Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Michał Kowalczyk; @M^2 co mają wymiary wysokości budynku do sąsiadów? Chyba jedynie wtedy gdy budynek frontem stoi do płotu sąsiada i ktoś chce powiększyć okap, a to warto zrobić podnosząc ściankę kolankową.

W sumie nic ale sąsiedzi są różni i wydaje mi się, że jakby taki doniósł do PINB, że inwestor buduje nie zgodnie z projektem to mogli by to sprawdzić. Zbyt często się to nie zdarza ale słyszałem o takich przypadkach (koleżanka pracuje w PINB) tylko tam bardziej chodziło o zbliżenie się ze ścianą do granicy działki dlatego napisałem, że "wydaje mi się, że zwiększenie wysokości budynku to też jest istotna zmiana, a nie kosmetyczna".

Pozdrawiam,

U mnie stan surowy otwarty ,dach zadeskowany i pokryty papą, czekam na położenie dachówki:rolleyes:. Nie byłam zadowolona z pracy murarzy, więc zrobili tylko mury natomiast do dachu szukałam dobrych dekarzy. Termin murowania domu przeciągnął się z miesiąca do trzech:cry: i w dodatku murowali tak:wtf:,że trzeba teraz zaklejać wszystkie szczeliny:evil:mieli tyle wpadek,...:bash::. Ale cóż to moja pierwsza budowa .... Z dekarzy jestem bardzo zadowolona..Mam pytanie z czego robiliście ścianki działowe na stropie teriva?

napiszcie proszę ile mieliście strat w pustakach, były uszkodzone lub pękniete nie do użycia.

Zawsze coś tam odpadnie ale wszystko się zuzyje , nawet w ostatecznosci jako utwardzenie pod schody taras ,garaż itd. Jednak jak w palecie nic nie jest uszkodzone lub troszkę to budowlancy wszystko wykorzystają ,spokojna glowa.

Zdrowych i radosnych Świąt wszystkim!

witam wszystkich w nowym roku 2016, napiszcie jakie macie plany lub jaki zastosowaliście stropian do ocieplenia domu grubość i czy biały czy ten szary i co wami kierowało? Czy na etapie projektu muszę się już zdecydować czy potem mogę zmienić?

Planuje dać 20 cm grafitowego. Zdecydowałem się na niego ze względu na lepszą "izolacyjność". Zwykłego nie brałem pod uwagę to nawet nie wiem ile wyjdzie taniej. W mojej okolicy fachowcy za styropian grafitowy 20 cm i tynk silikonowy zaśpiewali około 130 zł/m kw.

Co do projektu to jestem zwolennikiem zaplanowania i robienia zgodnie z nim, szczególnie jeśli chodzi o wymiary zewnętrzne ale to tylko moje zdanie.

Mam pytanie do osób co ogrzewają swoją zetkę gazem. Proszę napiszcie ile Was wychodzi rocznie za gaz. Pytam ponieważ waham się pomiędzy pompą ciepła, ekogroszkiem, a gazem.

Kolejne:

[ATTACH=CONFIG]342036[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]342037[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]342038[/ATTACH]

Pokoje na górze mają spore garderoby - wszystko można tam zorganizować i spokojnie chodzi się wyprostowanym.

A pokoje mimo to są naprawde spore i wystraszająco duże dla dzieci

Piękne wnętrza :) a czy jest możliwość wrzucenia zdjęć łazienek ( górnej i dolnej) ? Pozdrawiam

Witajcie po nowym roku!

U nas podsumowanie:

start - kwiecień, zaraz po Wielkiej Nocy 2015

koniec - poniedziałek przed Bożym Narodzeniem 2015 (po 3 ekipy an budowie działaliśmy)

Wnętrze wykończone w 100%, z zewnątrz nie mamy struktury i podbitki.

[ATTACH=CONFIG]342028[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]342029[/ATTACH]:)[ATTACH=CONFIG]342030[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]342031[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]342032[/ATTACH]

Szybko i ładnie - gratuluje :)

Jeśli możesz to proszę o informacje ile ostatecznie wyszłło zł za metr po podłogach?

Pozdrawiam,

Licząc po podłogach zakładając ze kubaturowo (zewnętrznie) budynek jest 7m x 10m i dwa piętra to wychodzi ok 1857zl/m2.

Wszystko zgodne z pierwtnym projektem Z500.

Do zamieszkania wyniosło nas jakiej 260 tys, (bez działki) z wszystkimi sprzętami, meblami na wymiar i innymi, oraz całkowitym wyposażeniem (wliczajać kazdy wieszak na ręczniki itp). Jedyne co wynieśliśmy ze starego domu to stół z krzesłami.

Łazienka góra.

1a.jpg2a.jpg3a.jpg

Osobiście jestem zaskoczona jej rozmiarem, jest duża, przestronna i wygodna.

Ze względu na szambo zrezygnowaliśmy z narożnej wanny i wybraliśmy taką do której leje sie połowę wody :) Jest nietypowa i ciekawa.

Płytki: dekory Paradyz Irvan Rivo, turkus i biel - Tubądzin Maxima, szklane listy Tubadzin, podloga Urban Graphite.