Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DaGGi-D1 bardzo ładnie urządzony domek:yes:, widać u Ciebie ,że salon jest przestronny, u mnie przy stanie surowym otwartym wydaje mi się dosyć mały;) ale może to teraz tak wygląda. My zaczynamy w marcu- okna, hydraulik, elektryk..... pozdrawiam:bye:

Dziękuję bardzo Anika001,

Moje pierwsze wrażenia po stanie otwartym były dokładnie takie same, potem tynki i salon wydawał się większy, potem przyszła kuchnia i znowu był mały :)

Teraz jest urządzony i nie musi się wydawać bo miejsca i przestrzeni jest sporo - zobaczysz:)

Trzymam kciuki za dalsze prace!

Ile wyszło Wam mniej więcej punktów elektrycznych? Ile elektrycy liczyli Was z punktu i co brali pod uwagę?

U nas było miedzy 100 a 110 pkt. Trzeba liczyć miedzy 38 a 40 zł/pkt. Nam akurat robił przyjaciel to nie wyszło nas aż tyle. Pochodzilismy po domu, pytał jak planuje urządzić każde pomieszczenie, rysował kreda po ścianach dziwne znaczki a resztę dopasował do praktycznych rozwiązań i dużo sam zaproponował.

Wszystko jest idealnie.

Jedyna przeróbka była w kuchni bo zmieniła się w międzyczasie jej koncepcja.

Też mniej więcej tyle punktów naliczyłem, ode mnie znajomy elektryk chce wziąć 25zł z punktu z moim materiałem.

Pytanie jeszcze do osób mających dobudowany garaż (i kotłownie w garażu): czy na podłogę garażu i ścianę pomiędzy domem a garażem kładliście styropian?

Ja po przewertowaniu sporej ilości stron planuję podłogi garażu nie ocieplać, ścianę miedzy domem a garażem ocieplić i podłogę w kotłowni ocieplić.

Pytanie jeszcze do osób mających dobudowany garaż (i kotłownie w garażu): czy na podłogę garażu i ścianę pomiędzy domem a garażem kładliście styropian?

Ja po przewertowaniu sporej ilości stron planuję podłogi garażu nie ocieplać, ścianę miedzy domem a garażem ocieplić i podłogę w kotłowni ocieplić.

Podłogę w garażu i kotłowni ociepliłem.

Ścianę między garażem a domem także dociepliłem - dałem 5cm styropianu tak na wszelki wypadek.

Dokładam mój Z34

Super domek, świetna elewacja:) Zmieniałeś coś w projekcie, poszerzałeś go? Wygląda na całkiem spory z tej perspektywy. Widzę, że masz działkę z lekkim spadkiem. Ja mam spadek na długości ok 1,2m i architekt doradza mi robić podpiwniczenie. Nie wiem ile spadku jest u Ciebie, nie rozważałeś piwnicy?

Edytowane przez drza

Witam Wszystkich Zetowców.

Od dłuższego czasu z żoną śledzimy forum tego projektu. Projekt co prawda wybraliśmy wcześniej ale dopiero w listopadzie 2015 roku również zaczęliśmy budowę naszego z34. Na dzień dzisiejszy wykonaliśmy parter z monolitycznym stropem. Jak dobrze pójdzie od marca jedziemy dalej. Z głównych zmian które wprowadziliśmy to trzeba wymienić likwidację podcienia , dobudowanie wykuszu w kształcie prostokąta przy kuchni, powiększenie okna w kotłowni ( pewnie gazowej:no:), przesunięcie wnęki prysznicowej w łazience na parterze w kierunku przedpokoju( komin będzie bliżej szczytu budynku), zmiana kierunku schodów(zabiegowe) oraz dodatkowe okno w sypialni na parterze i drzwi balkonowe w sypialni nad wykuszem.Jak mi się uda to wrzucę parę fotek. Pozdrawiam.

W sumie nic ale sąsiedzi są różni i wydaje mi się, że jakby taki doniósł do PINB, że inwestor buduje niezgodnie z projektem to mogli by to sprawdzić. ...

Nie przesadzałbym z takimi obawami. PINB w mojej miejscowości w takich przypadkach najpierw zapytuje grzecznie sąsiada co konkretnie w jego opinii jest niezgodne z projektem biorąc pod uwagę że nie ma dostępu do tegoż projektu (urząd nie udostępnia do wglądu osobom niebędącym stroną postępowania administracyjnego dokumentacji budowlanej). Inwestorom nie zawraca się tym głowy chyba, ze sąsiad donosi iż w jego opinii inwestor buduje się zbyt blisko granicy działek (może to łatwo sprawdzić za pomocą dalmierza laserowego - bez wchodzenia na cudzy teren).

Swoją drogą - mimo, że mieszkam w swojej Zetce od 5-ciu lat chętnie wchodzę na forum i z zainteresowaniem kibicuję pozostałym budującym. :)

canon-9a.jpg

canon-10a.jpg