Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dokładnie rok temu poddawałem temat na forum, aby rozważyć wykonanie projektu na bazie Z34 przez lokalnego projektanta razem z wszelkimi przeróbkami i adaptacją jak i usytuowaniem oczyszczalni itd... itd...

założę się, że będzie taniej.

W końcu projekt nie musi być na bogato. Wszystko fachowcy podpowiedzą. No i oczywiście dobry kierbud.

Popieram w całej rozciągłości gdyż sami skorzystaliśmy z tej opcji :cool:

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Projekt z 34 już kupiłam, więc tylko pozostaje mi adaptacja( chyba taka jak wszyscy , likwidacja podcienia, podniesienie ścianki kolankowej i daszek nad wejściem + doprojektowanie garażu. Mam już architekta , który to wykona i będzie też kierownikiem budowy. Projekt wybierany był tak aby zarówno odpowiadał nam pod względem rozmieszczenia pomieszczeń jak i był niedrogim w wykonaniu.

Gość krzychu85

Puri dzięki:)

a pytanie do wszystkich po wylaniu stropu mieliście problem z łuszczeniem się betonu?? dodam ,że po wylaniu zaczoł padać deszcz po 3-4 godzinach,łuszczy sie i odpada taka cieniutka warstwa 2-3mm nie wiem czy to naturalne?

a pytanie do wszystkich po wylaniu stropu mieliście problem z łuszczeniem się betonu?? dodam ,że po wylaniu zaczoł padać deszcz po 3-4 godzinach,łuszczy sie i odpada taka cieniutka warstwa 2-3mm nie wiem czy to naturalne?

Nie przejmuj się to normalne

Wszystko zależy od jakości betonu i chemii jakiej dodano.

W ten sam dzień zalewano u mnie 2 stropy (mój i 15 metrów dalej dla brata).

Wiadome, że przy takiej ilości betonu przyjeżdża więcej niż jedna grucha. Z pierwszej partii wylano mój strop, z kolejnej brata. Deszcz padał przez 3 kolejne dni. U mnie wszystko spoko, u brata część stropu łuszczy się tak jak opisujesz. Jeśli to 2-3 mm to nic złego :)

Gość krzychu85
dzięki Panowie,kierownik mówi ,że to normalne czasami tak się robi i żeby się nie przejmować.Dostawca betonu to samo i twierdzi ,że po prostu ekipa zaczeła późno pielęgnacje stropu czyli polewanie i to tzw "mleczko" wyszło na wierzch witr to podsuszył i teraz sie odrywa ,ale tak jak mówie 2-3 mm chociaż nie ukrywam ,że spać ni mogłem:P

Projekt mam nadzieję, że już ostateczny...zamiast schowka jednak powiększona kuchnia i trochę pokombinowane w schodach co pozwoliło na powiększenie łazienki.[ATTACH=CONFIG]313115[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313116[/ATTACH]

witam

jeśli mogę :) - to drzwi do kotłowni i do górnego schowka zrobił bym otwierane w drugą stronę :D

pozdrawiam

Czy kotłownia to to pomieszczenie za garażem? Jeśli tak to drzwi otwierają się w odpowiednim kierunku - na zewnątrz.

Faktycznie, przepisy tak mówią, ale to nie obiekt użyteczności publicznej.

Natomiast osobiście wyszedłem z założenia, że i tak drzwi zewnętrzne otwierają się na zewnątrz (już jest dobrze :-)) to wewnętrzne zamontowałem odwrotnie i powiem, że tak jest lepiej.

Nikt w czasie odbioru nie doczepił się.

Co do schowka na górze -faktycznie mamy zamontowane tak jak sugeruje Irek.

W sumie to tylko projekt, a montaż drzwi zawsze można zmienić. Wszystko wychodzi w "praniu'