Barszcz Biały 06.11.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Na finiszu - instalacja TV i internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 08.11.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 jakiej firmy i jakie modele macie gniazdek i włączników elektrycznych? co byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 09.11.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 jakiej firmy i jakie modele macie gniazdek i włączników elektrycznych? co byście polecili? U nas będzie bez szaleństw. Dzisiaj zamawiam cały komplet Simon 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloczkowski84 09.11.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 U nas będzie bez szaleństw. Dzisiaj zamawiam cały komplet Simon 15. No właśnie ja sie zastanawiam nad tym simonem a ospelem AS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 09.11.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 No właśnie ja sie zastanawiam nad tym simonem a ospelem AS Miałem identyczny dylemat Ospel nawet na necie troszkę taniej wychodzi. Biorę jednak to co mi poleca mój dostawca całej elektryki, a że mam go pod nosem to i w razie czego nie będzie problemów ze zwrotem nadwyżek, wymianą bądź ewentualną reklamacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malej 09.11.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Witamwłasnie otrzymałem projekt z34 w wersji lustrzanej.Dom w projekcie jest ocieplony 12 cm ściany i 8 podłoga, wydaje się to mało jak na te czasy.Moje pytanie to czy też tak u was było i czy mogę to zmienić bez problemu w czasie budowy czy na etapie adaptacji?A może dali mi jakiś stary projekt bo uprawnienia projektantów są wydrukowane w 2012 roku.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Kowalczyk 09.11.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Pracowałem w branży elektro, jeśli chcecie coś bardzo dobrego jakościowo, w miarę przystępnego cenowo i ciekawie wyglądającego to polecę karlika deco (szczególnie w składzie grafit ramka + biel środek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M21719512187 09.11.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Witam własnie otrzymałem projekt z34 w wersji lustrzanej. Dom w projekcie jest ocieplony 12 cm ściany i 8 podłoga, wydaje się to mało jak na te czasy. Moje pytanie to czy też tak u was było i czy mogę to zmienić bez problemu w czasie budowy czy na etapie adaptacji? A może dali mi jakiś stary projekt bo uprawnienia projektantów są wydrukowane w 2012 roku.?? Chyba trzeba to zmienić na etapie adaptacji ponieważ zmienią się wymiary zewnętrzne budynku oraz wysokość stanu zero. Najlepie zapytaj projektanta, który będzie dokonywał adaptacji. Druga sprawa jak dodasz styropianu na podłoge to nie zapomnij tego wziąć pod uwagę przy murowaniu otworów okiennych ponieważ dla mebli kuchennych standard to jest wysokość 85 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_glowacki 11.11.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Witam po długiej nieobecności ją również zdecydowalem się na PC się triecha o mocy 8 kW kontynent ją w ciągu dwóch tygodni wtedy zobaczymy jak się będzie sprawdzać pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 12.11.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Witam po długiej nieobecności ją również zdecydowalem się na PC się triecha o mocy 8 kW kontynent ją w ciągu dwóch tygodni wtedy zobaczymy jak się będzie sprawdzać pozdrawiamy Czekamy na Twoje opinie i spostrzeżenia odnośnie PW. Ja również chcę zamontować PC, ale myślę o Panasonic All-In-One. Napisz jeszcze raz co to za firma i jaki model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Cz. 13.11.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Witam Czy możecie napisać jak macie umiejscowione kontakty elektryczne w kuchni ( dokładnie w których miejscach je umiejscowić aby było wygodnie i funkcjonalnie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M21719512187 13.11.