F_Paulina 09.02.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Witam serdecznie, Dzisiaj otrzymałem pierwsze oferty budowy domu i jedna z nich wygląda następująco: 1. Szalowanie i zbrojenie ław fundamentowych oraz zwyżki - 7900zł 2. Docieplenie zwyżki - 1400zł 3. Zasypka fundamentów, kanalizacja wewnątrz budynku - 1600zł 4. Mury nośne budynku - 4500zł 5. Szalowanie i zbrojenie stropu - 5800zł 6. Mury pietra, szczyty, wieńce, trzpienie -3400zł 7. Więźba dachowa - 4400zł 8. Pokrycie dachu, rynny, spusty -7500zł 9. Kominy w całości - 2900zł Oczywisćie cena to tylko robocizna. Co sądzicie o tej kalkulacji całość wychodzi 39400 zł. Dodam, że jest to ekipa sprawdzona wybudowali dom mojego wójka i 2 jego znajomym, robią na czas bez niespodzianek i nieplanowanych przestojów i zmian ceny )) NIe wiem czy to dużo czy mało, według mnie jest to rozsądna cena. Jak sądzicie? Według mnie jeśli jest to sprawdzona firma, to nie jest dużo... Jeśli chodzi o dolnyśląsk... Nam jedna firma wyceniła na 38 tys., a druga na 40 tys. (robocizna stan surowy zamknięty - bez materiałów) Powiedz nam gdzie się dokładnie budujecie... będziecie budować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yulkana 15.02.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 ale tu cichutko?! budujecie? my czekamy jeszcze na warunki Albama jak sprawdzona ekipa to,moim zdaniem, nie ma się nad czym zastanawiać pytanie ile pójdzie na materiały?masz już kosztorys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 15.02.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 ale tu cichutko?! cisza spokój, mrozy idą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzyn 17.02.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witam. Tak jak większości tubylców forumowych bardzo nam się spodobał projekt Z34. Bardzo poważnie rozważamy jego zakup. Myślałem o kilku zmianach, które sprawiłyby że stałby się on dla nas idealny (część z nich zaczerpnięta z tego forum): - poszerzenie o 1 metr - strop monolit - kalenica prostopadle do drogi (wejście w miejscu gdzie znajduje się mała łazienka, w miejscu sieni pomieszczenie gospodarcze a w jego miejscu łazienka) - i garaż na który nie mam pomysłu Pomieszczenie gospodarcze w miejscu sieni pozwalałoby na zastosowanie jednego komina a przynajmniej tak mi się wydaje:) Co myślicie o takich zmianach? Jest może ktoś z bliższej lub dalszej okolicy Szczecina u kogo moglibyśmy zobaczyć zeta na żywo? Pozdrawiamy Aneta i Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
An_An 18.02.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witamy! My również zamierzamy wybudować Z34. Niestety jesteśmy dopiero na etapie poszukiwania dobrego architekta… jeszcze tyle przed nami!!! Jest nam ciężko bo jesteśmy zupełnie „zieloni” jeżeli chodzi o budownictwo. Z tego powodu bylibyśmy wdzięczni za wszelkie przydatne informacje: użyte materiały, kosztorysy, cena robocizny, harmonogram budowy ( wszystko co się przyda początkującym) a także jeżeli ktoś budował dom w woj. Łódzkim może mógłby polecić jakieś dobre ekipy i firmy budowlane i zaprosić na zwiedzanie Gdyby ktoś miał jakieś cenne materiały do przesłania to podam maila. Pozdrawiam, miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALBAMA 18.02.2011 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Co do symetrycznośći drzwi to oczywiście przy poszerzeniu domu może pojawić się przesunięcie jednak to kwestia odczucia estetycznego czy to komuś przeszkadza, Dla mnie dużo ważniejsze było powiększenie salonu o ten metr albowie, dla nas był poprostu za mały. Jeśli chodzi o zmiany to oczywiście kwestia gustu i podejścia do tematu.Yulkana mamy już kosztorys z trzech firm i wychodzi do stanu deweloperskiego gdzie pozostaje tylko położenie podług ( panele badź płytki, umeblowanie kuchni, położenie glazury w łazienkach i ich wyposażenie przedział od 230 tysięcy złotych do 300 tysięcy złotych. Przy założeniu, że wszystko robi firma. Zakładamy bo sprawdzona ekpia powiązana rodzinnie wybuduje nam dom do stanu deweloperskiego w cenie 280 tusięcy z ociepleniem, instalacjami podbitkami i wszystkimi ciekawostkami to liczę, że 350 tysięcy będzie zamieszkanie, w instalacjach zostały również skalkulowane kontakty i włączniki świateł, rolety antywłamaniowe w oknach, tak naprawdę pozostaje: 1. Wyposażyć kuchnię2. Wyłożyć podłogi ( parter kafle piętro panele,3. Kafelki w łazuinkach plus wyposażenie ( wanny prysznice kibelki, umywalki4. Malowanie, 5. kafelki na taras ( gress ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALBAMA 18.02.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 mało osób podczas planowania przewiduje koszty elewacji a to prawie 30 tysięcy złotych z materiałem co daje ładną kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 18.02.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 mało osób podczas planowania przewiduje koszty elewacji a to prawie 30 tysięcy złotych z materiałem co daje ładną kwotę. styropian 15 cm , kleje, grunty , siatki, kołki, robocizna - mi wyszło 5000 zł + struktura, robocizna - 3500 co daje łącznie 8500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yulkana 18.02.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 wow,Albama sporo!a skąd jesteś? my mamy wycenę 140 tyś. stan z wylewkami i ścianami pod malowanie oraz instalacjami,nie wiem jak się to ma do developerskiego,co firma to inna definicja!mamy zamiar za jakieś 60 tyś się urządzić,a jak będzie mało to coś wykombinować ostatnio teściowa robiła wycenę ocieplenia i tynkowania,na dom ponad 200 m.kw wyszło coś ok.19 tyś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzyn 18.02.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Wymyśliłem coś takiego. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yulkana 18.02.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 fajnie:)a pasuje Wam na działkę?no i będzie jeden komin,to duży plus!czym będziecie ogrzewać?bo jak węgiel to może być problem z dostarczeniem go do kotłowni?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianolsztyn82 19.02.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 styropian 15 cm , kleje, grunty , siatki, kołki, robocizna - mi wyszło 5000 zł + struktura, robocizna - 3500 co daje łącznie 8500 zł Widzę ze chociaż jeden człowiek z doświadczeniem P. Świrek100 pisze o realnych kosztach a nie pokazuje jak sie dał wykiwać naciągaczom. Nie moge zrozumieć ludzi którzy piszą na forach jakies gigantyczne wyimaginowane kwoty za materiały i robocizne. Dzieki serdeczne dla P.Świrka100 za wsparcie bo juz zaczynałem, mysleć ze to ja nie umiem liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwii.p 19.02.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Ja też przyłączam się do ,,głosu ludu" - 230 000 za stan developerski to jakiś koszmar . Ja stan surowy zamknięty liczę na maks 120 000 zł, a ocieplenie też w granicach 10 000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yulkana 19.02.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 wiecie jak to jest z tymi kosztorysami:) firmy sobie liczą!Sylwii my 140 tyś,ale w tym jest wzmocnienie dachu i fundamentów ze względu na szkody górnicze,a z kopalni będzie zwrot kosztów za wymienione,co w sumie zmniejszy nieco te kwotę!jak czasem czytam o tych wszystkich wycenach to mi się słabo robi i mam czarne myśli,że za 200 tyś nie damy rady,ale Świrek i inni wybudowani mi dają nadzieję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 19.02.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) Wymyśliłem coś takiego. Co o tym myślicie? witam ciekawie to wygląda takie moje kosmetyczne zmiany a co do kominów by zyskać troszkę miejsca na dole wentylacje zacznij dopiero od stropu http://images41.fotosik.pl/637/d3f463d6309159bdmed.jpg pozdrawiam Edytowane 19 Lutego 2011 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 19.02.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) Widzę ze chociaż jeden człowiek z doświadczeniem P. Świrek100 pisze o realnych kosztach a nie pokazuje jak sie dał wykiwać naciągaczom. Nie moge zrozumieć ludzi którzy piszą na forach jakies gigantyczne wyimaginowane kwoty za materiały i robocizne. Dzieki serdeczne dla P.Świrka100 za wsparcie bo juz zaczynałem, mysleć ze to ja nie umiem liczyć. dziękuję - przeszedłem całą budowę to wiem ile i za co zapłaciłem - pozdrawiam Edytowane 19 Lutego 2011 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 19.02.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 jak czasem czytam o tych wszystkich wycenach to mi się słabo robi i mam czarne myśli,że za 200 tyś nie damy rady,ale Świrek i inni wybudowani mi dają nadzieję!!! witam jak się troszkę pokombinuje i wie się czego się chce to się da w 200.000 spokojnie zmieścić do wprowadzenia i z ogrodzeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kdiana 19.02.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Widzę ze chociaż jeden człowiek z doświadczeniem P. Świrek100 pisze o realnych kosztach a nie pokazuje jak sie dał wykiwać naciągaczom. Nie moge zrozumieć ludzi którzy piszą na forach jakies gigantyczne wyimaginowane kwoty za materiały i robocizne. Dzieki serdeczne dla P.Świrka100 za wsparcie bo juz zaczynałem, mysleć ze to ja nie umiem liczyć. jak 30 tyś. za elewację to ile ciekawe policzyli za stan surowy zamknięty penie sto tysięcy za robociznę Ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.Rafał 19.02.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 w małym skrócie 5 miesięcy budowy http://images47.fotosik.pl/217/85e869344b0e076dmed.jpg pozdrawiam Witam. Też zamierzamy budować Z34 z małymi zmianami. Na początek pytanko: swirek100 widzę że nie masz wykonanych słupów w ścianie kolanowej, co pozwoliło na zrezygnowanie z ich wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swirek100 19.02.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) Witam. Też zamierzamy budować Z34 z małymi zmianami. Na początek pytanko: swirek100 widzę że nie masz wykonanych słupów w ścianie kolanowej, co pozwoliło na zrezygnowanie z ich wykonania? witam nie mam słupów w ścianie kolankowej bo są nie potrzebne mam dwa wieńce http://images38.fotosik.pl/636/e119419a5c579994.jpg pozdrawiam Edytowane 19 Lutego 2011 przez swirek100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts