Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak rozwiązaliście kwestię wentylacji?

Titka,

Jak to było u Was bo też podobnie jak my macie projekt mniej standardowy? Macie wentylację w każdym pokoju i łazienkach? Nam tak właśnie proponuje architekt.

I tu jesteśmy w punkcie, gdzie pisałem, że projekt nie musi być na bogato.

W projekcie mam wrysowane kanały wentylacyjne przy kominie w salonie 2 szt i w dolnej łazience jak i przy kominie w kotłowni-też dwie sztuki.

Tu musiałem podjąć decyzje sam co, gdzie i jak bo nic więcej projekt nie wnosił.

Dorobiłem dodatkowe kominki wentylacyjne i wyszło tak:

w salonie nad kominkiem, wyciąg z okapu kuchennego, spiżarnia (tam mamy butle z gazem), pralnia, górna łazienka, dolna łazienka, kotłownia i garaż.

dodatkowo w oknach zamontowane nawiewniki ciśnieniowe.

W garderobach dołożyliśmy okna dachowe. W każdym oknie dachowym mamy regulowane otwory wentylacyjne.

Cała wentylacja grawitacyjna.

Wszędzie gdzie się dało założyłem anemostaty w celu regulacji przepływu powietrza. W sumie temat wentylacji (jak się okazuje) to nie taka prosta sprawa.

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Aż oko się cieszy , kiedy ogląda się fotki z rozpoczętych prac. U mnie jeszcze trochę... pytanie do osób , które mają stryszki, jaka musi być wysokość ścianki kolankowej, żeby dało się go zrobić i jakie są wymiary tych stryszków, bo takie pomieszczenie dodatkowe by się przydało

pozdrawiam

Okap i spiżarnia - jak poprowadziłeś te wyciągi? Z rysunku wygląda, że powinny wychodzić gdzieś w połowie dachu, a wszystkie kominki widzę u samej góry?

U nas na wstępnym rysunku wygląda tak, że większość będzie szła w ścianach zewnętrznych (ściany działowe dolne nie pokrywają się z górnymi) i kominki dachowe wychodzą przeważnie przy dolnej części dachu, a też wolałbym aby były na górze.

Okap i spiżarnia - jak poprowadziłeś te wyciągi? Z rysunku wygląda, że powinny wychodzić gdzieś w połowie dachu, a wszystkie kominki widzę u samej góry?

U nas na wstępnym rysunku wygląda tak, że większość będzie szła w ścianach zewnętrznych (ściany działowe dolne nie pokrywają się z górnymi) i kominki dachowe wychodzą przeważnie przy dolnej części dachu, a też wolałbym aby były na górze.

Zawsze możesz poprowadzić kanał wentylacyjny w postaci rury spiro po ścianie zewnętrznej i kolankowej (pamiętając o zostawieniu przepustów w stropie), później pod regipsem na poddaszu i dalej stryszkiem już w okolice szczytu dachu :)

Naz zdjęciach w galerii Puri'ego widziałem takie rozwiązanie - mam nadzieję, że nie będzie miał mi za złe, jeśli je tutaj podepnę ;)

2013_11_09_60.jpg 2014_05_03_ZE.jpg

Edytowane przez Pigmey

Zawsze możesz poprowadzić kanał wentylacyjny w postaci rury spiro po ścianie zewnętrznej i kolankowej (pamiętając o zostawieniu przepustów w stropie), później pod regipsem na poddaszu i dalej stryszkiem już w okolice szczytu dachu :)

Naz zdjęciach w galerii Puri'ego widziałem takie rozwiązanie - mam nadzieję, że nie będzie miał mi za złe, jeśli je tutaj podepnę ;)

[ATTACH=CONFIG]314285[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314286[/ATTACH]

W sumie kolega Pigmey ma rację. Częściowym rozwiązaniem jest prowadzenie i ukrycie poziomych kanałów wentylacyjnych pod sufitem podwieszanym parteru.

Trzeba jeszcze pamiętać o odpowietrzniku kanalizacji.

Ważne !

Przy podłączeniu kominka wentylacyjnego, a już w szczególności odpowietrznika kanalizacji -nie używajcie rury spiro w zimie przy mrozach wytrąca się tam woda, a jak wiemy rura spiro nie jest szczelna i potrafi się tam zdrowo lać. Proponuję użyć złącza do tego przeznaczonego.

