Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej, wyczytalem na Waszym blogu ze dales pod panele folie paroizolacyjna... dlaczego? jeszcze nigdy o tym nie slyszalem :confused: Czy to moze zalezy od rodzalu stropu ?

Po za tym Blog na medal :wave:

Gwarancja na panele (warunkiem jest folia) oraz ochrona przed wilgocią. Na betonie to wymóg (cały parter) - niestety posadzki lubią pochłonąć sporo wilgoci. Nie wiem jak od praktycznej strony podłoży typu OSB (na piętrze) ale jednak lepiej podmuchać na zimne - zwłaszcza, że podkład też drewniany :)

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Puri
Gwarancja na panele (warunkiem jest folia) oraz ochrona przed wilgocią. Na betonie to wymóg (cały parter) - niestety posadzki lubią pochłonąć sporo wilgoci. Nie wiem jak od praktycznej strony podłoży typu OSB (na piętrze) ale jednak lepiej podmuchać na zimne - zwłaszcza, że podkład też drewniany :)

Ok, rozumiem. A jak ktos ma podlogowke ???

Po za tym jak dam folie to ta wilgoc caly czas tam bedzie i nie ma jak wyparowac :confused:

Szczerze to od ponad 20 lat klade panele i jeszcze nie spotkalem sie z problemem "wilgoc" do tego producenci czesto pisza nie ziemskie rzeczy np: przeczytaj w ksiazce obslugi samochodu - tam jest napisane ze po dojechani do celu nie wolno odrazu wylaczac silnika, tylko ma jeszcze min. 10-15 minut chodzic na wolnych obrotach ! :bash:

"Dziwny jest ten świat" - Czesław Niemen :bye:

Ok, rozumiem. A jak ktos ma podlogowke ???

Po za tym jak dam folie to ta wilgoc caly czas tam bedzie i nie ma jak wyparowac :confused:

Szczerze to od ponad 20 lat klade panele i jeszcze nie spotkalem sie z problemem "wilgoc" do tego producenci czesto pisza nie ziemskie rzeczy np: przeczytaj w ksiazce obslugi samochodu - tam jest napisane ze po dojechani do celu nie wolno odrazu wylaczac silnika, tylko ma jeszcze min. 10-15 minut chodzic na wolnych obrotach ! :bash:

"Dziwny jest ten świat" - Czesław Niemen :bye:

Hmm tą folię to jeszcze sugerują układać na zakładkę 20 cm od krawędzi i kleić taśmą.

Co do ostatniego - niektórzy ludzie lubią rozwiązywać problemy, które sami stworzyli ;)

Dzisiaj kolejny etap wykończenia - salon w całości obłożony panelami razem z listwami. Brakuje tylko listew progowych (maskujących). Niestety ciągle nie mamy sprawnego podjazdu (koparka i transport niesortu dzisiaj nie mógł dojechać na plac).

c.d. wykończeniówka :rolleyes:

[ATTACH=CONFIG]326390[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]326391[/ATTACH]

Panele pierwsza klasa, w połączeniu z kominkiem salon wygląda rewelacyjnie:)

Zastanawiam się jak to jest z panelami w przypadku ogrzewania podłogowego. Czytałem, że przy podłogówce lepiej sprawdzają się płytki (gres, płytki ceramiczne). Poniżej link do artykułu:

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe/posadzka-ogrzewanie-podlogowe-plytki-panele-wykladzina,34_425.html

"Przed podjęciem decyzji o wyborze rodzaju posadzki warto ustalić, w jakim stopniu przewodzi ona ciepło, na przykład dębowa mozaika grubości 0,8 cm – 25 W/(m2*K), dębowy parkiet grubości 1,5 cm – 13,33 W/(m2*K). Przewodzenie ciepła przez terakotę grubości 1 cm osiąga wartość aż 105 W/(m2*K)."

W przypadku podłogówki trzeba zastosować specjalne panele, czy specjalny podkład? Jeśli tak to jaki podkład, jakie panele.

Jak będzie ze współczynnikiem przenikalności ciepła?

Kto ogrzewa piecem gazowym naszą z-tke niech sie pochwali jaki piec marka itp jak sie sprawuje i ile gazu pożera.

Dzięki

Wywołałeś temat:) Już jakiś czas temu mieliśmy się pochwalić naszymi osiągami.

Piec marki Brotje ( nasz znajomy gazownik polecił i sprawdza się rewelacyjnie) z zamkniętą komorą spalania i zasobnikiem na wode. Za okres zimowy rachunek za gaz wyniósł nas 780 zł razem z gotowaniem i grzaniem wody. Przy czym zaznaczam, ze sporo tez paliliśmy kominkiem z rozprowadzeniem ciepła. Generalnie mamy ustawione że jak nas nie ma piec podtrzymuje temperaturę do 19 stopni, potem jak wracamy kominek, i takim systemem rachunek za gaz bardzo miło nas zaskoczył. Ale muszę dodać że nasza zetka jest w technologi szkieletowej i w ściany mamy władowaną wełnę 20 cm o niskiej lambdzie, ogólnie domek dobrze ocieplony z każdej strony.

Też rozmawiałem z kilkoma firmami co mają pianę polichem ponoć piana mało stabilna i ma gorsze parametry na ile w tym prawdy nie wiem.

Polecali niby hiszpańską Tecnopol.

Co do piany samej to nie wiem czy lepsze rozwiązanie sam nad tym się zastanawiam bo też muszę podjąć decyzję ponoć ma słabsze właściowości w stosunku do wełny i jest palna.

Wełnę zaś musi firma uczciwie położyć szczelnie i co tu wybrać :( jakie ceny ci podali ?

Robiłem na folii - pełne deskowanie to już przeżytek - tak wg mnie jak i wg mojego wykonawcy ;)

Jeśli chodzi o cenę to jeszcze należy zwrócić uwagę, że u nas zadaszyliśmy taras oraz mamy całkiem spory garaż (4x8m), na którym także wylądowała dachówka...

Jak już powiedziałem - dachówka to dachówka.

Powoli wychodzi na to, że będę skazany na blachę, więc wybiorę finere. W mojej miejscowości tylko jeden skład! ma w ofercie dachówkę betonową, ale jak mówi dekarzy pewnych do niej nie ma - potwierdziłem organoleptycznie, dzwoniłem do kilku dekarzy i żaden z nich nie był za chętny do kładzenia dachówki...potwierdza się to też na dachach budynków, które odwiedzałem na nowych osiedlach.

Mam tylko prośbę, możesz wrzucić rzuty na których jest zaznaczony dach nad tarasem? Coraz mocniej zaczynam się zastanawiać czy nie złożyć korekty projektu i takiego zadaszenia od razu nie wykonać..

A co do okien: 5 komorowe 3-szybowe czy 6 komorowe 3-szybowe? Różnica około tysiąca złotych na całości

Edytowane przez Michał Kowalczyk

Ciężko uwierzyć, że nikt u Was nie kładzie dachówki betonowej ale skoro tak mówisz to musi tak być ;)

Jeśli chodzi o rzuty z widocznym zadaszeniem tarasu to są udostępnione w galerii dropbox (na samym początku) - link w stopce.

U nas póki co wykuliśmy wszystkie bruzdy pod elektrykę oraz wykonaliśmy drobne prace murarskie. Od jutra zaczynamy rozkładanie kabli :)

Jak znajdę chwilkę w niedzielę to wrzucę jakieś fotki ;)

Hej,

U nas okna 6 komorowe 3 szybowe. Dachówka betonowa Braas, u nas z kolei jest na odwrót - 90% domów w okolicy to dachówka betonowa, pozostałe 5 % to ceramika a pozostałe 5% to blacha ;)

Jesteśmy na etapie uzbrajania kotłowni (wczoraj przywieźli piec), od wtorku rusza zabudowa poddasza.

Pozdrawiam

Kto ma kocioł gazowy?

Ja wytypowałem takie piece wszędzie podłogówka ok razem 130m2 w sumie góra dół. Anhydryt styro 25cm ściany 15cm.

Rurki co 10cm ok 1100mb pętle po ok 60-80mb

Ktoś ma dany model to proszę opisać wady i zalety i czy warto dopłacać do Viessmanna

1. Viessmann Vitodens 222-F z zasobnikiem ładowanym przez wężownicę (130 l) moduluje 3,2-13 B2SA019

lub

Viessmann Vitodensa 200-W. z zasobnikiem zew. to ten sam piec

2.JUNKERS Cerapur Smart ZSB 14-3C + CWU.120L+ FW120 sterownik lub

-- to ponoć to samo GB072 Buderus Logamax Plus Gb072 14 KwRC 300--CWU100 L

3.Buderus Logamax PLUS GB162 15 kW + sterownik RC35 + 100L CWU

4.Kocioł IMMERGAS VICTRIX X 12 2L

Dzięki

Witam

u nas już fundamenty wykopane, zalane ławy i stawiane są właśnie bloczki :wave:mam pytanie bo majstrów mam bardzo szybkich ale nie wściekłych tylko konkretnych ale proszę o radę jaki styropian dać na fundamenty i czy folię zwykłą czy kubełkową:confused:

pozdrawiam serdecznie i melduję że następna z34 rośnie:)

Gość Puri
Witam

u nas już fundamenty wykopane, zalane ławy i stawiane są właśnie bloczki :wave:mam pytanie bo majstrów mam bardzo szybkich ale nie wściekłych tylko konkretnych ale proszę o radę jaki styropian dać na fundamenty i czy folię zwykłą czy kubełkową:confused:

pozdrawiam serdecznie i melduję że następna z34 rośnie:)

https://www.dropbox.com/sh/d9li5fpcvq9cqjc/AAC1OCR4Xiq-Ra8HorWsQrWYa?dl=0&preview=2012_8_28_D.jpg

Witam wszystkich również będę budować z34. Wszystko przeczytałam i część propozycji wykorzystam. Czy jest ktoś kto buduje na opolszczyźnie, chętnie obejrzę domek na żywo lub w okolicach. Jestem na etapie podziału działki. Czy ktoś może mi napisać jaka jest wielkość kotłowni, prosze podać w metrach każdą ścianę.

Pozdrawiam