Michał Kowalczyk 20.03.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Bez projektu, koszt z materiałem ok. 5 tys - w tym instalacja elektryczna, tv oraz alarmówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 21.03.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 mam pytanie odnośnie ins. elektrycznej , jaki jest koszt projektu takiej instalacji i kto ja robi? Jakie mieliście ceny oraz cene zalożenia całej instalacji łącznie z materiałem. Projekt instalacji na potrzeby uzyskania PnB miałem wliczony w cenę całego projektu - tak samo jak pozostałe "branżówki". Końcowe wykonanie ma się do tego nijak - robiłem gniazdka i łączniki tam gdzie mi się uwidziało Co do kosztów to: - materiały (kable, rozdzielnica, puszki i inne duperele) jakieś 3.500zł - gniazdka i łączniki wszelakie 1.300zł - robocizna: 0zł - pomoc merytoryczna elektryka: 170zł - podłączenie rozdzielnicy, pomiary i papierologia: 480z Jeśli chodzi o alarm to kosztowało nas to 2.500zł - okablowanie samodzielnie, resztą zajął się specjalista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 21.03.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) Co do alarmu dodam zakupilem satela ca 10 po demontażu z czujkami za 500 zł komplet,programowalem sam(Wujek Google pomógł)Projekt hmm...w zasadzie robiłem gniazdka gdzie chciałem. Ps.Kable oczywiście zaplanowac i przed tynkami rozmieścić. Edytowane 22 Marca 2016 przez Delphion1 Dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 23.03.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Co do alarmu dodam zakupilem satela ca 10 po demontażu z czujkami za 500 zł komplet,programowalem sam (Wujek Google pomógł) . Wow, niezła cena. A jeszcze większe WOW za samodzielne programowanie. Trudne toto? Ps.Kable oczywiście zaplanowac i przed tynkami rozmieścić. No to raczej oczywiste ale u nas i tak nie obyło się bez kilku poprawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delphion1 23.03.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Wbrew pozorom nie,troszkę zacięcia i poszperania w necie.Na forum elektroda jest wszystko.Należy ściągnąć instrukcje instalatora,schemat i wio.Miałem mieszane uczucia co do systemu z demontażu ale wszystko śmiga więc nie ma co marudzić jak troszkę kasy zostało na dziwactwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratciszek 23.03.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Hej,napiszcie proszę ile punktów wam wyszło (chodzi o elektrykę). Dziś elektryk mi powiedział że albo liczą od punktu min. 35 zł lub wyceniają całośc robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 23.03.2016 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Hej, napiszcie proszę ile punktów wam wyszło (chodzi o elektrykę). Dziś elektryk mi powiedział że albkażdy od punktu min. 35 zł lub wyceniają całośc robocizny Jednemu wyszło 100 a drugiemu pewnie 150... Jeśli nie macie jeszcze SSZ nawet to nie ma co cudować bo i tak nie wiecie jak to wszystko będzie w rzeczywistości wyglądać bo kazdy ma inne upodobania... Dlatego też przyjmijcie sobie na przykład 120 punktów i wyceniajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Jacek 30.03.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 Witam Budujemy domek z34, mamy dylemat gdzie umieścić płytę grzewczą w kuchni. Może ktoś nam pomoże ze swojego doświadczenia wybrać na nią miejsce. Prosimy o pomoc pozdrawiamy budujących i mieszkających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika001 31.03.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Witam też miałam problem z rozmieszczeniem sprzętów w kuchni, płyta będzie koło komina , a piekarnik po przeciwnej stronie wbudowany w meble. Niedługo wchodzi u nas elektryk więc muszę już określić co gdzie będzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariada 01.04.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Coś tu spokojnie Sezon ruszył na 102? U nas pomalutku, czekamy na strop. Zamawiamy lada moment więźbę. Zdecydowaliście się na podbitkę czy nadbitkę? (jakieś za i przeciw mile widziane). My wstępnie jesteśmy za nadbitką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariada 01.04.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Sama bym chętnie podpatrzyła kuchnie innych:) Ja myślę by zrobić tylko "L"- pewnie trochę mało będzie...i wtedy płyta byłaby na tej ścianie od komina, pośrodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 01.04.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Sama bym chętnie podpatrzyła kuchnie innych:) Ja myślę by zrobić tylko "L"- pewnie trochę mało będzie...i wtedy płyta byłaby na tej ścianie od komina, pośrodku witam wszystkich Świrkowa kuchnia http://static.pokazywarka.pl/i/6470452/328316/1.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 01.04.2016 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Hej, napiszcie proszę ile punktów wam wyszło (chodzi o elektrykę). Dziś elektryk mi powiedział że albo liczą od punktu min. 35 zł lub wyceniają całośc robocizny witam na szybko ~50 gniazdek i włączników + 17 światełek wewnątrz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 01.04.2016 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Oczywiście,że zagladam i czytam każdy post , Świrek zapewne również. Dzięki temu forum dom obejrzalem przed budową i wiele cennych rad od budujących przemyslalem. Pozdrowienia i powodzenia. Witam 6 latek już mieszkam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 01.04.2016 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Ostatnio forum przeczytałam od deski do deski to widziałam, że o nas wspomniałeś( chyba to był post tchnięty po naszej wizycie) i w domku trochę zmian zaszło, a bardziej wokół Jest pięknie ( wszak krssl uczył się od mistrza świrka- Irku dziękuje za namiary ) Urosłem 4 centymetry :) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigmey 01.04.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 witam na szybko ~50 gniazdek i włączników + 17 światełek wewnątrz pozdrawiam Hmmm... A potrójny zestaw gniazdek liczysz jako jedno czy jako trzy? U nas wyszło trochę więcej - akurat znalazłem zestawienie to wklejam. Punktów świetlnych wyszło coś koło 30 czy 35. Gniazdo podwójne 26 Gniazdo pojedyncze hermetyczne (klapka biała) 13 Łącznik pojedynczy 7 Łącznik podwójny 10 Łącznik potrójny 3 Łącznik schodowy pojedynczy 9 Łącznik schodowy podwójny 2 Łącznik krzyżowy 2 Gniazdo antenowe R-TV-SAT 6 Gniazdo ethernet kat. 5e 7 Łącznik dzwonkowy (bez piktogramu) 1 Łącznik (przycisk) roletowy 10 Razem sztuk 94 ale to się ciągle jeszcze zmienia A w sumie nie cudowaliśmy jakoś specjalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 02.04.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 No i wreszcie po 6 latach systemem gospodarczym udało się. pokaże kilka fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 02.04.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 i parę jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 02.04.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Hmmm... A potrójny zestaw gniazdek liczysz jako jedno czy jako trzy? U nas wyszło trochę więcej - akurat znalazłem zestawienie to wklejam. Punktów świetlnych wyszło coś koło 30 czy 35. Gniazdo podwójne 26 Gniazdo pojedyncze hermetyczne (klapka biała) 13 Łącznik pojedynczy 7 Łącznik podwójny 10 Łącznik potrójny 3 Łącznik schodowy pojedynczy 9 Łącznik schodowy podwójny 2 Łącznik krzyżowy 2 Gniazdo antenowe R-TV-SAT 6 Gniazdo ethernet kat. 5e 7 Łącznik dzwonkowy (bez piktogramu) 1 Łącznik (przycisk) roletowy 10 Razem sztuk 94 ale to się ciągle jeszcze zmienia A w sumie nie cudowaliśmy jakoś specjalnie... gniazda 2 ,3 ,4 włączniki 2, 3 ,4 jako jeden , hermetyczne na zewnątrz ale ich nie liczyłem mam 3 pojedyncze , 3 włączniki nie liczone , punkty świetlne na zewnątrz 6 , nie liczone gniazd rtv nie robiłem zostawiłem długi kabel do tv lub dekodera bezpośrednio (mniej łącz to lepiej) ethernet tak samo kabel ze ściany - przyszedł router i wszystko po wifi z tym jak pisałem ile budujących tyle potrzeb gniazdek, włączników - podałem orientacyjnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra80 02.04.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 i kilka jeszcze PS Obecnie na blacie w kuchni jeszcze mam szkło białe, jednak nie mam zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts