Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

daję post pod postem, ale tak już wyszło..

Mam kilka problemów:

Dziś mam SSZ (bez drzwi) i zastanawiam się co dalej. Jutro wchodzę ja (elektryka) i hydraulik.

Nie wiem czy na poddaszu najpierw ułożyć ocieplenie między krokwiami + G-K czy najpierw tynki?

Kolejny problem to raczej dylemat. Jakie tynki daliście u siebie i jaki koszt?

Nie wiem czy wybrać tynk gipsowy czy cem-wap.

Ceny kształtują się:

Gips z materiałem 23 - 25 zł / m2

Cem-wap z materiałem wszyscy wołają po 24 zł / m2

Bez materiału:

Gips 12-14

Cem-wap 13-15

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

krafal napisał:
Drzwi zewnętrzne jakie wybraliście? Wybrałem ofertę okien na profilu Brügmann w pakiecie chciałem wziąć drzwi zewnętrzne niestety sprzedawca w ofercie ma tylko drzwi firmy mikea które mnie nie przekonują. Jakich producentów polecacie?

Witam, ja też mam dylemat co do drzwi, czy stalówki, cyz drewno, czy pcv (raczej nie) . Może byście coś doradzili? Ile Was kosztowały drzwi, gdzie kupowaliście?

no właśnie drewno czy stalowe. trochę szukałem i jak na razie wybieram

http://wiked.pl/component/content/article/97-oferta/drzwi-stalowe33/167-wzor-18 termo prestige cena około 3500zł + montaż

może ktoś doradzi napisze co ma i czy nie ma problemów z wypaczaniem czy przeciekaniem drzwi zależnie od warunków atmosferycznych

Maroko1991 napisał:
.

Nie wiem czy na poddaszu najpierw ułożyć ocieplenie między krokwiami + G-K czy najpierw tynki?

najpierw tynki / wylewki i dopiero później bierz się za resztę.

Maroko1991 napisał:
.

Jakie tynki daliście u siebie i jaki koszt?

u nas cem-wap / bo podobno zdrowszy

Maroko1991 napisał:
.

Ceny kształtują się:

Bez materiału:

Gips 12-14

Cem-wap 13-15

ceny jak u nas

Maroko1991 napisał:
Cześć wszystkim,

daję post pod postem, ale tak już wyszło..

Mam kilka problemów:

Dziś mam SSZ (bez drzwi) i zastanawiam się co dalej. Jutro wchodzę ja (elektryka) i hydraulik.

Kolejny problem to raczej dylemat. Jakie tynki daliście u siebie i jaki koszt?

Ceny kształtują się:

Bez materiału:

Gips 12-14

Cem-wap 13-15

Też miałem podobne dylematy ale doradzono mi żeby ocieplenie poddasza robić na samym końcu. Tynki i wylewki podczas schnięcia powodują bardzo dużą wilgotność w domu co mogło by zaszkodzić wełnie jak i również KG. Lepiej zrobić te dwie rzeczy i poczekać aż wyschną.

Co do tynków to musisz sobie odpowiedzieć czego od nich oczekujesz,

Jeśli chcesz mieć tynk w miarę gładki bez konieczności dodatkowego nakładania gładzi szpachlowej, a jednocześnie nie zależy Ci na bardzo dużej twardości to bierz gipsowy. W tym przypadku w łazienkach i tak trzeba zrobić cementowo wapienne ponieważ gipsowy bardziej chłonie wilgoć.

Jak chcesz tynk twardy i mniej chłonący wilgoć, a jednocześnie godzisz się na chropowatą fakturę/powierzchnie lub konieczność wykonania gładzi szpachlowej (dodatkowy koszt) w celu uzyskania gładkiej powierzchni to bierz cementowo-wapienny.

U siebie robiłem cementowo wapienny ponieważ chciałem tynk twardy i nie zależało mi na idealnie gładkiej powierzchni. Cena 27zł/m kw. tak więc Twoja cena jest ok.

Co do drzwi zewnętrznych to też bym poznał Wasze opinie.

Gość Puri
  krafal napisał:
Drzwi zewnętrzne jakie wybraliście? Wybrałem ofertę okien na profilu Brügmann w pakiecie chciałem wziąć drzwi zewnętrzne niestety sprzedawca w ofercie ma tylko drzwi firmy mikea które mnie nie przekonują. Jakich producentów polecacie?

Drzwi Hörmann Thermo ProPlus 750 - jestem bardzo zadowolony.

2014_08_17_10.jpg

http://www.hormann.pl/drzwi-wejsciowe-do-domu/drzwi-zewnetrzne-thermopro/

http://www.hormann.pl/fileadmin/hormann.pl/Prospekte/85828-ThermoPro-PL.pdf

A tutaj jeszcze kilka ujęć:

20150519_172814.jpg 20150519_172843.jpg 20150519_172904.jpg 20150519_172930.jpg

Plan na najbliższe dni - do końca tygodnia mają powstać wszystkie ściany (łącznie z działowymi) oraz kominy. Później niestety kolejna przerwa spowodowana oczekiwaniem na szalunki (w przyszłym tygodniu majstry zalewają komuś innemu strop).

Generalnie majstry dobre i jak już się pojawią na budowie to ledwo hurtownia nadąża z dowózką materiałów, a i jakościowo póki co nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń.

No ale właśnie - jak już się pojawią... :bash:

Edytowane przez Pigmey

To i ja się pochwalę wczorajszą fotką:) Te zwały ziemi to materiał do zasypania działki z przodu (mam spadek).

Hydraulik skończył już swoją pracę (tą, którą trzeba wykonać przed tynkami), ja nadal bawię się z elektryką..

http://images70.fotosik.pl/908/775d802f168ef2d9med.jpg

Pozdrawiam,

Marek

My za SSO zapłacimy 21.600 - jedyne co musieliśmy sami zapewnić to koparkę do zdjęcia humusu i zasypania fundamentów ;)

Ja bym szukał dalej :)

Najlepiej podpytać kierownika budowy czy może kogoś polecić bo w końcu siedzi w tym na co dzień - nasz dał nam namiary chyba na 7 czy 8 firm :D

Witam jak rozwiązaliście problem progu w garażu jak wiadomo brama jest od środka bruk od zewnątrz jak połączyć wylewkę z garażu z brukiem jak pomiędzy nimi jest 25 cm szerokość porotermu.

Nadlany będzie w garażu ok 10- 15cm ze spadkiem do bramy beton przemysłowy i obrobiony na lustro.

Teraz pytanie wylewać aż za drzwi garażowe ? na szerokość tego porotermu czy może tylko do uszczelki ? a potem jakimś cudem brukiem do tego betonu ?

Jak to macie rozwiązane?

U mnie bruk wtedy byłby wsparty na bloczkach a reszta już nie ale ładniej to chyba wygląda.

IMG_20150409_135343.jpg

Poniżej właśnie 2 rozwiązania.

Z progiem w całości od str garażu lub w wersji od strony bruku.

bram_gar_seg_kas.jpgbrama-segmentowa_KMT.jpg

Edytowane przez epterode