monaliza99 27.01.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witam wszystkich, dziś zamontowali drzwi, wiec budynek jest zamknięty:) Co do zmian w projekcie to my w trakcie budowy zmieniliśmy kilka rzeczy, ale nasza kierownik budowy jeszcze tych zmian nie naniosła na projekt, zrobi to na końcu. Nie wiem czy za dodatkową opłatą? Adaptacji projektu to w naszym przypadku 900zł a geodeta za wytyczenie budynku na działce wziął 400zł a wcześniej za mapkę 600zł. Zanim powstaną fundamenty trzeba wydać sporo kasy a najgorsze jest to, że nigdzie tego nie widać(( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna_dj 27.01.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Cały czas tylko zastanawiam się ile kasy pójdzie. Na ile oceniacie stan surowy zamknięty tego domu ? 150 000 wystarczy ? Jeśli chodzi o koszty stanu surowego zamkniętego, nam wykonawca obliczył że powinno to wynieść około 80 000. Czy ktoś zbudował ten domek w województwie dolnośląskim? Chętnie zobaczyłabym jak wygląda A mam jeszcze takie pytanie: budujecie za gotówkę czy na kredyt? A jeśli na kredyt to czy możecie polecić jakiś bank który ma najkorzystniejsze warunki jeśli chodzi o kredyt hipoteczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwii.p 27.01.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Każdy bank ma inne promocje i jest bardzo trudno znaleźć idealny kredyt z racji wykonywanego zawodu wiem, że najwięcej hipotek ustanawianych jest na rzecz PKO BP SA, ja sama mam w BGZa co mieści się w tych 80 000 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yulkana 27.01.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Anna daj mi tego wykonawcę mnie podliczyli:geodeta 800 mapa plus 600 wytyczenie!!! ale muszą zejść trochę,bo nagrałam już innego geodetę za 800 i 300. projekt kupowaliście gotowy plus koszta adaptacji? pytam,bo rozmawiałam ze znajomym architektem i powiedział,żeby lepiej zrobić projekt indywidualny z adaptacją i wyjdzie taniej?!no bo tak projekt ok.1800 plus adaptacja ok.1000-1500 a indywidualnie zrobiony projekt,powiedział,że za 2500 mi zrobi z adaptacją plus kiero budowy?!chyba to dość atrakcyjne nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.gosia1 28.01.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Ciekawa jestem??? z tego co ja wiem to projektowanie od początku kosztuje w tranicach 4-5 tysiecy,a tu jeszcze nadzór gratis, my za adaptacje dajemy 1500, za mapki 450, a za nadzór 1400. Takie stawki są w wielkopolsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yulkana 28.01.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 też jestem ciekawa:) jestem po rozmowie z kolejnym architektem,znajomym znajomych i za nowy projekt z adaptacją weźmie 3500,do tego musimy wzmocnić fundamenty i strop,bo szkody górnicze,ciągle czegoś nowego się człowiek dowiaduje!a na wtorek umówiłam się na konkretną rozmowę z architektem za 2500,no zobaczymy co będzie,na razie ten dzisiejszy wydaje się kompetentny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kdiana 29.01.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Witam jestem tutaj po raz pierwszy. Mam w planach budowę Z34 i chciałbym się dowiedzieć czy jest ktoś kto buduję ten dom w woj. warmińsko mazurskim? Ponadto wszelkie informacje o kosztach budowy jakie widziałem na tym form były mało aktualne. Czy ktos kto buduje bądź budował ten dom pod koniec 2010r. mógłby podac przyblizony kosztorys. dziekuję i pozdrawiam ja jestem z powiatu ostródzkiego z gminy Grunwald. na wiosnę zaczynam budowę. Co do kosztów to nie mam pojęcia ile wyniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanie 29.01.2011 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Witam, jesteśmy z woj. pomorskiego i i jesteśmy niemal w 100% zdecydowani na z34. Wczoraj i dziś przeczytałam ten wątek od pierwszej strony do ostatniej i cieszę się, że temat żyje. Domek jest uroczy, funkcjonalny i tani. Niektóre z pokazanych tu realizacji zachwyciły mnie po prostu. Na pewno projekt wymaga zmian, aby odpowiadał naszym potrzebom, a architekt oczywiście pociągnie za sobą kolejne koszty i właśnie stoimy przed wyborem z34 +adaptacja, czy jednak projekt od podstaw robiony tylko pod nasze potrzeby, w całkiem podobnym metrażu, co omawiany tu domek. Zależy, ile to będzie kosztowało, a ceny usług są u nas