drza 07.07.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Witam wszystkich, Przeczytałem cały temat związany z Z34 i jestem przekonany co do tego projektu w 99% Budowę rozpoczynam w przyszłym roku w marcu. Obecnie czekam na wydzielenie działki, planowany termin styczeń 2016. Buduję się w pięknej kotlinie Kłodzkiej. Zmiany jakie chcę wprowadzić: - zamiana wiatrołap kotłownia (muszę mieć wejście z innej strony z boku domu) - wydłużenie o 1m (wiekszy salon i kuchnia) - 3 okna dachowe( łazienka, pokój i pokój wszystko od zachodu) - zmiana kierunku schodów (bez ścianki działowej) - likwidacja słupa -likwidacja podcienia -podniesienie ścianek kolankowych do 1m - wygospodarowałem schowek na poddaszu Zastanawiam się jeszcze nad garażem, ale to nie jest priorytet. Dziękuję wszystkim za ogrom wiedzy budowlanej jaką nabyłem czytając ten wątek:) Zastanawiam się co wybrać jako system grzewczy. To co mnie zaskoczyło to fakt, że nikt nie postawił na pompę ciepła powietrze-woda. Ja poważnie myślę nad tym rozwiązaniem bo przekonuje mnie wygoda tego rozwiązania. Szukam teraz jak najwięcej informacji o PC P-W i chcę przeanalizować koszty kotłowni w porównaniu do ekogroszku jak również koszty eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyszek85 07.07.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Witam wszystkich, Przeczytałem cały temat związany z Z34 i jestem przekonany co do tego projektu w 99% Budowę rozpoczynam w przyszłym roku w marcu. Obecnie czekam na wydzielenie działki, planowany termin styczeń 2016. Buduję się w pięknej kotlinie Kłodzkiej. Zmiany jakie chcę wprowadzić: - zamiana wiatrołap kotłownia (muszę mieć wejście z innej strony z boku domu) - wydłużenie o 1m (wiekszy salon i kuchnia) - 3 okna dachowe( łazienka, pokój i pokój wszystko od zachodu) - zmiana kierunku schodów (bez ścianki działowej) - likwidacja słupa -likwidacja podcienia -podniesienie ścianek kolankowych do 1m - wygospodarowałem schowek na poddaszu Zastanawiam się jeszcze nad garażem, ale to nie jest priorytet. Dziękuję wszystkim za ogrom wiedzy budowlanej jaką nabyłem czytając ten wątek:) Zastanawiam się co wybrać jako system grzewczy. To co mnie zaskoczyło to fakt, że nikt nie postawił na pompę ciepła powietrze-woda. Ja poważnie myślę nad tym rozwiązaniem bo przekonuje mnie wygoda tego rozwiązania. Szukam teraz jak najwięcej informacji o PC P-W i chcę przeanalizować koszty kotłowni w porównaniu do ekogroszku jak również koszty eksploatacji. witaj,ja intensywnie myślę pellet vs pompa ciepła powitrzna,wyceny mam takie: kocioł na pellet + zbiornik wody +robocizna+cały dom podłogówka = 29.500 z czego kocioł ok 8tys zł pompa ciepła 20tys Panasonica 7-9kW. Podał bym Ci link do forum ,ale ja po czytaniu tego forum jeszcze bardziej nie wiem co chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 07.07.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 witaj,ja intensywnie myślę pellet vs pompa ciepła powitrzna,wyceny mam takie: kocioł na pellet + zbiornik wody +robocizna+cały dom podłogówka = 29.500 z czego kocioł ok 8tys zł pompa ciepła 20tys Panasonica 7-9kW. Podał bym Ci link do forum ,ale ja po czytaniu tego forum jeszcze bardziej nie wiem co chcę Też rozważałem pellet, ale poczytałem i opinia jest taka, że na początku pellet był w miarę tani i opłacalny, a teraz cena mocno poszła w górę i niestety nie jest to opłacalane:/ Jeśli chodzi o pompę ciepła to myślę, że do naszego domku 7kW by wystarczyła. Taką można już kupić za ok 15 tys. Czyli według twoich wyliczeń system z pompą ciepła będzie droższy od systemu z kotłem na pellet o 12tys? Trochę dużo, jakby to była różnica 7 tys (pompa za 15 tys) to myślę, że warto jednak kupić pompę. W przypadku PC odchodzi koszt komina ok 5 tys więc ta różnica jest niewielka. Trzeba to przemyśleć, ale jeśli koszty nie są dużo większe to dziwi mnie, że nikt z tego tematu nie montował PC, a trochę osób budowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barszcz Biały 07.07.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Też rozważałem pellet, ale poczytałem i opinia jest taka, że na początku pellet był w miarę tani i opłacalny, a teraz cena mocno poszła w górę i niestety nie jest to opłacalane:/ Jeśli chodzi o pompę ciepła to myślę, że do naszego domku 7kW by wystarczyła. Taką można już kupić za ok 15 tys. Czyli według twoich wyliczeń system z pompą ciepła będzie droższy od systemu z kotłem na pellet o 12tys? Trochę dużo, jakby to była różnica 7 tys (pompa za 15 tys) to myślę, że warto jednak kupić pompę. W przypadku PC odchodzi koszt komina ok 5 tys więc ta różnica jest niewielka. Trzeba to przemyśleć, ale jeśli koszty nie są dużo większe to dziwi mnie, że nikt z tego tematu nie montował PC, a trochę osób budowało. Zależy jaka pompa, ale pod gruntową to trzeba jeszcze odwiert doliczyć. Chyba że powietrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 07.07.