Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie , mam do was pytanko odnosnie dachówki ceramicznej. Jaką macie (firma, nazwa ) i na co zwracać uwage przy zakupie ? Dzieki za porady

My mamy ROBEN MONZA w kolorze Kasztan

Po pierwsze czytaliśmy opinie tak aby gwarancja była długa a z dachówką żeby nic się nie działo, tą doradził nam dekarz (którego mamy w rodzinie) uważał że jakość naprawdę jest dobra. Prawie w ogóle nie było odpadu - w stylu pokruszone dachówki w transporcie.

Ze względu na dużego orzecha tuż przy budynku postawiliśmy na glazurowaną żeby żaden "mech" nie osiadał na dachu jak u sąsiada który ma kilka sosen i jakieś tam inne drzewa :)

Ponoć tańsze dachówki - no name - potrafią nawet BLAKNĄC?!

Co do koloru nie mieliśmy wyboru - jedynie dwa odcienie = konserwator.

Roben Piemont tobago - mniejsza od monzy ale jakość ta sama , jak na razie zero problemów.

Nasz wybór identyczny :)

Właśnie delphion przekopuję forum, by znaleźć Twój dom, bo nie doczytałam wcześniej jakoś, że masz piemont tobago :)

Ładniejszej dachówki nie znalazłam. Jak będzie prezentować się na naszej zetce czas pokaże, za 2 tygodnie może. Na obecną chwilę deskujemy cały dach.

Witam nowych na forum :)

Dzięki za info, następne pytanko czy może ktoś miał podobny problem i jaki był tego koszt. Odnośnie przyłączeń muszę pociągnąć kabel elektryczny ze skrzynki którą postawił Tauron zakład energetyczny przy drodze. Kabel ze skrzynki do mojej posesji muszę pociągną ok 100m niestety nie postawia skrzynki przy mojej działce tylko przy głównej ulicy. Następnie muszę również pociągnąć wodę i kanalizę też ok. 100m. Ile was to kosztowało? Czy zlecenie było na firmę czy sami robiliście i jak z odbiorem.

Dzięki za info, następne pytanko czy może ktoś miał podobny problem i jaki był tego koszt. Odnośnie przyłączeń muszę pociągnąć kabel elektryczny ze skrzynki którą postawił Tauron zakład energetyczny przy drodze. Kabel ze skrzynki do mojej posesji muszę pociągną ok 100m niestety nie postawia skrzynki przy mojej działce tylko przy głównej ulicy. Następnie muszę również pociągnąć wodę i kanalizę też ok. 100m. Ile was to kosztowało? Czy zlecenie było na firmę czy sami robiliście i jak z odbiorem.

Niestety nie pomogę bo miałem max 6m i w zasadzie obyło się bez problemów poza kanalizacją.Ta Cię szarpnie finansowo i jak tylko możesz to lepiej rób oczyszczalnie ,koszt będzie tańszy a za kanalize już nikomu nie płacisz. Powodzenia

U nas sytuacja podobna. Zarówno wodę jak i prąd będziemy musieli przez 100m pociągnąć na swój koszt. Myślę, że można dogadać się z fachowcami, by wykonali dodatkową usługę jako "fuchę".

wszystko przed nami, więc cen nie znam.

Czy ktoś z was podpisywał umowę na budowę domu? Jak tak to czy macie jakiś wzór? Lub co zostało tam zawarte.

Jeśli jeszcze potrzebujesz to przypomnij mi jutro w prywatnej wiadomości to zeskanuję moją z ekipą do stanu surowego otwartego (bez dachu), wszelkie pozostałe prace bez jakichkolwiek umów.

My obecnie na etapie kładzenia płytek, pomalowane sufity na dole, zamówiona kuchnia pod zabudowę, planowana wprowadzka koniec września, ale robimy póki co tylko dół. Góra ocieplenie i podwieszany sufit, wykończenie łazienki i pokoi na spokojnie już po zamieszkaniu.

Przez kilkukrotne wybranie droższych materiałów nie zmieścimy się w zakładanym kosztorysie, ale robiliśmy to z pełną świadomością. Góra i ogrodzenie, kostka mogą trochę poczekać :)

My obecnie na etapie kładzenia płytek, pomalowane sufity na dole, zamówiona kuchnia pod zabudowę, planowana wprowadzka koniec września, ale robimy póki co tylko dół. Góra ocieplenie i podwieszany sufit, wykończenie łazienki i pokoi na spokojnie już po zamieszkaniu.

Przez kilkukrotne wybranie droższych materiałów nie zmieścimy się w zakładanym kosztorysie, ale robiliśmy to z pełną świadomością. Góra i ogrodzenie, kostka mogą trochę poczekać :)

No to pogratulować i trzymam kciuki :)

U nas dół gotowy i praktycznie już umeblowany, góra też gotowa oprócz łazienki, która "się kafelkuje". A w sumie się nie kafelkuje bo przerwaliśmy i zabraliśmy się za ocieplenie ;)

No i dzisiaj zgłosiłem do nadzoru zakończenie budowy - jak wszystko dobrze pójdzie to za kilka dni się wprowadzamy :)

Co do przekroczenia kosztów to u nas trochę też przeciągnęliśmy ale to chyba normalne - aktualnie na ten przykład mamy na tapecie parapety zewnętrzne - miało być budżetowo czyli blaszane ale, że są bardzo nietrwałe i głośne podczas deszczu to prawdopodobnie (czyli na 90%) będzie szary granit... ;)

I tak w kółko. Ale trzeba przyznać, że mieliśmy też sporo oszczędności więc jakoś ten wózek pchamy :p

Niestety zdjęć na Dropbox już nie udostępniam z kilku powodów, a poza tym jak już ktoś tutaj kiedyś napisał - nasz domek ma tyle zmian, że to już nie jest Z-etka ;)

Pozdrowionka

Edytowane przez Pigmey

czy ktoś mial podobny problem a więc zakupilam dodatkowo w z500 zsetaw materiałow. Ale sa w min same błedy ilości dodatkowo po przecinku np. bloczki w ilości 123,77 szt. Firma hurtownia budowlana łapię się za glowe ale z500 twierdzi ,że wszystko ok. Hurtownia nie chce się z projektu liczyc ilości materiałów a jak było u was?

czy ktoś mial podobny problem a więc zakupilam dodatkowo w z500 zsetaw materiałow. Ale sa w min same błedy ilości dodatkowo po przecinku np. bloczki w ilości 123,77 szt. Firma hurtownia budowlana łapię się za glowe ale z500 twierdzi ,że wszystko ok. Hurtownia nie chce się z projektu liczyc ilości materiałów a jak było u was?

Nie mieliśmy żadnego zestawienia materiałów.

Wysłałem projekt do 4 hurtowni i sami sobie mniej więcej oszacowali ilości i na tej podstawie podali ceny poszczególnych materiałów.

Ja sobie to pouśredniałem, policzyłem i w ten sposób wyszło mi gdzie będzie najtaniej (notabene - różnica między najwyższą a najniższą ofertą wyszła na poziomie przeszło 20% :|) A na koniec poprosiłem jeszcze majstra, żeby też to policzył ;)

A później dałem numer do handlowca majstrowi (a w zasadzie nie musiałem bo się znali :p), handlowiec dostał przykaz przesyłania WZ-tek do mnie na maila + majster też dostawał od kierowcy kopię, którą mi przekazywał i wszystko szło pięknie, a materiały były na budowie wtedy kiedy miały być i w takich ilościach jakie były potrzebne.

Ot i cała filozofia.

Powodzenia!

P.S.: 123 bloczki? U mnie pustaków ceramicznych 25cm P+W poszło przeszło 1700... Nawet biorąc pod uwagę to, że mam doklejony garaż i budynek ciutkę powiększony to i tak ta Wasza liczba trochę za mała się wydaje :p

Edytowane przez Pigmey

Witam, jaką grubość wełny macie u siebie między krokwiami? U nas już posadzki zrobione, teraz czas na ocieplenie.:D

Skosy: 18cm między krokwiami (czyli na wysokość krokwi) do samego szczytu.

Część pozioma sufitu na poddaszu: 18 między jętkami.

Do tego po całości skosów i sufitu na poddaszu dodatkowe 10cm między regipsem a jętkami i krokwiami (w poprzek aby zasłonić całość)

Wełna Ursa Gold, lambda 35.

WP_20151218_20_17_24_Pro.jpg

Pigmey dziękuję bardzo za obrazową odpowiedź:D Mąż będzie miał zajęcie , a damy taką samą grubość wełny jak u Ciebie. Schody będą u nas jednak zabiegowe, ponieważ ze spocznikiem zajmowały by więcej miejsca,:o jak rozrysował projektant to jest spora różnica. a zawsze chciałam mieć takie jak Świrek:confused: