titka 21.04.2015 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Jak rozwiązaliście kwestię wentylacji? Titka, Jak to było u Was bo też podobnie jak my macie projekt mniej standardowy? Macie wentylację w każdym pokoju i łazienkach? Nam tak właśnie proponuje architekt. I tu jesteśmy w punkcie, gdzie pisałem, że projekt nie musi być na bogato. W projekcie mam wrysowane kanały wentylacyjne przy kominie w salonie 2 szt i w dolnej łazience jak i przy kominie w kotłowni-też dwie sztuki. Tu musiałem podjąć decyzje sam co, gdzie i jak bo nic więcej projekt nie wnosił. Dorobiłem dodatkowe kominki wentylacyjne i wyszło tak: w salonie nad kominkiem, wyciąg z okapu kuchennego, spiżarnia (tam mamy butle z gazem), pralnia, górna łazienka, dolna łazienka, kotłownia i garaż. dodatkowo w oknach zamontowane nawiewniki ciśnieniowe. W garderobach dołożyliśmy okna dachowe. W każdym oknie dachowym mamy regulowane otwory wentylacyjne. Cała wentylacja grawitacyjna. Wszędzie gdzie się dało założyłem anemostaty w celu regulacji przepływu powietrza. W sumie temat wentylacji (jak się okazuje) to nie taka prosta sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaGGi-D1 21.04.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Super U nas jutro zasypują fundamenty i wylewają chudziak. No to jesteśmy na podobnym etapie - u mnie to samo w czwartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 21.04.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 A tymczasem dzisiaj "kole połednia" Czyli zasypywanie i układanie kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 21.04.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 A po południu od razu zalano chudziak I teraz niestety przerwa na około 3 tygodnie Majstry się nie wyrabiają ale to nawet dobrze - będzie można się przynajmniej w pracy ogarnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 22.04.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 No to nareszcie coś się dzieje i pogoda sprzyja.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika001 23.04.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 WitamAż oko się cieszy , kiedy ogląda się fotki z rozpoczętych prac. U mnie jeszcze trochę... pytanie do osób , które mają stryszki, jaka musi być wysokość ścianki kolankowej, żeby dało się go zrobić i jakie są wymiary tych stryszków, bo takie pomieszczenie dodatkowe by się przydałopozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Kowalczyk 23.04.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Okap i spiżarnia - jak poprowadziłeś te wyciągi? Z rysunku wygląda, że powinny wychodzić gdzieś w połowie dachu, a wszystkie kominki widzę u samej góry? U nas na wstępnym rysunku wygląda tak, że większość będzie szła w ścianach zewnętrznych (ściany działowe dolne nie pokrywają się z górnymi) i kominki dachowe wychodzą przeważnie przy dolnej części dachu, a też wolałbym aby były na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 23.04.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Ile wam wyszło tynków wewnętrznych m2 ? Bo jestem na tym etapie .I czy tynkowaliście do samego spodu ? czy do wysokości wylewki która będzie wylana. Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez epterode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 23.04.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Okap i spiżarnia - jak poprowadziłeś te wyciągi? Z rysunku wygląda, że powinny wychodzić gdzieś w połowie dachu, a wszystkie kominki widzę u samej góry? U nas na wstępnym rysunku wygląda tak, że większość będzie szła w ścianach zewnętrznych (ściany działowe dolne nie pokrywają się z górnymi) i kominki dachowe wychodzą przeważnie przy dolnej części dachu, a też wolałbym aby były na górze. Zawsze możesz poprowadzić kanał wentylacyjny w postaci rury spiro po ścianie zewnętrznej i kolankowej (pamiętając o zostawieniu przepustów w stropie), później pod regipsem na poddaszu i dalej stryszkiem już w okolice szczytu dachu Naz zdjęciach w galerii Puri'ego widziałem takie rozwiązanie - mam nadzieję, że nie będzie miał mi za złe, jeśli je tutaj podepnę Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez Pigmey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 23.04.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Takie tam wieczorową porą Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez Pigmey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 23.04.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Zawsze możesz poprowadzić kanał wentylacyjny w postaci rury spiro po ścianie zewnętrznej i kolankowej (pamiętając o zostawieniu przepustów w stropie), później pod regipsem na poddaszu i dalej stryszkiem już w okolice szczytu dachu Naz zdjęciach w galerii Puri'ego widziałem takie rozwiązanie - mam nadzieję, że nie będzie miał mi za złe, jeśli je tutaj podepnę [ATTACH=CONFIG]314285[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314286[/ATTACH] W sumie kolega Pigmey ma rację. Częściowym rozwiązaniem jest prowadzenie i ukrycie poziomych kanałów wentylacyjnych pod sufitem podwieszanym parteru. Trzeba jeszcze pamiętać o odpowietrzniku kanalizacji. Ważne ! Przy podłączeniu kominka wentylacyjnego, a już w szczególności odpowietrznika kanalizacji -nie używajcie rury spiro w zimie przy mrozach wytrąca się tam woda, a jak wiemy rura spiro nie jest szczelna i potrafi się tam zdrowo lać. Proponuję użyć złącza do tego przeznaczonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 24.04.