Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1.Mam pytanie odnośnie kominów, kominiarza i wyłazu dachowego. Swirek100 jak u Ciebie wygląda sprawa czyszczenia komina? Bo nie widzę u Ciebie wyłazu? U innych również nie widzę tego rozwiązania. Jakieś inne pomysły, żeby kominiarz "odebrał" kominy i nie było później problemu z czyszczeniem?

2. Czy ktoś z Was robił schody betonowe ze spoczynkiem? Jeśli tak to prosiłabym o zdjęcie :) Bo wiem jak wyglądają zabiegowe betonowe ale ze spoczynkiem nie widziałam w realizacjach :) :(

3. Czy ogrzewanie podłogowe sprawdza się na poddaszu czy zbędny wydatek?

4. Jakiej firmy okna dachowe polecacie?

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1.Mam pytanie odnośnie kominów, kominiarza i wyłazu dachowego. Swirek100 jak u Ciebie wygląda sprawa czyszczenia komina? Bo nie widzę u Ciebie wyłazu? U innych również nie widzę tego rozwiązania. Jakieś inne pomysły, żeby kominiarz "odebrał" kominy i nie było później problemu z czyszczeniem?

2. Czy ktoś z Was robił schody betonowe ze spoczynkiem? Jeśli tak to prosiłabym o zdjęcie :) Bo wiem jak wyglądają zabiegowe betonowe ale ze spoczynkiem nie widziałam w realizacjach :) :(

3. Czy ogrzewanie podłogowe sprawdza się na poddaszu czy zbędny wydatek?

4. Jakiej firmy okna dachowe polecacie?

Pozdrawiam :)

witam

1. jeśli chodzi o komin to ze względu iż palę węglem i drewnem wejście do kotłowni mam z ganku a w miejscu gdzie było wejście do kotłowni postawiłem komin , zerknij na zdjęcie wyjście na dach mam po przez okno dachowe i tam mam stopnie kominiarskie i przy kominie ławę (w tym roku sam bez problemu wyczyściłem komin)

http://images39.fotosik.pl/213/57711d0392ee7231med.jpg

2. ja mam drewniane ze spoczynkiem , betonowe będą podobne gabarytowo

3. ogrzewanie połogowe sprawdza się na poddaszu i nie ma co żałować dać ogrzewanie na całej powierzchni (i tak wychodzi taniej niż tradycyjne grzejniki :) ) - rurki co 15 cm a w łazience co 10 cm :) dzięki temu że mam wszędzie podłogówkę rok ogrzewania domu kosztuje mnie 700 złoty :D

4. w łazience mam plastikowe 70x140 http://allegro.pl/okno-dachowe-kolnierz-pcv-biale-78x140-skylight-i1719041320.html

w pokojach i nad schodami mam http://allegro.pl/okna-dachowe-optilight-fakro-78x140vb-nawiewnik-i1704934085.html

pozdrawiam

witam

jak się to fajnie ogląda jeden projekt z34 a każdy inny :D gratulacje

p.s uważaj z tą pianką na schodach ja miałem tak samo poowijane i chodząc po schodach gąbka działa jak ssak i zasysa piasek pomiędzy gąbkę a stopnie i strasznie się schody rysują :(

pozdrawiam

Na podłodze mamy położone panele ,w kolorze dąb paryski,zarówno w salonie ,małym pokoju na dole i na korytarzyku u góry.Chciałam ,żeby kolory komponowały się ze schodami .Właśnie zauważyłam ,że ktoś ma podobne schody ze wstawkami ze stali i w podobnym kolorze !Fajnie wyglądają.Jeśli chodzi o ogrzewanie ,nie mamy podłogówki,tylko kaloryfery i kominek z rozprowadzeniem ciepła.Podłogówka wymaga ceramiki na podłodze ,a ja raczej do jej zwolenników nie należę.

.Jeśli chodzi o ogrzewanie ,nie mamy podłogówki,tylko kaloryfery i kominek z rozprowadzeniem ciepła.Podłogówka wymaga ceramiki na podłodze ,a ja raczej do jej zwolenników nie należę.

witam

jeśli mogę - to nie tylko ceramika nadaje się do podłogówki, są panele które są przeznaczone do podłogówki - ja sobie chwalę podłogówkę z ceramiką ze względu na niski koszt ogrzewania (rok za 700 złoty) , utrzymanie czystośći, ale jak wspominałem wcześniej - ile ludzi tyle domów, każdemu pasuje co innego w jego wymarzony domu i nie należy narzucać swoich poglądów innym inwestorom :)

pozdrawiam i cieszę się z każdego nowego z34 :D

choć nie wiem dla czego :)

Edytowane przez swirek100

Hej! Witam wszystkich. Również jestem zainteresowany tym projektem. Ale oczywiście nie obejdzie się bez zmian:

- poszerzenie domu o 1m na ścianie salonowo-kuchennej

- okno w "jadalni"

- zlikwidowanie słupa ( jeszcze nie wiem jak )

- mam zamiar zrobic na dole małą łazienkę ( tylko wc + umywalka ), kotłownię na EKOGROSZEK z wejściem zarówno z domu jak i przede wszystkim z zewnątrz oraz wydzielić pomieszczenie na pralnię. Ktoś wspomniał, że podczas poszerzenia domu w "prawo" można uzyskać wnękę miedzy kuchnią i wiatrołapem o szerokości 1m - idealna na spiżarnię - ale tutaj się zastanawiam, czy troszkę nie poszerzyć kuchni ( nad tym wszystkim chcę jeszcze popracować)

- ściankę kolankową podnieśc do 1m

- likwidacja podcieni - zrobię daszek

- góre chce zrobić tak: sypialnie dla mnie i żony zostaje ta mniejsza - dodać w niej lukarne. Łazienkę przesunąć w kierunku garderoby w naszej sypialni a z tego większego pokoju ( poszerzonego o 1m przypomnę ) mam zamiar zrobić dwa pokoiki dla dzieci

Pozdrawiam i proszę o rady!

Michał

z34_rzut1_0dl.JPG

z34_rzut2_1.JPG

NO to powodzenia i mobilizacji do działania my jesteśmy na etapie przygotowań więźby dachowej i montażu dachu. Z tego co rozmawaiłam z moim inspekorem można by zrezygnować z tego słupa w salonie ale trzeba by się z tym troszkę pobawić i mocniej dozbroić strop ale jest to wykonalne pozdrawiam i do dzieła :)

Witam serdecznie :)

Kilka fotek z budowy "naszego" z34 :)

Oczyszczalnia już gotowa, instalacja wodna w domu również. Teraz jeszcze prądzik i podłogówka., potem centralne :) Okienka i drzwi są już zamówione :) Jeszcze troszkę dachu no i daszek w budowie. no i jeszcze ogrodzenie.. i tak można wyliczać!

Pozostaje tylko niedługo się wprowadzić :) :) :) Oj, chciałoby się już ...

Pozdrowienia ! :)

DSC07021.jpg

DSC07122.jpg

DSC07199.jpg

DSC07135.jpg

Witam serdecznie :)

Kilka fotek z budowy "naszego" z34 :)

Oczyszczalnia już gotowa, instalacja wodna w domu również. Teraz jeszcze prądzik i podłogówka., potem centralne :) Okienka i drzwi są już zamówione :) Jeszcze troszkę dachu no i daszek w budowie. no i jeszcze ogrodzenie.. i tak można wyliczać!

Pozostaje tylko niedługo się wprowadzić :) :) :) Oj, chciałoby się już ...

Pozdrowienia ! :)

witam

widzę iż zanosi się na ładny daszek przed wejściem :) , komin powędrował do środka kosztem dodatkowych drzwi wejściowych :) i okienko w łazience :) okno z nad schodów powędrowało do pokoju (ja teraz zrobił bym 2 małe lukarnie ) :) okno w kotłowni nabrało rozmiarów :)

GRATULACJE :)

pozdrawiam