Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i wreszcie po 6 latach systemem gospodarczym udało się. pokaże kilka fotek

Rewelacja !!!

Dziękuję za fotki :) Fajnie tak podejrzeć:)

Piękne lata za Wami...a te najpiękniejsze przed Wami :) Oby dobrze Wam się mieszkało:)

Irku dziękuję za kuchnię:)

Ja bym chętnie jeszcze popatrzyła na najmniej reprezentacyjną część domu, czyli pomieszczenie gospodarcze. Czy ktoś ma ochotę coś wstawić? Najlepiej osoby, które nie zmieniały układu.

Ja chyba trochę przekombinowałam. A mianowicie zachciało mi się asymetrii i okno powiększyłam do rozmiaru tego z kuchni. A teraz się zastanawiam, czy nie za dużo będzie widać :p

Pozdrawiam serdecznie wszystkich,a szczególnie tych obecnie budujących, którzy mają tysiące dylematów :)

spyra80 piękne wnętrza, :) łazienka biało-czarna w moim guście , ja będę miała białą z czarnymi dodatkami na dole. :rolleyes: Zgadzam się z mariadą ,że fajnie tak podejrzeć . Łatwiej wtedy wyobrazić sobie jak wyglądają wnętrza , jak rozmieścić meble , co jeszcze można zmienić.

Pozdrawiam serdecznie i życzę Ci spyra80 aby Wam się przyjemnie i wygodnie mieszkało .:bye:

Woda i kanalizacja położona. Teraz oczekiwanie na tynki (połowa maja), zastanawiam się czy zanim przyjdą nie odeskować sobie podłogi na stryszku.

Nie zastanawiać się, tylko deskować:) Zawsze to z pracami do przodu.

My czekamy na strop. W tym czasie mąż postawił grilla i wykańcza altankę ( polbruk). Zawsze będzie przyjemniej, bo wszędzie, jak to na placu budowy, kupa piachu i nic więcej.

Dajcie znać co u Was się dzieje.

Ps. Nikt nie ma zdjęć pomieszczenia gospodarczego?

Owocnych działań życzę:)

Nie zastanawiać się, tylko deskować:) Zawsze to z pracami do przodu.

My czekamy na strop. W tym czasie mąż postawił grilla i wykańcza altankę ( polbruk). Zawsze będzie przyjemniej, bo wszędzie, jak to na placu budowy, kupa piachu i nic więcej.

Dajcie znać co u Was się dzieje.

Ps. Nikt nie ma zdjęć pomieszczenia gospodarczego?

Owocnych działań życzę:)

A ja wręcz przeciwnie - nie robiłbym teraz stryszku. Po co narażać deski na wchłanianie ogromnej ilości wilgoci, którą wygenerują tynki i ich schnięcie?

A poza tym łatwiej się ociepla strop od góry. Ja podczas zabudowy poddasza od dołu dawałem 10cm wełny między krokwie i jętki a regips (w poprzek belek, wieszana na wieszakach krokwiowych), a później od góry układałem sobie na luziku między jętkami;)

U nas sufity już zagruntowane dwukrotnie, część lamp na dole już zamontowana, teraz zabraliśmy się za obrabianie otworów okiennych gładzią i gruntowanie ścian... :)

Edytowane przez Pigmey

cześć wszystkim, mam pytanko jak wygląda podłączenie mediów a dokładnie wykopy w gruncie pod media. Mój kierownik budowy twierdzi że pomiędzy wykopem pod kanalizację i wode musi byc zachowana odleglość 4m od wykopu z prądem. Prosze o info jak to u was wyglądało. Moje media będą szły przez podwórko rodziców. Czy wodę i kanalizację można połozyć w jednym wykopie?

cześć wszystkim, mam pytanko jak wygląda podłączenie mediów a dokładnie wykopy w gruncie pod media. Mój kierownik budowy twierdzi że pomiędzy wykopem pod kanalizację i wode musi byc zachowana odleglość 4m od wykopu z prądem. Prosze o info jak to u was wyglądało. Moje media będą szły przez podwórko rodziców. Czy wodę i kanalizację można połozyć w jednym wykopie?

A więc tak:

- jak robili u mnie rozbudowę sieci wod-kan (dom stoi 60m od drogi, w której biegnie sieć) to położyli kanalizację i wodę mniej więcej obok siebie (woda szła jakieś 1,5m obok kanalizy)

- sieć elektryczna jest zakopana o kolejne 1,5-2m dalej (tzn. na jednym skraju drogi idzie woda, środkiem drogi kanalizacja, a na drugim skraju biegnie prund, droga ma coś koło 4 metrów))

- przyłącz prądu na działce leci zgodnie z projektem jakieś 2m od kanalizacji

Projekty porobione i zatwierdzone przez wszystkie mądre głowy jakie musiały to oglądać i nikt niczego nie kwestionował.

Zapytaj kierownika jak w takim razie widziałby skrzyżowanie sieci? Kopałby dziurę na 4m poniżej wody żeby kabel położyć? Chore.

• 2 weeks później...
Witam

czy ktoś z użytkowników pieca na pellet może się wypowiedzieć na jego temat. czy jest z niego zadowolony i jak szacują się koszty ogrzewania pelletem po minionym sezonie zimowym. Zastanawiamy się nad wyborem pieca na ekogroszek i pellet.

Pozdrawiam

O piecach węglowych i kosztach było już wiele razy mówione o pellecie chyba nikt nie pisał.

Pomysl nad gazem ,trochę drożej ale i wygodniej.

• 2 weeks później...

Też nie mam pomysłu czym wyłożyć ścianę między meblami kuchennymi, ale mam jeszcze trochę czasu do tego etapu ;) u mnie dopiero jest założona elektryka , czekam na hydraulika. Na forum ostatnio coś bardzo cicho:popcorn: czy wszyscy już ukończyli budowy czy są tak zajęci, że brak czasu na odwiedziny:)

pozdrawiam

Też nie mam pomysłu czym wyłożyć ścianę między meblami kuchennymi, ale mam jeszcze trochę czasu do tego etapu ;) u mnie dopiero jest założona elektryka , czekam na hydraulika. Na forum ostatnio coś bardzo cicho:popcorn: czy wszyscy już ukończyli budowy czy są tak zajęci, że brak czasu na odwiedziny:)

pozdrawiam

P_20160515_094942.jpg

Może pomogę ,u nas wybraliśmy drewno to samo co fronty,płytki odpadły z wielu względów.Nad piecem szkło,reszta drewno.W utrzymaniu jest super i nie musimy martwić się o fugi :)

Może kogoś zainteresuje:

Długo zastanawialiśmy się co zrobić z tarasem betonowym z którego często korzystamy wraz z kotem:).Braliśmy pod uwagę płytki (tutaj problemy ze szkodami gorniczymi wkluczyly je)i kostkę brukową (tutaj czeste odwiedziny na tarasie i wnoszenie piasku do salonu nam sie nie usmiechalo) ostatecznie wybór deska kompozytowa, wykonanie wraz z małżonką dwa dni :)

Sorki za jakość fotek (tablet)

P_20160515_100350.jpg

Edytowane przez Delphion1
Dopiek