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 W sumie kolega Pigmey ma rację. Częściowym rozwiązaniem jest prowadzenie i ukrycie poziomych kanałów wentylacyjnych pod sufitem podwieszanym parteru. Trzeba jeszcze pamiętać o odpowietrzniku kanalizacji. Ważne ! Przy podłączeniu kominka wentylacyjnego, a już w szczególności odpowietrznika kanalizacji -nie używajcie rury spiro w zimie przy mrozach wytrąca się tam woda, a jak wiemy rura spiro nie jest szczelna i potrafi się tam zdrowo lać. Proponuję użyć złącza do tego przeznaczonego. [ATTACH=CONFIG]314321[/ATTACH] Dokładnie o to mi chodziło tylko jeszcze z nazewnictwem się nie do końca ogarniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 24.04.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Dokładnie o to mi chodziło tylko jeszcze z nazewnictwem się nie do końca ogarniam @ Pigmey: po to te fotki sa Rury spiro to syf u mnie jak je polozyli to odrazu sie podziurawily (mini male dziurki ledwo widoczne). Wiec wyrwalem to badziewie i sam wstawilem 110tki pvc- zeby miec spokoj na lata a moze i na zawsze... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 24.04.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 @ Pigmey: po to te fotki sa Rury spiro to syf u mnie jak je polozyli to odrazu sie podziurawily (mini male dziurki ledwo widoczne). Wiec wyrwalem to badziewie i sam wstawilem 110tki pvc- zeby miec spokoj na lata a moze i na zawsze... Pozdr. witam ja miałem pcv w górnej łazience do wentylacji, mimo że były ocieplone skraplało się po nich zimą i kapało dość mocno do łazienki - wywaliłem i dałem długą spiro i mam spokój pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaGGi-D1 25.04.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Drugi tydzień za nami - stan zero Od poniedziałku pniemy się w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaGGi-D1 25.04.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Jak macie urządzone salony? (kwestia okna, tv i kanapy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maroko1991 25.04.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Cześć, tak czytam i widzę, że wszyscy chwalą się postępami na budowie to i ja się pochwalę ! Fotki z dnia dzisiejszego http://images69.fotosik.pl/831/728be485269c6346med.jpg http://images66.fotosik.pl/831/aacfe14e140ba9damed.jpg Pozdrawiam, Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Puri 28.04.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 @Maroko1991 : Fajna masz ta lukarne w dachu. zaluje ze tez nie zrobilem. @swirek100 : tez o tym slyszalem ze moze sie skraplac. ale dlaczego niby kapalo z pvc a z spiro nie? mysle ze jak zrobie wentylacje wymuszona a nie grawitacyjna to nie zdazy sie para zkroplic zanim jak wentylator po za dom wycisnie... ale jak zawsze wyjdzie w praktyce:p PS: Lazienka nabiera powoli wygladu - prysznic:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titka 28.04.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) ale dlaczego niby kapalo z pvc a z spiro nie? mysle ze jak zrobie wentylacje wymuszona a nie grawitacyjna to nie zdazy sie para zkroplic zanim jak wentylator po za dom wycisnie... ale jak zawsze wyjdzie w praktyce:p [ATTACH=CONFIG]314859[/ATTACH] Nagłe odprowadzenie pary wodnej (po gorącym prysznicu, kąpieli) zawsze się skropli - zbyt duża różnica temperatur mowa tutaj o mroźnej zimie. Przy dłuższych kanałach wentylacyjnych wracające skropliny mają szanse odparować. Dotyczy to również rury odpowietrzającej pion ściekowy. Właśnie tu jest najgorzej. Widziałem ile potrafi się w takiej sytuacji wytrącić wody, ale w tym przypadku skroplona woda wraca do kanalizacji. EDIT: Dlaczego przez spiro się nie skrapla ? Może wracające skropliny przenikają przez syfiastą rurę spiro i gdzieś tam sobie odparowują. Trzeba tylko patrzeć czy nie ma przecieków na sufitach, ścianach z GK Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez titka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 28.04.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 [swirek100"]swirek100[/url] : tez o tym slyszalem ze moze sie skraplac. ale dlaczego niby kapalo z pvc a z spiro nie? mysle ze jak zrobie wentylacje wymuszona a nie grawitacyjna to nie zdazy sie para zkroplic zanim jak wentylator po za dom wycisnie... ale jak zawsze wyjdzie w praktyce:p witam z pcv kapało mimo że zamontowany jest wentylator - oczywiście jak wentylator działa to nie kapie - teraz mam spiro ale dłuuuuuuuugie pozakręcane i nie kapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts