Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Właśnie razem z żonką zdecydowaliśmy że będziemy budować z34 jednak przed zakupem projektu musimy uzgodnić parę zmian , a mianowicie :

1.zmiana wielkości okna wyjściowego na taras z 3 na 2 skrzydłowe

2.wybicie okna w salonie w ścianie bocznej w miejscu stołu

3.podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak

4.ze względu na usytuowanie budynku względem stron świata przeniesienie okien dachowych na przednią stronę dachu

5.likwidacja wnęki z przodu budynku

6.wejście z przedsionka do kotłowni

7.jeżeli to możliwe podniesienie fundamentu o jeden bloczek

Oczywiście to pewnie nie wszystko ,ale właśnie dlatego chciałem prosić tych którzy już mieszkają o porady

Pozdrawiam Jano

• Odpowiedzi 4,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie.

Właśnie razem z żonką zdecydowaliśmy że będziemy budować z34 jednak przed zakupem projektu musimy uzgodnić parę zmian , a mianowicie :

4.ze względu na usytuowanie budynku względem stron świata przeniesienie okien dachowych na przednią stronę dachu

Oczywiście to pewnie nie wszystko ,ale właśnie dlatego chciałem prosić tych którzy już mieszkają o porady

Pozdrawiam Jano

Proponuje poszerzyć o jeden metr - my tego nie zrobiliśmy i trochę żałuje ale Swirek100 twierdzi, że taka wielkość salonu jest ok i ja mu wierzę!

Witam serdecznie.

Pozdrawiam Jano

witam

- 3 podnieście optymalnie do 1m

- 4 a może małe lukarnie zamiast okien dachowych ?

- 5 większość likwiduje podcień :)

- 6 ja tak mam :)

- 7 ja mam fundamenty na 1.5 m

pozdrawiam

Witam serdecznie.

Pozdrawiam Jano

Z34 to dobry wybór :)Nie zamieniłabym go na żaden inny projekt :)

1. jak najbardziej może być 2-skrzydłowe, w realizacjach jest fotka takiego okna ( wersja szkieletowa )

2. kilka osób robiło dodatkowe okno w salonie, trzeba się dokładnie zastanowić jak będą stały meble bo kolejna ściana nie będzie obstawna

3.chyba każdy podnosi o jeden pustak do wysokości 1m - zawsze wyżej :)

4. jeśli przeniesienie okien dachowych na przednią stronę to również zmiana miejsc garderoba sypialnia? faktycznie w takiej sytuacji lukarnie to dobry pomysł

5. daszek jest fajnym uzupełnieniem tego "prostego" domku " :)

6. początkowo zmieniliśmy również wejście do kotłowni z sieni, ale w trakcie budowy zlikwidowaliśmy całkowicie te wejście i przenieśliśmy je na zewnątrz budynku, z boku po lewej stronie żeby całkowicie się odciąć od "zapachów" i pyłów

7. my fundament mamy na ok 1,3m - w tym warstwa z 6 bloczków betonowych :)

Sporo rzeczy wychodzi podczas budowy, wtedy jest jeszcze czas na zmiany :) My jeszcze nie mieszkamy :( ale ten etap już za nami :)

Pozdrawiam

Edytowane przez magdafabik

Proponuje poszerzyć o jeden metr - my tego nie zrobiliśmy i trochę żałuje ale Swirek100 twierdzi, że taka wielkość salonu jest ok i ja mu wierzę!

My również nie poszerzaliśmy i myślę że będzie ok :)

Ewentualną zmianą ( po konsultacjach z panem od kominków my zmieniliśmy ) jest usytuowanie kominów na jednym poziomie ( dla zachowania proporcji również ), powiększenie okna w kotłowni z tego samego powodu - względem okna w kuchni, dodanie okienka w dolnej łazience i wyłazy dachowe dla kominiarza :)

Dodatkowo podzieliliśmy u góry pokój na dwa mniejsze przesuwając lekko ścianki :)

Edytowane przez magdafabik

My również nie poszerzaliśmy i myślę że będzie ok :)

Ewentualną zmianą ( po konsultacjach z panem od kominków my zmieniliśmy ) jest usytuowanie kominów na jednym poziomie ( dla zachowania proporcji również ), powiększenie okna w kotłowni z tego samego powodu - względem okna w kuchni, dodanie okienka w dolnej łazience i wyłazy dachowe dla kominiarza :)

Dodatkowo podzieliliśmy u góry pokój na dwa mniejsze przesuwając lekko ścianki :)

Od kliku dni chodzi po głowie ten pomysł z podzieleniem pokoju na górze. Jeżeli mogłabyś podzielić się ze mną swoim spostrzeżeniami co do wielkości tych pokojów. Nie są za małe? jaki mają wymiary po podłodze?

