Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po bardzo długiej przerwie, my też już mieszkamy :)

Czym palicie w swoich piecach?

Ja paliłem ekomiałem rokitą ale ostatnia dostawa była "słaba" tzn. jest bardzo dużo pyłu nie ziarenek. Poprzednią dostawę jak miałem było tak jak jeszcze w poprzedniej (zeszłej zimy), czyli było dużo ziaren min.3mm, teraz jest bardzo dużo "piachu" (drobnego pyłu miałowego).

Zastanawiam sie nad zmianą, czy ktoś z Was miał doczynienia z ekomiałem :

Miał węglowy kl. 24-26 (kruszony węgiel) PRESTIGE

Ekomiał Sztajger KL.25-27 Z kUP pAN wYNGIEL

MyksEkomiał 25-27

Ja w tym roku też jestem średnio z niego zadowolony a tym o który pytasz paliłem 3 sezony temu i poza tym że było sporo popiołu problemów nie miałem.Jednak za czesto musiałem popielnik opróżniać i dlatego przeszedłem na coś innego.Trzeba próbować,kup 4 worki na próbę i zobacz a nuz bedzie ok.

Witam wszystkich budowniczych z34.

Kupiłem projekt, mam kierownika budowy, działkę zakupiłem w tym roku(niemal 15 arów) i rozpoczynam przygodę z z34d czyli w wersji szkieletowej drewnianej. Dom ma być docelowo bardzo ekonomiczny, rezygnuję ze standardowego ogrzewania na poczet pompy ciepła oraz mam zamiar instalować system wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła.Rezygnuję też z kominów i kominka. W miarę postępu prac będę wrzucał informacje. Na pewno podniesiemy ścianę kolankową, usuwamy podcień, powiększamy hol, robimy w nim wejście do kotłowni a z kotłowni wyjście na zewnątrz do drewnianej wiaty garażowej. W planach dodanie okna w salonie. Dom ma być z założenia ekonomiczny w użytkowaniu i wybudowany w rozsądnej cenie. Na dole podłogówka, u góry 2 grzejniki. Do tego system odzyskiwania wody opadowej do celów sanitarnych tj. WC i pranie. Chętnych zapraszam do kontaktu, mogę wyjaśnić każdy etap krok po kroku. Będę również linkował do dziennika budowy na z500. Pozdrowienia

Jestem po rozmowie z projektantem instalacji do mojego domku. Wstępnie ustaliliśmy, że zamiast standardowych grzejników użyjemy na poddaszu klimakonwektorów-zimą grzeją a latem chłodzą. Może inwestycja większa ale za to mamy 2 w 1 :) Z pompą ciepła dadzą radę tym bardziej, że domek drewniany szybko się nagrzeje nawet ciepłem z podłogówki, które przecież "idzie" do góry

no właśnie miałem Ci to zaproponować:) kaloryfery też by dały radę ,ale żeby nagrzać znacząco pomieszczenie musiał byś podnosić temperaturę wody grzewczej i tak jak przy podłogówce jest to 25-30 stopni to przy kaloryferach żeby grzały z 60 stopni a to już dla pompy bardzo duże obciążenie co przekłada się na duży pobór prądu i wyzsze rachunki...