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Zależy jaka pompa, ale pod gruntową to trzeba jeszcze odwiert doliczyć. Chyba że powietrzna. Oczywiście biorę pod uwagę tylko pompę powietrzną. Pompa gruntową to już ogromny koszt inwestycji, a dla małego domu jak z34 nigdy się nie zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 07.07.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Oczywiście biorę pod uwagę tylko pompę powietrzną. Pompa gruntową to już ogromny koszt inwestycji, a dla małego domu jak z34 nigdy się nie zwróci e tam nigdy za jakieś 30 lat Nieopłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 08.07.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Mam prośbę. Czy budował ktoś z34 w okolicach kotliny kłodzkiej i umożliwiłby nam zobaczenie domku na żywo?Przeczytałem cały temat i dużo wiem o projekcie, ale brakuje mi jeszcze tej "kropki nad i":) Szczególnie zależy mi na tym żeby zobaczyć wielkość salonu w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 08.07.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Mam prośbę. Czy budował ktoś z34 w okolicach kotliny kłodzkiej i umożliwiłby nam zobaczenie domku na żywo? Przeczytałem cały temat i dużo wiem o projekcie, ale brakuje mi jeszcze tej "kropki nad i":) Szczególnie zależy mi na tym żeby zobaczyć wielkość salonu w realu. Kolega Puri? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 08.07.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Oczywiście biorę pod uwagę tylko pompę powietrzną. Pompa gruntową to już ogromny koszt inwestycji, a dla małego domu jak z34 nigdy się nie zwróci Hej, ja działam w branży chłodniczo, klimatyzacyjno grzewczej i też zastanawiałem się nad pompą, mam dostęp do takowych pomp z dużym rabatem (wybrałem jednak rbr ) ale prawda jest taka, że jedynym sensownym wyborem jeśli chodzi o pompę powietrze - woda jest mitsubishi zubadan, reszta to szrot (wychwalane przez handlowców), niestety ten zubadan też jest specjalnie "wyzyłowany" przez producenta aby był "dobrym" wyborem jednakże powoduje to zmniejszenie żywotności sprężarki (serca i najdroższego elementu pompy) do 5-8 lat (o ile tyle wytrzyma). Trzeba się liczyć z min. 2 serwisami rocznie takowej pompy (koszt bez napraw ok. 300zł/ za przegląd). Ale z doświadczenia wiem, że serwisanci częściej zaglądają do klientów i sporo kasują. 7kW spokojnie da rade. Każdy kupuje to co mu sie podoba i ja świadomie zrezygnowałem z pompy głównie ze względu na koszt zakupu (ok. 35tyś zł- tak!!! tyle kosztuje pompa warta uwagi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyszek85 08.07.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 a Panasonic?znane firmy na całym świecie budujące domy pasywne montują pompy Panasonica więc to chyba o czymś świadczy?Delphion1 nie przesadzaj z tymi 30 latami:) od Twojego kotła pompa jest droższa o 10tys.Ile Ci idzie ekogrochu na co i cwu?na rok?jaką masz temp w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 09.07.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Przeczytałem sporo wątków na FM odnośnie pomp ciepła. Do domku o powierzchni ok 100m2 polecają np Panasonic aquarea split 5-7kw, do tego zasobnik Galmet i można się zamknąć w kwocie 20 tys. zł z montażem. Gwarancja 3 lata i 5 na sprężarkę, wymagany jest 1 płatny przegląd za 400 zł.Dużo ludzi na forum chwali sobie te pompy. Jak dom będzie dobrze ocieplony to myślę, że PC P-W da radę spokojnie, a koszt inwestycji wyjdzie trochę drożej niż w przypadku ekogroszku.Najbardziej mnie martwi to co napisał kolega kloczkowski84: "żywotności sprężarki (serca i najdroższego elementu pompy) do 5-8 lat (o ile tyle wytrzyma)".Warto się nad tym zastanowić, ale chciałbym na żywo zobaczyć jak działa taka pompa i jakie są realne koszty - zużycie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 09.07.2015 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Witam, ja przerabiam ten temat od strony handlowej i serwisowej. Niestety spora część awarii jest spowodowana przez "fachowców" a właściwie ich niewiedzę. Ale często zaraz po okresie gwarancyjnym ludzie muszą spore pieniądze wyłożyć na awarie. Nic nie trwa wiecznie i nic nie jest bezawaryjne ale jak dla mnie pora na pompę jeszcze nie nadeszła, za kilka lat bardzo chętnie ale jeszcze nie teraz, rynek dopiero raczkuje i większość monterów (śmiem twierdzić , że nawet 80-90% z całości) uczy się na NAS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 09.07.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Witam, ja przerabiam ten temat od strony handlowej i serwisowej. Niestety spora część awarii jest spowodowana przez "fachowców" a właściwie ich niewiedzę. Ale często zaraz po okresie gwarancyjnym ludzie muszą spore pieniądze wyłożyć na awarie. Nic nie trwa wiecznie i nic nie jest bezawaryjne ale jak dla mnie pora na pompę jeszcze nie nadeszła, za kilka lat bardzo chętnie ale jeszcze nie teraz, rynek dopiero raczkuje i większość monterów (śmiem twierdzić , że nawet 80-90% z całości) uczy się na NAS. Czyli teoretycznie jakbym trafił na porządną firmę, która zna się na rzeczy i dobrze wszystko zainstaluje to jest szansa, że to będzie działać? Myślisz, że instalacja pompy w przypadku naszego domku to będzie duże ryzyko? Ja mogę wydać do 10tys więcej na instalacje niż w przypadku ekogroszku bo chcę mieć pełną bezobsługowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 09.07.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Czyli teoretycznie jakbym trafił na porządną firmę, która zna się na rzeczy i dobrze wszystko zainstaluje to jest szansa, że to będzie działać? Myślisz, że instalacja pompy w przypadku naszego domku to będzie duże ryzyko? Ja mogę wydać do 10tys więcej na instalacje niż w przypadku ekogroszku bo chcę mieć pełną bezobsługowość. Każdy wybiera to co chce, nie można nikomu sugerować wyboru, ja tylko piszę to co wiem Pompa bardzo fajna sprawa przy założeniu , że wszedzie bedzie podłogówka (niski parametr), jak grzejniki to dodatkowo fotowoltaika (żeby koszty prądu nie wykonczyły) a i tak nie da rady podgrzać cieczy do 60 stopni no chyba ze chcemy pompe szybko (bardzo szybko) wykończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyszek85 09.07.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 Panasonic ma listę instalatorów certyfikowanych i jeśli chcesz mieć gwarancję to musi Ci jeden z nich zamontować pompę,więc ryzyko nie douczonych i mało ogarniętych montażystów raczej została wyeliminowana.Co do podłogówki to fakt najlepiej jak będzie wszędzie chociaż klimakonwektory można zamontować zamiast grzejników i też będzie latało bez problemów.Można też zrezygnowac z komina i już ta róznica sięzmniejsza,chociaż ja zrobiłem bo fakt nikt nie wie ile to podziała.Co do żywotności sprężarek to przy normalnym użytkowaniu chodzą one 15-30 lat z tego co czytam w necie i się dowiaduję więc to chyba mocno zaniżona żywotność którą podajesz.Byłem u sąsiada i ma taka t-capa 9kW bo większy dom i zadowlony ustawia temp i więcej go nie interesuje nic.Cięzko podać zuzycie prądu bo dom nie ocieplony taryfa budowlana itp.Przy moim zapotrzebowaniu na ciepło grzejąc tylko w jednej drogiej taryfie dziennej wyjdzie w skali roku około 2500zł ogrzewanie z cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 10.07.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 witam wybrałem piec miałowy czyli na wszystko + podłogówka, 4 grzejniki i 2 drabinki - jak mia bym jeszcze raz budować wybrał bym takie samo rozwiązanie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barszcz Biały 10.07.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Schody zamontowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Kowalczyk 11.07.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Zaczynamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agrafffka 11.07.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Michał! Ile wyniósł cię obecny stan? Samo to, co na zdjęciach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Kowalczyk 12.07.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2015 (edytowane) Zdjęcie humusu - 350 zł Przyłącze wodne - 800 zł (robiłem sam + koparka) Prąd - 40 m kabla YAKXS 4x35 + skrzynka budowlana - ok 1000zł (robiłem sam + podbicie elektryka +150zł) Zbrojenie + cement - 3800 zł - z tym, że zbrojenie kupione na cały dom tj. fundament + strop i cementu paleta 1400 kg 33 m3 betonu B20 + 2,5 godziny pracy pompy - 7600 zł (powinno wyjść jakieś 3 m3 mniej, ale koparkowy porobił takie koryta, że można blok postawić ) Robocizna - 4 tys. zł - ale to już na gotowy stan zero. Piach na chudy beton pod ławy - 450 zł - 18 ton W tym tygodniu ma przyjechać bloczek 750 szt., 2 zł sztuka- 1500zł Szukam obecnie piachu do murowania i zasypania w dobrej cenie. Co do zmian: Poszerzony o 1m Kolankowa 1,2 m Doklejony garaż Schowek na górze Zlikwidowany podcień Brak kominka Kotłownia w garażu Większa sypialnia z garderobą podzielona na dwa pokoje Edytowane 12 Lipca 2015 przez Michał Kowalczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts