Barszcz Biały 23.03.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Móóóóój jest ten kawałek... dziury w ziemi! No to się zaczęło czyli zebraliśmy humus. Mamy bardzo dobrą ziemię (III klasa gruntów) i do tego na 50-60cm w głąb, a ponadto będziemy podnosić działkę o 30-40 cm więc zapadła decyzja, że zbieramy warstwę z ponad połowy działki (patrząc od frontu). Jak już będziemy z murami w górze to nawiozą nam ziemi byle jakiej, a później całość przykryjemy dobrą glebą Przy okazji okazało się, że miało być sucho i piasek, a jest trochę wilgotno i glina ale kiedbud mówi żeby się nie martwić to się nie martwię W poniedziałek geodeta i tyczenie budynku, a majster powiedział, że do końca tygodnia będą wylane ławy. A później znowu przerwa bo prądu jeszcze mi nie podłączyli [ATTACH=CONFIG]309462[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]309463[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]309464[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]309465[/ATTACH] Glina to częste podłoże w naszym kraju. U mnie mam podłoże wybitnie gliniaste, a niżej przechodzące w ił z wkładkami piasku - ziemia niby klasy II - gruby humus (80 cm). Przy badaniach geotechnicznych wyszła woda na 60 cm to był stres , ale z czasem opadła. Przy wylewaniu do głębokości ponad 1,2 m nie było wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Cz. 24.03.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Witam Forumowiczów Z34 Planujemy z mężem budowę domu z34 w woj.dolnośląskim. Jesteśmy dopiero na etapie podziału działki u notariusza. Czy ktoś z forumowiczów byłby tak uprzejmy i napisał Nam szczegółowo i po kolei jakie procedury urzędowe czekają Nas do załatwienia po notariuszu zanim rozpoczniemy całą budowę domu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 24.03.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Witam Forumowiczów Z34 Planujemy z mężem budowę domu z34 w woj.dolnośląskim. Jesteśmy dopiero na etapie podziału działki u notariusza. Czy ktoś z forumowiczów byłby tak uprzejmy i napisał Nam szczegółowo i po kolei jakie procedury urzędowe czekają Nas do załatwienia po notariuszu zanim rozpoczniemy całą budowę domu. Pozdrawiam Witamy następnego zetkowicza. W sumie to dawno przechodziliśmy tą ścieżkę zdrowia i nie pamięta się wszystkiego, ale kliknij w stopkę kolegi 'barszcz biały' on tam bardzo fajnie wszystko opisuje. Cierpliwości, wytrwałości i dużych efektów życzymy. Pozdrawiam Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 24.03.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Witam Forumowiczów Z34 Planujemy z mężem budowę domu z34 w woj.dolnośląskim. Jesteśmy dopiero na etapie podziału działki u notariusza. Czy ktoś z forumowiczów byłby tak uprzejmy i napisał Nam szczegółowo i po kolei jakie procedury urzędowe czekają Nas do załatwienia po notariuszu zanim rozpoczniemy całą budowę domu. Pozdrawiam Wiele zależy od samej działki. Czy jest rolna/ budowlana/ z warunkami zabudowy itp? Opiszę Ci jak wyglądała moja sytuacja: 1) Kupno działki rolnej z możliwością uzyskania warunków zabudowy 2) Uzyskanie warunków zabudowy w organie odpowiedzialnym za ten teren - w moim przypadku w urzędzie gminy (wiąże się to z mapkami geodezyjnymi i wnioskiem), czas załatwiania ~ około 3 miesiące 3) Kupno projektu domu 4) Projekt do architekta do adaptacji (wraz z dokumentami z wodociągów i pge) 5) Projekt po adaptacji wraz z wnioskiem do urzędu (w moim przypadku Starostwo) do uzyskania pozwolenia na budowę 6) Dostajesz pozwolenie na budowę i budujesz (nie zapomnij o prądzie budowlanym / ewentualnie agregat). PS. Przy szukaniu wykonawcy i podpisywaniu z nim umowy dokładnie czytaj i pytaj! Pozdrawiam, Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 24.03.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Witam, mam jeszcze do Was jedno pytanie, mam nadzieje, że ktoś z Was będzie mi w stanie odpowiedzieć, czy nierówne winkle (które to zostały spie... przez murarzy) podczas tynków powinni wyrównać tynkarze? czy są w stanie zrobić to tynkiem? czy nie czepiać sie ich o to, czy nie marudzić im aby zrobili to do konta 90stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barszcz Biały 24.03.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Wiele zależy od samej działki. Czy jest rolna/ budowlana/ z warunkami zabudowy itp? Opiszę Ci jak wyglądała moja sytuacja: 1) Kupno działki rolnej z możliwością uzyskania warunków zabudowy 2) Uzyskanie warunków zabudowy w organie odpowiedzialnym za ten teren - w moim przypadku w urzędzie gminy (wiąże się to z mapkami geodezyjnymi i wnioskiem), czas załatwiania ~ około 3 miesiące 3) Kupno projektu domu 4) Projekt do architekta do adaptacji (wraz z dokumentami z wodociągów i pge) 5) Projekt po adaptacji wraz z wnioskiem do urzędu (w moim przypadku Starostwo) do uzyskania pozwolenia na budowę 6) Dostajesz pozwolenie na budowę i budujesz (nie zapomnij o prądzie budowlanym / ewentualnie agregat). PS. Przy szukaniu wykonawcy i podpisywaniu z nim umowy dokładnie czytaj i pytaj! Pozdrawiam, Marek. Tak jak wyżej - ścieżka zdrowia tak wygląda. Chyba że działka jest od razu z planem miejscowym - warto uważnie go czytać i pytać o interpretacje jego zapisów. Czasem potrafią być naprawdę śmieszne Odnośnie Pkt 4,5 - niektóre biura projektowe robią to w imieniu inwestora na zasadzie umocowania. 6) - prąd to podstawa, jeżeli w sąsiedztwie mieszkają już ludzie (sąsiedztwo = kilka metrów od działki), to działanie agregatu może być no powiedzmy upierdliwe. Odnośnie stopki - konstrukcja domu w trakcie stawiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbdemsej 24.03.2015 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Witam Forumowiczów Z34 Planujemy z mężem budowę domu z34 w woj.dolnośląskim. Jesteśmy dopiero na etapie podziału działki u notariusza. Czy ktoś z forumowiczów byłby tak uprzejmy i napisał Nam szczegółowo i po kolei jakie procedury urzędowe czekają Nas do załatwienia po notariuszu zanim rozpoczniemy całą budowę domu. Pozdrawiam Witam jestem z okolic świdnicy jak chcecie zapraszam na ogledziny mojego domu z34 jestem na etapie instalacji elektrycznej podpowiem co i gdzie na naszym terenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Cz. 25.03.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witam Napisałam do Pana wiadomość na priv w związku z oględzinami i czekam na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Cz. 25.03.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witam jestem z okolic świdnicy jak chcecie zapraszam na ogledziny mojego domu z34 jestem na etapie instalacji elektrycznej podpowiem co i gdzie na naszym terenie Proszę o kontakt , napisałam dane kontaktowe w prywatnej wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cbdemsej 25.03.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Proszę o kontakt , napisałam dane kontaktowe w prywatnej wiadomości ok już wysłałem nr tel wiec bedziemy w kontakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieka23 25.03.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witam:D od kilku miesięcy śledzę ten wątek i muszę przyznać że z34 to nasz ( mój i żony i dzieci ) ideał domku który właśnie zaczynamy budować :yes:. Poszukiwania projektu trwały jakieś 2 lata aż tu nagle z500. Padło na Z34 , mały zgrabny,prosty w budowie, no ale troszkę go powiększyliśmy od strony łazienki o garaż i pokój nad nim. Na chwilę obecną jesteśmy na etapie wyznaczanie budynku na działce a później pierwsze wbicie łopaty w ziemię :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 26.03.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Witam:D od kilku miesięcy śledzę ten wątek i muszę przyznać że z34 to nasz ( mój i żony i dzieci ) ideał domku który właśnie zaczynamy budować :yes:. Poszukiwania projektu trwały jakieś 2 lata aż tu nagle z500. Padło na Z34 , mały zgrabny,prosty w budowie, no ale troszkę go powiększyliśmy od strony łazienki o garaż i pokój nad nim. Na chwilę obecną jesteśmy na etapie wyznaczanie budynku na działce a później pierwsze wbicie łopaty w ziemię :lol2: Witamy i czekamy na efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 26.03.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Witam!Czy ktoś z Was kupował może system kominowy przez internet? Jeśli tak to gdzie i jaka cena?Potrzebuję takowy zakupić, u mnie w mieście ceny wahają się od 2400 do ponad 4000 za 7,5m (spalinowy + 2x wentylacja). Pozdrawiam,Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 26.03.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) Witam! Czy ktoś z Was kupował może system kominowy przez internet? Jeśli tak to gdzie i jaka cena? Potrzebuję takowy zakupić, u mnie w mieście ceny wahają się od 2400 do ponad 4000 za 7,5m (spalinowy + 2x wentylacja). Pozdrawiam, Marek. Cześć, A jakiej firmy jest ten najtańszy? Nam zaoferowano: - komin Plewa Uni-Fe 18x18 (do kominka) 7,5m za 1855zł - komin Plewa Uni-Fu 18x18 (do kotła) 7,5m za 2200zł - komin wentylacyjny dwukanałowy 7,5m za 282zł Teraz jeszcze sprawdzę jak to na necie wygląda. EDIT: Na allegro taniej nie znalazłem Edytowane 26 Marca 2015 przez Pigmey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 26.03.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Cześć, A jakiej firmy jest ten najtańszy? Nam zaoferowano: - komin Plewa Uni-Fe 18x18 (do kominka) 7,5m za 1855zł - komin Plewa Uni-Fu 18x18 (do kotła) 7,5m za 2200zł - komin wentylacyjny dwukanałowy 7,5m za 282zł Teraz jeszcze sprawdzę jak to na necie wygląda. EDIT: Na allegro taniej nie znalazłem Komin Plewa Uni-Fu 18x18 do kotła plus 2x wentylacja Czyli tak jak u Ciebie, ale o 82 zł taniej.. Fakt faktem mam na ofecie 2413 zł, ale tych 13 zł nie liczę, sprzedawca zapewne też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 26.03.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Komin Plewa Uni-Fu 18x18 do kotła plus 2x wentylacja Czyli tak jak u Ciebie, ale o 82 zł taniej.. Fakt faktem mam na ofecie 2413 zł, ale tych 13 zł nie liczę, sprzedawca zapewne też. My tam uważamy, że na pewnych rzeczach się nie oszczędza i wolimy kupić np. tańsze płytki czy inne duperele ale komin kupić dobry (Plewa akurat cieszy się dobrą opinią). Jak to ktoś kiedyś powiedział - mam za mało pieniędzy żeby kupować tanie rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 29.03.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Witam,ile płaciliście za stal?jeśli można prosić osobno za ławy i osobno za strop ,a i bardzo proszę podanie ile drewna na wieźbe dachową i jakie ceny są u Was? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieka23 29.03.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 (edytowane) witam, ceny stali jeszcze nie wiem chociaż jestem na etapie wytyczenia budynku, ale jeśli chodzi o więźbę to u mnie wyszło 11.500 czyli murłata, krokwie,jętki,deska na całość, podłatniki, łaty. Z tym że dom mam powiększony o 4.3 metra od strony łazienki na garaż i kotłownie. Edytowane 29 Marca 2015 przez sieka23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 29.03.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Witam!Nie wiem ile stali gdzie dokładnie poszło, ale za stal żebrowaną fi 12 płaciłem 2560 zł za tonę. Więźba kosztowała mnie 6 tyś (800 zł za m3). Dom powiększony o 1 metr od strony salonu i kuchni + doklejony garaż z jednospadowym dachem. Etap: Rozpoczynamy krycie dachu (już jest zadeskowany).Pozdrawiam,Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Kowalczyk 29.03.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Działka praktycznie kupiona, projekt właśnie się tworzy. Dziś otrzymałem pierwsze koncepcje od projektanta. Co do zmian:- doklejony garaż- kotłownia w garażu- Powiększenie z 10,38 do 11,38- Na dole przez powiększenie powstała spiżarnia- brak podcienia- na górze schowek- 1 pokój podzielony na dwa małeTrwają jeszcze koncepcje nad łazienką na górze, w załączniku propozycje od projektanta. Proszę o uwagi gdyby ktoś jeszcze coś zmienił.poddasze W3.pdfpoddasze W2.pdfpoddasze W1.pdfPARTER.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts