Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pierwsza inwestycja na działce :wave:

[ATTACH=CONFIG]308216[/ATTACH]

Głębokość 10m, pompa o wydajności 4m3 w 20 minut nie dała rady obniżyć lustra wody ani o 1 cm :)

Hej,

Jaki koszt takiej zabawki :)?

PS. Czy ktoś z Was posiada przydomową oczyszczalnię ścieków? Jaki koszt wraz z robocizną? Hydraulik całość wycenia mi na 6500 zł. Nie pamiętam firmy oczyszczalni, ale wiem, że jakaś Szwedzka ...

Pozdrawiam,

Marek.

PS. Czy ktoś z Was posiada przydomową oczyszczalnię ścieków? Jaki koszt wraz z robocizną? Hydraulik całość wycenia mi na 6500 zł. Nie pamiętam firmy oczyszczalni, ale wiem, że jakaś Szwedzka ...

Pozdrawiam,

Marek.

My mamy z firmy

http://www.eko-sum.pl/index.php?goto=zasada_dzialania_oczyszczalni_bio_hero

ceny na stronie producenta - sam zamontujesz

Użytkujemy od grudnia i jak na razie spoko.

Hej,

Jaki koszt takiej zabawki :)?

150zł za metr na gotowo. Pompa to już wedle uznania - my wzięliśmy Omnigenę MH 1100 z wyłącznikiem Brio SK-13 za 365zł.

Gratulacje :-)

podoba mi się ten wentylator w tle.

A to dostaliśmy gratis :p

A że mieszkałem swego czasu w Holandii to nie przeszkadza mi ;)

Edytowane przez Pigmey

150zł za metr na gotowo. Pompa to już wedle uznania - my wzięliśmy Omnigenę MH 1100 z wyłącznikiem Brio SK-13 za 365zł.

A to dostaliśmy gratis :p

A że mieszkałem swego czasu w Holandii to nie przeszkadza mi ;)

Czy mogę prosić o namiary na firmę która robi odwiert? - mam dość rozległą działkę więc osobne zaopatrzenie w wodę będzie nieodzowne.

Czy odwiert został czymś poprzedzony - jakimiś badaniami?

Czy mogę prosić o namiary na firmę która robi odwiert? - mam dość rozległą działkę więc osobne zaopatrzenie w wodę będzie nieodzowne.

Czy odwiert został czymś poprzedzony - jakimiś badaniami?

Namiary wysłane na priva.

Nie robiłem żadnych badań bo u nas z wodą nie ma problemów ;)

Oczywiście najpierw "różdżkarz" musiał wyniuchać żyłę wodną :D

I dziwnym trafem przebiega prawie dokładnie tam, gdzie chciałem mieć studnię - chyba zostanę różdżkarzem :p

I dziwnym trafem przebiega prawie dokładnie tam, gdzie chciałem mieć studnię - chyba zostanę różdżkarzem :p

U mnie może być z tym trochę trudniej - teren gliniasty / ilasty, co więcej w rejonie Wzgórz Trzebnickich, które są geologiczną przekładanką.

W jednym miejscu woda 10 m pod ziemią, super wydajność, w innym 30 m piasku i nic, a jeszcze w innym glina z tonowymi granitowymi głazami ;)

W samej miejscowości gdzie znajdował się będzie dom są studnie więc zakładam, że woda podziemna jest, tylko jak głęboko, to już raczej trudniej określić.

witam

do mnie przyjechali , zapytali gdzie chcą studnię - pokazałem palcem dokładne miejsce gdzie było by mi najwygodniej i wywiercili 27m i mam wodę :D

pozdrawiam

Móóóóój jest ten kawałek... dziury w ziemi! :D

No to się zaczęło czyli zebraliśmy humus.

Mamy bardzo dobrą ziemię (III klasa gruntów) i do tego na 50-60cm w głąb, a ponadto będziemy podnosić działkę o 30-40 cm więc zapadła decyzja, że zbieramy warstwę z ponad połowy działki (patrząc od frontu). Jak już będziemy z murami w górze to nawiozą nam ziemi byle jakiej, a później całość przykryjemy dobrą glebą :)

Przy okazji okazało się, że miało być sucho i piasek, a jest trochę wilgotno i glina :-x ale kiedbud mówi żeby się nie martwić to się nie martwię :p

W poniedziałek geodeta i tyczenie budynku, a majster powiedział, że do końca tygodnia będą wylane ławy.

A później znowu przerwa bo prądu jeszcze mi nie podłączyli :evil::mad:

100_0023.jpg 100_0025.jpg 100_0026.jpg 100_0027.jpg

Edytowane przez Pigmey