bardzo wysokie, w porównaniu do tego, co tui czytam. Mapka do celów projektowych to 800-1000 zł na przykład, a ileś stron wcześniej czytałam tu, że ktoś płacił 300 czy 400 zł... Pozazdrościć! Zobaczymy zatem, co nam się bardziej opłaci, bo jeśli różnica między z34+adaptacja a całkiem nowym projektem będzie rzędu 1000 zł, to może warto dopłacić i mieć już raz a dobrze. Ze wstępnych, niezobowiązujących rozmów z architektami odniosłam wrażenie, że oni nie bardzo lubią te "gotowce", bo jak twierdzą, są pełne błędów... Pewnie, że każda sroczka swój ogonek chwali i te gotowce zabierają sporo pieniędzy architektom, ale prawda leży pewnie gdzieś pośrodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 30.01.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam, jesteśmy z woj. pomorskiego i i jesteśmy niemal w 100% zdecydowani na z34. witam cena projektu przy całej inwestycji budowy to pryszcz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanie 30.01.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Zgoda, tylko że tu parę stów, tam parę i robią się tysiące. Musimy pogadać z architektami, mając już upatrzony projekt gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yulkana 30.01.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 to wielki pryszcz:) zgadzam się z więc przedmówcą!u nas, śląskie też generalnie nie jest tanio,ceny mapek:800-1000 plus vat:mad: a wytyczenie 400-600! więc trzeba kombinować!wystawiłam ofertę na oferteo i ogólnie stan SSZ mamy wyceniony na ok.110 tyś, developerski (tylko nie konkretnie uzgodniony) za ok.150 tyś. więc chyba nie jest tak źle!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianolsztyn82 30.01.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 ja jestem z powiatu ostródzkiego z gminy Grunwald. na wiosnę zaczynam budowę. Co do kosztów to nie mam pojęcia ile wyniesie. KDiana mam takie pytanie. Skoro juz na wiosne zaczynasz rozumiem, że masz już projekt w tzw. ręku. Powiedz mi jeśli możesz czy dostałaś od studio z500 wszystko co trzeba i w jakim terminie(czy wszystko było ok?). Jak wyglądała u Ciebie sprawa adaptacji. Ja w chwili obecnej czekam na wydzielenie działki żebym mógł ją wkońcu kupić. Jeśli bedziesz tak miła to prosił bym o adres email bo pewnie bede miał do Ciebie mnóstwo pytań Ponadto pracuje w centrum elektrycznym wiec jeśli będziesz potrzebowała dobrych cen na kable, przewody, osprzęt, oświetlenie i inne to zapraszam do mnie. I chętnie służe wiedzą mojego taty który jest geodetą jeśli miała byś jakies pytania w tej tematyce. Pozdrawiam [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kdiana 30.01.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 po wpłacie na konto kasy czekaliśmy tydzień. Dostaliśmy wszystko co trzeba czyli 4 projekty. Jeżeli chodzi o adaptację to 2500 w Ostródzie. adres e - mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yulkana 01.02.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 jak widać ceny kształtują się na różnym poziomie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianolsztyn82 01.02.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 po wpłacie na konto kasy czekaliśmy tydzień. Dostaliśmy wszystko co trzeba czyli 4 projekty. Jeżeli chodzi o adaptację to 2500 w Ostródzie. adres e - mail [email protected] Witaj Serdecznie dziekuje Ci za odpowiedz. Przeraziłaś mnie z kosztami adaptacji. Mogłabyś napisać mi na jakich zmianach polegała. Bo za 2500zł to chyba musiał ktoś sie napracować. I mam jeszcze jedno pytanie. Jaki kocioł masz zamiar wybrać? Bo ja im wiecej czytam tym głupszy jestem ( a powinno być odwrotnie) co lepiej kupić w naszym regjonie. Mysle o zgazowującym drewno ale rożne widze opinie. Może masz w tym temacie wieksze doświadczenie bądź lepsze wsparcie wiedzą osób doświadczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomorzanie 01.02.2011 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Mysle o zgazowującym drewno ale rożne widze opinie. Może masz w tym temacie wieksze doświadczenie bądź lepsze wsparcie wiedzą osób doświadczonych. Cześć! Obecnie mieszkam w domu, jakieś 150 m2, który jest ogrzewany na holzgaz (zgazowane drewno) i powiem Ci, że system się bardzo dobrze sprawdza, ale pod kilkoma warunkami. - drewno musi być sezonowane, suche - w związku z tym, trzeba mieć zapas na 2-3 lata, a najlepiej co rok trochę dokupować i uzupełniać- trzeba mieć gdzie to trzymać - nie ma mowy o masowym spalaniu śmieci (mam na myśli makulaturę) !!! kartony, papiery w dużych ilościach zakitowują piec, oczywiście jakieś nieduże ilości papieru można spalić, ale "czystego" papieru - trzeba dbać o ten piec, czyścić go regularnie, co wówczas jest łatwe i szybkie i zapewnia dobry ciąg a więc wydajność - mniej opału idzie Główne plusy + na naszym terenie (pomorskie) jest to najtańszy sposób palenia + bardzo rzadko chodzimy do pieca, w trzaskające mrozy 2 razy na dobę, latem na ciepłą wodę raz na 48 godzin, a korzysta z tego 5 osób Wiadomo, że ogrzewanie gazowe, czy na ekogroszek z podajnikiem będzie mniej obsługowy i właściwie wystarczy zadzwonić, a przywiozą groszek ładnie popakowany w worki i nic poza wsypaniem go do zasobnika cię nie obchodzi. Ale jeśli dla kogoś cena gazu czy węgla jest za duża, a chce mieć piec, do którego nie trzeba co chwilę latać, to szczerze polecam. Mój ojciec przerobił już różne piece - na węgiel, "na wszystko", zwykłe na drewno - gdzie biegaliśmy do piwnicy co dwie godziny hehe.. A teraz ma już drugi piec na holzgaz i jego zdaniem to jest najlepsze rozwiązanie grzania u nas, wychodzi najtaniej i najwygodniej. Ponoć ideałem jest palenie drewnem niskosmołowym, takim nieżywicznym a więc liściastym, bo jest mniej "agresywne" dla ścianek pieca, my palimy sosną głównie. Jest u nas najtańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaba 02.02.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 witam! My z mężem też mamy już gotowy projekt Z34 i pozwolenie na budowę. Nas kosztowało to 480 mapki, 1800 projekt i 2600 adaptacja razem z zaprojektowaniem przyłącza wod-kan i energetycznego. Myślę że nieźle. Kredyt też przyznany - teraz czekamy na wiosnę i do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 02.02.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Witaj I mam jeszcze jedno pytanie. Jaki kocioł masz zamiar wybrać? Bo ja im wiecej czytam tym głupszy jestem ( a powinno być odwrotnie) co lepiej kupić w naszym regjonie. . witam ja swojego z34 opalam zwykłą sosną w piecu firmy ENka jest to piec miałowy z nadmuchem, mam wszędzie podłogówkę i grzejniki dwa na poddaszu i jeden w sypialni na dole - palę 3 - 4 godzinki dziennie tak by sie podłogówka nagrzała a przez następne 20 h w piecu jest ciemno, jak pisałem wcześniej na cały rok (zima i ciepła woda latem) potrzebuję jedną przyczepę sosny około 5 m2 za 500 złoty i z 200 kilo miału za 200 złoty. W tym roku rezygnuję z miału i palił będę tylko sosną pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel.gosia1 03.02.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Jutro jedziemy na wycenę więźby dachowej kominów i dachówki bądź blacho - dachówki. Proszę wszyskich wybudowanych o kosztorysy, musimy wqiedzieć czego mamy się spodziewać. Proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianolsztyn82 03.02.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Cześć! Obecnie mieszkam w domu, jakieś 150 m2, który jest ogrzewany na holzgaz (zgazowane drewno) i powiem Ci, że system się bardzo dobrze sprawdza, ale pod kilkoma warunkami. - drewno musi być sezonowane, suche - w związku z tym, trzeba mieć zapas na 2-3 lata, a najlepiej co rok trochę dokupować i uzupełniać- trzeba mieć gdzie to trzymać - nie ma mowy o masowym spalaniu śmieci (mam na myśli makulaturę) !!! kartony, papiery w dużych ilościach zakitowują piec, oczywiście jakieś nieduże ilości papieru można spalić, ale "czystego" papieru - trzeba dbać o ten piec, czyścić go regularnie, co wówczas jest łatwe i szybkie i zapewnia dobry ciąg a więc wydajność - mniej opału idzie Główne plusy + na naszym terenie (pomorskie) jest to najtańszy sposób palenia + bardzo rzadko chodzimy do pieca, w trzaskające mrozy 2 razy na dobę, latem na ciepłą wodę raz na 48 godzin, a korzysta z tego 5 osób Witaj A powiesz mi jakie ileści drewna idą na sezon grzewczy? I jak wyglada izolacja Cieplna tego budynku. Bo ja sie naczytałem i widzę żę przy takim piecu wypadalo by mieć zbiornik do akumulacji ciepła. Wszystko ładnie pięknie tylko na początek nie ukrywam. że bede szukał jak najtańszego ale sensownego rozwiązania, aby uniknąć zasady: biedny płaci 2 razy Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts