wychodzi 39400 zł. Dodam, że jest to ekipa sprawdzona wybudowali dom mojego wójka i 2 jego znajomym, robią na czas bez niespodzianek i nieplanowanych przestojów i zmian ceny :-)))

NIe wiem czy to dużo czy mało, według mnie jest to rozsądna cena. Jak sądzicie?

Edytowane przez ALBAMA

witam ALBAMA

- fundamenty + ocieplenie, ściany, ścianki działowe, dach , okna dachowe, komin, chudziak , wiata - koszt robocizny w 2009 - 26.000 zł Lubuskie

> . Docieplenie zwyżki - 1400zł - za kilka płyt styropianu ?

> 5. Szalowanie i zbrojenie stropu - 5800zł - mowa o terivie ? może szybciej i prościej będzie strop żelbetowy ?

pozdrawiam

Edytowane przez swirek100

witam

gabaryt mojej kotłowni pozostał ten sam, zmieniłem usytuowanie komina - postawiłem go w miejscu gdzie w projekcie były drzwi do kotłowni a drzwi zrobiłem z ganku, mam piec miałowy, spory składzik na drewno, miał w workach i jeszcze zostało sporo miejsca.

pozdrawiam

swirek100 piszesz ze gabaryt został ten sam.... juz myślałem że to bedzie ten projekt ale,właśnie wróciłem od pani architekt i powiedziała mi o jakiś wymaganych wymiarach na kotłownie (10 m2 i 30 m3 ) nigdzie tego nie moge znaleśc w prawie budowlanym, znalazlem tylko wymiary jakie powinny byś wokół pieca. dziwie sie po co taka wielka spalarnia, i dodała ze taka mała to może być tylko na gaz, i już nie wiem co dalej .... tylko nie mów zeby zmienic architekta- a może ktoś wie jak to z tymi przepisami, pozdrawiam wszystkich co tak daleko pociągneli swoje budowy.

oj to mam nadzieje ze pani architekt mocno przesadzila

witam

widze ze też jesteś na początku budowania,

mi też projekt podobał sie bardzo do czasu jak pani architekt mnie ostudziła,

jak przesune scianki i wejscie do kotłowni zrobie od sieni , lub kotłownie zrobie wzdłuż sciany szczytowej (mozna znaleść w rysunkach wczesniej)

to mozna miec jakies 6,5 :( ale z tego co rozmawiałem mozna jeszcze obok dobudowac garaz i za nim pomieszczenie spalarni które bedzie miało to podobno wymagane 10m2,

nie wiem czy jak szcześliwcy budowali te domy, nie bylo takich przepisów , od kiedy one weszły? może ktoś wie pozdrawiam PS

Edytowane przez przemo34

Witam!

Przemo34 ja nie wiem z usług jakiej Pani architekt Ty korzystasz, ale ja 3 dni temu byłam u osoby, która wykona mi adaptację projektu i w żaden sposób nie zakwestionowała wielkości pomieszczenia gospodarczego, a my będziemy mieć piec na węgiel.

Co do cen za wybudowanie domu - my mamy ekipę na maj i koszt budowy od podstaw (tylko bez położenia dachówki ) to 16 000 zł - ekipa sprawdzona,a budujemy w małopolskim tzn. mam nadzieję że zaczniemy budowę w przewidywanym terminie.

pzdr.

swirek100 piszesz ze gabaryt został ten sam.... juz myślałem że to bedzie ten projekt ale,właśnie wróciłem od pani architekt i powiedziała mi o jakiś wymaganych wymiarach na kotłownie (10 m2 i 30 m3 ) nigdzie tego nie moge znaleśc w prawie budowlanym, znalazlem tylko wymiary jakie powinny byś wokół pieca. dziwie sie po co taka wielka spalarnia, i dodała ze taka mała to może być tylko na gaz, i już nie wiem co dalej .... tylko nie mów zeby zmienic architekta- a może ktoś wie jak to z tymi przepisami, pozdrawiam wszystkich co tak daleko pociągneli swoje budowy.

dałem swój projekt kierownikowi budowy, powprowadzał zmiany, i zacząłem budowę, nikt nic nie mówił o piecu i o pomieszczeniu

Witam serdecznie,

Dzisiaj otrzymałem pierwsze oferty budowy domu i jedna z nich wygląda następująco:

1. Szalowanie i zbrojenie ław fundamentowych oraz zwyżki - 7900zł

2. Docieplenie zwyżki - 1400zł

3. Zasypka fundamentów, kanalizacja wewnątrz budynku - 1600zł

4. Mury nośne budynku - 4500zł

5. Szalowanie i zbrojenie stropu - 5800zł

6. Mury pietra, szczyty, wieńce, trzpienie -3400zł

7. Więźba dachowa - 4400zł

8. Pokrycie dachu, rynny, spusty -7500zł

9. Kominy w całości - 2900zł

Oczywisćie cena to tylko robocizna. Co sądzicie o tej kalkulacji całość wychodzi 39400 zł. Dodam, że jest to ekipa sprawdzona wybudowali dom mojego wójka i 2 jego znajomym, robią na czas bez niespodzianek i nieplanowanych przestojów i zmian ceny :-)))

NIe wiem czy to dużo czy mało, według mnie jest to rozsądna cena. Jak sądzicie?

Witaj, wedłud mne to dużo. My budujemy systemem gospodarczym, wiec nie placilismy firmie, ale z tego co pisaly osoby na tym forum o kosztach, to te podane przez ciebie sa bardzo duze. Zastanowilabym sie nad ta ekipa. Posprawdzaj ceny konkurencyjnych firm, chociazby z ciekawosci, czy maja taniej. Pozdrawiam!!

kolega mojego meza za wiekszy dom, zaplacil 25 000 z dachem, ale mial juz fundamenty(grucha) i srop tez mu robili z gruchy-to w woj. łódzkim.

Edytowane przez monaliza99

dałem swój projekt kierownikowi budowy, powprowadzał zmiany, i zacząłem budowę, nikt nic nie mówił o piecu i o pomieszczeniu

Zgadzam sie z Irkiem, nam kierownik tez nic nie mowil na temat pieca i miejsca wokol niego. My troszke powiekszylismy kotlownie, kosztem wc, miejsce, w ktorym w projekcie jest prysznic weszlo w kotlownie, moze beda tam drzwi wejsciowe(chociazby na wnoszenie wegla, czy drzewa)

Ok macie jakieś namiary na sprawdzoną ekipę z okolic Lubina na Dolnymśląsku ? Chętnie znajdę kogoś tańszego. Mam również oferty na 35000 i 29 000 zł pozostaje kwestia dokładnego dopracowania szczegółów aby potem nie było, że ktoś czegoś nie zrobił. MOżecie na PW podrzucić co powinien zawierać prawidłowo wyceniony kompletny zakres stanu surowego otwartego?