Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

drabinki w łazienkach będą. Ja liczyłem koszt pieca takiego jak mają chłopaki z forum ok 9000zł + kotłownia w granicach 8500zł wraz z robocizną.

Piszę w granicach 8500 bo mam 4 wyceny i różnica to ok 200-300zł.

Nie wiem skąd takie ceny u nas w okolicach ale po prostu są.

Co wchodzi w te ceny dokładnie?

Piec z dobrym sterem koszt ok 7000.

Kiedyś liczyłem koszty kotłowni i muszę poszukać ile wyszło.

Edytowane przez Delphion1

Witam w niedzielny poranek :)

Zastanawiam się co położyć na dach.. Dachówka betonowa czy ceramiczna? Wujka google obskoczyłem już chyba dookoła. Są plusy i minusy jednej i drugiej.

A więc tak:

Mam wyceny na:

Betonowa Braas Celtycka Grafit - 12000

Betonowa Braas Bałtycka Grafit - 13500

Ceramiczna Roben MonzaPlus Antracyt - 15300

W cenach są rynny PVC, okno dachowe szt. 1, wyłaz dachowy i wszystkie akcesoria.

Co o tym sądzicie?

Przecież nie musisz tego samego dobry kupisz za tyle co napisałem ale Rbr też da si taniej np.http://www.allegro.pl/kociol-piec-rbr-12-kw-montaz-wroclaw-olawa-jelcz-i5089261035.html

Co do dachówki obie dobre i obie nas przeżyją:-)

Ja na dach będę kładł Braas'a Romańską czarną. Cały dach od A do Z (z rynnami w ocynku, wyłazami dachowymi, ławami kominiarskimi, nadbitką, obróbkami kominów struktonitem, dwoma oknami Velux) będzie mnie kosztował 47.500zł. Z tym, że ja mam jeszcze zadaszony taras oraz garaż, na którym będzie papa Icopal 3D.

Pozostaje nam kibicować.

Mogę dac namiary na nawiedzonego pompiarza z forum muratora.Poszukaj arturo72 lub liwko na 100%coś polecą.Lub poszukaj w dziale ogrzewanie wątku pompy ciepła.

Nie wymieniaj tych imion bo jeszcze tylko brakuje żeby to forum zaczęli nawracać na "jedyne słuszne" sposoby ogrzewania...

:lol2::x

hmm, wszedłem na forum dla nawiedzonych, nie warto, no chyba, że ktoś chce nabawić się bólu głowy :)

Jeszcze nie wybrałem serca paleniskowego domu (cały czas meczy zgazowywanie drewna, eko z dodatkowym rusztem i ta pompa do której mi najdalej),

czy przy ekogroszku montowaliście bufor jakiś?

czy układ był otwarty czy zamknięty?

czy ktoś z forumowiczów ma tylko podłogówkę plus drabinki w łazienkach?

i teraz ważne- czy ktoś z Was ma sterowanie podłogówką z termostatami w pokojach?

czy ktoś z Was ma wylewkę z anhydrytu?

Pigmey

dobrze mówi:P nie wchodźcie na tamte forum to co tam się dzieje to patologia a w dodatku będziecie wiedzieć mniej niż wiecie teraz:P

witam

tak się złożyło że mieszkam już .... o matko ... przeszło 5 lat w z34 :o znając jego zapotrzebowanie na ciepło NIGDY nie zdecydował bym się na pompę ciepła i solary :D

pozdrawiam

hmm, wszedłem na forum dla nawiedzonych, nie warto, no chyba, że ktoś chce nabawić się bólu głowy :)

Jeszcze nie wybrałem serca paleniskowego domu (cały czas meczy zgazowywanie drewna, eko z dodatkowym rusztem i ta pompa do której mi najdalej),

czy przy ekogroszku montowaliście bufor jakiś?

czy układ był otwarty czy zamknięty?

czy ktoś z forumowiczów ma tylko podłogówkę plus drabinki w łazienkach?

i teraz ważne- czy ktoś z Was ma sterowanie podłogówką z termostatami w pokojach?

czy ktoś z Was ma wylewkę z anhydrytu?

1.tak

2.otwarty

3.np.ja

4.mam ale zrezygnowałem przy sterowniku moim zbytek,przewody zostały zamaskowane .

5.nie widziałem potrzeby, obecna grzeje

Ps.Dodatkowy ruszt kompletnie zbędny bajer.(raz skorzystasz i zapomnisz)

Ja mam do obu panów uprzedzenie ale może ktoś myśli podobnie,dlatego warto się zapoznać i zdanie wyrobić.:-)

2 rok w zetce leci