Dzięki za podpowiedzi zawsze to lepiej jak ktoś doświadczony poda pomocną dłoń.:yes:

Powiedzcie mi proszę czy wszystkie te zmiany muszę uzgodnić przed zakupem projektu ,

czy już w trakcie prac z kierownikiem budowy.

Chciałbym uniknąć komplikacji i biegania po urzędach

no i niepotrzebnych wydatków.

Jeszcze jedno pytanko , czy jest ktoś z bliższej lub dalszej okolicy kto mógłby mi pokazać z34 na żywo

Pozdrawiam

Od kliku dni chodzi po głowie ten pomysł z podzieleniem pokoju na górze. Jeżeli mogłabyś podzielić się ze mną swoim spostrzeżeniami co do wielkości tych pokojów. Nie są za małe? jaki mają wymiary po podłodze?

Od samego początku chcieliśmy z mężem podzielić te pokoje - wg mnie dla dziecka są akurat - po podłodze mają dł. ok 4.3m x szer. ok 3.3m więc dla mnie ok. Drugi pokój ma ten sam wymiar tylko ma dodatkowo komin w pokoju zaraz przy wejściu - miejsce na szafę wnękową :) ściankę od łazienki przesunęliśmy troszkę w stronę garderoby! :) żeby pokoje były równe.

Pozdrawiam.

Dzięki za podpowiedzi zawsze to lepiej jak ktoś doświadczony poda pomocną dłoń.:yes:

Powiedzcie mi proszę czy wszystkie te zmiany muszę uzgodnić przed zakupem projektu ,

czy już w trakcie prac z kierownikiem budowy.

Chciałbym uniknąć komplikacji i biegania po urzędach

no i niepotrzebnych wydatków.

Jeszcze jedno pytanko , czy jest ktoś z bliższej lub dalszej okolicy kto mógłby mi pokazać z34 na żywo

Pozdrawiam

Witam,

Ja o wszystkich zmianach pisałam kupując projekt i dostałam pisemne pozwolenie na ten zakres robót - z500 wystawia sam zgodę ale lepiej napisać.A potem tylko z architektem który naniesie ci te zmiany na projekt - oczywiście dodatkowo płatne, zmiany w trakcie budowy wewnątrz nie są aż tak ważne chyba że wymagają zmian konstrukcyjnych np. inne schody, balkony to co innego - dlatego trzeba się dokładnie zastanowić co się chce bo potem może być za poźno :)

pozdrawiam

Nas też dawno nie było i mało tu zaglądamy...

Duże zmiany zaszły, w naszym projekcie dobudowany jest garaż, zmieniliśmy miejsce kotłowni i łazienki na dole, a na górze mamy jedną duża sypialnię + dwa małe pokoje i łazienka.

Powiem, że długo zastanawialiśmy się nad każdą zmianą, ale teraz jest wszystko jak najbardziej pod ręką. I w końcu prace ruszyły pełną parą :)

Jeśli ktoś chciałby nas odwiedzić (okolice Wrocławia) to proszę o maila na priv.

W załączeniu parę zdjęć z budowy.

13082011820.jpg

13082011838.jpg

13082011829.jpg

Witam wszystkich,

Jestem sympatykiem Waszego forum i od niedawna (ok 2mcy) przeglądam z przysłowiowego cichacza komentarze i opinie wypowiadających się osób. Rozważam kupno projektu no i budowę Z34, a że przede mną jeszcze długa droga będę się często włączał i zadawał głupie pytania. Jakoże na wstępie chcę zmierzyć siły na zamiary proszę uprzejmię wszystkich uczestników forum o streszczenie informacji, dzięki którym ja i ewentualni wykonawcy mojej woli będziemy mogli oszacować koszty budowy wg. tego projektu. Chodzi mi o oklepany metraż ścian itp. itd. czyli informację na podstawie których wyliczę koszt materiałów. Jako totalny świerzak będę wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie. Pozdrowienia z Radomia