Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po co 15 kw??? Na ten domek 12 kw to max, a i 9 by spokojnie pociągnęła. Nie dajcie się namówić sprzedawcom na większy piec bo tylko się będzie dusił.

Z forum kilka osób używa rbr ekouniversal 12 kw i są zadowoleni. U mnie w okolicach nikt nie prowadzi sprzedaży tych kotłów, więc wybrałem semrau 12 kW polecony przez mojego dobrego znajomego hydraulika, który już kilka takich kotłów montował. Co prawda sterownika do internetu się nie podłączy, ale jak to on mi tłumaczy - czym więcej elektroniki w autach tym więcej ma się co popsuć - w kotłach może być to samo.

Mamy problem, bo okazało się, że piec nam nie wchodzi. Mieliśmy w planach piec na eko-groszek firmy Defro 15Kw. Czy może ktoś ma podobny, lub innej firmy na taki opał, który mogłby polecić do Zetowskiej kotłowni??:(

9kW to max przy tak małym domku większe kotły tylko będą się męczyć i kominem wypuszczać opał...na prawdę nie popełniajcie takiego błędu.Moim zdaniem i 7 kW by starczył przy standardowym ociepleniu i oknach i te 7 kW będzie potrzebne przy - 15 stopniach w większości sezonu grzewczego tak kocioł będzie tylko się męczył.

http://cieplowlasciwie.pl/ proszę tu link gdzie w bardzo bliskim stopniu określicie swoje zapotrzebowanie na moc kotła.

Pozdrawiam:)

Czy możecie mi podać, ile Was kosztowała hydraulika, piec, materiały, podłogówka, robocizna , hydraulik wstępnie wycenił na 26 000 wydaje mi się dosyć drogo:( , jak z cenami u Was?

pozdrawiam

Pewnie wszystko zależy od wyboru pieca i systemu ogrzewania. Proponuje zrobić kilka wycen.

U nas do tego etapu jeszcze daleko, choć wstępnie znajomy mówił o kwocie rzędu 20 tys.

Dla porównania znajomi w z12 za system mieszany zapłacili niecałe 17 tys.

A ja mam pytanie o komin.

W hurtowni polecili dwa

LZMO plastyczny za 1964 zł i izostatyczny tez tej firmy za 2750 zł.

Czytając forum odnotowałam schiedla i plewa. A ktoś by mógł się odnieść do tych podanych przeze mnie? Mąż sugeruje wziąć ten nieco droższy.

Pozdrawiam:)

ps. u nas mury parteru wyciągnięte :D

http:// allegro.pl/schiedel-rondo-fi-200-8m-komin-systemowy-i6009819453.html

Tak na szybko poszukalem i chyba taniej?

Można znaleźć tańsze na alledrogo i niekoniecznie gorsze.

Z mojego doświadczenia to najwazniejszy wkład ceramiczny i izolacja zastosowana reszta to pustak ,czy tam będzie pisało to czy owo miałbym w du...

Porozmawiajcie z wykonawcą/kierem najlepiej i niech doradzi.

Pozdrawiam

Edytowane przez Delphion1
Literowka

http:// allegro.pl/schiedel-rondo-fi-200-8m-komin-systemowy-i6009819453.html

Tak na szybko poszukalem i chyba taniej?

Można znaleźć tańsze na alledrogo i niekoniecznie gorsze.

Z mojego doświadczenia to najwazniejszy wkład ceramiczny i izolacja zastosowana reszta to pustak ,czy tam będzie pisało to czy owo miałbym w du...

Porozmawiajcie z wykonawcą/kierem najlepiej i niech doradzi.

Pozdrawiam

Dziękuję za szybką odpowiedź. Wykonawcą jest mąż :)

Wieczorem dokładnie przejrzymy oferty :)

Delphion komin systemowy przez Ciebie zalinkowany owszem tańszy, ale jest jedno-wentylacyjny. Dwu-wentylacyjne są znacznie drooooższe. A mąż mówi, że my w kotłowni mamy 2 wentylacyjny.

Pigmey to Twoją Plewę odnotowałam :)

Wczoraj cały wieczór romansowałam z "kominami". I wiem, że nic nie wiem.

Mogłabym przystać na propozycję męża znajomego i wziąć droższy lzmo ...ale nie wiem czy mnie nie naciąga ( czasami mam wrażenie że ma zaburzenia na tle cena=jakość).

Delphion komin systemowy przez Ciebie zalinkowany owszem tańszy, ale jest jedno-wentylacyjny. Dwu-wentylacyjne są znacznie drooooższe. A mąż mówi, że my w kotłowni mamy 2 wentylacyjny.

Pigmey to Twoją Plewę odnotowałam :)

Wczoraj cały wieczór romansowałam z "kominami". I wiem, że nic nie wiem.

Mogłabym przystać na propozycję męża znajomego i wziąć droższy lzmo ...ale nie wiem czy mnie nie naciąga ( czasami mam wrażenie że ma zaburzenia na tle cena=jakość).

Powiem tak: nie ma co cudować i przepłacać byleby tylko nie wziąć jakiegoś byle czego. W miarę uznany producent + jakaś promocja i brać :p

Komi to komin. Nasza Plewa nie miała nawet wentylacji - dostaliśmy osobno pustaki wentylacyjne i wio. A jak na etapie budowy stwierdziłem, że przydadzą nam się jednak 2 dodatkowe kanały wentylacyjne to tylko dokupiliśmy tych pustaków i po problemie :p

Jedyne na co zwróciłbym teraz uwagę to przekrój kanału dymowego. U nas jest fi200 i spokojnie mógłby być mniejszy - np. 180. Zawsze to parę złotówek na inne fanaberie :p

Po wielu sugestiach zastanawiam się nad zrobieniem okna koło stołu:confused:. Widzę ,że wiele osób ma okno, może doradzicie. Co do wyceny hydraulika mam następną za 22 000 , już lepiej....:D

U nas jest. Dlaczego? Bo jest od wschodu więc od rana będzie jasno w salonie. Bo jest od strony, z której nigdy nikt nic nie wybuduje. Bo w tym miejscu miały być dodatkowe drzwi balkonowe ale stwierdziliśmy, że to bez sensu i wstawiliśmy okno :p

Co do hydraulika nie doradzę bo u nas była w większości robocizna własna, a kotłownię uzbroił wujek hydraulik ;)

Ale wszystkie materiały plus kocioł, grzejniki Purmo (4szt.), drabinki łazienkowe (2szt.), podłogówka (prawie cały parter) i gratyfikacja dla wujka kosztowały nas jakieś 23.000zł.

Piec RBR Ekouniwersal 12kW, cała kotłownia w miedzi.