Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My od razu podłączyliśmy prąd, zamówione 7 kw, docelowo 14kw. Za dwa miesiące wyszło nas 115zł.

Myślę, że wszystko zależy od tego jak szybko chcecie się pobudować. My chcemy jak najszybciej, więc prąd budowlany jest dla nas lepszą opcją. Jeśli chcesz się budować 2-3 lata to zapewne ekonomiczniej wyjdzie agregat.

Kwestia też czy później wykorzystacie prowizorke, u nas ma znaleźć się po budowie w budynku gospodarczym, więc wydaliśmy więcej na uzbrojenie skrzynki.

wszystkie informacje sa przydatne. Prosze o info co bardziej sie opłaca prąd budowlany czy agregat przy budowie? Z czego korzystaliscie i jakie sa ceny

Tak jak napisał poprzednik - jeśli chcesz budować szybko to prąd budowlany.

W razie czego mam na sprzedaż rozdzielnicę budowlaną - jak coś to pisz na priv :)

Witam. Czy możecie mi doradzić jakie schody wybrać - betonowe czy gotowe drewniane, aby służyły na lata i również cenowo żeby nie zrujnowały ? :) Pozdrawiam

Wszystko zależy co preferujesz a i tak będzie to kosztować.

Oba rozwiązania maja wady i zalety,nie da się pomyśleć za Ciebie:-)

Ja wybrałem betonowe, na nie polozylem drewno.Taki mix:-) a taniej by wyszły drewniane ale czy byłbym wtedy zadowolony?

Edytowane przez Delphion1

Witam

Drodzy Zetowcy - pytanie głównie do mieszkających ,co myślicie o zmniejszeniu okna w kuchni tak aby parapet był powyżej blatu kuchennego około 15 cm,

aby można było swobodnie otwierać okno jak będzie pod nim kran. Takie rozwiązanie podpowiedział mi majster.:rotfl: mam jeszcze trochę na podjęcie decyzji ale chciałabym poznać Wasze opinie.:yes:

pozdrawiam

Anna

Witam

Drodzy Zetowcy - pytanie głównie do mieszkających ,co myślicie o zmniejszeniu okna w kuchni tak aby parapet był powyżej blatu kuchennego około 15 cm,

aby można było swobodnie otwierać okno jak będzie pod nim kran. Takie rozwiązanie podpowiedział mi majster.:rotfl: mam jeszcze trochę na podjęcie decyzji ale chciałabym poznać Wasze opinie.:yes:

pozdrawiam

Anna

Jeśli chodzi o nas to woleliśmy (czyt.: żona chciała :D ) mieć blat przechodzący w parapet więc tak będzie. Jeśli chodzi o możliwość otwierania okna to nie będzie z tym problemu ponieważ jest dwuskrzydłowe, a kran będzie dokładnie pośrodku.

Jeśli chodzi o nas to woleliśmy (czyt.: żona chciała :D ) mieć blat przechodzący w parapet więc tak będzie. Jeśli chodzi o możliwość otwierania okna to nie będzie z tym problemu ponieważ jest dwuskrzydłowe, a kran będzie dokładnie pośrodku.

Można zastosować baterie podokienną składaną wsuwaną...

Jaki ekogroszek polecacie i w jakiej cenie kupujecie? czy ktoś z Was kupował z caso lub praktik. ? pytam bo wczoraj mi mój klient mówił, że on tylko tam sie zaopatruje.

Polecam do Twojego piecyka przejechać się na skład i kupić retopal lub nowość ekomial rokita 554 zł tona .A nowinki z casto testowalem i powiem,że taniej i lepiej kupić miał 23 z Piasta.2 zimy temu miałem 25 paliłem bez problemu i teraz testuje rokitę i jestem zadowolony a kalorycznosc dobra.

Odnośnie węgli pal sobie takimi:

Jaret - producent Tauron Wydobycie, kopalnie Janina z Libiąża i Sobieski z Jaworzna. Deklarowana wartość opałowa 21,5 MJ, typ węgla 31.2, spiekalność 0 - 1 RI, popiół do 10%. Może trochę szlakować popiół, zdarza się nadziarno ale węgiel jest miękki

Ten węgiel polecamy do małych domów, dobrze ocieplonych albo ogólnie do palenia w trybie letnim na sam bojler/cwu

Jaret Plus - producenci autoryzowani sprzedawcy Tauron Wydobycie, powinni mieć licencję na ten wyrób żeby móc używać tej nazwy. Np. Bostar Krzeszowice, Adamex Podolsze itp. Typ węgla 31.2 do 32.1. Wartość opałowa 25 - 26 MJ, popiół do 8%, spiekalność do 10 RI.* * *

Węgiel dobry na cały rok, niska spiekalność, wyższa kaloryczność. Nie polecamy jedynie w ciepłe okresy, jeżeli dom jest dobrze izolowany i o niewielkiej powierzchni, będzie za mocny.

Retopal - producent KW SA kopalnia Piast II ZRD Wola koło Miedźnej. Typ węgla 31.2 wartość opałowa min. 24 MJ, popiół 5 - 10%, spiekalność 0 - 1 RI.* *

Węgiel dobry na cały rok, przyzwoita kaloryczność, niska spiekalność. Można go stosować cały rok w domkach dobrze izolowanych o małej powierzchni

Pieklorz Piekary ze względu na jakość jak najbardziej godny polecenia, ale cena wysoka . Producent KW SA kopalnia KWK Piekary Piekary Śląskie. Typ węgla 31.2, wartość opałowa min. 26-27 MJ, popiół do 7%, spiekalność 0 - 9 RI.

Bardzo dobry jakościowo, mało popiołu. Szczególnie polecany na chłodna jesień, wiosnę czy typową zimę. Przy dobrze ocieplonych i małych budynkach nie stosować w trybie letnim czy ciepłą wiosna lub jesienią.

Dla osób szukających dobrego miału węglowego, który nie jest problemowy:

Ekomiał Rokita. Producent KW SA kopalnia Piast II ZRD Wola koło Miedźnej, typ węgla 31.2,* wartość opałowa 25 MJ, popiół do 10%, spiekalność 0 - 1 RI. Bardzo fajny w spalaniu, ok.100zł tańsze od Retopalu a spala się tego nawet nieco mniej niż Retopalu, sporo grochu a niewiele ziarna tzw. zerówki w tym jest.

UWAGA:

Rokitę robi też Bobrek Ruch Centrum - tego już nie warto brać, są problemy ze spiekalnością

Edytowane przez Delphion1

Ponieważ nie będziemy mieć schowka pod schodami, a jeśli chodzi o schody ze spoczynkiem to powiedziano Nam że jeden schodek na dole będzie wystawał i lepiej zrobić zabiegowe żeby weszły całe w obszar przeznaczony na schody. .

Mam zabiegowe i jest ok poza myciem okna dachowego na klatce :/