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Witam Czy możecie napisać jak macie umiejscowione kontakty elektryczne w kuchni ( dokładnie w których miejscach je umiejscowić aby było wygodnie i funkcjonalnie). Pozdrawiam Moim zdaniem to jest zależne od projektu kuchni, napewno nie mozna dawać nad płytą czy zlewem Ja mam po ubu stronach płyty indukcyjnej oraz po obu stronach okna. Dodatkowo kilka za szafkami tj: do płyty indukcyjnej (3f), do piekarnika (1f), do zmywarki (1f) do lodówki i do mikrofalówki (1f) do okapu (1f). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malej 15.11.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Chyba trzeba to zmienić na etapie adaptacji ponieważ zmienią się wymiary zewnętrzne budynku oraz wysokość stanu zero. Najlepie zapytaj projektanta, który będzie dokonywał adaptacji. Druga sprawa jak dodasz styropianu na podłoge to nie zapomnij tego wziąć pod uwagę przy murowaniu otworów okiennych ponieważ dla mebli kuchennych standard to jest wysokość 85 cm. A możecie podać jaką wy mieliście w projekcie grubość ocieplenia?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M21719512187 15.11.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) A możecie podać jaką wy mieliście w projekcie grubość ocieplenia?? pozdrawiam Robiłem akurat projekt indywidualny ponieważ jak sobie to przeliczyłem ile zmian musiałbym wprowadzić do gotowego projektu to nie za bardzo by mi się to opłacało. U mnie jest 15 cm w podłodze, 20 cm na ścianach i planuje 35-40 cm w dachu. Pozdrawiam Edytowane 15 Listopada 2015 przez M^2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 16.11.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 (edytowane) Jak już jesteśmy przy projektach to chciałem dopytać o wasze doświadczenia w tym temacie. Czytałem w tym wątku i nie tylko, że taniej wyjdzie kupić projekt gotowy i zrobić adaptację. Napiszcie ile płaciliście za adaptację projektu i jaki był jej zakres. Robiliście od razu projekt poszczególnych instalacji (przyłacze wody itp.). Za rozmieszczenie na działce (dom, studnia, skrzynaka elektryczna, oczyszczalnia) odpowiada geodeta czy może to zrobić architekt, który projektuje/adaptuje dom? To znalazłem w naszym wątku: Koszt projektu i adaptacjiwitam! My z mężem też mamy już gotowy projekt Z34 i pozwolenie na budowę. Nas kosztowało to 480 mapki, 1800 projekt i 2600 adaptacja razem z zaprojektowaniem przyłącza wod-kan i energetycznego. Myślę że nieźle. Kredyt też przyznany - teraz czekamy na wiosnę i do roboty. Dacek 439 22Adaptacja - około 1500 zł tylko dlatego, ze dokonała go znajoma pani architekt. (i tak musiała się podzielić z koleżankami od przyłączy energetycznych oraz wod-kan.)Adaptacja projektu polega na jego dostosowaniu do warunków miejscowych działki czyli na sporządzeniu planu zagospodarowania działki (umiejscowienie wjazdu na działkę, szamba lub oczyszczalni przydomowej bądź przyłączy kanalizacyjnych, energetycznych wraz ze skrzynką, gazowych i wodociągowych.) z uwzględnieniem ustaleń planu miejscowego a jeśli go nie ma to ustaleń wydanych decyzji o wz.Dodatkowo nanosi w projekcie zmiany proponowane przez inwestorów oraz jeśli trzeba przeprojektowuje instalacje - w tym gazowe. Jeśli już umawiamy się z architektem na adaptację to dobrze umówić się na kompleksową obsługę - czyli na dostarczenie kompletnej dokumentacji budowlanej ze wszystkimi dokumentami. KrssliTo co notowałem w zeszycieprojekt -2.070adaptacja-3.000geodeta-400kierownik-1.500 Michał kowalczykGeodeta 350,00 złProjekt + kierownik 4 800,00 zł #1288 str 65za mapki do celów projektowy daliśmy 450 zł,- warunki zabudowy 50 zł, - wydanie warunków wodno-kanalizacyjnych 118zł- opłata skarbowa pozwolenia na budowę 48 zł- ADAPTACJA I ZMIANY W PROJEKCIE (to wszystko co zrobił projektant, o czym pisałam wcześniej łącznie ze złożeniem dokumentów) 4400.Projektant zaprojektował nam również budynek garażowo-gospodarczy, za co skasował 1000zł.Za wszystko płaciliśmy w dwóch ratach, więc stąd pewnie ta moja pomyłka. Monaliza99 401 21Adaptacji projektu to w naszym przypadku 900zł a geodeta za wytyczenie budynku na działce wziął 400zł a wcześniej za mapkę 600zł. Edytowane 16 Listopada 2015 przez drza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 16.11.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 (edytowane) badanie gruntu 700,00mapka do celow projektowych 500,00projekt + pakiet 2320,00architekt łacznie 4150,00przeprojektowanie stropu 500,00 wytyczenie domu 500,00 u mnie tak i to było tanio jak na mój region:) w życiu nie wyjdzie Ci taniej zrobić od podstaw mi zaśpiewał architekt na bazie tego projektu moje zmiany to zamiast 2320 było by 4000 a zmiany i tak zrobiłem co chciałem tyle ,że u kogo innego:) na forum z całym szacunkiem trzeba brać poprawkę na to co ludzie piszą,no chyba że zachodniopomorskie jest drogim regionem w budowie. Edytowane 16 Listopada 2015 przez krzychu85PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 16.11.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 na forum z całym szacunkiem trzeba brać poprawkę na to co ludzie piszą,no chyba że zachodniopomorskie jest drogim regionem w budowie. Oj nie generalizuj kolego, nie generalizuj... Mnie projekt indywidualny kosztował 4.500zł brutto ze wszystkim co było potrzebne do PnB - łącznie ze złożeniem kompletnej dokumentacji w Starostwie. Owszem - na forum idzie różne bajki wyczytać ale nie wolno wszystkich wrzucać do jednego worka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia Cz. 17.11.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Witam Czy ktoś coś słyszał o firmie Skład okien z Bykowa (dolnośląskie) ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M21719512187 17.11.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 (edytowane) Oj nie generalizuj kolego, nie generalizuj... Mnie projekt indywidualny kosztował 4.500zł brutto ze wszystkim co było potrzebne do PnB - łącznie ze złożeniem kompletnej dokumentacji w Starostwie. Owszem - na forum idzie różne bajki wyczytać ale nie wolno wszystkich wrzucać do jednego worka. Dobrze piszesz kolego, nie ma co generalizować i wrzucać wszystkich do jedego wora. Najlepiej wprowadzić swoje zmiany w paincie w projekcie z34 i popytać u projektantów ile chcą za zmiany i adaptacje do gotowego projektu, a ile za indywidualny wtedy wszystko się wyjaśni. Byłem u trzech projektanów-konstruktorów (rok 2012), u mnie z najważniejszych zmian to poszerzenie domu o 0,5 m, strop żelbetowy, przestawienie drzwi tarasowych i reszta zmian tak jak większość zetowców. Za wprowadzenie zmian i adaptacje do gotowego projektu zaśpiewali od 3,5 do 4 tyś. Nie wiem dlaczego tyle, może woleli robić gotowca. Za indywidualny chcieli około 6,5tys, 5,5 tyś i niecałe 5 tyś (pewnie dlatego taka cena bo robił podobny projekt ale nie dopytywałem) z tym, że sprawy w urzędach musiałem załatwiać osobiście. Mapka geodezyjna do celów projektowych 700 zł, wytyczenie 500 zł. Pozdrawiam Edytowane 17 Listopada 2015 przez M^2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 17.11.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Nie generalizuje ,po prostu tak jest szczególnie z kosztami budowy czy niektórych instalacji,Nie mówię ,że autorzy kłamią ,ale czasami ludzie którzy to czytają w tym ja po prostu zaczynają wierzyć ,ze wszystko wychodzi tak tanio i łatwo a realia są inne.Ja np. nastawiłem się na koszt budowy na poziomie ok 30tys za z34 bo ludzie twierdzili ,że więcej niż 35 tys za ten domek to rozbój w biały dzień ,a obleciałem dziesiątki wykonawców i niestety nikt nie chciał zejść poniżej 40tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts