Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Panią. Miałem zamiar wysłać do Pani PW ale coś mi na razie nie działa. Z tego co widzę mieszka Pani po sąsiedzku i ciekawi mnie która firma będzie wam stawiać dom i za ile jeśli to nie jest tajemnicą.

Dziękuję i pozdrawiam.

Witam. Domek będzie nam stawiac firma Eco-house z Gdańska. Stan surowy zamknięty . Dość sporo zmian . Cena to 170 tys

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Jestem na etapie adaptacji budynku i zastanawiam się nad wydłużeniem salonu bo nie wiem czy nie jest on za mały . Tak z perspektywy czasu osoby które już mieszkają zostawiły by tak jak jest czy może też by go wydłużyły ?

Witam forumowiczów,

Mieszkamy od 2 tygodni i mogę powiedzieć, że wydłużenie budynku było dobrą decyzją (0,5m). Teraz salon jak dla mnie jest w sam raz, zmieścił się duży narożnik i jeszcze wejdzie RTV-ka ale dla mnie ważniejsza była kuchnia, która wydłużyła się do 3,8 metra dzięki czemu mamy więcej w niej miejsca. Zdecydowaliśmy się również na "wyspę" co zwiększyło ilość blatu roboczego i polecam każdemu kto czerpie przyjemność z przebywania w kuchni.

Również polecam piekarnik z mikrofalówką ponieważ to spora oszczędność miejsca tak cennego w kuchni.

kilka zdjęć:1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

Pozdrawiam

Chcę jeszcze raz podziękować anika001 za możliwość obejrzenia domu. Dom jest super bardzo nam się podoba. Budynek będziemy przedłużać max o 1m.

Jako że mamy wąską działkę układ salonu (okna) będzie jak M^2 zabraknie tylko okna za rogówką bo musi być tam goła ściana.

M^2 jakbyś mógł mi mniej więcej podać długości ściany pod tv i długość okna bo mi wychodzi 2 m na ścianę pod tv i 2,5 m na okno, są to dane robione z linijką na karce więc jestem ciekaw jak u ciebie to wyszło.

Chcę jeszcze raz podziękować anika001 za możliwość obejrzenia domu. Dom jest super bardzo nam się podoba. Budynek będziemy przedłużać max o 1m.

Jako że mamy wąską działkę układ salonu (okna) będzie jak M^2 zabraknie tylko okna za rogówką bo musi być tam goła ściana.

M^2 jakbyś mógł mi mniej więcej podać długości ściany pod tv i długość okna bo mi wychodzi 2 m na ścianę pod tv i 2,5 m na okno, są to dane robione z linijką na karce więc jestem ciekaw jak u ciebie to wyszło.

U nas okno ma 2m. Przy nim mieliśmy dylemat tzn brać 2 m otwierane normalnie czy 2, 5 m rozsuwane. Wybraliśmy węższe ponieważ nie chcieliśmy zabierać miejsca w salonie i kuchni tym bardziej, że mamy jeszcze okno w salonie.

Co do wymiaru kuchni to nie wiem jak jest w oryginale ponieważ robiliśmy projekt indywidualny i nie wiem czy coś z wiatrołapu jeszcze nie uciąłem (już nie pamiętam) i dlatego wyszło 3,75 m (3,8m bez tynków).

Wymiary wewnętrzne:

Wymiary.jpg

Pozdrawiam,

Edytowane przez M^2

U nas okno ma 2m. Przy nim mieliśmy dylemat tzn brać 2 m otwierane normalnie czy 2, 5 m rozsuwane. Wybraliśmy węższe ponieważ nie chcieliśmy zabierać miejsca w salonie i kuchni tym bardziej, że mamy jeszcze okno w salonie.

Co do wymiaru kuchni to nie wiem jak jest w oryginale ponieważ robiliśmy projekt indywidualny i nie wiem czy coś z wiatrołapu jeszcze nie uciąłem (już nie pamiętam) i dlatego wyszło 3,75 m (3,8m bez tynków).

Wymiary wewnętrzne:

[ATTACH=CONFIG]388789[/ATTACH]

Pozdrawiam,

Dzięki za informacje raczej u nas będzie okno 2,5 rozsuwane gdyż to będzie jedyne okno w salonie ale jeszcze zobaczymy.

Witam. Prawie codziennie wchodzę na forum czytam i czytam aż mnie już głowa zaczyna boleć ;).

Co chwilę zamieniam coś w projekcie ale na razie wygląda to tak. Oczywiście czekam na jakieś podpowiedzi. Żona upiera się przy balkonie bo chce gdzieś pościel wieszać.

14805865569YFTC_614_0_tl_normalmoj projekt.jpg

1480586556X5I99_614_0_tl_projket 2.jpg

Mam wąską działkę i dlatego na jednej stronie nie mogę mieć okien.

Witam. Prawie codziennie wchodzę na forum czytam i czytam aż mnie już głowa zaczyna boleć ;).

Co chwilę zamieniam coś w projekcie ale na razie wygląda to tak. Oczywiście czekam na jakieś podpowiedzi. Żona upiera się przy balkonie bo chce gdzieś pościel wieszać.

[ATTACH=CONFIG]389267[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]389268[/ATTACH]

Mam wąską działkę i dlatego na jednej stronie nie mogę mieć okien.

Witam,

Pisałem już o tym wcześniej ale pozwolę sobie powtórzyć:

1. Zlikwidowałem korytarzyk przy pokoju i łazience oraz przestawiłem schody dzięki czemu zrobiłem wejście do pokoju i łazienki z korytarza przy schodach, a do kotłowni z wiatrołapu. Dzięki tej operacji zwiększyła mi się łazienka do 3,3 metra długości oraz kotłownia ponieważ odbiłem wcięcie na prysznic w stronę łazienki w taki sposób, że na końcu umieściłem prysznic 90 cm.

2. Jeśli celujesz w dom energooszczędny to unikaj mostków termicznych np. balkony (w technologi tradycyjnej), okna dachowe (jak najmniej) itp - temat szeroki ale warto się nim zainteresować przed budową ponieważ można jeszcze wiele pozmieniać na etapie projektowania.

3. Okno tarasowe w Twoim przypadku i tak zaplanowanym ułożeniu RTV-ki zrobiłbym na 3 - 4 m (w zależności od której strony świata)

11.jpg

14.jpg

bratciszek

mam jeszcze pytanko, nie mam w projekcie włazu czy ktoś moze zrobił okno dachowe z funkcja wlazu czy lepiej schodki dla kominaiarza?

19-05-2017, 19:55

bratciszek

prosze o zdjecia jaka macie podbitkę pod dachem pionowaczy pozioma czy widacbelki czy nie. Dziekuje

Ja zrobiłem osobny wyłaz dachowy i wychodzi się ze stryszku. Nie wiem jak okno dachowe z funkcją wyłazu ale bałbym się, że kominiarz uszkodzi je butami. Co do podbitki to mam z lakierowanego drewna jak na zdjęciach. Na razie jest ok (1 rok)

12.jpg

13.jpg

Pozdrawiam,

Edytowane przez M^2

dzięki za zdjęcia napisz proszę jakie wymiary ma twój daszek nad drzwiami będe miec podobny tylko nie wiem jakiej długości robić belki ,zeby na głowe nie padło.

U mnie jest 120 cm od elewacji ale niestety jest to za mało :/ W ogóle to dzisiaj robiłbym inne zadaszenie np takie jak mam Delphion1 czyli przedłużony dach nad wejściem i oparty na dwóch słupach. Taki daszek jak mam teraz to po pierwsze nie chroni całkowicie drzwi przed zacinającym deszczem (wejście od zachodu) oraz problem był z zakończeniem podbitki tak aby ptaki i inne zwierzęta nie wchodziły pod nią (połączenie podbitki dachu z daszkiem).

sp3cjal

M^2 dzięki za podpowiedzi przedstawie je żonie i chyba zrobimy tak jak Ty masz

Nie ma sprawy, po to jest to forum :)

• 2 weeks później...