Elastyczna_rura_przylaczeniowa_do_kominkow_wentylacyjnych.jpg

W sumie kolega Pigmey ma rację. Częściowym rozwiązaniem jest prowadzenie i ukrycie poziomych kanałów wentylacyjnych pod sufitem podwieszanym parteru.

Trzeba jeszcze pamiętać o odpowietrzniku kanalizacji.

Ważne !

Przy podłączeniu kominka wentylacyjnego, a już w szczególności odpowietrznika kanalizacji -nie używajcie rury spiro w zimie przy mrozach wytrąca się tam woda, a jak wiemy rura spiro nie jest szczelna i potrafi się tam zdrowo lać. Proponuję użyć złącza do tego przeznaczonego.

[ATTACH=CONFIG]314321[/ATTACH]

Dokładnie o to mi chodziło tylko jeszcze z nazewnictwem się nie do końca ogarniam :)

Gość Puri
Dokładnie o to mi chodziło tylko jeszcze z nazewnictwem się nie do końca ogarniam :)

@ Pigmey: po to te fotki sa :)

Rury spiro to syf :( u mnie jak je polozyli to odrazu sie podziurawily (mini male dziurki ledwo widoczne). Wiec wyrwalem to badziewie i sam wstawilem 110tki pvc- zeby miec spokoj na lata a moze i na zawsze...

Pozdr.

@ Pigmey: po to te fotki sa :)

Rury spiro to syf :( u mnie jak je polozyli to odrazu sie podziurawily (mini male dziurki ledwo widoczne). Wiec wyrwalem to badziewie i sam wstawilem 110tki pvc- zeby miec spokoj na lata a moze i na zawsze...

Pozdr.

witam

ja miałem pcv w górnej łazience do wentylacji, mimo że były ocieplone skraplało się po nich zimą i kapało dość mocno do łazienki - wywaliłem i dałem długą spiro i mam spokój :D

pozdrawiam

Gość Puri

@Maroko1991 : Fajna masz ta lukarne w dachu. zaluje ze tez nie zrobilem.

@swirek100 : tez o tym slyszalem ze moze sie skraplac. ale dlaczego niby kapalo z pvc a z spiro nie? mysle ze jak zrobie wentylacje wymuszona a nie grawitacyjna to nie zdazy sie para zkroplic zanim jak wentylator po za dom wycisnie... ale jak zawsze wyjdzie w praktyce:p

PS: Lazienka nabiera powoli wygladu - prysznic:wiggle:

prysznic_puri.jpg

ale dlaczego niby kapalo z pvc a z spiro nie? mysle ze jak zrobie wentylacje wymuszona a nie grawitacyjna to nie zdazy sie para zkroplic zanim jak wentylator po za dom wycisnie... ale jak zawsze wyjdzie w praktyce:p

[ATTACH=CONFIG]314859[/ATTACH]

Nagłe odprowadzenie pary wodnej (po gorącym prysznicu, kąpieli) zawsze się skropli - zbyt duża różnica temperatur mowa tutaj o mroźnej zimie.

Przy dłuższych kanałach wentylacyjnych wracające skropliny mają szanse odparować.

Dotyczy to również rury odpowietrzającej pion ściekowy. Właśnie tu jest najgorzej. Widziałem ile potrafi się w takiej sytuacji wytrącić wody, ale w tym przypadku skroplona woda wraca do kanalizacji.

EDIT:

Dlaczego przez spiro się nie skrapla ?

Może wracające skropliny przenikają przez syfiastą rurę spiro i gdzieś tam sobie odparowują.

Trzeba tylko patrzeć czy nie ma przecieków na sufitach, ścianach z GK

Edytowane przez titka

[swirek100"]swirek100[/url] : tez o tym slyszalem ze moze sie skraplac. ale dlaczego niby kapalo z pvc a z spiro nie? mysle ze jak zrobie wentylacje wymuszona a nie grawitacyjna to nie zdazy sie para zkroplic zanim jak wentylator po za dom wycisnie... ale jak zawsze wyjdzie w praktyce:p

witam

z pcv kapało mimo że zamontowany jest wentylator - oczywiście jak wentylator działa to nie kapie - teraz mam spiro ale dłuuuuuuuugie pozakręcane i nie kapie :D