Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kalkulacja dachu jaką otrzymaliśmy:

- dachówka roben

- więźba

- rynny

- robocizna

Za całość w 3 tygodnie na gotowo 25 000 nie wiem czy dużo czy mało ale tak wyszło

witam

za

- dachówkę robena + , rynny , spinki , membrana - 11780 złoty ( w tym dachówka na wiatę około 30 m2 )

- więźba dachowa 4400

pozdrawiam

Ja też się nad tym zastanawiałam czemu tyle kasy mnie to miało wynieść ,sama adaptacja 2000 zł + 500 zł zmiany w projekcie .

W adaptację projektu wchodzą naniesienie budynku na mapkę i wszystkich przyłączy (wodno - kanalizacyjne , elektryczne ) .

Oprócz tego owe biuro pozbierało potrzebne dokumenty potrzebne do wystąpienia o pozwolenie na budowę .

Co do pieca myślimy o kotle Cichewicza Logika 2 piec z górno - dolnym spalaniem na paliwo stałe .

Witam Wszystkich!

Jestem tu po raz pierwszy i po przeczytaniu wszystkich wpisów i obejrzeniu zdjęć już wiem, razem z żoną, że będziemy budować Z 34.

Mamy działkę, na niej wodę, piaskownicę dla naszej pociechy dookoła siatki zasadzony żywopłot, który jakoś średnio chce rosnąć no i to by było na tyle...

Jesteśmy w trakcie załatwiania papierków. Nie wiem ile to potrwa, ale mam nadzieję, że uda nam się w tym roku dojść do stanu tzw. zero...

Mieszkamy niedaleko Poznania, jeśli jest ktoś, kto buduje ten uroczy domek i mieszka w tej okolicy,no i chciałby pokazać co już udało mu się zrobić, bardzo chętnie obejrzymy.

Mamy swoje wizje co do małych zmian w projekcie, ale dobrze było by zobaczyć na żywo, czy takie zmiany będą dobre itp. itd.

Gdzieś tam wcześniej widziałem wpis pewnej "Ani NT" z wielkopolski, pomyślałem, że może to ktoś z Nowego Tomyśla... mielibyśmy bardzo blisko...:lol2:

Pozdrawiam!

Witam wszystkich Zetowców. Od pewnego czasu przeglądam forum i miło mi dołączyc do Waszego grona. Z męzem zdecydowalismy się na ten projekt ponieważ dla nas jest idealny:) Teraz czekamy na pozwolenie i przy "dobrych wiatrach" na wiosne zacznie się budowa. Mam tylko zapytanie czy ktoś już wybudował lub jest w trakcie budowania tego projektu i pochodzi z okolic Oławy?? Pozdrawiam Edytowane przez sevilla6

Witam wszystkich budujących Z34. Też przez 2 dni byliśmy posiadaczami tego pięknego projektu, jednak zdecydowaliśmy się na wymianę na inny, bo troche zmian musielibyśmy nanieść a ten ma wszystko tak jak potrzebujemy. Choć go nie bedziemy budować codziennie podczytuje forum z nadzieja na jakiś nowe zdjęcia.

swirek100 gratuluję domku. Jak się czyta twoje posty to od razu człowiek nabiera nadziei, że jakoś to będzie.

sevilla6 będziemy śledzić waszą budowe, jak tam wasze postępy. My tez mieszkamy kolo Oławy tylko z drugiej strony (Brzeg).

My z mężem wybraliśmy Z 14 z garażem. Mam nadzieje, że damy rade.

widzę,że grono nam się powiększa,co mnie bardzo cieszy:)

odnośnie projektu Z14 dopiero co korespondowałam z babką,która go buduje w śląskim,ma pewne zastrzeżenia np,że klatka schodowa jest bardzo wąska itp.,sama twierdzi,że wybrałaby Z34 ale jeszcze nie był dostępny jak zamawiali:) jeśli chcecie to dam Wam namiary na nią i zapytać o różne sprawy?!

Jedną z podstawowych zmian jaka wg. mnie należy zrobić to poszerzyć ( wydłużyć projekt do 11 m) wtedy salon w poprzek zyskuje jeden dodatkowy metr i wtedy nawet przy tym trójdzielnym oknem idealnie mieści sie każdy naroznik ( mebel ) zmiana w projekcie jest prosta a efekt mieszkalny spory. Dodatkowo koszty jako takie w budowie nie specjlanie wielkie. Kolejnym elementm jest według mnie likwidacja podcienia i zrobienie ściany na wprost, a z zewnątrz postawienie daszku. Zyskujemy w ten sposób sporych rozmiarów wiatrołap gdzie z jednej strony można zrobić szafę pod zabudowę na ubrania ( kurtki buty itp ) a z 2 strony podręczny wieszak i ew komodę.

W przypadku poszerzenia domu o jeden metr można się pokusić o zrobienie nad salonem 2 pokoi zamiast jednego z garderobą ale to już pozostawiam do dyskusji.

Według mnie takie zmiany czynią projekt Z34 prawie idealnym :-))))

Jedną z podstawowych zmian jaka wg. mnie należy zrobić to poszerzyć ( wydłużyć projekt do 11 m) wtedy salon w poprzek zyskuje jeden dodatkowy metr i wtedy nawet przy tym trójdzielnym oknem idealnie mieści sie każdy naroznik ( mebel ) zmiana w projekcie jest prosta a efekt mieszkalny spory. Dodatkowo koszty jako takie w budowie nie specjlanie wielkie. Kolejnym elementm jest według mnie likwidacja podcienia i zrobienie ściany na wprost, a z zewnątrz postawienie daszku. Zyskujemy w ten sposób sporych rozmiarów wiatrołap gdzie z jednej strony można zrobić szafę pod zabudowę na ubrania ( kurtki buty itp ) a z 2 strony podręczny wieszak i ew komodę.

W przypadku poszerzenia domu o jeden metr można się pokusić o zrobienie nad salonem 2 pokoi zamiast jednego z garderobą ale to już pozostawiam do dyskusji.

A jak wygląda sprawa drzwi wejściowych? są chyba trochę niesymetryczne?

witam

ilu inwestorów tyle zmian każdemu pasuje co innego i każdy ma inną działkę :)

jednemu podoba się podcień, inny wydłuży o jeden metr, ktoś inny poszerzy o jeden metr :)

mi osobiście zabrakło 80 cm szerokości działki by do z34 dostawić garaż :(

pozdrawiam

...Ile kosztowała was adaptacja? Nie wiem, czy nie mylę pojęć, ale pod terminem "adaptacja" mam na myśli przeróbki projektu typu opisanych powyżej ALABAMA.

Adaptacja - około 1500 zł tylko dlatego, ze dokonała go znajoma pani architekt. (i tak musiała się podzielić z koleżankami od przyłączy energetycznych oraz wod-kan.)

Adaptacja projektu polega na jego dostosowaniu do warunków miejscowych działki czyli na sporządzeniu planu zagospodarowania działki (umiejscowienie wjazdu na działkę, szamba lub oczyszczalni przydomowej bądź przyłączy kanalizacyjnych, energetycznych wraz ze skrzynką, gazowych i wodociągowych.) z uwzględnieniem ustaleń planu miejscowego a jeśli go nie ma to ustaleń wydanych decyzji o wz.

Dodatkowo nanosi w projekcie zmiany proponowane przez inwestorów oraz jeśli trzeba przeprojektowuje instalacje - w tym gazowe. Jeśli już umawiamy się z architektem na adaptację to dobrze umówić się na kompleksową obsługę - czyli na dostarczenie kompletnej dokumentacji budowlanej ze wszystkimi dokumentami. Jest to duża oszczędność czasu i nerwów, niż gdybyśmy mieli sami sami załatwiać "papierkową robotę" w kontaktach z instytucjami uzgadniającymi projekty różnych przyłączy.

Nasza budowa Z34 powoli dobiega końca - w tej chwili mamy mocno stresujący etap - m.in. wybór koloru kafelków i podłóg. "Druga połowa" ma całkiem odmienny gust... :-)

Wkrótce wrzucimy fotki...

Edytowane przez dacek

jak myślicie czy byłby problem z doprojetowaniem garażu od frontu odnośnie wymiarów,przed pomieszczeniem gospodarczym,mamy dość wąską dzialkę i tak się zastanawiamy z m czy pozostać przy "blaszaku" czy coś kombinować?

Cześć,

my właśnie swój projekcik zmieniamy i doprojektowaliśmy garaż. Czekamy... Jak będzie gotowy projekt to zamieszczę zdjęcie. Wydaje się, że z garażem tak jak w werscji DG L jest lepiej... jest malutki a zawsze to auto ochroni. No i dodatkowy kąt na rupiecie, czy rowery i narty :yes: