Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich - wybudowanych i budujących a także tych zamierzających budować! Ja z mężem jesteśmy na etapie oczekiwań aż śnieg i lody się roztopią i ruszamy z budową! Wszystko mamy już przygotowane - działkę, projekt, przyłącza. Projekt z małymi poprawkami - postaram się wstawić kilka fotek z naniesionymi zmianami. Mam nieco inny podział pomieszczeń więc można podejrzeć. Na dole brak podsieni, inaczej rozmieszczone pomieszczenie gospodarcze i łazienka, a na górze - 3 sypialnie. Dodatkowo z mężem wymyśliliśmy sobie na piętrze balkony po obu stronach co również widać na zdjęciach.

dół.jpg

góra.jpg

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosza (jak zawsze zresztą :( ) moje sugestie

- zrobił bym drzwi do sieni/ganku zimą się przydają :)

- małe okienko w kotłowni i by dom z frontu wyglądał symetrycznie dał bym okienko w łazience (mam i jest to super sprawa) :)

- zmniejszył nieco kuchnie i w sieni/ganku zrobił szafę (przydaje się na płaszcze kurtki)

- drzwi do kotłowni i łazienki na środek ściany

co do poddasza nie robił bym i nie robiłem balkonów w domku jednorodzinnym one się nie przydają do niczego nie znam nikogo kto by miał balkony i z nich korzystał (po prostu wychodzi sie na swoje podwórko :))

ale to będzie Wasz wymarzony dom

pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w nowym pracowitym dla Was roku :)

moja fotka :)

http://images43.fotosik.pl/504/a4cd25ac1bc11dea.jpg

Edytowane przez swirek100

Witam!

Ja dopiero marzę:)

Ale działka jest! Więc trochę bliżej jestem i mogę przedstawić wam moją propozycję:)

Działka ma kształt prostokąta (długi 1h, ale w planie ogrodzenie 1000m2).

Od wschodu będzie wjazd na działkę (tu jest już kawałek działki ogrodzony ponad 2000m2, ale ten kawałek chce by mieli przyszli teściowie by oni mi się nie wtrącali, ani ja im:) ), południe widok na pola, zachód dalsza cześć działki wiec co będzie od tej strony to już nasza decyzja :) , a od północy po całej długości działki sad ogrodnika:/ same drzewa...

http://images47.fotosik.pl/507/b213745af54567a4med.jpg

A o to moje pomysły na zmianę :)

Mam nadzieję że nic się nie stanie jak posłużyłam się czyimiś zdjęciami by przedstawić moje propozycje jeśli tak, to bardzo przepraszam i już to zmieniam!!!

Tak było przed dół:

http://images43.fotosik.pl/506/5c7f989ce8c6affdmed.jpg

Po:

jeśli za małe zdjęcie, to proszę przetrzymać lewy ctrl i rolką do siebie. Lub zapisać na dysk

http://images38.fotosik.pl/500/4c17c4010fa47362med.jpg

Tak było przed góra:

http://images35.fotosik.pl/342/1307f552d4d58d48med.jpg

Po:

http://images40.fotosik.pl/489/1a95f848ea3e9364med.jpg

Oczywiście wersja lustrzana oryginału!

Pozdrawiam wszystkich szczęśliwców :)!!!

Z34 górą :)!!!

Witam!

Ja dopiero marzę:)

Po:

http://images40.fotosik.pl/489/1a95f848ea3e9364med.jpg

Oczywiście wersja lustrzana oryginału!

Pozdrawiam wszystkich szczęśliwców :)!!!

Z34 górą :)!!!

witam

jak rozumiem w pokojach na poddaszu na ściance kolankowej chcesz dać okienka ? to od skosu odlicz 12 cm i murłata 24 cm czyli 36 cm od skosu możesz dać okno :)

Witam:)

Swirek100 dziękuje za pomoc:)

Jaką wysokość ma ścianka kolankowa po podniesieniu?

(czy to prawda że można minimalnie podnieść bez pozwolenia ściankę kolankową?)

Zastanawiam się czy warto robić takie okienko...

Bo są sąsiedzi od tej strony hehe i wszystko będzie widać :)

Teść mi też odradza okna w dachu, bo mówi że często przeciekają hmmm...

I że lepiej zastosować okna typu mansarda

Pozdrawiam:)

Witam:)

Swirek100 dziękuje za pomoc:)

Jaką wysokość ma ścianka kolankowa po podniesieniu?

