Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Maziolo naprawdę nie ma co krytykować ludzi za wybór okien dachowych tylko dlatego ,że chcesz zaoszczędzić i usprawiedliwić sobie na siłę ten wybór...nie mówię tego złośliwie ,ale dajmy już spokój i uwierz naprawdę "powiększeniem" tych okien w szczytach nic nie zyskasz,mam teraz porównanie jak przysypie je śnieg i w pokoju w pochmurny dzień jest po prostu ciemno.

Co do PC to napisz jaki region Polski czy takie temp masz często? przy - 20 stopniach to pracują tylko grzałki w pompie więc tu licznik się kręci już dość szybko i wtedy równie dobrze można grzać taką grzałką zamiast pc za kilkadzięsiąt tysięcy :)

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Maziolo naprawdę nie ma co krytykować ludzi za wybór okien dachowych tylko dlatego ,że chcesz zaoszczędzić i usprawiedliwić sobie na siłę ten wybór...nie mówię tego złośliwie ,ale dajmy już spokój i uwierz naprawdę "powiększeniem" tych okien w szczytach nic nie zyskasz,mam teraz porównanie jak przysypie je śnieg i w pokoju w pochmurny dzień jest po prostu ciemno.

Co do PC to napisz jaki region Polski czy takie temp masz często? przy - 20 stopniach to pracują tylko grzałki w pompie więc tu licznik się kręci już dość szybko i wtedy równie dobrze można grzać taką grzałką zamiast pc za kilkadzięsiąt tysięcy :)

Dokładnie skonczony temat tych okien niech każdy zrobi jak uważa ja zostane przy swoim

Bieszczady koniec swiata

Maziolo musisz zlecić wykonianie OZC (obliczenie zapotrzebowania ciepła) to jest koszt takiego domku w granicach 300zł brutto poszukać w okolicy u siebie albo forumowicz asolt to wykonuje ja u niego robiłem.Podając mu wszystkie informacje o domu oknach ociepleniu wyliczy Ci on zapotrzebowanie domu na ciepło czyli prościej mówiąc ilość energi która trzeba dostarczyć domkowi przez cały rok żeby utrzymać w nim temperaturę która Wam będzie odpowiadać:)

przy okazji dowiesz się jaką moc PC potrzebujesz czy ewentualnie kotła bo przewymiarowana pompa czyli załóżmy Twój dom myślę 5-7kw moc max będzie potrzebował a dając 9kw będzie pracowała z mniejszą sprawnością co przełoży się na straty i większe koszty ogrzewania.Przy okazji mając te dane będziesz mogła policzyć ile będzie Cię kosztowało ogrzewanie domu czy to węglem/gazem/pc itp.

Maziolo musisz zlecić wykonianie OZC (obliczenie zapotrzebowania ciepła)

Krzychu85PL napisz proszę jak twoja pompa sie sprawdza przy niskich temperaturach bo jestem już prawie przekonany do tego typu ogrzewania

Nawet juz zrezygnowalem z komina w pomieszczeniu gospodarczym

Wiem że dopiero zaczęła sie zima tak naprawdę ale jak można wiedzieć co cie przekonało do PC

Do PC na pewno przekonało mnie to ,że mam czysto w pom. gospodarczym,jest całkowicie bezobsługowa nie mam problemu z popiołem opałem itp.Inwestycja droższa ,ale myślę ,że warto to odżałować.

Ja mieszkam w zach-pom więc tu zimy są łagodne w tą max było -9 i PC sobie działał bez zarzutów.Z tego co mówił mi monter to przy ok -20 pompa jest wspomagana grzałkami elektrycznymi więc wtedy rachunki do góry idą.

Dlatego tak Cie namawiam na przeliczenie tego zapotrzebowania na ciepło bo o ile u mnie wychodzi około 2300zł ogrzewanie + cwu przez cały rok to przy tak siarczystych mrozach będzie na pewno drożej ,ale o ile ciężko mi odpowiedzieć

Urządzenie samo w sobie wygląda jak lodówka z napisem Panasonic pracuje cichutko coś jak lodówka.Jednostka zewnętrzna jak pracuje to szumi jak wentylator na drugim biegu więc nie przeszkadza to w ogule.

• 2 weeks później...
Do PC na pewno przekonało mnie to ,że mam czysto w pom. gospodarczym,jest całkowicie bezobsługowa nie mam problemu z popiołem opałem itp.Inwestycja droższa ,ale myślę ,że warto to odżałować.

Ja mieszkam w zach-pom więc tu zimy są łagodne w tą max było -9 i PC sobie działał bez zarzutów.Z tego co mówił mi monter to przy ok -20 pompa jest wspomagana grzałkami elektrycznymi więc wtedy rachunki do góry idą.

Dlatego tak Cie namawiam na przeliczenie tego zapotrzebowania na ciepło bo o ile u mnie wychodzi około 2300zł ogrzewanie + cwu przez cały rok to przy tak siarczystych mrozach będzie na pewno drożej ,ale o ile ciężko mi odpowiedzieć

Urządzenie samo w sobie wygląda jak lodówka z napisem Panasonic pracuje cichutko coś jak lodówka.Jednostka zewnętrzna jak pracuje to szumi jak wentylator na drugim biegu więc nie przeszkadza to w ogule.

Ja tez zamierzam u siebie taką pompę zamontować, mozesz mi napisac jaki konkretny model masz tej pompy np: czy to SDC i czy jedno czy trójfazowa

• 4 weeks później...
My wymiary domu zostawilismy takie jak w projekcie. Zmiany to podniesienie sciany kolankowej do 1 m wejscie do kotlowni z zewnątrz a wewnetrzne przeniesione do wiatrolapu, wejscie do sypialni na parterze przy schodach dzieki temu wydluzona lazienka na dole okna na górze poszerzone a z dachowymi jeszcze nie wiem czy beda. Zlikwidowalismy podcien. Pozdrawiam.

bratciszek, sajmon13 i odolecki trzymam za Was kciuki oraz życzę powodzenia!:wave:

No i oczywiście będę śledził postępy - o ile będziecie się nimi tutaj dzielili :) :popcorn:

jestem na etapie SSZ i planuje prace na ten rok, własnie zamieniłem terminy prac i mam najpierw tynki mokre później styropian podłogówka i wylewki i na końcu oceplenie poddasze (wcześniej miałem najperw ocieplac poddasze co według większości jest głupota bo po posadzkach i tynkach wilgoć może napsuć kartongipsy na poddaszu). Mam prośbę moze podpowiesz na co trzeba uwac przy tych pracach ile dałes ocieplenia jaką wełnę ile cm, folia itd

Zgóry dzięky za porady

Co do regipsów przed tynkami i posadzkami to również podzielam opinię, że to głupota bo wilgoci wtedy w domu co niemiara...

U siebie najpierw zrobiłem posadzki, a później dopiero tynki. Dlaczego? A no dlatego, że:

- jak masz posadzki to tynkarze nie potykają się o rurki wodne i kable

- odchodzi 20cm powierzchni do tynkowania :D, niby niewiele ale jak się policzy to wychodzi z tego całkiem sporo metrów :p

- tynkarze bardziej dbają o porządek, jak jest tylko chudziak to nie chce im się dokładnie sprzątać, równiutka posadzkę przykryli u mnie foliami :)

Jeśli chodzi o wełnę to dałem Ursa Gold 18cm między krokwie i później kolejne 10cm w poprzek na krokwie (pod stelaż). Na to folia paroizolacyjna Tytan (zwykła żółta) no i regips na końcu.