Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Móóóóój jest ten kawałek... dziury w ziemi! :D

No to się zaczęło czyli zebraliśmy humus.

Mamy bardzo dobrą ziemię (III klasa gruntów) i do tego na 50-60cm w głąb, a ponadto będziemy podnosić działkę o 30-40 cm więc zapadła decyzja, że zbieramy warstwę z ponad połowy działki (patrząc od frontu). Jak już będziemy z murami w górze to nawiozą nam ziemi byle jakiej, a później całość przykryjemy dobrą glebą :)

Przy okazji okazało się, że miało być sucho i piasek, a jest trochę wilgotno i glina :-x ale kiedbud mówi żeby się nie martwić to się nie martwię :p

W poniedziałek geodeta i tyczenie budynku, a majster powiedział, że do końca tygodnia będą wylane ławy.

A później znowu przerwa bo prądu jeszcze mi nie podłączyli :evil::mad:

[ATTACH=CONFIG]309462[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]309463[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]309464[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]309465[/ATTACH]

Glina to częste podłoże w naszym kraju. U mnie mam podłoże wybitnie gliniaste, a niżej przechodzące w ił z wkładkami piasku - ziemia niby klasy II - gruby humus (80 cm). Przy badaniach geotechnicznych wyszła woda na 60 cm :) to był stres :), ale z czasem opadła. Przy wylewaniu do głębokości ponad 1,2 m nie było wody.

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Forumowiczów Z34

Planujemy z mężem budowę domu z34 w woj.dolnośląskim. Jesteśmy dopiero na etapie podziału działki u notariusza. Czy ktoś z forumowiczów byłby tak uprzejmy i napisał Nam szczegółowo i po kolei jakie procedury urzędowe czekają Nas do załatwienia po notariuszu zanim rozpoczniemy całą budowę domu.

Pozdrawiam

Witam Forumowiczów Z34

Planujemy z mężem budowę domu z34 w woj.dolnośląskim. Jesteśmy dopiero na etapie podziału działki u notariusza. Czy ktoś z forumowiczów byłby tak uprzejmy i napisał Nam szczegółowo i po kolei jakie procedury urzędowe czekają Nas do załatwienia po notariuszu zanim rozpoczniemy całą budowę domu.

Pozdrawiam

Witamy następnego zetkowicza.

W sumie to dawno przechodziliśmy tą ścieżkę zdrowia i nie pamięta się wszystkiego, ale kliknij w stopkę kolegi 'barszcz biały' on tam bardzo fajnie wszystko opisuje.

Cierpliwości, wytrwałości i dużych efektów życzymy.

Pozdrawiam

Krzych

Witam Forumowiczów Z34

Pozdrawiam

Wiele zależy od samej działki. Czy jest rolna/ budowlana/ z warunkami zabudowy itp?

Opiszę Ci jak wyglądała moja sytuacja:

1) Kupno działki rolnej z możliwością uzyskania warunków zabudowy

2) Uzyskanie warunków zabudowy w organie odpowiedzialnym za ten teren - w moim przypadku w urzędzie gminy (wiąże się to z mapkami geodezyjnymi i wnioskiem), czas załatwiania ~ około 3 miesiące

3) Kupno projektu domu

4) Projekt do architekta do adaptacji (wraz z dokumentami z wodociągów i pge)

5) Projekt po adaptacji wraz z wnioskiem do urzędu (w moim przypadku Starostwo) do uzyskania pozwolenia na budowę

6) Dostajesz pozwolenie na budowę i budujesz (nie zapomnij o prądzie budowlanym / ewentualnie agregat).

PS. Przy szukaniu wykonawcy i podpisywaniu z nim umowy dokładnie czytaj i pytaj!

Pozdrawiam,

Marek.

Witam, mam jeszcze do Was jedno pytanie, mam nadzieje, że ktoś z Was będzie mi w stanie odpowiedzieć, czy nierówne winkle (które to zostały spie... przez murarzy) podczas tynków powinni wyrównać tynkarze? czy są w stanie zrobić to tynkiem? czy nie czepiać sie ich o to, czy nie marudzić im aby zrobili to do konta 90stopni?

Wiele zależy od samej działki. Czy jest rolna/ budowlana/ z warunkami zabudowy itp?

Opiszę Ci jak wyglądała moja sytuacja:

1) Kupno działki rolnej z możliwością uzyskania warunków zabudowy

2) Uzyskanie warunków zabudowy w organie odpowiedzialnym za ten teren - w moim przypadku w urzędzie gminy (wiąże się to z mapkami geodezyjnymi i wnioskiem), czas załatwiania ~ około 3 miesiące

3) Kupno projektu domu

4) Projekt do architekta do adaptacji (wraz z dokumentami z wodociągów i pge)

5) Projekt po adaptacji wraz z wnioskiem do urzędu (w moim przypadku Starostwo) do uzyskania pozwolenia na budowę

6) Dostajesz pozwolenie na budowę i budujesz (nie zapomnij o prądzie budowlanym / ewentualnie agregat).

PS. Przy szukaniu wykonawcy i podpisywaniu z nim umowy dokładnie czytaj i pytaj!

Pozdrawiam,

Marek.

Tak jak wyżej - ścieżka zdrowia tak wygląda. Chyba że działka jest od razu z planem miejscowym - warto uważnie go czytać i pytać o interpretacje jego zapisów. Czasem potrafią być naprawdę śmieszne :)

Odnośnie Pkt 4,5 - niektóre biura projektowe robią to w imieniu inwestora na zasadzie umocowania.

6) - prąd to podstawa, jeżeli w sąsiedztwie mieszkają już ludzie (sąsiedztwo = kilka metrów od działki), to działanie agregatu może być no powiedzmy upierdliwe.

Odnośnie stopki - konstrukcja domu w trakcie stawiania.

Witam Forumowiczów Z34

Pozdrawiam

Witam jestem z okolic świdnicy jak chcecie zapraszam na ogledziny mojego domu z34 jestem na etapie instalacji elektrycznej

podpowiem co i gdzie na naszym terenie :)

Witam:D od kilku miesięcy śledzę ten wątek i muszę przyznać że z34 to nasz ( mój i żony i dzieci ) ideał domku który właśnie zaczynamy budować :yes::yes::yes:. Poszukiwania projektu trwały jakieś 2 lata aż tu nagle z500. Padło na Z34 , mały zgrabny,prosty w budowie, no ale troszkę go powiększyliśmy od strony łazienki o garaż i pokój nad nim. Na chwilę obecną jesteśmy na etapie wyznaczanie budynku na działce a później pierwsze wbicie łopaty w ziemię :lol2::lol2:

Witam:D od kilku miesięcy śledzę ten wątek i muszę przyznać że z34 to nasz ( mój i żony i dzieci ) ideał domku który właśnie zaczynamy budować :yes::yes::yes:. Poszukiwania projektu trwały jakieś 2 lata aż tu nagle z500. Padło na Z34 , mały zgrabny,prosty w budowie, no ale troszkę go powiększyliśmy od strony łazienki o garaż i pokój nad nim. Na chwilę obecną jesteśmy na etapie wyznaczanie budynku na działce a później pierwsze wbicie łopaty w ziemię :lol2::lol2:

Witamy i czekamy na efekty

Witam!

Czy ktoś z Was kupował może system kominowy przez internet? Jeśli tak to gdzie i jaka cena?

Potrzebuję takowy zakupić, u mnie w mieście ceny wahają się od 2400 do ponad 4000 za 7,5m (spalinowy + 2x wentylacja).

Pozdrawiam,

Marek.

Cześć,

A jakiej firmy jest ten najtańszy?

Nam zaoferowano:

- komin Plewa Uni-Fe 18x18 (do kominka) 7,5m za 1855zł

- komin Plewa Uni-Fu 18x18 (do kotła) 7,5m za 2200zł

- komin wentylacyjny dwukanałowy 7,5m za 282zł

Teraz jeszcze sprawdzę jak to na necie wygląda.

EDIT:

Na allegro taniej nie znalazłem :p

Edytowane przez Pigmey

Cześć,

A jakiej firmy jest ten najtańszy?

Nam zaoferowano:

- komin Plewa Uni-Fe 18x18 (do kominka) 7,5m za 1855zł

- komin Plewa Uni-Fu 18x18 (do kotła) 7,5m za 2200zł

- komin wentylacyjny dwukanałowy 7,5m za 282zł

Teraz jeszcze sprawdzę jak to na necie wygląda.

EDIT:

Na allegro taniej nie znalazłem :p

Komin Plewa Uni-Fu 18x18 do kotła plus 2x wentylacja :) Czyli tak jak u Ciebie, ale o 82 zł taniej.. Fakt faktem mam na ofecie 2413 zł, ale tych 13 zł nie liczę, sprzedawca zapewne też.

Komin Plewa Uni-Fu 18x18 do kotła plus 2x wentylacja :) Czyli tak jak u Ciebie, ale o 82 zł taniej.. Fakt faktem mam na ofecie 2413 zł, ale tych 13 zł nie liczę, sprzedawca zapewne też.

:razz:

My tam uważamy, że na pewnych rzeczach się nie oszczędza i wolimy kupić np. tańsze płytki czy inne duperele ale komin kupić dobry (Plewa akurat cieszy się dobrą opinią).

Jak to ktoś kiedyś powiedział - mam za mało pieniędzy żeby kupować tanie rzeczy... ;)

Gość krzychu85
Witam,ile płaciliście za stal?jeśli można prosić osobno za ławy i osobno za strop ,a i bardzo proszę podanie ile drewna na wieźbe dachową i jakie ceny są u Was? pozdrawiam

witam, ceny stali jeszcze nie wiem chociaż jestem na etapie wytyczenia budynku, ale jeśli chodzi o więźbę to u mnie wyszło 11.500 czyli murłata, krokwie,jętki,deska na całość, podłatniki, łaty. Z tym że dom mam powiększony o 4.3 metra od strony łazienki na garaż i kotłownie. Edytowane przez sieka23

Witam!

Nie wiem ile stali gdzie dokładnie poszło, ale za stal żebrowaną fi 12 płaciłem 2560 zł za tonę.

Więźba kosztowała mnie 6 tyś (800 zł za m3).

Dom powiększony o 1 metr od strony salonu i kuchni + doklejony garaż z jednospadowym dachem.

Etap: Rozpoczynamy krycie dachu (już jest zadeskowany).

Pozdrawiam,

Marek.

Działka praktycznie kupiona, projekt właśnie się tworzy. Dziś otrzymałem pierwsze koncepcje od projektanta. Co do zmian:

- doklejony garaż

- kotłownia w garażu

- Powiększenie z 10,38 do 11,38

- Na dole przez powiększenie powstała spiżarnia

- brak podcienia

- na górze schowek

- 1 pokój podzielony na dwa małe

Trwają jeszcze koncepcje nad łazienką na górze, w załączniku propozycje od projektanta. Proszę o uwagi gdyby ktoś jeszcze coś zmienił.

poddasze W3.pdf

poddasze W2.pdf

poddasze W1.pdf

PARTER.pdf