(czy to prawda że można minimalnie podnieść bez pozwolenia ściankę kolankową?)

Zastanawiam się czy warto robić takie okienko...

Bo są sąsiedzi od tej strony hehe i wszystko będzie widać :)

Teść mi też odradza okna w dachu, bo mówi że często przeciekają hmmm...

I że lepiej zastosować okna typu mansarda

Pozdrawiam:)

witam

- ja podniosłem o 24 cm i wyszło 1 m

- dzisiejsze okna w dachu nie przeciekają mam po jednym w pokoju a teraz dał bym po jeszcze jednym z drugiej strony

- jeśli chodzi o okienka które narysowałaś to nie wyjdą bo albo musisz zrobić nadbitkę albo strasznie skrócić dach

- zawsze za miast typowych okien dachowych możesz zrobić lukarnie

pozdrawiam

Witam

Dziękuje ci za informacje na temat wysokości ścianki i za wyjaśnienie że takie okno po prostu nie wyjdzie:)

(przynajmniej dam już sobie spokój hehe)

Co do okien w dachu pewnie masz rację:) i przemyślę to

(bardzo takie okienka mi się podobają:) )

Ogólnie mam dużo czasu na przemyślenia...

ale przynajmniej później będę już wiedziała na 100% co będziemy chcieli hehe:)

Dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam:)!!!

Dzięki za sugestie - napewno cenne.

Pewnie wstawimy drzwi z sieni ale po prostu nie ma ich na rysunku - zawsze mniej zimna będzie wpadało z dworu; jeśli chodzi o kotłownie to jest tam małe okienko - w łazience raczej sie nie zdecydujemy ponieważ myślimy nad małą zmianą - ewentualnie pomniejszyc łazienkę i wejscie do pomieszczenia gospodarczego zrobić z dworu ze ściany bocznej. Swirek napisz proszę kilka słów o kotłowni i piecu - czy "zapachy" uciekają do środka, czy pyły się niosą? O rozmieszczeniu drzwi pewnie będziemy decydować na budowie - zobaczymy wizualnie.Teraz jest się ciężko zdecydować a w głowie mnóstwo pomysłów. A balkony?? Po prostu zawsze marzyliśmy o domku z balkonem :) a teraz będziemy mieli nawet dwa! :)))

Pozdrawiam :)

Dzięki za sugestie - Swirek napisz proszę kilka słów o kotłowni i piecu - czy "zapachy" uciekają do środka, czy pyły się niosą? A balkony?? Po prostu zawsze marzyliśmy o domku z balkonem :) a teraz będziemy mieli nawet dwa! :)))

Pozdrawiam :)

witam

cieszę że mogę pomóc :)

co do pieca nic się nie syfi nic nie pyli i nawet w ganku nic nie czuć - mam piec firmy eNka 1.8 kW na miał, na poddaszu i parterze mam podłogówkę (po za sypialnią na dole i kotłownią) grzejniki mam dodatkowo pod oknami na poddaszu i w sypialni - czyli trzy grzejniki i dwie drabinki w łazienkach na cały ROK do ogrzania domu i na ciepłą wodę potrzebuję jedną przyczepę sosny (500 zł) i max 500 kilo miału (250 zł) palę głównie od 15:00 do 19:00 i mam w domu gorąco. Co do balkonów to jedynie w formie estetycznej.

pozdrawiam

Witam

Dziękuje ci za informacje na temat wysokości ścianki i za wyjaśnienie że takie okno po prostu nie wyjdzie:)

(przynajmniej dam już sobie spokój hehe)

Co do okien w dachu pewnie masz rację:) i przemyślę to

(bardzo takie okienka mi się podobają:) )

Ogólnie mam dużo czasu na przemyślenia...

ale przynajmniej później będę już wiedziała na 100% co będziemy chcieli hehe:)

Dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam:)!!!

proszę i gratuluję wyboru rewelacyjnego projektu :) pozdrawiam

hej!

schody fajne,my myślimy o betonie,a na nim drewno,jakoś nie mam przekonania do drewnianych,może ktoś mnie zachęci?:)

Manga fajna zmiana odnośnie powiększenia gospodarczego,tylko wyklucza okno w łazience,jeszcze się nad tym muszę zastanowić!

proponuję zlikwidować podcień,no chyba,że bardzo chcecie go mieć!

u nas na razie wniosek do um o wypis i wyrys z planu,mapy do lokalizacji, a geodeta pracuje nad mapą do projektu,architekt nagrany,mam nadzieję,że nas nie wyssie z reszty kasy:mad:

ponadto sprawy sprzedaży mieszkania w toku,coś pewnie będzie poślizgu,kasa prawdopodobne dopiero około marca,kwietnia,jak myślicie do zimy zdążymy zrobić chociaż parter???

hej!

schody fajne,my myślimy o betonie,a na nim drewno,jakoś nie mam przekonania do drewnianych,może ktoś mnie zachęci?:)

Też chciałam mieć takie schody:), ale jednak wolę mieć trochę więcej miejsca w salonie bo obiecałam sobie że wstawię tam stół 2 funkcyjny (jadalno-bilardowy hehe:D)

[

Manga fajna zmiana odnośnie powiększenia gospodarczego,tylko wyklucza okno w łazience,jeszcze się nad tym muszę zastanowić!

proponuję zlikwidować podcień,no chyba,że bardzo chcecie go mieć!

- Yulkana też się zastanawiałam nad tym oknem...

Myślałam żeby zrobić małe okienko nad prysznicem bo chodzi o wentylacje tylko, ale jak sobie przemyślałam to wiadomo że te głupi pomysł hehe:)...

Wspomniałaś też że kotłownia się powiększyła to prawda i jak tak sobie wszystko przemyślałam to nic się nie stanie jak trochę znowu zmniejszy się kotłownie a powiększy łazienkę i w ten sposób będzie można zrobić małe okienko z dobrym dostępem:) w łazience:)

Oto moja propozycja poprawionego mojego wcześniejszego rysunku:)

http://images41.fotosik.pl/510/d92597f09b3c4a1fmed.jpg

- Co do podcienia nie chcę go likwidować ponieważ wtedy domek wygląda bardziej ciekawiej, drzwi wejściowe są trochę schowane

(i mniej narażone na zniszczenie, ale i tak w moim przypadku będę musiała wymyślić coś jeszcze żeby osłonić drzwi ponieważ od południa bardzo się niszczą)

i te parę centymetrów, lub paręnaście przeżyję hehe:)

I przy takim prostym domku jednak dodaje to uroku:wave:

paweł.gosia1

Zastanowiłabym się na waszym miejscu nad umiejscowieniem kotłowni i łazienki, ponieważ za każdym razem żeby skorzystać z toalety będziecie musieli wchodzić do sieni przez co może wam się wychładzać w domu (nieznacznie, ale zawsze to coś), a przy okazji wydaje mi się nie to nie wygodne:)

Ale oczywiście to jest moje zdanie:)

Pozdrawiam serdecznie:)!

Edytowane przez manga5

Decyzja nasza była powodowana tym że zewnętrznie wygląda to dużo lepiej: dwa symetryczne okienka z białymi firankami, a nie dosyć że jedno małe, drugie duże to jeszcze w kotłowni przy opalnaiu na paliwo stałe nie bardzo widzę tam piękne białe firanki stąd nasze przemieszczenia. A drzwi dlatego z łazienki gdyż nie bardzo widzę wejście do kotłowni z salonu. Dlatego też wydaje mi się to dobre rozwiązanie. Choć chętnie wysłucham wszystkich opinii.

Świrek zaglądasz?mam pytanie jak sobie radzicie w kotłowni?:) chodzi mi o miejsce na opał,kupujecie węgiel w workach czy w tonach i składujecie,gdzie? generalnie myślę o wygospodarowaniu miejsca na luźny opał,ale nie wiem jak to w praktyce wyjdzie?! ponadto jak wygląda spalanie,Twoje,bo masz zdaje się kocioł zwykły? i jak ktoś ma doświadczenie na ekogroszek?

dzięki wielkie za odpowiedź:D

nie wiem czy to okienko się zmieści,z rysunku technicznego wynika,że szerokość łazienki to 136 cm?!

u nas chyba jednak będzie tak:(sorki za jakość)

http://images47.fotosik.pl/518/2de62fdda106e1f5m.jpg

witaj yulkana

- jeśli chodzi o drzwi do dolnego pokoju to mając schody z spoczynkiem drzwi się nie zmieszczą

- mam komin w tym samym miejscu

- zrezygnowałem z tego kawałka ścianki w kuchni dzięki czemu jest bardziej otwarta

- co do łazienki to zaraz za drzwiami u mnie wyszło 128 cm po podłodze (choć osobiście zaprojektował bym ją nieco inaczej niż na powyższym zdjęciu)

pozdrawiam